Za ozbiljan posao treba vam hardverska kalibracija. Stim sto treba da imate u vidu da ako menjate graficku, treba vam ponovo kalibracija.
Ja sam radio kalibraciju na svim monitorima.
Sto se tice da li uzimati Dell ili HP, stvar je licnog ukusa, ako uzimate monitore u istoj klasi necete osetiti nikakvu razliku. Recimo Dell 2412m ne moze da se poredi sa HP ZR24w, kao ni sto HP ZR24w ne moze da se poredi sa Dell 2410 UltraSharp. To su sve razlicite klase monitora.
Po meni naibolja kupovina po pitanju kvaliteta je US2410, i tu nema sta da se prica, ali HP ZR24w zavrsava isti posao po pitanju posta, sem sto je za nekih 20% losiji sa prikazom crne boje pa nije preporucljiv za pripremu za stampu.
Monitori 2312hm i 2412m su odlicna kupovina, po pitanju cene i sta dobijate za te pare, ali za neki bas ozbiljniji posao post produkcije i pripreme za stampu "ne preporucujem".
Sebi sam za svoju dusu uzeo Dell UltraSharp 3011, koji je povezan paralelno sa 2412m, i mogu vam reci da ta dva monitora ne mogu ni da se priblizno porede po kvalitetu slike, a 3011 i 2410 su sa istim panelom...
Nadam se da sam pomogao koliko toliko u izboru.
Kome treba preporuka za kalibraciju, znam coveka koji dolazi na kucnu adresu po ceni 10e po monitoru. Ovo nije reklama, nego stvarno decko samo to radi godinama i radi kako treba. PM ako nekome bude trebao tel.
Opet da kazem ko ima dosta monitora i stalno menja hardware, vise se isplati da kupi sam kalibrator, mada meni lakse da neko uradi to kako treba nego da nesto uradim kako ne treba. Inace i sam imam kalibrator

, ali nikada nisam kalibrisao kako treba, posto sem kalibratora treba podesiti i monitor, a to se radi po osecaju.