Šta je novo?

Delphi-bde

kefalo

Čuven
Učlanjen(a)
26.12.2002
Poena
619
Napravili smo program koji radi sa paradox7 bazom...
Problem je sto treba zajedno sa programom da se salju i dll-ovi za BDE, moze li to nekako da se izbjegne??
Ako ne, koju bazu da koristimo a da je dovoljno brza i da joj ne trebaju nikakvi dodatni driveri:).

P.S.
Program je predvidjen da radi na win platformi, te da se salje preko neta te je zato potrebno da bude sto kompaktniji.

Koja verzija Delphija ?

Pazi, BDE mozes da izbegnes ako radis recimo sa ADO komponentama ili direktno sa ODBC-om.
Medjutim, generalno bilo kakve drajvere izbegavas recimo koriscenjem XML komponenti.

Znaci ako program prebacimo da radi sa ADO onda nam nece trebati nikakvi dll-ovi, a da li ce nam se sam program(EXE) povecati, i koliko?
Koristimo Delphi 7.
Kako direktno raditi sa ODBC-om?

btw
zna li neko kako da se pokrene interbase 6 local server u delphiju

Ne, nismo se razumeli, ali hajde da pocnemo od pocetka :)

Mozda se ti nisi dobro izrazio ili ja nisam dobro shvatio, ali ne treba da radis slanje suvih BDE dll fajlova. Kada zavrsis aplikaciju, najverovatnije ces praviti deployment izdanje projekta, to jest, klasicnu instalaciju pomocu InstallShielda (express verzija se isporucuje uz sve Borlandove alate, osim verovatno Standard/Personal izdanja)). Enivej, tu kod kreiranja instalacije, biras koji ti run-time moduli trebaju za izvrsavanje programa i ti ukljucis BDE, a on ce znati sta treba da ubaci, a sta ne - tako da ne moras da saspes sve BDE dll-ove, a dobijas standardnu "setup.exe" instalaciju.

ADO - pitao si kako da izbegnes BDE; moze koriscenjem ADO komponenti, mada trebas onda da radis deployment ADO-a. Zasto onda menjati ? Zbog toga sto mozes da razmotris nekoliko razlika izmedju BDE i ADO: performanse, velicina deploymenta, buduca podrska (posto je BDE postao polako 'depreciated'). I BDE i ADO se u sustini oslanjaju na ODBC i OLE DB drajvere, tako da mogu da rade sa istim tipovima tabela (paradox, foxpro, access, excel, itd) i prelazak sa jednog na drugo (i obratno) je relativno bezbolan, ukoliko si pristup organizovao "by the book" - znaci, klasican Data Module, sa DataSource, Table/Query komponentama, itd. U tom slucaju menjas samo provajdera datasetova - ono sto donosi podatke, dok samu strukturu programa ne menjas uopste.

I jedan i drugi mozes da izbegnes ukoliko radis direktno sa ODBC-om, koji bi trebao da postoji na svakom windows racunaru (moras samo biti siguran da postoji drajver za dotican format instaliran, dakle, paradox drajver ukoliko koristis *.db, access drajver ako koristis *.mdb, itd). No, moras da koristis ODBC API, to jest, da napravis svoje wrapper klase oko ODBC dll-ova. Mislim da je cak bio neki odbcjet.hlp fajl (ili tako nesto) u windows/system diru, gde ima guide za programere koji hoce da koriste ODBC direktno (u sustini BDE i ADO rade to isto, samo na drugaciji nacin). Razlika je u tome sto recimo BDE sadrzi citav framework i gomile funkcija po dll-ovima koje ti mozda i ne trebaju - a ti mozes da implementiras svojih par klasa i zavrsis sve sa nekom "lite" verzijom.
Mozes da pogledas i gotove komponente koje su ljudi vec uradili, recimo ovde -> posto je deo komponenti free, mozes da skines i source radi pomoci ukoliko bi radio nesto sam.

I, na kraju, ODBC potpuno zaobilazis ako koristis text-bazirani zapis u XML formatu za tabele. Ali vodi racuna da razlike u formatu takodje znace razlike u funkcionalnosti; od toga da li je komponenta thread-safe, da li moze da se radi u multisessionu, da li ima dobar (ili nema uopste) locking mehanizam, itd, itd. Sve zavisi od toga sta tebi za te podatke treba od tih mehanizama - ko zna, mozda ti odgovara dbExpress paleta komponenti, pa koristis free verziju Interbasea (matori 5.6) ili free MySQL - mozda ti je dovoljno da koristis comma delimited txt ili osnovni "file of record" mehanizam.

Interbase se ne pokrece iz delphija, nego kao servis u windowsu.

Pa nisam ja ni strpao sve bde dll-ove...:)
Pokusao sam sa installshield-om, ali mi je program bio prevelik.
Onda sam pokusao sistemom eliminacije da brisem dll-ove vezane za bde(koji su bili u istom diru gdje i program(exe)) i sveo sam taj ogromni spisak na svega 4, ali oni zipovani zauzimaju oko 400KB, sto je za ovakav tip aplikacije previse:((radi se o MP3 Katalogu znaci 1 tier app).
BDEdll+program+baza(50000 pjesama)=RAR self extract 900KB. Ali covjek kojem sam radio nije zadovoljan sa velicinom. Pa sam mislio da je prebacim u neki drugi tip baze (ADO ali i za njega trebaju dll-ovi).

U pocetku smo kontali da idemo preko obicne file of record datoteke, ali smo skontali da je presporo, pa smo se odlucili na BDE.
Kakva je razlika izmedju xml i txt?

Znaci nema baze za koju ne trebaju dll-ovi??

Sto se tice interbase, znam da treba da se pokrene IBLocal iz IBConsole, ali mi on kaze da nemoze da pokrene IBLocal. Sta sam propustio?Sta treba da uradim?

silverglider hvala na odgovoru cheers

Za ADO sam ti rekao, mozes da probas da prebacis ako imas vremena - mozda kilaza njegovih biblioteka manje izlazi (nisam nikada imao potrebu da cedim posebno dll-ove, pa ne znam napamet).

Tesko da postoji koja bazica, a da ne trazi svoje run-time biblioteke, kao i drajver. Mozda od toga najmanje izlazi direktan pristup ODBC-u; vidi onaj link sto sam ti ostavio ka Torry Pages; ima jedan lep set od svega par komponenti i jedan dll od svega 130K. Cak mislim da nije neophodno da se on salje; pre sam sklon da verujem da je tip isporucio ODBC dll fajl iz odredjene verzije windowsa oko koje je on napravio wrapper klase - ukoliko se veze dinamicki na aktuelnu verziju ODBC biblioteka instaliranog windowsa, ne treba ni to. Uzmes takav pristup i saspes sve u access fajl i zavrsis posao. Access zato sto mozes racunati na verovatnocu da korisnik vec ima office, pa samim tim i instaliran ODBC mdb drajver.

Razlika izmedju txt i xml fajla je mala i velika :)
Prvo, u sustini su oba cisti tekst, samo imaju drugacije formatiranje. Zatim, zavisi kako se taj txt fajl koristi - direktno na disk ili txt (najcesce CSV comma delimited) format preko ODBC-a, jer ima svoj ODBC drajver. XML je nesto vise; ima svoje komponente za skoro svaki jezik, neretko i sa naprednim funkcijama; mnoge klijent-server komponente za bazu mogu da urade dump/load lokalnog (klijent) dataseta u xml fajl (znaci kompatibilnost), xml mozes da iskoristis direktno za prikaz (pomocu komponente koja moze da zvace HTML) uz dodatni css fajl i slicno.

Interbase ... trebao bi da u grupi Interbase imas Interbase Guardian i Interbase Server i to je to ...

Nazad
Vrh Dno