Šta je novo?

Delphi - povezivanje na server

!rabas

Čuven
Učlanjen(a)
09.12.2003
Poena
619
Kako bih mogao da se povezem na neki server radi preuzimanja nekih informacija? Prvenstveno me interesuje npr. povezivanje na CDDB server i odatle da preuzmem informacije o nekom albumu (slicno kao u grabberu). Koje zahteve ja saljem na server i kako? Neka komponenta?

Takve stvari obicno koriste svoj protokol. Znaci, prvo ti treba specifikacija protokola (ne pricam o mreznom protokolu kao sto je TCP/IP, nego o aplikativnom protokolu), a komponentu onda mozes i sam da napravis. Dakle, u specifikaciji treba da pise da li je TCP ili UDP baziran - odmah znas da li da koristis TCP ili UDP client komponentu iz Indy-ja, Fastneta ili nekog drugog paketa kao osnovu. Pise dalje koji port se koristi - kod CDDB konkretno 8880. Navodi se u specifikaciji i nacin komunikacije - da li su to paketi u obliku struktura/recorda ili se koriste recimo stringovi sa delimiterima, itd, itd. I napokon, logika koriscenja - na primer, prvo ti moras da utvrdis CDD ID za pojedini track, ukonektujes se na odredjen server:port i zatim posaljes upit sa tim ID-jem i cekas odgovor. U stavci pre toga je opisano u kakve pakete se ta informacija pakuje.

Ukoliko te interesuju gotove komponente (mada, u cemu je draz koriscenja svega gotovog?), mozes da ih potrazis na recimo www.torry.net

A na koji nacin da utvrdim taj ID? Mislim da li treba da se nadje samo ID tog CD-a, pa da se takav zahtev posalje, dok mi se vracaju informacije o pesmama? Ili svaka posebno?

Mislim da postoji tacno odredjena funkcija za racunanje ID-ja. Verovatno uzima u obzir vise faktora (tipa, duzina trake, itd), racuna neki chechsum i onda prosledjuje njega. Mislim da je moguce za svaku traku/pesmu posebno uraditi, kao i za ukupan cd - valjda se prosledjuje razlicit upit za traku odnosno za ceo cd. Mada, nisam siguran u detalje, nisam se time bavio, nego sam samo bio preleteo neke informacije. Uglavnom, iskopas na netu informacije od cddb protokolu, pa tamo stoji sve tacno opisano - bas kao i za svaki drugi protokol - irc, icq, mail, itd.

Nazad
Vrh Dno