Šta je novo?

Dell XPS L502x USER THREAD

Učlanjen(a)
01.10.2011
Poena
195
Moja oprema  
Laptop
MacBook Pro 14" M2 Pro
Tablet
Ipad Air
Mobilni telefon
Iphone 15 Pro Max
Pametni uređaji
Series 9 45mm
Pristup internetu
  1. Optički internet
Sve teme vezane za Dell XPS L502x

Juce sam preuzeo svoj novi laptop, i moram reci da sam prezadovoljan! Ovog vikenda planiram da uradim neke testove, pa cu ih postirati na ovom novom thread-u.

Ajde da postavim prvo pitanje:

U device manager-u:

SM Bus Controller - ne mogu da nadjem driver.

Da li bi neko bio ljubazan da mi kaze koji je to driver sa dell.com sajta? (playboy, marko :D )

Poslednja izmena:
To to, da li smo te nesto slagali? :) Poima nemam koji je to drajver.

Pitanje za obojicu: Da li ovaj XPS podrzava wireless povezivanje monitora/tv? mrzi me da trazim :d

P.S. Evo igram Rage sa 8xAA fps zakucan na 60, temp grafe ne prelazi 71C :D

: Da li ovaj XPS podrzava wireless povezivanje monitora/tv? mrzi me da trazim :d

Ako imas Intel Cetrino wifi da, u asusu imam intel n1030 i podrzava ;-D
al dzabe ti je to kad onaj uredjaj koji prima signal kosta 120evra, jel postoje tv-ovi koji imaju native support za intel WiDi?

@Manki drago mi je da si i ti nasao masinu koja zadovojava tvoje potrebe ;-D

Postoje ti televizori da se kupe i nisu nista specijalno skupi, mislim da LG imaju vec od 50-60k dinara...

Imam isto intel Centrino n1030 :) hvala na informaciji :D kad budem uzmimao LCD obavezno sa WiDi. :)

Zdravo svima, nov sam ovde, ajd da pitam nesto u vezi ovog lap topa.Kakva je buka na maximalnom opterecenju,jel se cuje ventilator i jel smeta/nesmeta pri radu?

Svaki laptop je bučan pri maksimalnom opterećenju, bitno je da li je ili nije bučan u nekom office režimu.

Ako TV ima WiFi ne mora da znaci da podrzava i Intel Wireless Display, ja mislim da se taj WiFi u tim televizorima koristi iskljucivo za povezivanje na internet itd.
Ne mogu nigde na netu da pronadjem nesto o tome, samo mi nudi one adaptere koji kostaju 120e minimum (netogear) ;/

Pocetak - Review

Obecao sam, pa red da napisem par recenica, pre nego sto se vratim na dalje testiranje novog L502x.

NAPOMENA: Ovo je subjektivno misljenje novog vlasnika

Moje iskustvo je krenulo lose. Kada sam doneo laptop kuci, shvatio sam da nema CDa sa drajverima. Bilo bi ok da sam imao drugi komp kod kuce - ali nisam. Instalacija je morala da saceka sledeci dan (mrzelo me da idem do sestre i skinem drajvere na flesku).

Znaci prva zamerka za L502x - Dell molim vas stavite makar CD sa ethernet driver-om (da mogu ljudi da se prikace na net i skinu resto driver-a).

Instalacija protekla sjajno (osim 1 driver-a sa konfilktom koji je resen zahvaljujuci savetu Marka - moja greska, snimio sam sve na hard, neki su bili autorun, neki nisu...)

Instalirano:

Windows Proffesional 64
Windows 7 SP1
BIOS Flash
Svi drajveri - pogotovu Nvidia sa njihovog sajta (ne ona na suppoort.dell)
Starcraft 2 :d (o tome malo kasnije)

Kvalitet

Pipnuo sam ga u prodavnici pre, ali moram da kazem da tek posle par dana koriscenja shvatam koliko je ovo klasa za sebe.

Tastatura je sjajna i bez bilo kakvog fleksa. Odziv je odlican, i dodir je veoma udoban za nekog ko brzo kuca. L502x tastatura nema odvojene brojeve sa desne strane. Zapravo to meni odgovara, posto sam trazio multemedia/casual gaming laptop.

Kuciste oko tastaure i poklopac monitora su od metalne lagure, koja uliva poverenje u robusnost ovog laptopa. Ispod je plastika, ali nista ne skripi. Malo ugiba sam primetio kod monitora ako se uhvate kranje gornje ivice i setaju u suprotnom pravcu, ali to je za ocekivati. Sarke su odlicne, postolje ostaje cvrsto usidreno kod setanja monitora gore dole.

Po nekoj slobodnoj asocijaciji, poredio bih kvalitet XPSa sa Hondom Accord. (Znam da je cudno ali to mi je prvo palo na pamet). Sve je kao da je pravljeno od jednog parceta materijala. U isto vreme konotacija izmedju Accord-a i L502x je ta, da nisu najbolji u klasi u pojedinim sgmentima (za iste pare), ali su vrlo dobri u svakom segmentu.

Pocetak Testova:

Posto jos moram da odradim prave testove (CPU, GPU load...) mogu samo da pisem o prvom. Prvi test je bio gejmerski. Instalirao sam Starcraft 2, i posto nisam pre igrao, zaglavio sam sinoc do 5 ujutro - veliki sam fan original Starcraft-a).

Igrao sam na native rezoluciji 1366x768, sva podesavanja na high ili ultra. Imao sam sledece nalaze posle 7 sati igranja:

CPU average load 54%
CPU average temp 64C, CPU max 81C
GPU average temp 62C, GPU max 74C

NAPOMENA: Sinoc je dosta zahladnelo, tako da su verovatno bile idealne temperature za testiranje.

Ventilator je radio, ali ga nisam cuo zbog sjajnih JBL zvucnika sa subwooferom.

Ujedno, iz otvora na levoj strani je izlazila ozbiljna kolicina vruceg vazduha, glavno da izlazi :)

Nastavlja se uskoro...

STRES TESTOVI

Upravo sam zavrsio 1 sat uporednog testiranja FURMARK i PRIME95 (oba su radila u isto vreme)

CPU LOAD 100%
RAM LOAD 100%
GPU LOAD 100%

Testovi su prosli bez greske.
Temperatura GPU se popela na 87C, zatim ubrzo pala i izjednacila se na 85C toko celog testa.
Temperatura CPU se kretala izmedju 82C-86C

Cooling je radio punom parom, cak imam osecaj da se ventilator nekako umirio tokom testa. Sve u svemu, sada kada sam na browseru (nista ne radim) uopste se ne cuje.

Gledacu da instaliram jos po koju igru, pa da vidim kakve su performanse.

Sto se Starcraft 2 tice, na 1366x768 i vecina podesavanja na high ili ultra, minimum je bio oko 28FPS u vecim bitkama, ali generalno oko 40FPS prosek.

Drago mi je da posle prvog intezivnog stres testa, sve fercera kako treba, mislim da cu veceras opiciti jedan PRIME95 u trajanju oko 8 sati (ili koliko god budem spavao).

Nazalost nemam nikakav USB 3.0 device da mogu da isporbam ta dva porta, ali sve u svoje vreme.

Jedino sto sad primecujem, jeste da mislim da bi malo vise RAMa pomoglo, tako da kada mi prodju ovih 6 rata, videcu da dodam jedan SIM od 4GB (mozda i 2 ako pojeftine jos do tada).

Toliko za sada od mene. Ako imate bilo koja pitanja, samo cepajte po ovom threadu.

e pa super :D
neki utisci kvaliteta kucista? temperature povrsine laptopa itd? ;-)

ram ti je brate sad 2000/4gb za laptope, nikad jeftiniji nije bio, ja samo ne znam dal da uzmem Kingston (2400din) ili Geil(2200) :D 1333mhz -cl9

Jeftin je al za stvari kojima se ti bavis 4GB je i vise nego dosta...

Pozdrav, i sam sam u dilemi. Hocu da kupim laptop, a citajuci testove i komentare, nekako sticem utisam da svi modeli imaju po neku iritirajucu falinku :). Zbog toga sam neodlucan.
@Kung Foo Monkey
Dosta mi pomazes sa ovim tvojim review-om, nisu mi bile jasne neke stvari u vezi XPS-a, a nisam imao kog a da pitam, dosta mi je pomogao i marko_n, neki korisnici su mi jos produbili neodlucnost, kao markozutic sa njegovom ASUS K serijom :). No dobro, sto veci izbor, to bolje.
@Kung Foo Monkey
Cekam nastavak tvog review-a, pre svega sto se tice nekih zahtevnijih igrica. Mogao bi da raspalis po crysis-u, pa da onda vidimo kako se ponasa masina, pre svega sto se tice temperatura. Nisam sada neko kome su igrice najvaznije, ali one nekako najbolje oslikavaju rad laptopa u realnim situacijama.

Izvinjavam se na ne javljanju, ali vikend sam proveo drndajuci laptop do maksimuma, a onda od ponedeljka posao itd.

Anyway, sada je prica kompletna. Velike tempreature GPU (85C) koje sam primetio kod testiranja GPU i CPU u isto vreme, nisu se pojavila u realnim testovima (igrice). Cak sta vise, posle dugog mucenja, izgleda kao da su temperature sada opale pri gamingu.

NPR. Dead Island, native rezolucija, sve na high, GPU ne prelazi 70C, CPU 72C. FPS je izmedju 26-40 zavisi od kolicine zombija na ekranu. Sve u svemu sa par stvari na medium, ne pada ispod 35FPS.

Crysis 2, veoma slicni nalazi kod temperature, FPS pri native rezoluciji 30+ (mesavina medium i high).

Da napomenem, Dead Island sam u jednom trenutku igrao oko 5 sati non stop, tako da su ove temperature sasvim prihvatljive. Cak sta vise, mislim da bi sa i7 ovaj laptop bio za par stepeni topliji, tako da je ova konfiguracija optimalna.

Za benchmark info koristio sam:

FURMARK
PRIME95
FRAPS
AIDA64

Ako imate neka pitanja slobodno postavljajte.

Toliko od mene za sada.

Igrao sam sa USB misom, tastatura od laptopa i samo kuciste su celo vreme bili prijatni. Mozda malo sa donje desne strane gde je HDD je bilo za nijansu toplije, ali nista preterano.

Poslednja izmena:
Izvinjavam se na ne javljanju, ali vikend sam proveo drndajuci laptop do maksimuma, a onda od ponedeljka posao itd.

Anyway, sada je prica kompletna. Velike tempreature GPU (85C) koje sam primetio kod testiranja GPU i CPU u isto vreme, nisu se pojavila u realnim testovima (igrice). Cak sta vise, posle dugog mucenja, izgleda kao da su temperature sada opale pri gamingu.

NPR. Dead Island, native rezolucija, sve na high, GPU ne prelazi 70C, CPU 72C. FPS je izmedju 26-40 zavisi od kolicine zombija na ekranu. Sve u svemu sa par stvari na medium, ne pada ispod 35FPS.

Crysis 2, veoma slicni nalazi kod temperature, FPS pri native rezoluciji 30+ (mesavina medium i high).

Da napomenem, Dead Island sam u jednom trenutku igrao oko 5 sati non stop, tako da su ove temperature sasvim prihvatljive. Cak sta vise, mislim da bi sa i7 ovaj laptop bio za par stepeni topliji, tako da je ova konfiguracija optimalna.

Za benchmark info koristio sam:

FURMARK
PRIME95
FRAPS
AIDA64

Ako imate neka pitanja slobodno postavljajte.

Toliko od mene za sada.

Igrao sam sa USB misom, tastatura od laptopa i samo kuciste su celo vreme bili prijatni. Mozda malo sa donje desne strane gde je HDD je bilo za nijansu toplije, ali nista preterano.

I ja sam veoma blizu da prelomim i uzmem ovaj DELL. Uzeo bih ga i pre, ali sam se malo razmisljao oko velicine ekrana, ja malo naginjem ka 17.3-ticama. Imam jedno pitanje za tebe, vidim da to nisi pominjao, kolika je autonomija baterije? Jesi li probao da ga koristis bez primarnog napajanja? Znaci utisci su ti veoma pozitivni sto se tice ovog laptopa? Gde si ga uzeo ako nije tajna?

@Kung Foo Monkey
Interesuje me da li je laptop bučan pri office/net korišćenju? Da li se dešava naglo ubrzavanje i usporavanje ventilatora kao što se može videti na nekim youtube klipovima?

@veljkoka

Veci ekran znaci vece kuciste, pa predpostavljam da bi i zbog rasporeda komponenta temperature bile manje. Meni je petnestica sasvim dovoljna (ako bas hocu veci ekran, prikacim se na 40'' Samsung TV - odlicno za filmove u HDu). Sto se tice baterije, skidao sam ga 2 puta. Jednom na full modu sam igrao Starcraft 2, i jedva je izdrzala 2 sata. Sto se tice surfovanja, trajao je 3:15 na nekom srednjem rezimu (puno youtuba i tabova + torrent). Siguran sam da pri maksimalnom power savingsu moze da pridje 4 sata, ali to je neki krajnji limit. Uzeo u PCPractic-u.

@twofoldb
Te youtube klipove sam video, i to me je malo uplasilo pre kupovine, ali posle update BIOSa, i najvaznije, posle furanja jakih uporednih testova, ventilator se smirio. U office rezimu se ne cuje, cesto ni ne radi (idle temperature su oko 45C). Kada se pokrene nesto jace, on zahuhta. Makar ja nisam primetio da se pali/gasi nesto nasumice.

Zaboravih da dodam par komentara vezanih za periferije:

Web kamera je sjajna! Kvalitet na skype-u je zavidan, osvetljenje pogotovu.

Uticnik za struju koji se stavlja u laptop ima plavo LED osvetljenje. Nicemu ne koristi, ali je kul :)

Zvucnici su stvarno sjajni. Nisam imao laptop do sada gde uopste nema potrebe za nekim eksternim zvucnicima. Oni nece zameniti vas kucni bioskop, ali tokom gaminga, subwoofer stvara sjajnu dubinu.

Poslednja izmena:
@veljkoka

Veci ekran znaci vece kuciste, pa predpostavljam da bi i zbog rasporeda komponenta temperature bile manje. Meni je petnestica sasvim dovoljna (ako bas hocu veci ekran, prikacim se na 40'' Samsung TV - odlicno za filmove u HDu). Sto se tice baterije, skidao sam ga 2 puta. Jednom na full modu sam igrao Starcraft 2, i jedva je izdrzala 2 sata. Sto se tice surfovanja, trajao je 3:15 na nekom srednjem rezimu (puno youtuba i tabova + torrent). Siguran sam da pri maksimalnom power savingsu moze da pridje 4 sata, ali to je neki krajnji limit. Uzeo u PCPractic-u.

@twofoldb
Te youtube klipove sam video, i to me je malo uplasilo pre kupovine, ali posle update BIOSa, i najvaznije, posle furanja jakih uporednih testova, ventilator se smirio. U office rezimu se ne cuje, cesto ni ne radi (idle temperature su oko 45C). Kada se pokrene nesto jace, on zahuhta. Makar ja nisam primetio da se pali/gasi nesto nasumice.

Zaboravih da dodam par komentara vezanih za periferije:

Web kamera je sjajna! Kvalitet na skype-u je zavidan, osvetljenje pogotovu.

Uticnik za struju koji se stavlja u laptop ima plavo LED osvetljenje. Nicemu ne koristi, ali je kul :)

Zvucnici su stvarno sjajni. Nisam imao laptop do sada gde uopste nema potrebe za nekim eksternim zvucnicima. Oni nece zameniti vas kucni bioskop, ali tokom gaminga, subwoofer stvara sjajnu dubinu.

Znaci treba ga malo razmrdati :)!!! Jesi li dobio uz njega slucajno neki usb modem? Zanima me kolika je brzina neta preko njega? Ako si uzeo pc practicu trebalo bi da si dobio slusalice mis i taj modem.

@veljkoka
Dobio sam slusalice, flesku od 4gb i misa. Mislim da je modem u Gigatronu. Nisam siguran koje brzine bi tako imao, ali preko wireless-a sve fercera kako treba.

@veljkoka

Ako ti jos treba, ovde je review HDDa koji je dosao sa XPSom.

Western Digital Scorpio Black (WD5000BEKT) 7200RPM hard drive

http://www.pcworld.idg.com.au/review/servers_storage/western_digital/scorpio_black_wd5000bekt/357583

Model sam skinuo pomocu AIDA64.

Hvala ti na trudu druze, Sve sam blizi odluci da kupim ovaj XPS. Dosta sam vagao, citao testove, na kraju sam se fokusirao na tri brenda, ASUS, DELL i HP. Zamalo sam jos u julu uzeo ASUS N73, sa i7 procesorom i 540 grafikom, za 66 000. Bila je neka akcija i bukvalno sam zakasnio jedan dan :). Posle sam i potrosio nesto novca, pa evo tek sada planiram kupovinu, u trenutnoj situaciji na trzistu, evo sta je po meni zanimljivo:

http://emmi.rs/laptop-računari-...roductId=17425
http://winwin.rs/laptopovi-asus-n73s...roductId=35391
http://www.laptopovi.com/hp_pavilion..._lh768ea-10425
http://www.laptopovi.rs/proizvodi/de...-wy4k8-hd-7074
Ima i nekih popusta, konkretno na ovaj ASUS 12%, Na hp od15.6 inca 7%....
Da ne duzim, imao sam plan da uzmem ovaj manji hp sa 6770, ali mi se ne daje bas 70e vise. Jaca je grafika, ali ne bas toliko, posebno sto ova 525 moze osetno da se klokuje bez podizanja napona, neko je o tome pisao. A i optimus mi uliva vise poverenja od AMD-ovog resenja. Plus, kvalitet izrade je na strani DELL-a, sto se tice zagrevanja nisam siguran, ali mislim da je to slicno. Cini mi se da je i displej malo bolji kod DELL-a, ispravi me ako gresim. Licno, malo vise, preferiram 17.3 ekrane, pa sam zbog toga gledao sta je zanimljivo na trzistu, ovaj ASUS je najbolje resenje, gledano prema ceni i ukupnom kvalitetu, ali dosta je bilo reci oko tastature, ajde da to i zanemarim, ali hard disk od 5400rpm, i displey koji nije ostavio narocit utisak na review-ima me najvise odvracaju od ovog modela. U principu, jos uvek se dvoumim izmedju ASUS-a N73 i XPS-a, XPS kosta 71 000, ASUS 71 000 :), lepo se poklopilo :D. Mislio sam da daju USB modem uz ovaj XPS, neznam kako nisam video da je to memorija, mozda sam video akciju u gigatronu, pa sam nesto permutovao. Nista videcu da uzmem neki modem, nadam se da ne deru :). Kakve su te slusalice, mora du se neke najeftinije. Na svemu pokusavaju da zarade, cena XPS-a na laptopovi.rs je 70 000, a na PC PRA***C je 71 000, to su ta tri poklona :d.

Neispravni su ti linkovi...

Ako se na PC Practic sajt uloguješ sa user: facebook pass: pcpractic dobićeš 5% popusta na sve, pa te onda XPS sa poklonima košta 69.341din. To je popust za facebook fanove, pa im pre toga lajkuj FB stranicu.

Neispravni su ti linkovi...

Ako se na PC Practic sajt uloguješ sa user: facebook pass: pcpractic dobićeš 5% popusta na sve, pa te onda XPS sa poklonima košta 69.341din. To je popust za facebook fanove, pa im pre toga lajkuj FB stranicu.

To nisam znao, super sto si mi rekao, zastareli su linkovi, ma to su oni iz teme "laptop za 700-800e" na "sta da kupim od laptopova". Vodili smo diskusiju par dana ja i ti, evo ispravnih linkova:

http://winwin.rs/laptopovi-asus-n73sv-v2g-ty223-173.66.html?productId=35391
http://www.laptopovi.com/hp_pavilion..._lh768ea-10425
http://www.laptopovi.rs/proizvodi/dell/xps-l502x-wy4k8-hd-7074
Mislim da cu uzeti ovaj DELL, svi koji su ga uzeli nemaju zamerki, kao sto si rekao, on je najkompletniji od svih lap topova u ovom cenovnom rangu, vise sam voleo da je malo veci ekran, ali sta da se radi, ipak je novac ogranicavajuci faktor, da imam da potrosim 1000e lako bi nasao sta mi odgovara. Reci mi, imas li ti laptop?

Naravno, posedovao sam N73, a user Playboy i ja smo među prvim kupili XPS, tako da imam iskustva sa oba.

Ako ti je stalo do 17.3" ekrana slobodno kupi N73, nije uopšte loš, s tim da sam ja imao konfiguraciju sa full hd rezolucijom koja je imala odličan ekran, nisam video uživo 1600x900 panel na N73, ali ne verujem da je (puno) ispod proseka. Ako laptop nećeš nositi često, nije ni 17.3" loše rešenje. Veoma je tih i potpuno hladan, čak i N53, a N73 pogotovo jer je veći.

Poslednja izmena:
Naravno, posedovao sam N73, a user Playboy i ja smo među prvim kupili XPS, tako da imam iskustva sa oba.

Ako ti je stalo do 17.3" ekrana slobodno kupi N73, nije uopšte loš, s tim da sam ja imao konfiguraciju sa full hd rezolucijom koja je imala odličan ekran, nisam video uživo 1600x900 panel na N73, ali ne verujem da je (puno) ispod proseka. Ako laptop nećeš nositi često, nije ni 17.3" loše rešenje.

Ma, to za nosenje nije neka razlika, pozajmio sam od komsije 17.3-ticu, nesto mi je trebao laptop, i par dana sam ga stalno nosio sa sobom, neki acer, meni se cini da to i nije neka strasna razlika. Cini mi se da se ljudi malo tripuju sto se toga tice, ili mozda ovde na forumu ima poneki Mister Muskulo :D. Ma ja sam tezak na kupovini, ali ne sto se tice novca, uvek se vodim devizom "nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari". Pridajem detaljima veliku paznju, i uvek mi je tesko da prelomim. Meni je bitno da cujem ikustva korisnika u realnom radu i situacijama, ipak specifikacije ne govore uvek sve, pogotovu kod laptopova, eto i ti imas XPS, kao i Kung Foo Monkey i Playboy. Jedina zamerka je bila oko kulera, sto u odnosu na cenu i nije lose, ipak je ovo neka srednja klasa, i ne moze se ocekivati savrsenstvo. ASUS-a su vise kritikovali, od tastature, displeja....
Mislim da ,ukoliko ne bude nekih zaokreta, cu se pocetkom sledece nedelje pridruziti klanu XPS-asa :).

Jo nesto, jesi li kupio kakvu torbu ili ranac za njega? Meni se nekako vise dopadaju ranci, ili one torbe sa sirokim kaisima, imas li neki predlog po tom pitanju?

Nazad
Vrh Dno