Šta je novo?

Deljenje interneta

MasterChief2

Slavan
Učlanjen(a)
01.03.2015
Poena
215
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 5700X3D i Cooler Master Hyper 212 Evo
Matična ploča
MSI B350 Tomahawk
RAM
G.SKILL 32GB Aegis DDR4 3200MHz CL16 KIT F4-3200C16D-32GIS
GPU
SAPPHIRE NITRO+ Radeon RX 580 8GB GDDR5
Storage
2 x 2TB HDD, 1 x WD_BLACK 2TB SN750, 1 x Samsung SSD 870 QVO 1TB
Zvuk
Integrisana zvucna + Kenwood KA-1500 + Pioneer CS-999
PSU
Be Quiet! Straightpower BQT E6-700W
Kućište
Spawn Gerovit LD01
Monitor
Tesla 27GM620BF 27"/FullHD/165Hz
Miš & tastatura
A4Tech Bloody V7 i Dell SK-8175
Laptop
MacBook Pro (13-inch, M1, 2020)
Mobilni telefon
LeEco Le Max 2 6/128GB
Steam
antonic901
Pristup internetu
  1. Optički internet
Pozdrav svima! Uskoro komsiji istice ugovor sa telekomom, a ja vec nekih mesec dana gledam koji internet da uzmem. Trenutno imam neki socijalni od 4Mb/s i doslo je vreme da se poveca brzina, jer mi je potreban dosta brz internet zbog Linuxa, a i zbog drugih stvari.

Sedimo nas dvojica, pijuckamo pivo i dodjemo na ideju da kod njega prikljucimo internet od 100Mb/s, a zatim da ja putem antene bezicno hvatam internet od njega i dalje preko WiFi rutera delim internet po svojoj kuci. Posto njemu ne treba tolko brz internet, a meni treba, a pritom ni on, a ni ja nemamo 3000 mesecno da dajemo za internet, ovako bi placali pols pola i pritom bi obojica imali dosta brz internet.

E sad, ovo je lepo zamisljeno u teoriji i znam ljude koji su to radili, ali to su bile kuca pored kuce i interneti po 5-10Mb/s.

Udaljenost izmedju mene i njega su dve kuce, nekih 50-60 metara. Njegov ruter bi mogao da se stavi na krov, ili makar na treci sprat, a ja bi antenu stavio na krov i to sto vise u visinu. E ja sad ne znam da li je ovo izvodljivo, i ako jeste pretpostavljam da treba neki skuplji ruter, kao i neka skuplja antena, tj. da imamo i dobar predajnik, a pritom i dobar prijemnik.

Da li bi neko upuceniji mogao da mi pomogne i predlozi nesto? Pre svega da kaze da li je ovo izvodljivo i da li bi mogao da se internet od 100Mb/s prenese bezicno. Koliko bi kostala oprema potrebna za to i imali smisla to raditi.

:)

Mislim da ti je to preveliko žongliranje...

Ako se to moze uraditi za 100 evra onda mi nije. :)

Ne mozete kabli da razvucete?

bolje iscimajte te 2 kuce izmedju da uzmete otpiku 250 i da delite zajedno :), mozes antetnu 5ghz yagi ti on da usmertie jedan ka drugom al neverujem da moze 50mb da leti preko antene , mislim i za N standard pise da moze 150 al u praksi to nikad nisam video

Kabel da vucemo ne mozemo. Preko krovova ove dve kuce da vucemo nema sanse, a da komsijama kopamo dvoriste takodje nece biti moguce, jer ljudi nece dati. A i ko ce kopati kanal duzine 60 metara..

@poopBot
U te dve kuce zive ljudi kojima internet nije potreban. U jednoj baba i deda, a u drugoj ljudi koji vec imaju telekom. A i cisto sumnjam da bi se u ovo upustali.

Ako nije moguce bezicno preneti 100Mb/s, onda mozemo uzeti paket od 60Mb/s za 2000 dinara. Zato sam i pitao za savet jer sam pretpostavio da specifikacije koje su navedene za Antenu i predajnik uglavnom nisu ni priblizno tacne.

A da li bi moglo preko Access Pointa? Gledam sad na ovim stranim forumima preporuke da se koriste dva APN-a, jedan kod mene koji ce primati internet, a jedan kod komsije koji ce da salje. Naravno pritom treba oba da budu usmerene jedan u drugi.

Mada ako si siguran da je moguce preneti internet od 50Mb/s onda bi bilo najbolje da uzmemo paker od 60Mb/s. Koja mi je oprema potrebna za taj prenos? Jesu dovoljne ove antene po 3000 dinara na Kupujem Prodajem? I koji bi trebao predajnik (Ruter ili kako se vec zove) kod mosije da stavim?

Poslednja izmena:
Za početak bih proverio kod Telekoma da li komšija može da ima 100 Mb/s.
Ovo je svakako moguće, jer niste daleko. Potrebna je optička vidljivost između vaših krovova/terasa/prozora...
Međutim, mislim da ne može za 100 evra. Zbog zagušenja etra i eventulanih problema, preporučio bih da idete na 5 GHz i stavite po jedan outdoor uređaj na svakoj kući.
Za početak, recimo ovakav. Ima integrisanu antenu i cena je oko 7000 din po komadu. Problem može da bude što mu je WiFi brzina 300 Mb/s i nema gigfabitni eternet port, pa neće moći da isporuči za korisnika 100 Mb/s. Ako vam odgovara brzina od blizu 80-90, onda nema problema.
Za 100 Mb/s i više, treba vam bolji uređaj. Recimo ovakav. Međutim, on košta oko 17000 din po komadu.
Sve u svemu, svakako je moguće, ali nije jeftino. Čak i kada bi uzeli najjeftinije indoor uređaje, koji podržavaju 300 Mb/s ili više, sami pravili antene i kačili na krov, cena bi bila veća od 100 evra, po mom mišljenju.
Na tvom mestu bih uzeo 50/2 od Telekoma. Sa onim popustom od 5 meseci po dinar (ako ga još uvek ima), cena će da bude 1500 din mesečno tokom dve godine, što je isto kao i da delite onih 3000 na pola, a nemate glavobolju ni dodatnih ulaganja.

Ne uzimamo telekomov internet, nego ST Kabel. Ne znam koliko su oni poznati, ali moj drugar njih ima i kaze da je zadovoljan. Hteli smo SBB, ali nazalost njih nema kod nas.
Razmislicemo sta cemo. Ovaj uredjaj od 7000 bi bio prihvatljiv. Sta mi treba jos sem ta dva uredjaja?

Iskreno nije mi jasno zašto ti je potrebno 100mb/s zbog Linuxa, ali nije ni bitno jer svi se drže devize što brže to bolje kada je internet u pitanju :)

Za tu brzinu će ti trebati malo ozbiljnija oprema, ali ako hoćeš da prođeš jeftinije a da ti link radi stabilno ja bih išao na ovu kombinaciju https://m.kupujemprodajem.com/Ubiquiti-LOCO-5-2-komada-47952179-oglas.htm#mhs0-1499152788427
Pošto ova oprema dolazi bez adaptera trebaće ti još 10ak evra za njih (ima ih na KP) i UTP kabl od tvog rutera do antene a isto tako i kod komšije.

Moraćeš da googlaš jer nisam siguran koliki je throughout ovih antena jer je u pitanju malo starija oprema. Ja na primer delim net sa burazerom sa sličnom Ubiquiti opremom samo novijeg datuma proizvodnje, u pitanju je razdaljina od oko 200m vazdušno sa prilično zagušenim etrom i link mi je upucan prilično dobro pa izvlači 150mb/s u oba pravca, veza radi bez problema već više od tri godine.
Kada se sve namesti kako treba sa Ubiquiti-jem nikada nećeš imati problema.

Nemoj pogrešno da me razumeš, nemam nikakve veze sa konkretnim oglasom nego jednostavno mislim da ti je ovo prilično jeftina opcija i ako podesiš sve kako treba da ćeš biti više nego zadovoljan, samo je pitanje throughout-a mada iako izvučeš 50 mb/s i to ti je dovoljno i pošteno ako već delite troškove. Na ovim antenama može da se podesi i ograničenje linka pa bi to bila fer opcija sa tvoje strane ;)

Ako ne moze 100Mb/s, onda cemo uzeti od 60Mb/s paket. Naravno da gledamo logikom sto brze to bolje, ali i 60Mb/s je velilko ubrzanje u odnosu na sadasnjih 3-4Mb/s koliko imam.

Throughout - sta to znaci? :) Je l to nesto vezano za domet ili?

Znaci za ovo sto nas dvojica zelimo da uradimo su potrebna samo ova dva uredjaja sto si mi ti predlozio? Koliko kosta ta skuplja oprema koju ti i brad imate? Mi bi mogli do 100 evra maksimalno da damo za opremu.

E sad jedno pitanje. Koliko je iskustva potrebno da bi se ovo namestilo? U kompjutere se odlicno razumem, ali u njihovo umrezavanje slabo. Znam ono najosnovnije, staviti sifru na ruter, deliti izmedju dva racunara, povezati vise racunara u jedno Home Gupu itd.

Throughout -koliki bandwith moze da se provuce kroz postavljeni link.
Za opremu mozete uzeti bilo UBNT Nanostaion ili Air grid pod pretpostavkom da uzmete paket od 60mbps stim sto ce par te opreme svakako preci cifru od 100 evra koju ste predvideli.
Postavljanje linka je dosta jednostavno jer je potrebno podesiti bridge na tim uredjajima,kucaj u YT-u ubnt bridge setup ima dosta tutorijala.Na ovaj nacin ces dobiti vezu kao da si razvukao kabl od komsijinog rutera do sebe.Opremu postaviti tako da ima opticku vidljivost.

A sta fali ovim uredjajima sto je @matke predlozio?

Ako oni mogu da prenesu 40-50Mb/s bez problema ne vidim zasto bi isao na ove skuplje, a i razdaljina je svega 60m, a kuce su vise od ove dve izmedju, tako da bi uradjij mogli biti direktno upereni bez fizickih prepreka izmedju njih.

Mozda je jednostavnije(a i jeftinije), ako komsija dobije ruter sa izmenljivom antenom(ako ne, uzmete ruter na kojem moze da se menja antena), zakaci se kod njega 20-24db antena na krov, a ti takodje uzmes 20-24db antenu (oko 20e komad na KP), kupis ruter koji podrzava AP+WDS rezim rada (dovoljno je da tvoj ruter podrzava, ne mora i komsijin) i ima izmenljivu antenu, postavis antenu takodje na krov, sa svojim ruterom se povezes na njegov i to je to....izadje sve do 100e.

Poslednja izmena:
To je ovaj provajder? https://stcable.net/sr/net

Nimalo logike nema da se cimate toliko oko deljenja i da ulazete u opremu, uzmete obojica po 30Mbs, bice vam sasvim dovoljno.

Apsolutno je i meni nedokučivo toliko žongliranje sa opremom, a može normalno da se priključi na net...druga stvar bi bila da je tehnički nemoguće dovesti net u kuću pa hajde

To je ovaj provajder? https://stcable.net/sr/net

Nimalo logike nema da se cimate toliko oko deljenja i da ulazete u opremu, uzmete obojica po 30Mbs, bice vam sasvim dovoljno.

Da, to je taj provajder. Vodimo se logikom sto brze to bolje. Fora je u tome sto cemo internet placati na tri dela. Komsija ima brata koji zivi sa njim u istoj kuci samo na spratu i on bi takodje placao sa nama. Tako da smo kontali da uzmemo neki ekstremno brz internet za 3000-4000 dinara i da placamo na tri dela sto nije mnogo. Pritom njih dvojica racunar koriste retko, a i kada ga korise to je YT ili onlajn filmovi, tako da bi ja u sustini imao vecinu vremena maksimalnu brzinu. Ali vidim da to nije moguce postici bez skuplje opreme.

Mozda je jednostavnije(a i jeftinije), ako komsija dobije ruter sa izmenljivom antenom(ako ne, uzmete ruter na kojem moze da se menja antena), zakaci se kod njega 20-24db antena na krov, a ti takodje uzmes 20-24db antenu (oko 20e komad na KP), kupis ruter koji podrzava AP+WDS rezim rada (dovoljno je da tvoj ruter podrzava, ne mora i komsijin) i ima izmenljivu antenu, postavis antenu takodje na krov, sa svojim ruterom se povezes na njegov i to je to....izadje sve do 100e.

Ovako nesto sam i ja kontao. Ali ne znam koliko bi to bilo funkcionalno i da li bi se mogao prebaciti net do mene, a da mu pritom brzina ostane 40-50Mbs/. Ja vec imam jedan takav ruter (WiFi + AP) i imam antenu od svog trenutnog interneta (to je moja oprema, a ne od provajdera kod kog sam trenutno). I mislio sam da uzmemo jos jedan takav ruter i jos jednu takvu antenu i stavimo kod komsije. Samo sto ce ta njegova slati internet, a moja ce da prima.

Deljenje i još u Srbiji :p Ne znam kako si mislio da središ QoS da uvek imaš bar 1/3 brzine kada se desi da u isto vreme sva trojica koristite internet..za to će trebati dodatna, skuplja oprema, jer ništa od prioriteta onda nego će svako da zagušuje protok kad krene i ovim drugima će da padne ping, imaće latencije i sl. Ako igraš i neke FPS online igre imaćeš gorko iskustvo..

AP+WDS , a ne Wifi+AP :D

Sent from my Vivax Point X551 using Tapatalk

Jako slabom znam racunarske mreze tako da me ispravljaj kad god pogresim :)

Deljenje i još u Srbiji :p Ne znam kako si mislio da središ QoS da uvek imaš bar 1/3 brzine kada se desi da u isto vreme sva trojica koristite internet..za to će trebati dodatna, skuplja oprema, jer ništa od prioriteta onda nego će svako da zagušuje protok kad krene i ovim drugima će da padne ping, imaće latencije i sl. Ako igraš i neke FPS online igre imaćeš gorko iskustvo..

Njih dvojica nikada internet nece koristiti posle 20:00h jer ustaju rano u 4 sata na posao i uvek lezu pre 21:00. Tako da cu u tom periodu i preko noci kada mi je najpotrebniji internet imati maksimalnu brzinu. A oni i kada koriste internet koristice ga za gledanje oglasa, YT ili onlajn filmove. Meni je najbitniji Download zbog Linuxa, filmova sa torenta i samih racunara. Bavim se servisiranjem i pre neki dan sam radio kod coveka koji ima brzinu od 10MB/s i racunar sam mu namestio za manje od 15 minuta dok je za taj isti racunar kod mene kuci trebalo vise od 2 sata zbog sporog interneta.

Znaci mislite da ce dve antene od 20 evra i ova dva uredjaja sto je @Dark Warrior predlozio biti dovoljno za prenos 50Mb/s?

A kakve veze ima Linux sa downloadom? Ne razumem šta ti znači ta rečenica "treba mi brz download zbog Linuxa" ? Sve preko 10 Mbps je odlično po meni...taj net što ti lično možeš da uzmeš od 60 Mbps ti je i više nego dovoljan za sve... Linux je 4GB DVD ISO fajl koji skidaš, a za njega i na 10 Mbps netu bi ti trebalo 1h i 7 minuta

Kod Arch Linuxa sve ide online. Od instalacije, pa preko apdjetovanja pa sve do programa. Sve se skida sa interneta.

Taj nisam koristio...pa ok, u svakom slučaju moj predlog bi ti bio da uzmeš net paket za sebe taj od 60 Mbps bez da se maltretiraš sa ulaganjem u opremu, postavljanjem, rešavanjem mogućih problema koji će se pojaviti svakako...

Eno imaš i popust na Vipov flat internet 40/6 za 1700 din. ako imaš LTE pokrivenost odlična opcija...

Slazem se sa @zechs, samo prvi put dok sve podesis i dok apdejtujes sistem treba vise vremena, posle idu uglavnom security patches koji se brzo skinu jer ne zauzimaju mnogo (par desetina - par stotina mb)...Vece brzine ti trebaju ako npr portujes romove za android pa treba da radis repo sync sa CM koji zauzima nekoliko desetina gb....Ja sam npr koristio razne linux distribucije sa 8mbps brzinom neta, pa nije bilo nikakvih problema. Ako ipak mislis da ti treba veca brzina, mislim da je onaj moj predlog dobro resenje za 60mbps.
P.S. Probaj Manjaro (koji je Arch based), ako ne mora da bude bas cist Arch, jer je vise user-friendly.

Kod Arch Linuxa sve ide online. Od instalacije, pa preko apdjetovanja pa sve do programa. Sve se skida sa interneta.
Важи углавном за инсталацију, одрадиш једном и после је исто као и код свих осталих.

Taj nisam koristio...pa ok, u svakom slučaju moj predlog bi ti bio da uzmeš net paket za sebe taj od 60 Mbps bez da se maltretiraš sa ulaganjem u opremu, postavljanjem, rešavanjem mogućih problema koji će se pojaviti svakako...

Eno imaš i popust na Vipov flat internet 40/6 za 1700 din. ako imaš LTE pokrivenost odlična opcija...

Videcu jos, ali mi ovo nekako izgleda primamljivo.. A i hocu nesto da naucim. Vreme nije problem i Linux sam dan noc ucio dok nisam naucio ovo sto trenutno znam..

Slazem se sa @zechs, samo prvi put dok sve podesis i dok apdejtujes sistem treba vise vremena, posle idu uglavnom security patches koji se brzo skinu jer ne zauzimaju mnogo (par desetina - par stotina mb)...Vece brzine ti trebaju ako npr portujes romove za android pa treba da radis repo sync sa CM koji zauzima nekoliko desetina gb....Ja sam npr koristio razne linux distribucije sa 8mbps brzinom neta, pa nije bilo nikakvih problema. Ako ipak mislis da ti treba veca brzina, mislim da je onaj moj predlog dobro resenje za 60mbps.
P.S. Probaj Manjaro (koji je Arch based), ako ne mora da bude bas cist Arch, jer je vise user-friendly.

Bogami na Archu svaki dan izlazi po 100-200MB apdejta. A ja, posto me mrzi da svaki dan apdejtujem, vrsim apdejtovanje svake dve nedelje i zna se nakupiti i po 2GB za skidanje. Novi verzije programa ~ 1GB, pa sistem oko ~1GB i eto ti. Ma jok, bas zato sto je User-Friendly ne koristim ni Manjaro, ni Ubuntu ni Mint. Ja sam navikao da sve radim preko termninala. A i Arch koristim vec godinu dana i navikao sam se na njega.

Nije samo zbog Linuxa. Stigne mi po 30 kompjuera na popravku i za svaki trebaju drajveri. Meni po racunaru treba 2 ili vise sati da sve namestim jer je internet spor. A i treba mi za gledanje filmova u 1080p ili vecoj rezoluciji.

Taj tvoj predlog mi se svijda, jer sam tako nesto i ja kontao. Sto se tice antena mislim da sam skontao na koje si mislio. To su one po 20-30 evra po KP sto imaju. A koje uredjaje da uzmem? Ako bi mogao neki link da okacis sta mi treba tacno, posto ja ne znam sta da kucam..

Tebi i komsiji po jedan ovaj ruter (jeste najjeftiniji, ali npr kod mene u gradu wifi provajderi uz internet daju samo taj ruter, jer je jeftin, a ima sve sto treba), i ova antena x2.

Ima li neki polovan, a dobar ruter do 30 evra? Da ne bude bas ovaj socijalni od 1500.. :D Dve antene su 40 evra i mogli bi uzeti jos dva rutera po 30 evra. Ima li sta za 30 evra polvono da valja? Ili mi taj neke smernice na sta da gledam pa cu ja potraziti sta ima.

Imaš nov Mikrotik HAP lite za 30 evra

Ne vidim gde se tom uredjaju zavrce antena..

A koja je razlika izmedju tog MikroTik i ovog Netis rutera? Mislim koje su prednosti MikroTika? Hocu sa njim imati bolji protok ili sta? Isplatili se dati 20 evra vise za njega za ovo sto meni treba ili da ipak idem na ovaj Netis sto je @Dark Warrior predlozio?

Ne znam zasto je problem sto je "Socijalni", svaki ima garanciju, ja koristim neki Tenda ruter, bio oko 1800, vec dve godine radi bez problema. Postoje naravno kvalitetniji, ali neki nemaju izmenljivu antenu, neki imaju, ali nemaju AP+WDS, nego samo WDS....itd

Vrh Dno