Šta je novo?

Deljenje interneta izmedju stanova

I eventualno da pokusam sa Omni antenom na ruteru ako ne pravi smetnje i radi sa njom, a na drugoj strani da hvatam Grid antenom :trust: Poenta svega je sto zelimo da uzmemo veci paket pa da ga delimo na 3 mozda i 4 dela kasnije, jer niko od nas ne koristi net konstantno pa bi za dosta manje novca imali brz net..

Nadjite nekog u toj zgradi izmedju ko je voljan da deli internet, pa preko njega napravite konekciju

Dzaba ti kartica N standarda ako je ruter G :-(. Inace da je sve na N standardu signal bi sigurno bio jaci za nijansu zbog bolje modulacije.

Imas jos jednu opciju. Zamolite nekog komsiju ili jednostavno ukradete struju u toj zgradi sto smeta i postavite tu repeater signala ili neki ruter sa bridge + ap mode. Ne znam sta bi drugo vise mogao....

^ +1
U tom slučaju ripiter ne mora da bude baš na toj zgradi nego negde u bližoj okolini ako je zgodnije zbog struje.

I mislio sam da ruter bude n standard kao i kartica.....mada i sam ne verujem u neku drasticnu raxliku u odnosu na g, tako da cemo to verovatno preskociti.

Ovo za A. Point je i meno palo na pamet, samo tesko da mogu da nadjem nekoga iz te zgrade ko ce deliti net jer nikoga licno ne poznajemo , a da nudimo nekome nepoznatom, cisto sumnjam da bi bilo ko prihvatio bez da nas cudno ne pogleda i ne pomisli *sta li ovi valjaju*. Kradja struje... i o tome sam razmisljao..ali opet....koliko ce proci vremena dok se neko ne zapita sto ova zica vodi do krova??? ili sto mi strujomer stalno vrti??? i ne nadje AP od 40-ak evra....dalje se moze pretpostaviti.

Ostaje mi ta opcija da probam omni na ruteru (mislim da je najbolja zbog okruglog sirenja signala) i da pokusam da taj signal hvatam gridom....ako to ruter dozvoli...

Poslednja izmena:
Sa tom opremom (pogotovo tim pirelijem) neces 90% nista uspeti. Uzmi sa sijalice svetlo u toj zgradi....mislim da je bez toga ovo sto pokusavas nemoguca misija.

Ok...postoji li neki drugi ruter (jaci) i antena koja bi mi to omogucila. Mada ja ovaj Pireli hvatam sa Gridom od 20db na razdaljini od 40m kroz jedno drvo i 2 debela zida minimum...signal je -80dbm

ovo sa AP je ok resenje .. i meni je palo na pamet..... uzeo bi struju sa sijalice ali nigde ne mogu da sakrijem taj AP ... ajde antenu nju racunam da niko ne bi dirao sa krova al ovo mislim da ne bi trajalo 2 meseca max. a na krov da ostane AP ne ide... kako da ga zastitim od sunca i toplote ili hladnoce, aj za kisu i sneg bi smislio nesto?? To je socijalna zgrada, sve je otvoreno, uglavnom su tu studenti u potkrovlju koji se stalno menjaju

Da uzmes struju sa sijalice? Sta onda, imaces net samo kada je neko pritisnuo prekidac i dok sijalica gori :-D. To jedino da uzmes direkt iz razvodne kutije u hodniku nekom. Najosetljiviji sfrujomer nemoze pokazati potrosnju jedno AP-a koji vuce maksimalnih 7-8W. Tp Link 5110 crpi oko 4W pri maks opterecenju. Dok 5210 vuce oko 5W. Najveci ti je spas bas ovaj 5110 sa nekom omnicom od 8dB ili jacom. On cak ima bridge with Ap podrsku pa ces moci da se nakacis bezicno na pirelija i plus da broadkastujes novi ssid odnosno da imas zaseban AP. Sve ovo ce te kostati i puno para i dosta muke. Ali drugacije i bolje resenje ovde ne vidim. Inace sa N opremom ces dobiti jaci signal za oko 15% ali to je malo.

Iskreno 50ak evra ne bih ulagao a da ostanem bez toga.... tako da Ap otpada dok ne nadjem sigurno resenje za njega...

Javljam sta sam uradio..

Pa za pare koje cete uloziti mozes drugaru obezbediti internet od najmanje godinu dana. Vazi javi sta si uradio. Ako treba neka pomoc slobodno se obrati.

Uspeli smo da napravimo mrezu, pa da javim rezultate... dakle bez bilo kakvog Ap-a...pa neka neko kaze da je pireli ruter los :d Stvar izgleda skroz cudno ali radi sto je najbitnije. Problematicni klijent izmedju kog se nalazi zgrada hvata signal pomocu usmerene 20db antene ali izgleda da hvata odbijeni signal od druge zgrade, posto signal ima pristojnu snagu samo kada je antena okrenuta kontra od rutera. Evo seme da ne tupim mnogo, i ja sam bio iznenadjen pa da podelim sa vama...hvala scima na pomoci, uspelo je ono cemu se niko nije nadao niti pretpostavljao :wave::wave:

Da pomenem da je signal prilicno konstantan , wirlessmon pokazuje strenght -85db sa varijacijama od +/- 10. jedini problem pretstavlja fiksni telefon u blizini antene koji zna da ometa signal i prilicno ga oslabi ali i to se resilo upotrebom ZICNOG fiksnog telefona :) Za par dana koriscenja nije bilo nikakvih problema.

Prilozi

• antena.jpg
    antena.jpg
    127.8 KB · Pregleda: 74
Poslednja izmena:
Uh sunce ti kalajisano :D. Pa dobro refleksije postoje ali koliko je taj signal dobar to je vec.... :D. Uradi speedtest pa vidi kako se ponasa, ima li varijacije u brzini, ping itd... signal od -85 je na donjoj granici iskoristivosti, zavisno od osetljivosti prijemnika na kartici kod drugara. Primera radi, ako po uputstvu stoji da je za brzinu od 1MB/s potreban signal -91 moras oduzeti odnos SNR koji je oko 22dB , znaci da moras imati signal od oko -70 da bi izvukao 1MB/s, mada u praksi i sa -85 moze da prodje do 3MB ali sa velikim varijacijama.

Speedtest kaze 3,5mb *paket je 4mb* od ptt-a. Nema velikih varijacija minimalni signal strenght je -78db prilicno je stabilan , arcimo mikrotorent vec 3dana koji izvlaci 320kb/s. Ja sam bio bas iznenadjen bukvalno smo slucajno otkrili da je signal ovako jak na ovom polozaju antene. Stavicu i nike screenshot

Speedtest kaze 3,5mb *paket je 4mb* od ptt-a. Nema velikih varijacija minimalni signal strenght je -78db prilicno je stabilan , arcimo mikrotorent vec 3dana koji izvlaci 320kb/s. Ja sam bio bas iznenadjen bukvalno smo slucajno otkrili da je signal ovako jak na ovom polozaju antene. Stavicu i nike screenshot

Druze sto je signal u broju kod prijema manji on je jaci :D. Znaci -78 je jace od -85. Pa to je onda super brzina.

Aaaa jesi siguran da ne hvata on mozda neki signal od te druge zgrade, msm da neko u toj zgradi isto ima Pirelija :D :D :D.

Poslednja izmena:
Druze sto je signal u broju kod prijema manji on je jaci :D. Znaci -78 je jace od -85. Pa to je onda super brzina.

Aaaa jesi siguran da ne hvata on mozda neki signal od te druge zgrade, msm da neko u toj zgradi isto ima Pirelija :D :D :D.

Imas pravo za jacinu signala, pogresio sam -78 je jace od -85, mislio sam da je obrnuto, koristim tplink software koji signal meri od +0 do +....(+30db je provereno jak signal) :D Nisam neki poznavalac mreza ali nisam tolika dijabola da pomesam rutere :p

Prilozi

• wireless mon.JPG
    wireless mon.JPG
    431.1 KB · Pregleda: 38
Poslednja izmena:
da li bi se dobilo poboljsanje ako bi smo stavili bolju wireless karticu... tranutna kartica je tplink (vrednost 500din) :d

Nazad
Vrh Dno