Šta je novo?

DELL 1525 i XP SP2

risa

Čuven
Učlanjen(a)
27.04.2003
Poena
675
Krenuo sam sa instalacijom Xp na ovaj laptop. Problem je nastao posle instalacije XP-a kada zelim da instaliram drajvere za graficku, zvucnu ...itd. Ja sam navikao da u Device Manager-u svaki hardver instaliram tako sto kliknem na njega i onda na "update driver". Ovde to ne pali(naravno da sam ubacio CD koji dolazi uz laptop gde pise Drivers and Utilities). Na ovom CD-u sam nasao gomilu nekih EXE fajlova za koje ne znam cemu sluze a ne zelim da nesto pogresim jer ne radim ovo za sebe vec za ortaka
Kako da instaliram drajvere?

Koliko sam ja upucen, taj dell zvanicno nema podrsku za windows XP, i isti ne postojena dell sajtu, tako da ces morati da ih juris i skupljas sa svih strana.

To sam i ja skontao pre par minuta :(

Imas sve sakupljene drivere za xp na torrentu,konkretno za model 1525. Postoje dve opcije od 120mb i 320mb. Nadam se da sam pomogao. p0z

imaju svi drajveri na dellovom sajtu
ja sam pre par sati zavrsio instalaciju xp sp2 na tom laptopu

ne zaboravi da pre instalacije graficke instaliras MS UAA 888111

poz

Posto i meni danas treba da stigne 1525, reci mi gde da skinem MS UAA 888111, i cemu to ustvari sluzi?

postoje svi drajveri na sajtu, ali nisam uspeo da nadjem drajver za bluetooth. generalno imam problem da instaliram i bt i wi-fi. wireless se instalira, sve kao super radi, ali ne moze da nadje ni jednu mrezu. mreza pouzdano postoji, u istoj prostoriji radi jos par notebook-ova i ap. da li je neko imao isti problem?

MS UAA http://support.microsoft.com/kb/888111

evo uputstva za instalaciju BT (downgrade patch...tralala)

http://www.laptops-drivers.com/dell...-dell-inspiron-1525-or-downgrading-vista.html

google is your friend ;)

instalirao sam wireless i vidi mreze u okruzenju (neke privatne) (ima sa strane laptopa mali prekidac koji pali wireless,nadam se da ste to primetili)

ovaj driver sam koristio za wireless Dell_multi-device_A17_R174291.exe http://mytopfiles.com/programs/file/Dell_multi-device_A17_R174291/233247.htm

Poslednja izmena:
Ja sam na 1525 instalirao XP SP3, radi sve okay. Kada na Dellovom sajtu ukucas kod svog laptopa, dobices sve potrebne drajvere za XP. Od drajvera koji idu uz laptop, iskoristio sam samo 2-3, iako su mogli i neki za Vistu, ali sam skinuo sve za XP. Sto se tice drajvera za graficku, skini poslednju verziju sa MS sajta, posto na Dellu nije poslednja verzija.
Na Dellu imas cak i SATA drajvere, koje mozes da napakujes u instalaciju preko N-lite-a, ako vec nisi.
Ja sam prvo instalirao win sa iskljucenim SATA, a posle toga sa SATA drajverima. Pri testiranju HDD-a, sa SATA drajverima ne postoje nikakvi pikovi u HDDTachu, dok se bez SATA drajvera, na pocetku diska javlja pik koji spusta brzinu na nekih 6MB/s, vraca nazad i posle normalno opada. E ja sad krenuo ovde u testiranje laptopa. Za to cemo neki drugi thread :)

meni dell wireless device ne zeli da radi kako treba. wireless proradi samo kad uninstaliram dell wd i pokrenem update driver iz device managera. tako radi sve ok preko windosovog wi-fi managera samo sto imam u device manageru jos jedan unknown device. od nekih ljudi iz dell-ovog servisa sam cuo da taj dell-ov wireless utility pravi 5ranja prilicnp cesto.

sta da radim vec na samom pocetku instalacije kad mi izbaci sledece : Setup did not find any hard disk installed in your computer.

@Spade
U BIOS-u imas opciju "SATA operation". Namesti da je hard ATA a ne ACHI...

Imam jos samo jedan problem. Instalirao sam sve i sve funkcionise savrseno osim jedne stvari.
U Device Manageru imam jos samo jedan neinstalirani hardver.BCM2045...
Sta je to?

Poslednja izmena:
@Spade
U BIOS-u imas opciju "SATA operation". Namesti da je hard ATA a ne ACHI...

Imam jos samo jedan problem. Instalirao sam sve i sve funkcionise savrseno osim jedne stvari.
U Device Manageru imam jos samo jedan neinstalirani hardver.BCM2045...
Sta je to?
I meni je ostalo isto to.
Jel vama radi setings na touchpadu(meni kad kliknem ne reaguje) i ne mogu da se konektujem na internet preko kablovskog- izbaci mi "limited or no connectivity" , a preko ikonice u donjem desnom uglu stoji zuti trougao sa !
Jel imao neko slicnih problema?

^

da li ste instalirali bluetooth sa onim downgrade patchom?

skinuo sam taj downgrade patch i drajvere za vistu, ali mi nesto postupak nije najjasniji :(
ako bi neko bio ljubazan da malko elaborira...
thx.

Ajde da ponovim, ne znam kakva je situacija sa SP2, ali sa SP3 sve radi kako treba. BCM2045 je Broadcomov BT. Instaliranjem Dellovog multidivice drivera se aktivira i BT i wirelless i FW i citac kartica. Skinite ga sa official DELL sajta. Ustvari kao sto sam objasnio na dell supportu ukucajte servis tag sa laptopa, koji se nalazi na zadnjem delu laptopa, i dobicete sve potrebne drajvere. Skinite ih sa sajta, i sve redom instalirajte. Meni BT radi bez problema, povezao sam ga sa SE mobilnim i prebacivao slike sa njega, odlicno radi.
Prilikom instalacije se i meni desilo da su mu ostali neki unknown devicies, ali je nekih cudom proradio sam posle 2 restarta :D Verovatno dok je ukapirao da sam ipak instalira drajvere :) Jedino nisam imao priliku da probam kako radi wireless posto nemam gde da se kacim.
Jos jedna preporuka pre nego sto krenete da se zezate sa instalacijom. Pokrenite DELL CD koji je dosao uz laptop i dajte mu da odradi hardware dijagnostiku. Na CD su uglavnom drajveri za Vistu, ali sistem prepozna sve uredjaje koji se nalaze na laptopu. Napravite lepo popis i znacete sta treba da skinete sa DELLovog sajta.

sta da radim vec na samom pocetku instalacije kad mi izbaci sledece : Setup did not find any hard disk installed in your computer.

Moj savet ti je da ubacis u instalaciju Windowsa SATA drajvere preko N-litea. Uputstvo za ubacivanje drajvera imas na benchu. Drajvere imas na DELL sajtu, imaju oko 300 kb, i naravno ne treba ti flopi :D

meni to treba da radi na xp-u.

skinete ovaj downgrade patch
http://support.us.dell.com/support/...eid=R159805&formatcnt=1&libid=0&fileid=213714

instalirate ga

skinete ove drajvere

http://support.dell.com/support/dow...-1&impid=-1&formatcnt=1&libid=5&fileid=216131

instalirate

ako prijavi gresku, kazite kad, tacno, prijavi tu gresku.

Kad probam da instaliram ovaj prvi, on ga raspakuje i kad treba da krene da ga instalira pojavi mi se comand promt na 2 stotinke i to je to. A kad posle toga probam da instaliram ovaj drugi drivere posle raspakicanja mi izbaci **This self-extracting zip file is part of a multidisk zip file.Please insert the last disk of the set.** Gde gresim???
A tu su problemi i sa wirless-om, radi nekih 2-3 minuta, nakon toga mi izbaci **This conection has limited or no connectivity.You might not be able to access the internet or some network resources.**, sa sve onim zutim znakom uzvika, a kada ukljucim kablovski uopste ga ne prepoznaje ili izbaci ovo gore vec pomenuto.
Molim vas pomagajte, ovo se polako pretvara u kosmar. Molim za malo strpljenja ovo mi je prvi susret sa laptopom :type: Hvala

Poslednja izmena:
Evo jedan kratka lista svih potrebnih drajvera da bi vas 1525 radio sa XP-om. Sve ovo mozete naci na http://support.dell.com/ skinuti i instalirati naravno :) Oznake fajlova iskopirajte u search baru, i dobicete potreban fajl. Pa da pocnem:
Izasla je nova verzija BIOS-a A13 10.07.2008. koja daje podrsku za nove baterije i nova imena Intel procesora, ali njom ne dobijate nista posebno, tako da nema potrebe da apdejtujete BIOS, ako imate verziju A11. (A12 izgleda da ne postoji :) )

Modem driver: Conexant D330 - R150152 (ovo je verzija 7.59.0.0, a izasla je i nova verzija 7.68.00.00, skinite koju hocete) velicina 2MB, odnosno 1MB novi driver

Laptop Webcam - R165116 velicina 6MB

Dell wireless 1395 WLAN minicard R174291 velicina 89MB

DVD-RW TS-L632H Slim 8X ovo je flash file iz D400 u D500 verziju, nemam oznaku fajla, ali lako cete pronaci na osnovu ovih podataka

DELL Wireless 355 BT module R140135 ovo je nova verzija koja ima 44MB, trebalo bi da radi, posto je namenjeno 1525, mada sam ja instalirao verziju R161378 od 89MB

Audio SIGMATEL STAC 92XX R180044 velicina 7MB

Chipset Intel R166187 velicina 1MB

Touchpad R180045 velicina 3MB

Marvell Network 88E80XX R180046 velicina 21MB

Intel SATA driver Matrix Storage Manager R182441 velicina 350kb

Video GM965 Express, skinuti sa Intel sajta verziju 6.14.10.4943 velicina 20MB. A mozda su izbacili i noviju verziju u poslednjih mesec dana :D Na DELL sajtu je starija verzija ovih drajvera.

Eto toliko od mene, nadam se da sam nekom olaksao trazenje drajvera za XP za 1525 :)

Poz,

stavio sam XP SP3 i sve radi OK, medjutim u Device Manageru mi ne prepoznaje 3 "Base System Device" ?!
- bus 2, device 9, function 3
- bus 2, device 9, function 4

Da li nekko zna o cemu se tu radi?

tnx.

Richon chipset driver postoji i na dellovom sajtu.

da ne otvaram novu temu, da li ima negde xp drajvera za Dell Studio 1735 ?

wifi

pozdrav svima

kupio sam skoro ovaj laptop, i instalirao xp sp3, svi odgovarajuci drajveri su instalirani i sve radi ok osim wirelessa.
problem je sledeci, vidim wireless karticu, skeniram uredno sa dobrim signalom oko sebe ali nece nikako da se asocira (zakaci ni na jedan AP (pristupnu tacku).

ima li ko neko resenje ili slican problem?

A gde si probao da se kacis, tj na koji wireless? Idi u neki od kafica koji imaju net, pa probaj tamo, ako vec nisi.

bilo gde, probao sam puno. ako je do drajvera koje treba da stavim i gde da ih skinem?

sada su oni sa delloovg sajta (R174291)

Ja jos nisam probao wireless tako da ni ne znam da li ima problema ili ne. Pazi moze da bude problem da imas wireless 1390 umesto 1395, nemam pojma lupam sad. Mozda su drajveri isti za obe kartice. Nemam sad nikakvu drugu ideju.

Nazad
Vrh Dno