Šta je novo?

Deljenje wireless interneta

Boki Roki

Slavan
Učlanjen(a)
28.05.2004
Poena
309
Drugar se sa svojim AP-om kaci na provajdera i internet. Mogu li ja da se nakacim sa mojom wifi karticom na njegov AP i da preko njega koristim internet (da koristimo internet istovremeno preko jednog AP-a i da njegov komp moze da bude iskljucen kada ja hocu na internet).
On ima AP Pheenet Wap-011rt. Koji firmware mu treba?

Ako taj AP ne moze da se namesti da radi i kao klijent i kao bridge, koji AP mi preporucujete. Da li moram da kupim wireless router?
Hvala.

Tvom drugaru AP radi kao client tako da ne moze da daje signal, AP mu je podesen na srpskom ( da prima signal ). Ako provajder ima podesen DHCP, jedino preko mikrotika bi mogli da uspete nesto. U sustini mozete da probate preko switch-a, ako imas mogucnost da se kablom povezes s njim.

Nemam mogucnost kabla..
A ako bih novi router povezao sa AP-om kod drugara, da li bi u tom slucaju i on i ja mogli da idemo na net? (ja da se kacim na taj ruter kod njega).
I cemu onda sluyi ono BRIDGE na njegovom AP-u?

Poslednja izmena:
To sa ruterom je ok. ali opet kacis se takodje kablom
Sutra treba da mi stigne neki AP koji podrzava dve konekcije.Kada saznam vise javicu sta radi i kako...

Ne znam sta da ti kazem postoji vise uredjaja koji ti mogu pomoci ali posto kabal ne moze, onda jedino recimo da kupite TP-Link WR-542G, to je uredjaj koji prima signal preko kabla tj. onaj kabal koji tvoj komsija stavlja u mreznu kartu stavite u njega, on je ruter koji ima cetiri lan porta i moze da daje signal bezicno, tj preko antene. Sto znaci tvoj komsija bi preko kabla uzimao signal a ti bezicno, i treba ti neka antena koja ce tebi davati signal, i ti da kupis neku wireless kartu. Nisi rekao koliko se udaljeni. Preko tog uredjaja bi mogli oboje na net, bez problema. Oko menija mogu otprlike da ti pomognem posto mi je taj uredjaj dosao saka na veoma kratko vreme ba nisam stigao da ga proucim. Ovaj uredjaj sam ti preporucio, posto mislim da je najjeftiniji, bar ja nisam nasao nesto jeftinije od toga. Pozz

Poslednja izmena:
Boki Roki je napisao(la):
Nemam mogucnost kabla..
A ako bih novi router povezao sa AP-om kod drugara, da li bi u tom slucaju i on i ja mogli da idemo na net? (ja da se kacim na taj ruter kod njega).
I cemu onda sluyi ono BRIDGE na njegovom AP-u?

Kratko, imas 2 resenja:

1. Kupite jos jedan AP. Pheenet bi u tom slucaju nasavtio da radi svoj posao, a ovaj novi bi bio AP za tebe i ti bi se kacio kao klijent na njega. Valjda si na ovo i ti mislio ;)

2. Ako niste mnogo daleko bacis mrezni kabl od tebe do komsijinog Pheenet-a

Bridge ti ne zaavrsava nista, to je kao i client samo bez NAT-a. Ustalom veliki broj provajdera ga i ne podrzava.

@mastercula i Grof vlad
Konfuzni su vam postovi da ni ja koji sam upucen u materiju nisam skontao o cemu se radi :d :p

Pa onda bas i ne poznajes materiju. A sad ja tebe ne razumem kako mislis da se kaci na njega kad tom komsiji AP radi kao client. Voleo bih da pojasnis to sto si rekao.

Taj drugar je udaljen od mene 300m. Ja imam karticu dlink 520+ i kantenu sa kojom sam uspeo da se povezem sa njim (tada on nije mogao na internet - valjda je tada bio server). Mi smo fino razmenjivali podatke, sherovali foldere sve dosta brzo ali kad je rec o internetu za obojicu.. ni muk..
Mrezni kabl otbada zbog daljine.
Grof Vlad je dao lepu preporuku za TP-Link WR-542G, moracu da potrazim nesto vise o tom AP-u (onda nam ovaj Pheenet ne treba- mogu da ga prodam, ako sam dobro razumeo?). Koja je cena ovog AP-a?

Za mastercula: mislio sam WIRELESS router (ok, jedan kabl do AP-a a ja bezicno na njega - valjda).
Ponavljam da trazim najekonomicnije resenje.
Hvala.

Poslednja izmena:
Grof Vlad je napisao(la):
Pa onda bas i ne poznajes materiju. A sad ja tebe ne razumem kako mislis da se kaci na njega kad tom komsiji AP radi kao client. Voleo bih da pojasnis to sto si rekao.
Pa lepo je covek rekao da se kupi jos jedan AP samo za vezu sa komsijom.Mene samo zanima da li bi dva AP postavljena toliko blizu jedan drugome smetali.

Da ali ako se kupi jos jedan AP da se umrezi s komsijom onda komsija treba da uradi bridge konekcije u svom operativnom sistemu, i morace da mu bude upaljen kompjuter kad Boki Roki bude hteo na net. U pravu si Mister_D to ce biti problem, zato je bolja kombinacija TP-LINK WR542G

Poslednja izmena:
Ajde ponovo :trust:

Taj TP link radi isti posao kao i Finet, to su funkcionalno isti uredjaji. Da bi ostvario to sto zelis BOKI-ROKI treba ti jos jedan Wireless Ruter. DAKLE TREBAJU TI 2 RUTERA, moze i TP link kao drugi. Ako se odlucis za ovu varijantu a ne znas kako da povezes javi se pa ce neko da ti objasni, a imas i ranije manje ili vise detaljno objasnjeno.

U svakom slucaju komp NE MORA da bude upaljen i nikakav bridge ne mora da pravi i u svakom slucaju nije ekonomcno rjesenje, ali drugog nema :wave:

@Mister_D Nema problema sa smetnjama jer se ide ne usmjerene antene, odaberu se razliciti kanali i nema zime.

2 rutera! Zanimljivo! Necu uopste da se trudim da objasnjavam, mozda ja ne razumem sta covek pokusava da objasni ali ni on mene ne razume definitivno. Boki-Roki, pogledaj po net-u neke uredjaje kazi sta te interesuje pa cemo ti objasniti. Mislim da ce mo se tako svi razumeti. Vidim da IPEDJA nije da ne zna covek materiju, ali nije uvek cilj da spustis nekog. Ali nekim ovde je to cilj. Pozz

Znaci jedan AP (koji moj drugar vec ima- Pheenet) i jedan dodatni ruter da kupim?
A sta kazete na AP-router Asus 520+ (tako nekako oznaka). Kosta oko 5000din a navodno ima AP+router u sebi+switch. Moze li takav neki uredjaj da zameni Ap+dodatni ruter?
Hvala.

Da, to je ono sto ti je potrebno, to je isti uredjaj kao onaj TP-LINK sto sam ti preporucio. Skoro da su identicni. Pozz

Poslednja izmena:
mislim da taj asus ne moze da radi u client modu, mada ti i ne treba client mod, ali ako vec kupujes wireless ruter, mozda je bolje da dodas jos neki dinar i kupis neki koji moze i u client modu.

Preko wlan-a radi, ali ne moze da preko wireless antene prima signal. Sto znaci da AP koji je client preko mreznog kabla da je signal ASUS-ovom uredjaju, a posto on ima cetiri lan porta preko jednog od njih komsija se kaci na njega i onda se kaci wireless antena koja daje signal Boki-Roki-ju.

Poslednja izmena:
Posle citanja ovog threada, jedino sto mogu da kazem je da me je zabolela glava od svakojakih objasnjenja... uh uh

Mislim, ovo je jako jednostavna stvar sta treba da se uradi. Poslusaj ipedju i nece te boleti glava. Treba vam definitivno 3 wireless uredjaja, dva kod komsije, jedan kod tebe, s tim sto komsijin uredjaj koji salje signal do tebe ne mora biti wireless router, vec moze biti i access point. Ruter je nesto elegantnije resenje, jer onda covek moze da podesi firewall i da te pusta samo da ides na net i zabrani pristup njegovim lokalnim masinama. Ako se koristi access point, onda ce tvoje masine da zavrse u istom subnet-u kao i komsijine, pa onda moze biti kojekakvog veselja :)

Grofe, man' se zbunjivanja ljudi po forumima :)

Vrh Dno