Šta je novo?

Deljenje veze, Asus ADSL modem

Lemilica

Čuven
Učlanjen(a)
25.09.2000
Poena
619
Imam gore pomenuti USB modem i želim da delim pristup internetu na dva računara, povezana ukrštenim UTP kablom. Čekirao sam u okviru podešavanja za ADSL konekciju da želim da je delim, ali drugi računar i dalje nema izlaz na net. Šta još treba da podesim?

Deljenje fajlova radi.

Podešavanja LAN-a su:

Na glavnom računaru je:
IP Adress: 192.168.0.1
Subnet Mask: 255.255.255.0

A na drugom:
IP Adress: 192.168.0.133
Subnet Mask: 255.255.255.0
Default Gateway: 192.168.0.1

Može li malo detaljnije, nisam baš vičan sa podešavanjem mreža, samo sam prikazao max podataka koje sam iskopao...

@Lemilica

Daj nam izlaz sledecih komandi izvrsenih na drugom racunaru.

1. ipconfig/all
2. ping 192.168.0.1

Pozdrav.

@Filo
Ako je podesio ICS, a po svemu sudeci jeste onda ne treba da podesava DNS na dugoj masini.

@Machiavelli
Mislim da mu ping vraca odgovor cim je rekao da mu radi share-ovanje ,a ipconfig/all ukoliko mu je podesen ics daje za ip adresu 192.168.0.133 , a za gateway i za DNS 192.168.0.1.

Mene pre zanima izlaz komande route print na prvom racunaru.Ako ti nije problem u command promt ukucaj route print pa napravi jedan print screen.Doduse mozes slobodno da das i izlaze komandi koje ti je Machiavelli trazio cisto provere radi.

Poslednja izmena:
naravno.
zato mu i ne radi
al ajd da se ne raspravljamo - ti si u pravu :wave:

@Brankoni

U pravu si, nisam video da je naveo da mu deljenje fajlova radi. U svakom slucaju, ne bi bilo lose da nam ostavi izlaz svih komandi, cisto da bi bili sigurni da nema na primer jos neki adapter, i da je lose podesena metrika...

@Lemilica

Daj nam izlaz sledecih komandi izvrsenih na drugom racunaru.

1. ipconfig/all
2. ping 192.168.0.1
3. ping 216.239.59.99
4. nslookup www.google.com
5. route print

*Screenshotove postavi u jpg formatu (budimo milosrdni prema dial-up korisnicima :) )

Pozdrav.

@Machiavelli

Pada mi na pamet da njemu ovaj prvi komp uopste ne radi ip forwarding tj ne ponasa se kao ruter.Mislim da bi mogao da bude isti problem u temi koju je Alxemic postavio cable modem i sharing problem.

@Filo
Probaj pa ces videti da sam stvarno u pravu :happy:

Vrlo je moguce. Ne znamo nista jer nije ostavljeno dovoljno informacija. Mozda da instalira neki od programa koji su user-friendly, na primer Kerio Winroute Firewall. Trial verzija od 30 dana je potpuno funkcionalna, lako se podesava, tako da moze da proba sa njim. Zar ICS nece ,automatski prilikom ukljucivanja tog servisa, pokrenuti DCHP server servis, kao i IP forwarding?

Pozdrav.

@Machiavelli

Vidi u atacmentu ovo za ip forwarding.
Ne znam da li ce automatski da pokrene.
Moze da se proveri ali ja nemam na zalost tu mogucnost.(mislim da bi trebao)

Prilozi

• ip_forward.JPG
    ip_forward.JPG
    126.5 KB · Pregleda: 60
Poslednja izmena:
Registry sam promenio u skladu sa prikazanim screen-shotom, a evo i traženih sličica:
I dalje ne radi.
DNS je podešen prema Neobee-jevom DNS-u

Poslednja izmena:
Da li na prvom racunaru imas neki firewall (i windows-ov)? Ako imas iskljuci ga privremeno, pa onda probaj komandu "ping 216.239.59.99"

@shku
mislim da problem nije u DNS-u...

Pozdrav.

Poslednja izmena:
Na prvoj mashini imam microsoft firewall + glupi Zone alarm, koji ako je kriv, ide u pm već sutra...
Javljam sutra rez, sad mi se spava..

@Machiavelli
Uh kako se toga ne setismo ranije

@Lemilica
Gasi taj firewall pa probaj ponovo ,ako imas zone alarm koliko se secam on trazi da se konfigurise kako valja da bi sve sljakalo kao treba
Inace sto se tice podesavanja deluje mi kao da je sve ok

Poslednja izmena:
Mozes probati program TreeWalk http://ntcanuck.com/downloads.htm
Samo ga instaliras na kompjuteru koji ti ne izlazi na net i on automatski podesi DNS.U stvari on od tvog komjutera napravi DNS server tako da ti provajderov DNS nije potreban uopste.Ja ga koristim zbog pinga u igricama jer kazu da je brzi (nije opterecen) od ISP-ovg DNS.

citat: TreeWalk provides 99.5% to 100% accuracy instead of the fluctuating accuracy most often experienced with an ISP's DNS servers due to overload or time-outs. It is virtually impossible to overload TreeWalk on a single workstation.

Hvala svima na omoći, u pitanju je bio Zone Alarm. pošto me isit već duže vreme nervira (ovo mu nije prvi za#$b, imate li sugestije za zamenu?

Ortak mi je preporučio da korisitm samo Windowsov firewall i NOD.
Ako drugi komp pristupa netu kroz prvi, da li i njemu treba zaštita? Za drugi komp (laptop sa 256MB RAM-a, od čega 8 uzima grafika) mi treba što manje zahtevna zaštita...

Hvala svima na omoći, u pitanju je bio Zone Alarm. pošto me isit već duže vreme nervira (ovo mu nije prvi za#$b, imate li sugestije za zamenu?

Ortak mi je preporučio da korisitm samo Windowsov firewall i NOD.
Ako drugi komp pristupa netu kroz prvi, da li i njemu treba zaštita? Za drugi komp (laptop sa 256MB RAM-a, od čega 8 uzima grafika) mi treba što manje zahtevna zaštita...

Ja koristim winxp-ov firewall + stari/prastari atguard ...

E napokon! Super bas mi je drago da si resio problem ispostavilo se po ko zna koji put da nekada glupost moze da te zeza po par dana .Sto se tice zastite za drugi komp naravno da bi bila pozeljna ja koristim AVG koji spada u manje zahtevne antivirus programe i za sada nisam imao vecih problema a i dzabe je .Sto se tice preporuke tvog ortaka znam dosta ljudi koji koriste slicnu ako ne i istu kombinaciju i ne zale se.

Nazad
Vrh Dno