Playboy, nisam bio sarkastican niti sam te prozivao, samo sam se pozvao na tvoje iskustvo - jer ja nemam ni potrebe ni zelje da se zezam i klokujem masinu koja radi po mojim prohtevima super

tih par procenata performansi mi ne znaci nista
sklapanje konfiguracija je vrlo ograniceno, sve se svodi izmedju odabira i3/i5/i7 procesora, izbora integrisane ili kombinacije integrisana + neka diskretna, vrlo rekto ces videti izbor izmedju par diskretnih kartica, uglavnom nigde, i toga da kolicinu RAM-a, i kapaciteta tipa i brzine rotacije hard diska ili eventualno SSD drajva.
takodje 6/9 cell je retko gde opcija, ali postoji, neki nude opciono i razlicite tipove ekrana u raznim rezolucijama ali i ova opcija je rezervisana samo za skuplje modele, tipa biznis klase i veoma skupi sistemi, koji sa tim modifikacijama znatno podiz vec visoku cenu.
znaci to odabiranje konfiguracije je vrlo ograniceno, i daleko od toga da ti mozes da sklopis ono sto tebi treba i sto si sam naumio, uglavnom mozes da izaberes nesto sto je najpribliznije tvojim potrebama i onome sto proizvodjac nudi na sajtu.
problem sa nasom zemljom je sto ni jedan proizvodjac nema sopstvenu firmu koja uvozi laptopove vec to rade privatne kompanije koje zive od uvoza laptopova, znaci narucuju 20-30 komada istih konfiguracija i za to dobijaju dodatan popust, i takve laptopove plasiraju na trziste.
jedine firme koje nude maksimalno modifikovanje i biranje su Alienware i jos neke firme koje sklapaju igracke i high performance laptopove po zelji kupaca, gde bukvalno mzoes da biras izmedju ATI/nVidia kartice, 20-ak procesora, kolicine rama, i razne kombinacije hard diskova ukljucujuci i raid, takodje mozes odabrati i velicinu i dijagonalu ekrana i sve te finese koje standardni proizvodjaci kao sto su dell, hp i ostali "nude"
u krajnjem slucaju, otidji na dell-ov sajt i kreni da sklapas XPS masinu i videces koliko se ustvari tvoj izbor ogranicava uglavnom izmedju dve ili neretko tri stvari ;-)
@marko_n jako blizu jeste, ali za mene je opet daleko jer kao sto kazes fali mu jaca graficka, to ne mozes sam niti ikako da promenis, ram uvek mozes ubaciti, hard disk takodje, ekran ako se isprsis isto nije tesko zameniti, ali graficka kartica je nesto sto je nemoguce upgradovati i pojacati samostalno, osim ako proizvodjac ne nudi kao opciju
najpribliznije tvom opisu je
http://itsvet.com/proizvod/hewlett-...ed-wxga-win7hp-64bit/comp_comp_laptop/15/6174
nisam siguran za alu kuciste

i rezolucija nije HD+ ali opet je udaljeno od tvojih zelja