Šta je novo?

Delphi 7

myplegaue

Slavan
Učlanjen(a)
02.03.2008
Poena
301
Pozz
s obzirom da zivim sam i da sam poceo da gubim uvid u finansije, i da mi treba malo vezbe u Delphi-u odlucio sam se da namestim ovu aplikaciju koja ce mi ( nadam se ) pomoci u resavanju ovog prob 🙂

ovako nekako sam zamislio da izgleda
e sada, treba mi pomoc oko ComboBox-eva, i oko snimanja.
Kada odaberem item0 recimo u CB-u, i unesem odredjenu vrednost u edit polje ispod, i klinkem na button snimi, da ispise u labeli recimo
Mama(CB.item) - 20eur.(ed.text)
a pri gasenju aplikacije da se snimi i da se ucita istim redosledom svaki sl. put?
thanks 🙂

Ništa ti se ne vidi na toj slici, a i niko ti sigurno neće pisati takvu aplikaciju (bar ne za džabe).

Izabrani tekst u CheckBoxu dobijaš kao CheckBox.Items[CheckBox.ItemIndex]
Tekst u Edit boxu kao Edit.Text
Sad to samo saberi u string:

Label1.Text := "Mama (" + CheckBox1.Items[CheckBox1.ItemIndex] + ") - 20 evra (" + Edit1.Text + ")"

Za ovo ostalo se malo pomuči, guglaj "Delphi read and write text files". CheckBox u rantajmu popunjavaš tako što dodaješ stringove u CheckBox.Items. Izabranu stavku nameštaš tako što setuješ ItemIndex na neki broj, itd. Kreni od prostijeg programa dok se ne uhodaš.

Znaci ti zelis samo da snimis podatke nakon izlaska?
Mozes sam (smor za pisanje) a mozes i da uzmes neku free komponentu koja cuva podatke sa forme. Ne secam se kako se zovu te komponente ali evo nekoliko:
http://www.torry.net/pages.php?id=96
RegControls->TRegComboBox bi ti verovatno bio koristan (koristi se za druge stvari ali moze i za tvoje).

evo ja sam ovako resio taj prob. ali kako da stavim da on ispisuje tekst jedan ispod drugog?
procedure TForm1.btnSnimiLeviClick(Sender: TObject);
var a:real;
begin
a:=strtofloat(edDobioKolicina.text);
case cbDali.itemindex of
0:edDobioSnimljeno.Text:='Mama'+' '+ floattostr(a)+'din.';
1:edDobioSnimljeno.Text:='Tata'+' '+ floattostr(a)+'din.';
2:edDobioSnimljeno.Text:='Ujko'+' '+ floattostr(a)+'din.';
3:edDobioSnimljeno.Text:='Baka'+' '+ floattostr(a)+'din.';
4:edDobioSnimljeno.Text:='Ostalo'+' '+ floattostr(a)+'din.';
end;

end;