Šta je novo?

DELL N5110 User Review

markozutic

Cenjen
Učlanjen(a)
18.08.2010
Poena
169
Moj dell je do mene dosao na cudan nacin, pre toga sam imao y560 koji sam dugo birao i merkao, i pored mnogih problema koji su bili prilepljeni uz njegovo ime ja sam se odlucio da idem na rizik i pazarim ga,uzeo sam najslabiju i3 verziju sa ati karticom, bese to dobra masina, elem 2 puta mi je otisla leva sarkica i laptop je drugi put ostao na servisu zauvek, ponudjen mi je i3/i5 dell n5110 u zamenu, nisam puno razmisljao. Procitao sam par cenjenih review-a na netu o tom modelu i svi su ga hvalili, malih ali ne tako bitnih mana su mu ljudi nalazili, nista sto bi meni smetalo.
Sto jes na notebookcheck nasao sam samo review sa i5 i ati grafickom kartom ali kontao sam da je to negde slicno sto se tice ostatka laptopa.

odlucio sam se da odem i korak dalje, doplatio sam 8k za i7 verziju,

tako da je puni potpis ove masine(necu linkovati jer prodavci mogu skloniti link sutra ili kroz mesec dana ) :D

I7 2630QM @ 2GHz (2.9Turbo, realno nisam video da je presao preko 2,7 nikad)
GT 525m 1gb DDR3 (Optimus)
6GB/Samsung/1333MHz(8GB MAX)
640GB/Toshiba/@5200RPM/2.5" standard
15.6"/1366x768/glossy
DVD RW
VGA
Hdmi
Memory Card Reader
2xUSB 2.0(jedan je USB/eSATA combo)
2xUSB 3.0
100mb ethernet
mic in/headphone out jack
1MP HD Wide web camera + built in mic

to je to sto se tice tehnickih specifikacija,ako sam nesto i izostavio ne zamerite :p

e sad da predjemo na review.

Kuciste:

Kuciste se nije mnogo promenilo u odnosu na proslu seriju insipriona,
Svo je napravljeno od nekakve glossy plastike(magnet za masnocu sa prstiju i otiske,takodje i prasinu) sa teksturom koja bi na prvi pogled mogla da podseca na bruseni aluminium, ali samo podseca.

Na poklopcu je ta tekstura jos izrazenija i jos vise podseca na aluminium ali samo dok je ne dodirnete, poklopce je moguce izmenjivati (tkz switchable cover) i mozete ih prilagoditi svom stilu i ukusu, practic bi trebalo da ih ima, sada verovatno i druge radnje i cena je nekih 3000-3500 dinara, po meni besmislena i nimalo odlucujuca stavka, sta vise i zamenski poklopci su skupi poprilicno, ali nekima to znaci. Sto se tice samog poklopca, skida se vrlo jednostavno, pritiskom na malo 'dugmence' u sredini i povlacenjem poklopca prema sebi. Sam poklopac ne stoji fixiran na mestu vec ima malo praznog hoda sto odaje utisak losijeg kvaliteta izrade ili nestabilnosti samog laptopa kada ga prenosite i pritom pridrzavate za poklopac(kada je laptop zatvoren naravno)
Ovo je mozda samo slucaj sa mojim modelom jer nisam imao prilike da isprobavam druge verzije niti da se raspitam kod ljudi,

4524a693bb.jpg

Ekran laptopa je u odnosu na kuciste pomeren ka korisniku, i kada je otvoren pozadi 'viri' jos jedno centimetar-dva, tj ima tkz gepek kako neki korisnici vole to imenuju,nekima se ovo opet svidja nekima ne, ja sam po pitanju ovog resenja apsolutno ravnodusan, jedina prednost je sto je ekran malo blizi vama - neznatno, ali mana je sto je maksimalan ugao otvaranja ekrana smanjen, ali je i dalje zadovoljavajuci.

2bcafdee14.jpg

Sarke laptopa su cvrste i potrebno je laptop otvarati sa obe ruke inace ce baza krenuti da se dize gore sa ekranom, sto odaje utisak cvrstoce i dugotrajnosti, mada kada laptop drzite na nekoj vibrirajucoj i povrsini koja se pomera, npr klupa u amfiteatru ili krilo ekran nece uvek da stoji fixno u odnosu na bazu laptopa vec ce postojati vibracije sto ne odaje tako pozitivan utisak...

Takodje ekran je prilicno savitljiv, probajte da ga savijate malo u prodavnici da bi ste stekli pravi utisak o cvrstoci samog uredjaja...

Jedna stvar koja ponekad nervira je to sto kuciste nije bas najbolje poravnato, kad stoji na ravnoj povrsini, npr stolu, 3 stopice stoje cvrsto dok je leva prednja malo odignuta te ima 'praznog hoda' jos jedan minus na racun kvaliteta izrade..

Kvalitet izrade za cenu je sasvim solidan, nije Bog-zna-sta ali nije ni najlosiji, plastika ne krcka pod rukama niti ima nekih velikig ugibanja shasije,
Naravno kuciste se malo ugiba na jaci pritisak alo to necete primetiti pri normalnoj upotrebi racunara, takodje tastatura ima minimalno ugibanje u nekim delovima i ono se moze zanemariti ukoliko normalno koristite racunar.S obzirom da imam velike i teske ruke nisam primetio probleme sa gorepomenutim stvarima stoga smatram da je kuciste zadovoljavajuce.

Velika mana je sto se lako moze pristupiti samo Ram memoriji, da bi zamenili hard disk na primer morali bi ste da rastavite ceo racunar jer se on nalazi ispod maticne ploce i nemoguce mu je prici na standardan nacin...

65abb5ed3b.jpg

Ovde mozete pregledati kratak video kucista iz raznih uglova

Poslednja izmena:
Portovi

Kao sto sam naveo laptop ima pregrst portova tako da neverujem da ce se naci korisnik kom ce da fali nesto, mozda nedostatak slota za ubacivanje eksternih kartica nekome fali ali one se ionako slabije koriste danas
Sa leve strane imamo citac memorjiskih kartica, do njega se nalazi HDMI port a tu je i USB/eSATA combo, posle njega se nalazi otvor kroz koji izlazi topao vazduh i na kraju jos jedan USB 2.0 port koji je pogodan za koriscenje misa ( u mom slucaju :) )
Pozadi se nalazi prikljucak za adapter a odmah do njega VGA izlaz, baterija je takodje pozadi a posle baterije dolazi jedan USB 3.0 port, Ethernet i Keningston lock.
Sa desne strane se nalazi DVD RW uredjaj mic/headset jack i jos jedan usb3.0 port

Raspored portova je po meni sasvim dobro odradjen,

137e28bf4f.jpg

6967498d5f.jpg

Konektor za adapter i monitor su pozadi kao i ethernet i jedan usb3.0 tako nece doci do gomilanja kablova na jednom mestu, pogotovo ako koristite externi hard disk, prikaceni ste na LAN i drzite laptop na punjacu.
Jos jedna lepa stvar je usb 2.0 port u gornjem levom cosku laptopa koji je savrseno mesto za mis ako ste desnjak.

4bbd09db86.jpg

Sa prednje strane laptopa nema ni jedan konektor, tu se samo nalaze 4 led statusne diode. Prva svetli kad je laptop na punjacu, druga pokazuje opterecenje hard diska, treca svetli crveno kada je laptop na izmaku snaga(battery low) i cetvrta nam govori status wi fi mreze(on/of)

8a36870d79.jpg

Komunikacije

Laptop dolazi sa standardnim WIFI modulom na kom se nalazi i BT 3.0,
Licno na internet se povezujem bezicnim putem i za sada nisam imao nikakvih problema, iako je ruter samo par metara od laptopa.
Bluetooth takodje lepo radi, postoji sopstveni drajver i softwer koji je minimalisticki ali funkcionalan. Nisam imao prilike da testiram brzinu prenosa sa BT3.0 uredjajima ali mogu reci da je brzina prenosa sa mojom Nokiom N82 koja ima BT2 nekih konstantnih 150kb/s sto je sasvim ok, kontam da moze mnogo vise ali na zalost nisam imao prilike da testiram

Lan je 'samo' 100mb sto nekima moze da zvuci i kao malo za danasnje standarde gde svuda vidjamo Gigabitne mrezne kartice. Ovo moze biti velika mana ukoliko ste povezani sa LAN Serverom na kom drzite podatke i stoga cete imati manji protok, ukoliko ethernet koristite samo za internet ili neki povremeni LAN party sa drustvom 100mb je sasvim dovoljno.

Laptop je dosao sa DOS operativnim sistemom i CD-om za isti, u kutiji se nalaze samo par uputstava za upotrebu punjac i laptop sa baterijom, cak nema ni CD-a sa drajverima. CD sa drajverima dobijate samo ukoliko je uz laptop dosao predinstaliran windows.
Drajvere mozete skinuti sa interneta sa dell-ovog oficijalnog sajta i dostupni su samo drajveri za 64bitni windows sto moze biti i mana jer neki korisnici mogu pozeleti da koriste i 32bitni windows, sve u svemu i sam koristim 64bit OS stoga nisam imao zamerki na to.

Na laptopu sam uspesno pokrenuo i Linux Back Track 5 pr1 koji je uspesno prepoznao svaki deo hardvera, i sasvim ok radi, uz dodatno tweakovanje i instaliranje drajvera sigurno se nvidia i optimus mogu uposliti i na linuxu ali je potrebno malo vece angazovanje oko pretrazivanja internetom.

Garancija

Dobavljac, u mom slucaju PIN Computer iz Novog Sada daje 3 godine garancije na ovaj Dell racunar, i nisam jos imao iskustva sa njima u vezi ovog Dell-a.

Tastatura

Tastatura je chciklet (island type) stil i pomalo sam bio skeptican u vezi nje u pocetku, raspored dugmica je sasvim ok - solidan razmak izmedju dugmica smanjuje mogucnost gresaka pri kucanju, naravno potreban je neki period adaptacije na tastaturu ali sve se moze, neki su ljuti protivnici ovakvih tastatura dok drugi preferiraju iste, stoga je ovo stvar licnog stava svakog korisnika i pre kupovine laptopa preporucujem da ga licno opipate u prodavnici.
Tastatura kao sto sam i napomenuo ima vrlo malo ugibanja na jak pritisak, sto znaci da se u normalnom koriscenju nece osetiti nikakvo ugibanje iste.
Tastatura takodje poseduje i numericki deo sto je vrlo korisno.
Dugmici jesu nesto manje velicine ali su sasvim dovoljni i ja sa velikim prstima nemam nikakvih problema pri koriscenju, jedina veca zamerka je na velicinu dugmica strelica koji su bukvalno duplo manji od ostalih dugmica pritom su i zbijeni pa je jako tesko igrati nesto na strelice, ali opet napominjem da se mozete navici posle nekog vremena, jedna stvar koju cenim je to sto je CTRL dugme na cosku a FN unutra i to je vrlo korisno kod igranja igrica i koriscenja kombinacija koje ukljucuju CTRL i jos neko slovo sa tastature, jer svakako cete vise koristiti CTRL nego FN dugme ;-)

Sto se tice funkcionalnih dugmadi tu su samo 4 dugmeta, POWER ON/OFF i 3 dugmeta grupisana u desnom gornjem uglu,
Prvo startuje Windows Mobility Centar koji je blago izmenjen od strane Dell-a i vrlo je korisno, drugo dugme radi samo na masinama koje dolaze sa instaliranim windowsom, iako sam siguran da se moze 'naterati' da radi - meni ne treba, jedina funkcija je da pokrene program koji mi pokazuje status moje garancije i service tag number koji se nalazi na poledjini racunara, trece dugme gasi/pali ekran, ali mi se ne svidja sto kad ga ugasim ovim dugmetom pomeranjem misa ili pritiskom na bilo koje dugme ekran se opet upali.

16a49d9eab.jpg

Tachped

tachped je vrlo pristojan i mogu slobodno reci i iznad proseka, vrlo je prostran i prijatan za upotrebu (iako ga ne koristim u sustini puno)
Tekstura plastike je malo drugacija nego sto je na palmrestu i prijatna je za jagodice prstiju, ne zamara posle dugotrajne upotrebe.
Tachped podrzava mnostvo gestikulacija sa vise ili jednim prstom kao sto je skrol ili rotate, jedino sto mi se ne svidja je sto nema scroll bar pa se mora skrolovati sa 2 prsta ali ni to nije lose ;)

Levi i desni taster tachpeda su sasvim solidni, hod nije nesto narocito dubok a nije ni plitak, prilicno su necujni i pruzaju sasvim dovoljan otpor pri pritisku - ja sam zadovoljan.

833a0e06d9.jpg

Ekran

Ekran je dijagonale 15,6" i rezolucije 1366 x 768 sto je neki standard za ovu velicinu ekrana, ne bih mnogo pricao o kontrastu, osvetljenju ili bojama jer se na tom polju i ne razumem mnogo ali mogu reci da je ovo sasvim osrednji panel, nit smrdi nit mirise.
Uglovi gledanja jesu losi, boje izgledaju isprano kada gledate od gore a kada gledate od dole zamraceno, takodje pogled sa strane nije nesto narocito, osvetljenje opada i slika je losija srazmerno uglu gledanja.

3fe24c7a6b.jpg

Mogu samo dodati da ekran favorizuje plavu i zutu boju, one se nekako vise isticu od ostalih na ekranu - primetno u nekim igricama ali ne smeta.
Nema nekih posebnih problema sa ekranom koji se mogu javiti na modelima nize klase kao sto su grain, color banding itd.

Ekran je glossy tako da vam moze koristiti i kao ogledalo dok je ugasen kad se brijete ili sminkaate xD
Naravno upotreba napolju pri direktnom svetlu sunca je ogranicena i jako losa, ako ne koristite laptop napolju cesto ovo necete ni primetiti.

cc4fa69ae0.jpg

Performanse

Procesor je i7 familija sa 2.0 GHz , cetiri jezgra i osam threadova.
O njemu ne treba puno govoriti, dovoljno je da u google ukucate 2630QM i dobicete sve sto vas interesuje o ovom procesoru, masina stvarno radi tecno i bez ijednog trzaja ili lagga cak i kad imam 10ak tabova muziku i mnostvo programa u pozadini, procesor se stvarno odlicno snalazi.Procesor ce izvrsiti svaki zadatak koji stavite pred njega u rekordnom roku! Ja sam stvarno odusevljen performansama. Detaljnije benchmarkove procesora mozete kao sto rekoh vrlo lako naci na netu pa necu kaciti nista ovde ;P

Graficka kartica je srednja klasa za laptopove, GT525 sa 1GB DDR3 memorije, graficka karta je sasvim zadovoljavajuca i odlicno radi sa i7 procesorom, sve igre teku glatko i na vecem broju frejmova od 30 pri HIGH ili Medium detaljima u native rezoluciji,

Mozete pogledati par video klipova ove masine u igrama koje sam testirao...

Call of Duty Black Ops

Call of Duty 4

Battlefield 2

i COD Modern Warfare2

A Evo i Par Benchmark-a

3DMark06

3dmark06.png

3DMark Vantage

3dmark-vantage.png

Uniengine Heaven v2.1

heavenscore.png

3DMark11 Skor ~960, na zalost nemam skrin shot ali to je to :)

Alien VS Predator

Resolution: 1366 x 768
Texture Quality: 2
Shadow Quality: 3
Anisotropic Filtering: 16
SSAO: ON
Vertical Sync: OFF
DX11 Tessellation: ON
DX11 Advanced Shadows: ON
DX11 MSAA Samples: 1

Benchmark Summary:

Number of frames: 1900
Average Frame Time: 55.0ms
Average FPS: 18.2

Benchmark Hard diska je ovde
(gornji rezulati su 640GB hard disk u laptopu, a ispod externi usb3.0 a-data hdd)

hddbench.png

Ovo iako nije namenski gamerski laptop itekako moze da posluzi da se pokrene neka igrica ;-)
Uz podesavanje detalja mozete postici optimalan frejmrejt ako ste spremni na neki kompromis ali vecinu tera na high.

Temperatura/Kultura rada

Laptop je prilicno hladan s obzirom na konfiguraciju u njemu.
Procesor je u Idle na 50-55C dok se u igricama penje u zavisnosti od zahtevnosti do 80 pa i do 90 C u Bad Company 2..
Sto je vrlo razumljivo za masinu ovakve konfiguracije..
Kuciste je vrlo prijatno na dodir i ne greje se puno osim levog palm resta koji je dosta topao i u idle, a u full loadu se penje jos vise, i to cini ovaj levi palmrest najtoplijim delom kucista(sa gornje strane) sto zna da bude vrlo neprijatno jer tokom igranja bukvalno ne mozete osloniti ruku na levi palm rest, desni palmrest ostaje potpuno hladan sto mi i ne znaci puno s obzirom da mi je desna ruka na misu, ujedno i najveca mana i razlog zbog kog ovaj laptop vracam je taj uzareni palmrest. Naime razlog grejanja palmresta je chipset procesor koji se nalazi tik ispod njega i okrenut je na gore, te nije povezan sa izduvnikom za vazduh preko heatpipeova niti radiatora vec je 'usamljen' sto za rezultat ima uzaren levi dlan tokom igranja ;-)

evo i slike koja ce vam docarati stanje u kucistu
chipsetgrejac.jpg

Procesor i GPU dostizu maksimum od 100C pri kombinaciji sintetickih testova furmark+prime95 i procesor na toj temperaturu od 100C pocinje da throttluje jer je to i njegova maksimalna radna temperatura, na osnovu ovoga zakljucujem da je hladjenje u ovoj masini jako lose realizovano.

Stanje nakon pola sata - sat torture prime+furmark..(nije koriscen eksterni notebook kuler, mozda bi on popravio rezultate ovde malo)

throttle2.png

Kultura rada je sasvim zadovoljavajuca sto se ventilatora tice, pri jako niskoj upotrebi kuler ce ostati potpuno necujan, da budem precizniji potpuno se zaustavi, ali zato kada se toplota akumulira ili krene u neki malo zesci rad, pustanje videa ili multitasking ventilator krece da se vrti na vecem broju obrtaja krace vreme nakon cega se opet zaustavlja.
Pod punim opterecenjem vent se vrti na 5k obrtaja i huk je primetan naravno ali nije ni malo neprijatan vec je sasvim normalan i za ocekivanje.

Zvuk

Laptop dolazi sa 2 zvucnika snage 2W svaki,nalaze se ispod palmresta i na ivici su kucista, ovo nije tako popularno mesto za zvucnike medju korisnicima jer je poznato da se znatno slabiji zvucnici stavljaju na to mesto da bi dobili malo na jacini prilikom odbijanja zvuka od povrsine na kojoj laptop stoji - i ovo zaista funkcionise, zvucnici se mnogo bolje cuju kad je laptop na nekoj tvrdoj podlozi nego u vazduhu ili krilu.

Zvucnici nisu nesto preterano jaki ali za laptop su sasvim solidni i kvalitet zvuka je okej, zadovoljavajuci za laptop i rekao bih tik iznad proseka za laptop, mada opet daleko od nekih JBL zvucnika koji se mogu naci na lenovu ili zvucnika na XPS sistemima... Zvuk na ovoj masini potpisuje SRS sa softwerskog dela dok hardwerski ne bih znao ko je zasluzan za njih :p

Baterija..

Baterija je standardna 6-o celijska. Laptop iako je ovako jaka konfiguracija zahvaljujuci modovima stedljivosti koji su implementirani u sam Intel Sandy Bridge procesor kao i Optimus tehnologiju od nVidia-e moze da izdrzi prilicno dugo, nisam bas merio koliko moze maksimalno da izdrzi bez punjaca ali bih rekao da je 3.5 sata sasvim solidna cifra za ono sto sam ja postigao sa Balanced profilom, pri izrazito jakom surfu internetom i muzikom ukljucenom, osvetljenje ekrana je bilo iznad 70% tako da bi uz jos neke mere stednje ovo moglo da izvuce bar 4 sata ako ne i koji minut vise... sasvim impresivno s obzirom da je u njemu i7 procesor.Potrebno je oko 2 sata da bi se baterija u potpunosti napunila, takodje u power opcijama mozete iskljuciti punjenje baterije u nekom trenutku, kako bi bateriji produzili vek tako sto je ne punite do 'vrha'.
jos jedna korisna stvar je sto mozete chekirati opciju da laptop sam iskljuci windows aero i gadgete kad je uredjaj na bateriji.

Presek

Iako laptop nize cene i jakog hardvera te nesto slabijeg kvaliteta izrade preporucio bih ga svima samo da nema taj problem grejanja levog palmresta, to je ta 'sitnica' koju jednostavno ne mogu da mu oprostim, jednostavno dzabe mi mercedes C klase ako mu je grejanje u sedistima pokvareno te se ista pregrevaju i samim tim ubija svaki uzitak koji isti moze da donese, isto je i sa ovim laptopom, dzabe mi je sto on sve radi tecno i savrseno kad se meni znoje ruke dok kucam ovaj tekst ...

Mogu se navici na losu tastaturu(generalno!) i mogu preboleti losh tachepd (takodje mislim u globalu xD) jer cu koristiti misa, ali jednsostavno se ne mogu navici da mi levi dlan bude konstantno na 40C a u igrama i mnogo mnogo vise...
Mozda se i3 i i5 verzije manje greju ali sam saznao da su svi bazirani na istoj platformi tj maticnoj ploci pa bi svi trebali da imaju taj 'problem' ako nisam u pravu za i3 i i5 modele onda mi je drago, Da nema tog problema, mozda bi kupio jos jedan da imam kad mi se ovaj pokvari, ali na zalost to pregrevanje ubija svaki dozivljaj stoga vracam ovaj laptop odakle je i dosao kako znam i umem ;(
Pored ovog Dell-a bi preporucio (u istom cenovnom rangu) Asus K53SV koji cu najverovatnije i ja da uzmem osim ako se ne isprsim jos malo za y570...

/slike i video prikaz laptopa su preuzeti sa notebookcheck web sajta gde ne postoji review za ovaj konkretan model niti se pominju neki od navedenih problema
ostali ss benchmark-a i video u igricama je materijal koji sam sam napravio..

Poslednja izmena:
svaka cast covek na testu ,pomogao si mi dosta oko dilema kojih sam imao u vezi sa ovom serijom Dell-a

Prvo bravo za ovako opširan i dobar review. ,)

Da nema tog problema, mozda bi kupio jos jedan da imam kad mi se ovaj pokvari, ali na zalost to pregrevanje ubija svaki dozivljaj stoga vracam ovaj laptop odakle je i dosao kako znam i umem ;(

U cenovnom rangu do 1000e (možda čak i 1200e) teško je naći računar, jak računar (jak CPU i gaming GPU), a da mu se nešto krupno ne može zameriti po pitanju kvaliteta izrade. Videćeš da ćeš i tom sledećem naći neku manu. To ti je prosto breme nas zahtevnih korisnika koji ne bi puno da platimo. :D

Pored ovog Dell-a bi preporucio (u istom cenovnom rangu) Asus K53SV koji cu najverovatnije i ja da uzmem osim ako se ne isprsim jos malo za y570...

S obzirom da si imao problema sa Y560, i to dva maltretiranja sa servisom zbog očiglednog nekvaliteta laptopa, ja iz principa više ne bih uzeo ništa od istog proizvođača. Neka je Y570 poboljšana serija, ali hvala lepo!

Možda pre N53 da uzmeš jer nekako sumnjam da će K53SV podneti hard core gaming koji čini mi se planiraš.

haha hvala na pohvalama, bio sam toliko ozlojuđen ovim laptopom i svim cimanjem oko njega, uvoznika i radje kako bi ga vratio pa sam morao da kanališem taj bes nekako da nekog ne bi ufatio za gušu, i uzeo lepo za sat vremena i otvorio dušu ne bi li upoznao one koji razmatraju ovu mašinu sa nekim činjenicama, te da se ne bi zaleteli na ime dell kao razjareni bik na kravu - kao što sam to ja na žalost uradio. Jutros sam ga vratio uvozniku i otisao u radnju da im javim da je to gotovo, na licu mesta sam se upoznao sa k53sv i ostavio je jako dobar utisak na mene, plastika i aluminium na palmrestu deluju jako kvalitetno, specifikacije su solidne, [email protected] ghz i 540m , najviše sam se iznenadio sa usb 3 portom koji se na sajtu asusa niti radnje nigde ne pominje, dok na laptopu postoji stiker koji ukazuje na usb i postoji jedan plavi port koji nije vga izlaz xD
Elem, u drugoj radnji video sam i y570 koji deluje dosta kvalitetno na dodir i pogled, ostavlja dobar utisak, ali tastatura i tachped mi nisu bas po meri kao ni 12000 skuplja cena :p
Ali moram priznati da su specifikacije dobre kao i to da onaj bakarni hladnjak koji viri kroz rešetku izgleda brutalno i da deluje jako dobro osmisljeno bar što se tiče odvodjenja toplote sa kućišta,
Šta mislite o asusu k53ta? Llano platforma plus amd krosfajer? Valal' to ? XD
Il da idem na k53sv?

Poslednja izmena:
Ako ćeš K53, idi brate na Intela, mani se tih AMDovih kerefeka. Realno taj A6 je slabiji u mnogim stvarima i od i3 koliko sam gledao. Što se grafike tiče, bolje jedna 540M nego nekakve egzibicije sa crossfireom i drajverima. Takođe pročitaj i o potencijalnim problemima tog AMDovog rešenja.

Ako ćeš K53, idi brate na Intela, mani se tih AMDovih kerefeka. Realno taj A6 je slabiji u mnogim stvarima i od i3 koliko sam gledao. Što se grafike tiče, bolje jedna 540M nego nekakve egzibicije sa crossfireom i drajverima. Takođe pročitaj i o potencijalnim problemima tog AMDovog rešenja.

Ma znam, sve ukazuje na intela, ali se opet plasim da nece biti pregrevanja sa njim, onaj chova to ima k53 rece a se njegov ne greje, samo jos da mi odradi throttle test xD
mada ovi u radnji su mi rekli ako hocu k53 mogu oni da mi bace windows na njega i ja da dodjem sa alatkama i da istestiram to detaljno na mestu lica :D
Citao o tom AMDu na notebookreview forumu i tema o tom laptopu je dostigla otprilike 130 stranica, laptop se po navodima vlasnika jako fino i jednostavno klokuje i undervoltuje na 2.3 bez problema a moze i vise uz dodatno zezanje, primetno je da se taj amd throttluje na 80 C tako da se ne moze gurati preko 3GHz ali on sam je inace dosta hlada, takodje javlja se kod nekih i u nekim igrama tkz micro suttering koji je moguce popraviti uz pomoc amd crossfire profila ali u to nisam sto posto siguran, ja se tamo pojavim sa nekim pitanjem o tom laptopu a oni me bukvalno pregaze sa 50 postova jer tema raste kao kvasac a njih zanima samo overklok masin xD
procitao sam odprilike 50 stranica od pocetka i 20 od kraja i oci mi ispadose, ipak cu ja ovaj k53SV da uzmem xD

lepo uradjeno Marko. ali imam par korecija: iako je moj N7110n sa istom GF525 i istim procesorom u 3Dmark-u 06 ja imam 9005 poena ( 3dmark vantage je 0 jer je prpjektovan za DX10 a ne DX11). touch pad ima i bocni (gore dole) i donji scroll (levo desno), ali ti je verovatno nedostajao pravi drajver ( u W7 home premium 64 mogu da biram nacin rada touch pad-a). Na ravnoj povrsini stoji stabilno na sve cetiri nozice ( kod mene je to staklo). Nemam nikakvog "lufta" ni u masci ni u poklopcu. o onome sto te muci..temp procesora u IDLE je kod mene 46-47 stepeni, chipset 60, gpu 41...znam da je kuciste mog plastikanca nesto vece i da je tu razlika u tih par stepeni. Od cele tvoje muke sa grejanjem oko palm rest-a na tvom N5110 cini mi se da sam bio u zabludi da se radi o dve iste MB...po rasporedu konektora za koje predpostavljam da su direktno na MB ine nisu identicne....toliko od mene

to je i razumljivo jer le 17 vece kuciste, bolji raspored komponenti kao i veći radiator i kuler, to je objašnjenje nižih temp.
Što se 3dmark06 tiče 3-4 puta je odradjen i uvek indentičan rezultat, naravno u high performance modu sa adapterom..
Tachpedu sve pohvale kao što sam napisao, postoji mnoštvo multitouch gestikulacija, ja sam samo dodao da bi bilo praktičnije imati skroll liniju na kraju tačpeda kao što ima y560,
Ja sam te pitao na berzi oko malo detaljnijih podataka o grejanju tvog n7110 a ti si mi malo neprecizno i uopšteno davao podatke, dobro možda ja nisam dovoljno precizno postavio pitanje pa ti neću zameriti, voleo bih da vidim skrin šot temperatura posle dva sata furmarka i prime95 u kombinaciji, kao i tvoje iskustvo sa temp kućišta u tom trenutku, pa ako budeš imao kad vremena baci test da ovaj revju bude i malo opširniji,
5110 i 7110 svakako imaju drugacije matične ploče i raspored konektora što se moze proveriti na dellovom web sajtu odakle je preuzeta ova slika gde je zaokružen hm67čipset
Pozdrav

voleo bih da vidim skrin šot temperatura posle dva sata furmarka i prime95 u kombinaciji, kao i tvoje iskustvo sa temp kućišta u tom trenutku

Ovo je jedino merodavno. Tačka. Problem je što mnogi ljudi kupe laptop za office, facebook, eventualno puste neki HD film i otuda konstatacije "nisam primetio da se greje", "nisam primetio throttling" itd. Ne kažem da je to i ovde slučaj sa N7110, ali opisni komentari bez bar screenshota testova nemaju za mene lično skoro pa nikakvu težinu. Tek kad se računar baci u stres test minimum sat vremena, možemo da pričamo o temperaturama i nivou buke. :) A opet i nivo buke je veoma individualna stvar, nekome ne smeta ni kada mu se računar čuje kao usisivač, dok neko reaguje i na najmanji šum diska ili tzv. CPU whine. :D

Poslednja izmena:
ovo je trenutno jedino sto imam za testiranje

petominutni test everestom....
http://imageshack.us/f/853/tempzabench2.jpg/

temperatura u prostoriji je oko 30 stepeni i nemam dodatno hladjenje ( docking station)
ako imate neki predlog softvera za ozbiljnije testiranje...dajte

Poslednja izmena:
Downloaduj:
1. FurMark http://www.ozone3d.net/benchmarks/fur/
2. LinX http://www.softpedia.com/get/System/Benchmarks/LinX-benchmark.shtml
na oba pokreni stress test, dakle paraleleno da ide.

Sa AIDA64 prati throttling kao na ovom screenu u sredini http://www.dodaj.rs/f/3T/J1/10hu6zee/1/throttle2.png
Pored toga možeš dodatno sa CoreTemp-om da pratiš temperature http://www.alcpu.com/CoreTemp/

Pusti da to sve tako radi bar jedno 20-30 min (a poželjno i duže), pa uhvati skrin i podeli ga sa nama. :)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno