Šta je novo?

Deljenje wireless Interneta

Hardcore

Čuven
Učlanjen(a)
18.11.2003
Poena
619
Kako da za 3 racunara (2 XP i 1 Win98) najbolje resim deljenje wireless Interneta preko jedne antene.
Moja je zamisao sledeca, a posto nemam iskustva sa wirelessom, molim za savet/misljenje:

Antena (na dobrom mestu - citaj: blizu provajderove bazne stanice) spojena sa AP-om (razmisljam o Linksys-u WRT54g, ali ako imate drugi predlog, "cepajte Koline") sa koga idu tri UTP kraka ka (kraka-ka :) svakom korisniku. E, sad, pitanja su:

1.Provajder koristi 802.11b i, ovo naglasavam: PPPoE . Da li bi pomenuti Linksys WRT54g podrzao istovremenu konekciju sva 3 korisnika nezavisno (dakle, svako konektovan na svoj nalog)? Ako ne, koji AP bi to omogucio?

2.U tom slucaju, dal je neophodno da jedan od racunara bude stalno ukljucen da bi sve to funkcionisalo, ili bi AP sve odradjivao sam?

3.Kakva je bezbednost ovakve mreze: ako neki od 3 racunara bude ranjiv(iji), dal je to (realna) opasnost za ostale u mrezi?

4.Koliko bi na brzinu uticala simultana konekcija 2(3) korisnika, racunajuci da provajder omogucava pristupnu brzinu 256k?

Unapred vi hvala, "borci neumorni"!

pazi ti kako ja kapiram a iskreno nisam sve chitao :) tebi je bato potreban router.
stavka iz netiksa 594, Pheenet WBIG-104B/R Wireless Broadband Internet Router, 1 WAN + 4 LAN, 11Mbps, RP-SMA (ž) konektor za eksternu antenu, PPPoE, PPTP, NAT, DHCP, DDNS, System Log, virtual PC / server mapping (DMZ), Web management kom 59,00 €

Po meni to je to sto ti trazis. posle je sve to laganica... samo nabodes svaki komp u ruter i shljakaj!

Hardcore je napisao(la):
1.Provajder koristi 802.11b i, ovo naglasavam: PPPoE . Da li bi pomenuti Linksys WRT54g podrzao istovremenu konekciju sva 3 korisnika nezavisno (dakle, svako konektovan na svoj nalog)? Ako ne, koji AP bi to omogucio?

Ako hoces da sva 3 korisnika koriste svoj nalog onda ti ruter ne treba, vec samo AP koji ima tzv. klijent mod (tj. bridge mod). Mnogi takvi AP-ovi imaju samo po jedan ethernet port, pa bi ti u takvom slucaju trebao i jedan switch.
Imaj u vidu da ce ti ovako cela mreza biti otkrivena ka ISP-u.

Postoji mogucnost da koristis i ruter koji ima ugradjenu PPPoE-relay funkciju. U ovom slucaju bi vasa mala mreza bila zasticena od ISP-ove mreze.

Hardcore je napisao(la):
2.U tom slucaju, dal je neophodno da jedan od racunara bude stalno ukljucen da bi sve to funkcionisalo, ili bi AP sve odradjivao sam?

Ne treba ti nijedan stalno ukljucen racunar.

Hardcore je napisao(la):
3.Kakva je bezbednost ovakve mreze: ako neki od 3 racunara bude ranjiv(iji), dal je to (realna) opasnost za ostale u mrezi?

Ne ako su dobro zasticeni ;)

Hardcore je napisao(la):
4.Koliko bi na brzinu uticala simultana konekcija 2(3) korisnika, racunajuci da provajder omogucava pristupnu brzinu 256k?

Pa ja ti preporucujem da delite jednu 256k konekciju na 3 korisnika a ne da placate nezavisno... U tom slucaju ti treba ruter. Ovo bi mogao da uradis sa recimo Asus WL-500g ruterom, a mislim bi i da taj Linksys mogao da odradi posao. Bitno je samo da ruter moze da radi i u klijent modu.

Sto se izbora uredjaja tice mogu da pohvalim Asus WL-500g koji ja koristim. Doduse na njemu ces klijent mod malo teze namestiti ako nisi iskusan sa Linuxom jer po defaut-u nema tu opciju. Nisam siguran, ali mislim da je situacija sa Linksys WRT54g slicna.

bgillegal je napisao(la):
pazi ti kako ja kapiram a iskreno nisam sve chitao :) tebi je bato potreban router.
stavka iz netiksa 594, Pheenet WBIG-104B/R Wireless Broadband Internet Router, 1 WAN + 4 LAN, 11Mbps, RP-SMA (ž) konektor za eksternu antenu, PPPoE, PPTP, NAT, DHCP, DDNS, System Log, virtual PC / server mapping (DMZ), Web management kom 59,00 €

Po meni to je to sto ti trazis. posle je sve to laganica... samo nabodes svaki komp u ruter i shljakaj!

Pa nije ovo sto njemu treba. Na ovom ruteru je predvidjeno da internet "dolazi" preko WAN porta, a eksterna antena i ceo wireless deo sluzi da se taj internet dalje deli... To je ono sto po defaultu wireless ruteri rade. Zato sam i rekao Asus WL-500g (ili neki slabiji Asus) ili mozda i Linksys WRT54g... i da se sve to namesti uz malo tweakovanja...

Naravno moze da uzme i ovaj koji si mu ti preporucio, ali onda mora da kupi jos jedan AP koji ce da radi u klijent modu.

a ja sam kapirao da oce u kuci da ima takodje wireless mrezicu... misunderstanding

xection je napisao(la):
Pa ja ti preporucujem da delite jednu 256k konekciju na 3 korisnika a ne da placate nezavisno... U tom slucaju ti treba ruter. Ovo bi mogao da uradis sa recimo Asus WL-500g ruterom, a mislim bi i da taj Linksys mogao da odradi posao. Bitno je samo da ruter moze da radi i u klijent modu.

Sto se izbora uredjaja tice mogu da pohvalim Asus WL-500g koji ja koristim. Doduse na njemu ces klijent mod malo teze namestiti ako nisi iskusan sa Linuxom jer po defaut-u nema tu opciju. Nisam siguran, ali mislim da je situacija sa Linksys WRT54g slicna.

Da li je taj asus "Ap+ruter in 1"? Cena mu je 200+dolara!!!!
Ima li jeftinije resenje? Recimo AP se povezuje mreznim kablom za ("obican") ruter, a ruter ka 3-4 kompjutera? Tako sam ja shvatio. Postoje li takvi obicni ruteri kod nas? Posto su? Ja nisam uspeo da ih uocim. Da li je i u tom slucaju mreza zasticena?

Jos me samo zanima koji su svi AP ovi kod nas prodaju, a da su za klijent i da su b ili g standard i da kostaju ispod 100evra.

BRAT je napisao(la):
Da li je taj asus "Ap+ruter in 1"?

da

BRAT je napisao(la):
Cena mu je 200+dolara!!!!

nije bre toliko skup, mi smo ga kupili za lokalnu mrezu pre oko pola godine. tada je kostao 80€.

BRAT je napisao(la):
Ima li jeftinije resenje?

pa ovo je najjeftinije resenje.

BRAT je napisao(la):
Recimo AP se povezuje mreznim kablom za ("obican") ruter, a ruter ka 3-4 kompjutera? Tako sam ja shvatio. Postoje li takvi obicni ruteri kod nas? Posto su? Ja nisam uspeo da ih uocim. Da li je i u tom slucaju mreza zasticena?

takvi ruteri kostaju 30-35€. svi ti ruteri imaju u sebi i firewall tako da nemas brige sto se zastite tice. AP kacis na WAN port, a racunare u mrezi na LAN portove...

BRAT je napisao(la):
Jos me samo zanima koji su svi AP ovi kod nas prodaju, a da su za klijent i da su b ili g standard i da kostaju ispod 100evra.

Ma uzmi ovog Asusa ili Linksys... malo ces se namuciti da ih namestis, ali kad jednom naucis sve cake cuda mozes da cinis sa njima... a za druge AP-ove pogledaj u Netiksu i Geneku.

Inace za vise detalja pogledaj http://www.chupa.nl (za Asus-a) i http://openwrt.org/ (za Linksys)

A jel bi mogao da mi nabrojis razlike u slucaju kada bih koristio tog Asusa ili Linksysa ili u slucaju da koristim recimo ovislink 1120 ap klijent i ruter (nigde ne mogu da nadjem rutere po cenovnicima, ima li neki konkretno?)?

pa sa AP-om u klijent modu i ruterom nemas muke da namestis da ti sve to radi... jedina prednost je to, a glavna mana je sto nista vise od zajednickog koriscenja interneta ne mozes ni da dobijes.

sa asusom wl-500g, imas jedan uredjaj manje (trosis manje struje :D ), imas usb port na koji mozes da nakacis web-kameru, hard disk, stampac; mozes da pokrenes ftp server, nfs, samba - doduse meni samba ne fercera bas najbolje... ja sam za nas ovde u lokalu podigao na njemu cak i web server sa php-om i openvpn server... sve sto ti treba je dodatni flash disk (ja koristim SD karticu od svega 16MB da napakujem sve sto nam treba). mozes da postavis bandwidth management po zelji, a retko koji jeftiniji ruter to ima. prakticno nisi limitiran nicim osim svojim znanjem Linuxa. maltene svaki dan se pojavljuju novi programi i nove opcije i za asus i za linksys (na onim gore sajtovima). asus je tu u prednosti jer ima taj usb port sa kojima nema limita sta sve mozes da uradis :smash:

a cena obe varijante (sa jednim ili 2 uredjaja) bi trebala da je tu negde +-10€.

zaboravih da ti naglasim i da pogledas i snage tih uredjaja koje bi kupovao... ne znam na kojoj udaljenosti mislis da se kacis... asus je prilicno slab po tom pitanju i morao bi da ide sa nekom jacom antenom na vecim udaljenostima. moze da se nasvira da radi na 84mW, ali ja dobijam tada losije rezultate nego kad mu stavim default 19mW... inace, mi ovde na 60-70m imamo konstantan 54Mbps link, ali su uslovi fenomenalni (opticka vidljivost, eksterne antene na oba kraja).

kontam da sa npr. kantenom tesko moze da predje 1km za neku internet vezu... ali to vec nisam probao, pricam napamet :p

Ja sam na 2 km, malo manje. Jel bi bilo ok za asusa? Njihova antena je grid 24db. Nadam se da mi dish da dovoljan signal. Prvoo cu probati samo sa biquadom da uspostavim signal.
Meni bi to stojalo na tavanu, pa i pored toga sto jeste korisna, meni izgleda ne bi znacila opcija USBa. Ili gresim? AP izgledaju lepo, steta je staviti ih na tavan...

Recimo ako stavim usb web kameru.....da li mogu na mom kompu da gledam realtime?

Da li to radi samo pod Linuxom? Linux ne znam toliko.

Pored Asusa i Linksisa nasao sam i USR 8054 AP i turbo ruter....cak je i jevtiniji od ta dva...

Vrh Dno