Šta je novo?

Dell D620 i 3G HSDPA (MTS)

chundra

Čuven
Učlanjen(a)
31.12.2003
Poena
619
Jel ima iko iskustva vezana za integrisane HSPDA uredjaje u sprezi sa nasim provajderima (MTS, Telenor)?

Meni trenutno ne polazi za rukom da pomenute brendove nateram da rade...

Da li su ti dobra podešavanja?
MTS ima različita podešavanja ako je uzet 3G paket i ako je klasična voice kartica.
Kod Telenora je uvek sve isto.

Koristim MTS-ovu karticu iz njihovih 3G Net paketa, koja je proverena sa eksternim modemom koji dolazi uz paket.

Mislim da je problem hardverske prirode sto prilozene slike mogu da potvrde.
Cak i BIOS ocitavanja prijavljuju status "UNKNOWN" u sekciji cellular device...

Prilozi

• DellMobileBroadband.jpg
    DellMobileBroadband.jpg
    22.7 KB · Pregleda: 70
  • Self-Diag.jpg
    Self-Diag.jpg
    70.6 KB · Pregleda: 48
Koristim MTS-ovu karticu iz njihovih 3G Net paketa, koja je proverena sa eksternim modemom koji dolazi uz paket.

Mislim da je problem hardverske prirode sto prilozene slike mogu da potvrde.
Cak i BIOS ocitavanja prijavljuju status "UNKNOWN" u sekciji cellular device...

Moj laptop ima u ponudi sa SIM karticom ali moj model nema,jel postoji mogucnost da ja ubacim naknadno karticu u lap preko nekog express-a ili da dogradim na fabricko mesto sa OEM modul-om? Moj lap i karakteristike su u LAPTOP-ovi i Asus N50Vn..

POZDRAV :smoke:

chundra, proveri u device manager-u, da li ti je HSDPA modem uopšte instaliran...

Update:
stefan065, postoje PCI express modemi, a ako nađeš neki koji ide u to upražnjeno ležište, ne vidim razlog da ne funkcioniše. Proveri sa distributerima Asusa, ali verujem da je taj OEM prilično skup...

S druge strane, ako planiraš da koristiš Telenor mrežu (mada ovo 065 ne ukazuje na to :)), modem možeš da uzmeš praktično besplatno uz prepaid internet.

Poslednja izmena:
chundra, proveri u device manager-u, da li ti je HSDPA modem uopšte instaliran...

Update:
stefan065, postoje PCI express modemi, a ako nađeš neki koji ide u to upražnjeno ležište, ne vidim razlog da ne funkcioniše. Proveri sa distributerima Asusa, ali verujem da je taj OEM prilično skup...

S druge strane, ako planiraš da koristiš Telenor mrežu (mada ovo 065 ne ukazuje na to :)), modem možeš da uzmeš praktično besplatno uz prepaid internet.

pozdrav,

Sad sam gledao i na Telenor-u i na MOM MTS-u :) Nista mi se ne svidja...mislim naduli su cene,pa skuplje je kod njih 10x nego da se pretplatim na CITY WIFI da u celom gradu imam WIFI preko WIFI distributera,a WIFI kartica mi je stvarno mnogo dobra i hvata signale kao luda!

Hvala,POZDRAV

Device manager uopste ne prepoznaje uredjaj...
Ovo bi moglo da znaci da kartica uopste nije ugradjena ili pak da je vrisnula?

Prilozi

• DevMan.JPG
    DevMan.JPG
    53.3 KB · Pregleda: 50
U kom gradu imaš taj City WiFi?

Za mail, surf, forume i sl, kao pomoćna internet konekcija,Telenor Prepaid je trenutno najbolje rešenje.
Nije to toliko skupo...ako ti je potrebno...

Gledam kod uvoznika, D620 postoji i sa i bez HSDPA modema. Da li si instalirao drajver ili samo taj software (u slučaju da ide odvojeno)? Da nema neki hardwarski način uključivanja modema?

Gledam kod uvoznika, D620 postoji i sa i bez HSDPA modema. Da li si instalirao drajver ili samo taj software (u slučaju da ide odvojeno)? Da nema neki hardwarski način uključivanja modema?

Postoji hardverski nacin sto je ostvareno kroz isto dugme kao i za wifi i BT. Funkcija tog dugmeta moze se podesiti iz BIOSa, a medju tim opcijama se i nalazi cellular device ...
Jedini problem sto je iz BIOSa opis za taj cellular device [unknown]

otvori laptop sa donje strane pored wireless kartice mora da ima i HSDPA modem, ako ga nema onda ces morati dati 70 eu na ebay da ga kupis negde preko...ako ima, izvadi ga i proveri kod nekoga ko ima slican laptop, da li kod njega radi..

Kod Dell notebooka (koji su se kod nas prodavali) je dosta cest slucaj da imaju slot za SIM karticu, ali da u konfiguraciji nije isao HSDPA modem. Ako ga nema u device manageru, 99% je sansa da ga ni nema u konfiguraciji...

Vrh Dno