Šta je novo?

Deljenje neta preko 2 rutera

steelboy86

Cenjen
Učlanjen(a)
10.03.2010
Poena
151
E ovako, imam jedan problem, u kuci imam cable net sbb a u lokalu imam adsl telekom jetspeed. Kuci mi je cable net i 2 racunara povezan na d-link ruter dir300. Moje pitanje je kako bih mogo da se recimo preko jetspeeda povezem na dir300 ili obratno i imam net i u lokalu i kuci. Vazdusna udaljenost izmedju lokala i kuce je oko 30-40m i imaju opticku vidljivost. Sta mi treba od dodatne opreme (ako mi uopste i treba) i kako da to izvedem.

Pa ti već imaš net i u lokalu i u kući :laugh:

Pitanje možda nije tako nezanimljivo. Naime, pravo pitanje je da li je moguce spojiti dva razlicita provajdera u jednu mrezu? Na primer, kablovski i ADSL net.

Pitanje možda nije tako nezanimljivo. Naime, pravo pitanje je da li je moguce spojiti dva razlicita provajdera u jednu mrezu? Na primer, kablovski i ADSL net.

Naravno da može, ali samo da radi kao backup mreža, da kad jedna zataji, automatski radi druga, a može i da se namesti da radi u isto vreme tj. da na bench forum ide preko kablovske, a na druge preko adsl-a. :d :guitar:

To što se zanima zove se Load Balance. Naravno da je izvodljivo da rade oba neta istovremeno, a ne da jedan bude back up. Imaš dva rešenja za koja ja znam:

Prvo je da pazariš Load Balance ruter koji i nije toliko jeftin oko 100-150 su jeftini modeli, imaju dva ili više wan ulaza za različite provajdere.

Drugo je da pazariš neki ruterboard sa mikrotikom ili da ga digneš na nekoj kanti koja će da radi Load Balance. Ovo je generalno jeftinije rešenje ali ako nisi radio sa mikrotikom idi na običan Load Balance ruter koji je jednostavniji za podešavanja. Generalno ni mikrotik nije bauk samo se treba iscimati ako se prvi put koristi.

To što se zanima zove se Load Balance. Naravno da je izvodljivo da rade oba neta istovremeno, a ne da jedan bude back up. Imaš dva rešenja za koja ja znam:

Prvo je da pazariš Load Balance ruter koji i nije toliko jeftin oko 100-150 su jeftini modeli, imaju dva ili više wan ulaza za različite provajdere.

Drugo je da pazariš neki ruterboard sa mikrotikom ili da ga digneš na nekoj kanti koja će da radi Load Balance. Ovo je generalno jeftinije rešenje ali ako nisi radio sa mikrotikom idi na običan Load Balance ruter koji je jednostavniji za podešavanja. Generalno ni mikrotik nije bauk samo se treba iscimati ako se prvi put koristi.

Tu si sve u pravu, ali to njemu ne treba. Za njega bi bilo bolje da prevuče kablovski u lokal, pa da ne plaća oba

Imas MH ruter Planetov u SAMPRU... Mislim da je oko 29.000 dinara :)
On moze da spoji BILO koje 2 net konekcije u jednu. S tim sto je to profi stvar, moze da odradi mnooogo toga u mrezi...

Vrh Dno