Šta je novo?

DELL XPS M1530

Ja sam garanciju dokupljivao samo za servere i to su mi ispoštovali a za laptopove nisam ni znao da može da se uzme Next Business Day... koliko su ti uzimali novca za tako nešto tj procenata od cene uređaja?

Evo sada sam pogledao za poslednji lap koji smo uzeli, na neku cenu od ~1600 eura, doplatili smo 330 eura Next Business Day. Inace ta usluga je u specifikacijama navedena kao: "Enhanced Service Packs: 3Yr ProSupport for IT and Next Business Day On-Site Fix Service"

Poslednja izmena:
Meni su na M1330 zamenili ploču (u garanciji) i video sam da nova ploča druga revizija. Grejanje se smanjilo drastično tako da mi se čini da je grafika bila pokvarena od prvog dana... tj. da je cela serija tih starih grafika pokvarena...

Prava informacija - pitanje je koja serija ploča je u ovim laptopovima koji su se sada odjednom pojavili na našem tržištu.
Da li ima neko od servisera da nešto više kaže o ovom problemu.:smash:

Postoje dva razloga zbog kojih nisam preterano zabrinut:

1. trogodišnja garancija
2. 8400M GS koji se manje zagreva od recimo 8600M GT. Takođe ne verujem da iko planira da se igra na ovom računaru. Iz količine memorije je jasno da je njen zadatak prevashodno 2D režim.

M1330 je zbog kompaktnih dimenzija imao izraženiji problem, M1530 pogotovu sa 8400M GS grafikom ne muči problem pregrevanja.

Poslednja izmena:
Ako neko kojim slucajem instalira Linux na njega, interesuje me da li je moguce pustati 1080p preko VDPAU bez problema? Video sam da ljudi pustaju 720p preko 8400 GS bez nekih problema, ali nisam video za 1080p.

Hvala unapred :)

Pravo da vam kažem i meni je čudno otkud se na našem tržištu pojavila veća količina ovih lapova, jer u vreme kad sam se ja za njega interesovao, ovde gotovo da nije mogao da se kupi. Novi model XPS-a se pojavio pre skoro godinu dana, pa računam da su ovo neke zalihe sa istočnog tržišta, jer rekoh već, na zapadu se nije prodavao bez WiFi kartice.
U svakom slučaju nemate razloga za brigu, problem je bio samo sa M1330, što reče Paradigma, zbog manjih dimenzija. Moj M1530 ima 8600M GT, niti se pregreva, niti bilo kakvih problema ima, a ponekad provozam F1 2010 (doduše na 20 fps, ali meni sasvim igrivo).

Pitanje za vlasnike 1530.
- koliki je nivo buke u radu pri noćnoj tišini (pitam jer bih ga koristio kao muzički server)

Hvala unapred.

Nije bučan, možda nije najtiši mogući lap, ali sigurno ne spada u bučnije.

Disk i ventilator jedino proizvode zvuk pa disk treba zameniti SSD drajvom a ventilator će se isključiti ukoliko se procesor i grafička ne koriste ili koriste minimalno. Dakle Aero treba isključiti...

Postoji mogucnost, ja sam je dokupljivao za firmine racunare (sto servere, sto laptopove), u ls imas mogucnost da dokupis Next Businuse Day. E sad da li oni to mogu ili ne mogu da ispostuju, to je pitanje. Ali ubedjen sam da moraju jer je takva garancija poprilicno skupa i potpisuje se neka vrsta ugovora. Srecom jos nisam bio u prilici da reklamiram nesto od tih racunara.

EDIT:
Generalno je pravilo da ako je 3 godine garancije, i ti ces ovde dobiti tri godine. To je bio slucaj sa svim Dell proizvodima koje sam uzeo u Srbiji.

Hvala ti za odgovor. Ono sto me najvise zanima je dal Bench Shop ima taj laptop kao i di je najbolje kupiti ga. Moze i na PM. Naravno, ponajvise me zanima dal DELL garancija vazi i VAN Srbije, tj. u EU....i di se moze iskopati ta informacija, jer sam cuo oprecne informacije.

EDIT: Naravno, ako neko zna di ima da se kupi u EU sada, takodje bi mi dobro doslo. Ja nisam nasao po netu ali, velim, mozda neko zna :)
:,,:

Poslednja izmena:
Dal je jos nko kupio ovaj lap i di (moze i a pm ako mora)? .... testiro, misljenja?

Uprav procitah ovo:

Prednost Direct Link servisa je što, za sada, ne naplaćuje svoj rad. (Dell u Srbiji daje samo "Parts Only" garanciju - sto znaci da bi popravka – ili preciznije rečeno rad servisera – i u garantnom roku trebalo da se naplaćuje; samo delovi su besplatni).

Ko zna koliko jos ima "malih slova" posle bumbaraste marketinske najave.... zato i priupitah za garanciju u EU, ako vazi ondaje super ali ja jos nisam saznao to... :) Najvaznije mi je da cujem dali je neko imao iskustva sa garancijom napolju.... svojevremeno je neko pisao ovde o tome al sad ko za inat ne mogu da nadjem the text...

Poslednja izmena:
Ne znam gde si to procitao, ali ne znam da li je iko igde u Srbiji placao popravku uredjaja koji je u garanciji. Cak i ako jeste, mislim da je to sada novim zakonom regulisano te apsolutno nema potrebe razmisljati kakvu garanciju daje proizvodjac uredjaja. Kad sam kupio m1530 dobio sam garanciju od prodavca, koji naravnoi ima svoj servis. I tu naravno da ne pise da bilo sta treba da se doplacuje prilikom popravke u toku garantnog roka.
U radnjama u TC Usce mozes naci ovaj model po najnizim cenama u Srbiji, a ukoliko nisi iz BG poslace ti ga besplatno. Tamo gde sam ja kupio, dobio sam i 3 meseca 4mb flet adsl i jos slicnih stvari

U radnjama u TC Usce mozes naci ovaj model po najnizim cenama u Srbiji, a ukoliko nisi iz BG poslace ti ga besplatno. Tamo gde sam ja kupio, dobio sam i 3 meseca 4mb flet adsl i jos slicnih stvari

Daj napiši koja je to radnja (ima ih više u TC) i koja je bila cena.

Ne znam gde si to procitao, ali ne znam da li je iko igde u Srbiji placao popravku uredjaja koji je u garanciji. Cak i ako jeste, mislim da je to sada novim zakonom regulisano te apsolutno nema potrebe razmisljati kakvu garanciju daje proizvodjac uredjaja. Kad sam kupio m1530 dobio sam garanciju od prodavca, koji naravnoi ima svoj servis. I tu naravno da ne pise da bilo sta treba da se doplacuje prilikom popravke u toku garantnog roka.

Cemu sluzi garancija ako se placa popravka uredjaja? To je protivzakonito SEM u slucaju da je kvar nastao nestrucnoscu vlasnika, te isti ne podleze garanciji po tom pitanju.

Pa ja ne znam kako je to u praxi, i meni je bio bez veze, ja sam bas zato i pitao jer sam procitao ovde: http://www.benchmark.rs/benchmark-t...ka-na-srpskom-trzistu/po-brendovima-dell.html

Ceo pasus:
Benchmark: Koje su osobenosti vaše garancije? Postoje li specifičnosti koje biste želeli da izdvojite? Kakvu servisnu podršku obezbeđujete (imate li svoj servis, rentirate li servis, kako stvari stoje sa rezervnim delovima)?

Rezervni delovi se ne drže na stanju, po Dell proceduri rezervni deo se poručuje po detekciji kvara i potrebno je između dve i četiri nedelje da stigne do nas. Prednost Direct Link servisa je što, za sada, ne naplaćuje svoj rad. (Dell u Srbiji daje samo "Parts Only"garanciju - sto znaci da bi popravka – ili preciznije rečeno rad servisera – i u garantnom roku trebalo da se naplaćuje; samo delovi su besplatni).
Naglasili bismo ovom prilikom da za nekih 15-ak dana (od dana objave ovog teksta, prim. aut.) stiže nova roba, odnosno novi računari koji će imati garanciju od 36 meseci.

U svakom slucaju mene licno to i ne zanima - zanima me dal neko ima iskustva i/ili zna dali garancija iz Srbije vazi u EU? :smash:
:wave:

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
***, kako su ljudi nezasiti, daš im prst a oni bi celu ruku.
Malo je što će da dobiju laptop koji je do juče koštao 1k evrića, za male pare. Da dobiju trogodišnju garanciju koja se na zapadu doplaćuje u vrednosti od cca jedne trećine laptopa, sad bi još da ta garancija važi i na Aljasci. Mislim...

Kako je neko od vlasnika rešio problem wifi

Ja sam uzeo INTEL Mini PCI-E WLAN Card WM3945ABG 396331-002 OEM New preko eBay u USA, stiglo mi za 8 dana za 14,90 USD sa poštarinom... Fercera bez problema...

Milane ja sam laptop kupio sa Intel WiFi Link 5100 mini-PCIe karticom koja je deo centrino Montevina platforme, a Intel WiFi Link 4965AGN mini-PCIe koji sam uzeo od tebe je deo prethodne centrino Santa Rosa patforme i originalno se ugrađivao u Dell M1530. Uzeh ga jer je dobar deo ovih računara kod nas prodavan bez wifi kartice i praktično svi preostali koji se sada mogu kupiti se prodaju u paketu sa USB wifi stikom što je blago rečeno retardiran potez.

Poslednja izmena:
Ma znam, salim se, znam da je kod tebe Intel 5100, a to da viri USB WiFi sa strane je naravno *****ska stvar a ima slot za mini PCI-E. Nije mi jasno zasto sve modele nisu prodavali sa WiFi-jem osim ako im to nije bio razlog da smanje cenu ali mislim da je to sitno a pogotovu jos ako posle toga daju stick u kompletu.

Kao što rekoh nakazno i bolje da ne sretnem genijalca koji je takvu prodaju osmislio. Takođe morao sam naknadno da poručujem bluetooth modul čija je cena takođe smešna, a ne nalazi se u standardnoj ponudi kada je reč o ovom računaru.

Da moram priznati da sam i ja dobio uz računar taj USB WiFi koji me je ekstremno nervirao svaki dan...

Gde može da se lod nas kupi Mini PCI-E WLAN Card i po kojoj ceni?

Da li je neko na ovaj računar stavljao bilo koju verziju Linuxa? I da li je u toom slučaju sve radili a pogotovu WIFI?

Intel WiFi Link 5100 mini-PCIe

Svi koji su u stanju da je nabave to čine poručivanjem iz inostranstva.

Može se instalirati Linux, a wifi radi bez problema. Probao sam neku Live verziju (nesećam se koja beše) i sve je funkcionisalo out-of-the-box.

Odustao od kupvine ovog della ali me intereusje koja je disribucija bila u pitanju jer sam na dellovom forumi čitao žalbe ljudi da pod linuxom nisu uspevali da ostvare bežičnu mrežu

The iwlwifi driver has been merged into mainline kernel since 2.6.24

Dakle bilo koja svežija distribucija bi trebala da radi bez problema, npr. Fedora, Ubuntu...

Za one koji imaju stariji kernel na sledećoj stranici mogu naći sve što im je potrebno: http://intellinuxwireless.org/

Nazad
Vrh Dno