Šta je novo?

Dell N7110 neobican problem

dvla

Cenjen
Učlanjen(a)
01.06.2012
Poena
160
Posedujem laptop iz naslova sa B940 procesorom i GT525M grafikom, 4GB Ram...
Problem 1: Kada pokrenem 'Windows experience index' (run the assessment) u 70%sluchajeva mi, pod stavkom CPU izrachuna 3.3 a u 30% sluchajeva 5.9 (shto mislim da je realno za moj CPU).
U sluchaju kada mi je CPU ocenjen sa 5.9 tada mi je 'Desktop performance for windows aero' 5.1 a u drugom sluchaju 4.1. Svi ostali parametri su uvek isti. Sve ovo sam primetio posle problema sa
igrom NFS The run.
Problem 2: Kada startujem pomenutu igru, nekada ide odlichno a nekada uzasno secka. Nija povezano sa vremenom prethodnog korishcenja rachunara tj. nekada secka odmah posle restarta kompa a nekada i posle 10 sati surfa, otvaranja-zatvaranja raznih aplikacija itd. igra radi odlichno!?
Jutros sam reinstalirao windows(pomislio sam da cu mozda reshiti problem sa experience indexom) ali i posle reinstalacije, CPU ocena je 3.3
Nisam josh uvek instalirao igru.
Nisam pochetnik u ovim stvarima, probao sa 'high-performance' i sa 'balanced-prformance' setovanjima u 'power options', probao i sa 'Prerfered graphic processor' u NVIDIA 3D manage settings da stavim 'high performance NVIDIA processor' umesto 'auto-select', u BIOS-u probao sa iskljuchenim 'Intel speed step' i iskljuchenim 'Virtualization'.. ne pomaze!
Nishta mi od programa ne radi u pozadini u pomenutim situacijama, procesor mi izmedju 0% i 5% kada je komp 'Idle', sve deluje kao da je OK a u stvari neshto zeza..
Verujem, chak sam ubedjen da je neshto do CPU-a, neki proces ili neshto slichno, sumnjam da je hardverski problem pa ako neko ima neku ideju- mnogo bi mi znachilo!

Koliko je star laptop i kolika je temperatura procesora kada obori index? Da li tada radi na punom taktu ili ga OS obori na manju brzinu?

Postoji li update biosa za tvoj laptop?

Laptop kupljen nov pre nekoliko meseci. Update biosa sam uradio. Kada radi test, max temperatura procesora ode do 61C a inache u radu (internet, muzika...) mu se vrti izmedju 50 i 56C. U toku samog testa CPU ode do 100% samo u trenutku kada radi 'windows media encoding' i to na nekoliko sekundi a kada radi deo testa 'CPU performance' procesor radi izmedju 50% i 80% i jedino ode na 100% na 10-tak sekundi. Kao da mu neshto ne dozvoljava da radi kako treba ( u toku igranja, kada igra lepo radi podigne mu temperaturu i do 80C i sve radi OK.)

Ako imas antivirus, probaj da iskljucis real-time scanning, pa vidi jel ima razlike...

U krajnjem slucaju pusti mu dijagnostiku (na bootu F12, pa izaberesh iz menija Diagnostics) pa vidi hoce li izbaciti neku gresku.

Poslednja izmena:
Anti-virus jos uvek nisam instalirao tako da to otpada. Radio sam dijagnostiku (onu produzenu sa proverom memorije) i tamo pokazuje da je sve u redu. Nisam siguran da razumem da li ga windows prepoznaje kao tacan model. Sve mi deluje kao da je procesor u nekom 'low power consumption state' ali ne mogu da provalim gde i zbog chega..

desni klik na "my computer" pa gde ti je onaj windows experience index.

imas li neki softver koji kontrolise bilo sta u sistemu (RM Clock, nesto za ventilator i sl.)?

Desila se sledeca stvar: setim se da sam nekoliko dana po kupovini laptopa ubacio josh 2Gb (Transcend) memorije..Originalnu memoriju (Nanya) prebacim iz slota 1 u slot 2 (ne znam iz kog razloga!? ) a ovu novu u slot 1. Malo pre se setim toga i reko' ajde da izvadim Transcend modul.. kad imam sta da vidim, ocena procesora se popela na 5.9. Restartujem komp, odradim ponovo test- sve OK. Vratio sam Transcenda slot 2, odradim test- i dalje je sve OK. Nadam se da je to u pitanju, ne znam koliko to moze da ima veze... Instaliracu igru pa javljam.. :)

Na 'my computer' je sve ok, vidi lepo procesor..

Morao sam da izvadim Transcenda, ponovo je pravio probleme.. instalirao igru, sa Transcendom secka, izvadio, odradio WEI ocena 5.9, probao igru radi sve OK. Videcu sta ce se desavati sledecih par dana..

Pitanje: Da li je moguce da mi se dve memorije od po 2gb sa identicnim parametrima, ne kapiraju tj. ne mogu da rade zajedno kako treba?

Ustanovio sam novi mali problem. Dok mi je laptop na punjacu komp mi malko baguje tj zashtuca kad npr. otvorim novi tab u Chrome-u, stream sa interneta zastane na trenutak pa nastavi a sve iz razkloga zato sto mi u otvaranju novog taba CPU ode na 100% na par sekundi. Kada to isto radim sa iskljuchenim punjachem nista ne prekida a CPU se popne samo do 70-tak %.
Probao 20 puta i uvek se isto desi. Power plan mi je na balanced i odradio sam default settings za taj power plan ( osim sto sam mu na punjachu iskljuchio hibernaciju i sleep opcije).
Jel ima neko ideju sta sam to mozda prevideo u podesavanjima?

Vrh Dno