Šta je novo?

Deljenje interneta izmedju stanova

Ateluv

Slavan
Učlanjen(a)
08.02.2010
Poena
415
Nisam narociti strucnjak za mreze pa mi je potrebna pomoc oko kupovine opreme.Stvari stoje ovako. Delio bih telekomov paket od 6mbit-a sa drugom ciji stan gleda u moj i nalazi se na nekih 30m od mog. Sta mi je potrebno?

On vec ima telekomov modem koji ima wifi a ja imam wirels karticu, da li je dovoljno da kupimo po jednu Yagi antenu i povezemo ih sa tplink 510 wifi karticom koja je kod mene i drugu antenu sa njegovim modemom . da pomenem da bi do modema trebalo oko 13-15m kabla a do kartice oko 5m kabla jer ce antene stojati na terasama.

Ne bi se nesto trosili oko kupovine oopreme tako da je cena presudna tj. da li je moguce da ne potrosimo vise od 50e za kupovinu opreme (naravno kupujem polovno).

Kako da podelimo protok na 3+3 mbit-a?

Poslednja izmena:
Nisam narociti strucnjak za mreze pa mi je potrebna pomoc oko kupovine opreme.Stvari stoje ovako. Delio bih telekomov paket od 6mbit-a sa drugom ciji stan gleda u moj i nalazi se na nekih 30m od mog. Sta mi je potrebno?

On vec ima telekomov modem koji ima wifi a ja imam wirels karticu, da li je dovoljno da kupimo po jednu Yagi antenu i povezemo ih sa tplink 510 wifi karticom koja je kod mene i drugu antenu sa njegovim modemom . da pomenem da bi do modema trebalo oko 13-15m kabla a do kartice oko 5m kabla jer ce antene stojati na terasama.

Ne bi se nesto trosili oko kupovine oopreme tako da je cena presudna tj. da li je moguce da ne potrosimo vise od 50e za kupovinu opreme (naravno kupujem polovno).

Kako da podelimo protok na 3+3 mbit-a?

Koju karticu imas kod sebe? Ako je udaljenost samo 30m i nema nekih vecih prepreka bice da ces moci da hvatas solidno jak signal sa njegovog wifi rutera bez potreba da uzimas neke antene itd... Instaliraj wirelessMon i vidi koliki signal dobijas sa njegovog rutera pa javi. Ako je signal iznad -75db onda moras koristiti neku usmerenu antenu ka njemu, trebalo bi da ti bude dovoljno: http://www.nebo.co.rs/TP-Link-TL-ANT2406A-Yagi-desktop-antena-6-dBi-24-GHz

Sto se tice deljenja protoka nece ici bez nekog rutera koji ima bandwith managment, ako vam je budzet 50e onda je najbolje da uzmete npr TP-LINK 842ND + Wireless karticu N standarda za sebe npr 722N to sve izadje oko 5000 plafon. Ruter stavis kod njega, a novu wifi karticu kod sebe i resio si problem. Na ruteru postavis rule za deljenje protoka, ali ne u slucaju da imate po 3 mb/s nego da imate zagarantovano po 3 a da u slucaju kad jedan od vas ne koristi net taj drugi ima ceo protok. Prvo proveri koliko ti je jak signal sa ovom postavkom sada pa se javi.

Zgrade su nam na 30m tj prozori koji gledaju jedan u drugi. Sta nam od opreme treba za stabilan i jak signal a da prodjemo sto jeftinije? Razmisljam da kod njega stavimo usmerenu antenu od 12db na njegov pireli ruter ka mom prozoru i istu takvo kod mene na tplink d550 wifi kartici. Kabl kod njega mora biti 10-15m dug a kod mene 5-7m.

Da li je ovo ok? Ne, ne hvatam u sobi njegov signal zbog male daljine kao sto Bandzo rece, tj hvatam ali nije upotrebljiv. Da pomenem da se nalazi krosnja drveta izmedju prozora pa je opticka vidljivost mala, da li ce to ubiti signal dosta ili da se mucimo da penjemo antene na krov?

Uzeo bih ovu 12db antenu home made sa limunda i obican utp od 75 om samo se bojim da duzina kabla ne oslabi znacajno signal pa opet bude ne upotrebljiv?

evo antene:

http://www.limundo.com/kupovina/Rac...ENA-12-db-2-4-gh-KABLO-7M-I-KONEKTORI/5160750

Moci ce to bez problema i bez toliko jakih antena ako ste na samo 30 metara udaljenosti. Nego jel njegov pireli ruter ima jednu ili dve antenice?

Moci ce to bez problema i bez toliko jakih antena ako ste na samo 30 metara udaljenosti. Nego jel njegov pireli ruter ima jednu ili dve antenice?

Creveni sa dve antene, cini mi se, nissm gledao da li postoji rule za deljenje interneta, a to bi mi bas znacilo..

Ako su dve antene batali da odvrces jednu i na njeno mesto da stavljas usmerenu. Nije da ne moze ali... moze ti stvoriti velike probleme. Kao sto sam ti vec rekao, kupi dodatni wireless ruter (npr WR-750ND on ima bandwith managment) a sa druge strane usmerenu antenu kod komsije i nece biti problema.

Bandzo sve to stoji sto kazes, ali za 30e sam uzeo dve antene usmerene jedna 20db druga 16db i uz njih po 15m kabla.....

Bandzo imao si pravo ;)

Okacio sam samo prijemnu antenu i hvatam signal jacine 25db sa pireli rutera , da li je to dovoljno jak signal da ne kacim drugu antenu na ruter i da li ima neke razlike u radu izmedju signala od 40db i 25db?

da pomenem da mi jacina signala ne pada ispod 20db a ide do 29db...

Poslednja izmena:
Bandzo imao si pravo ;)

Okacio sam samo prijemnu antenu i hvatam signal jacine 25db sa pireli rutera , da li je to dovoljno jak signal da ne kacim drugu antenu na ruter i da li ima neke razlike u radu izmedju signala od 40db i 25db?

da pomenem da mi jacina signala ne pada ispod 20db a ide do 29db...

Pazi to je u sustini signal na granici. Sve zavisi od osetljivosti rutera. Nista te ne kosta da ostavis ovako kako jeste pa ako si zadovoljan brzinom i odzivom nema razloga ici sa jacim signalom :). Ja sam pre oko godinu dana imao signal 18db i sve mi je radilo dobro. Net je bio 1024kb/s. Probaj uraditi speedtest na speedtest.net. Ako izguravas brzinu do 5.3Mbps onda je to to. Takodje vidi koliki ti je ping a i reci drugaru da ne koristi net dok ti budes testirao brzinu.

Ping 16s, download 3,5 Mb/sec.... ali takav je rez i na kompu na kome je ruter... malo cudno....

Ping 16s, download 3,5 Mb/sec.... ali takav je rez i na kompu na kome je ruter... malo cudno....

Pazi ako je tako i na kompu kod koga je ruter onda je tvoja veza ok. A sad ako imate 6mbps onda je to malo. Sa 6mbps mora da se izgura 5.2mbps. Sad je vec stvar adsl-a. Treba zvati ove iz telekoma.

Tako i ja mislim , videcemo sta ce Telekom reci...

Pogledaj Data Rate u ruteru, možda se ruter nije sinhronizovao na 6Mbit-a.
Što se tiče podele, mislim da je Mikrotik RB750 najefikasnije rešenje. Mada, ukoliko si pazario TP Link opremu, probaj da iskoristiš Traffic Control na njoj.
Rešenje od Telekoma možes da očekuješ u ponedeljak ujutru.

Pozz.

Brzine su danas ok, priblizne onim koje se ocekuju. Samo mi je malo cudno da ja(clint) imam ping 16 ms dok racunar na kome je ruter ima ping preko 20ms

Jel mogu nekim softwerskim resenjem da limitiram protoke na po 3mbs.... za slucaj da ruter Pireli nema rule za ogranicenje protoka..

PROBLEM 2

Ovo gore sam i pretpostavio da ce raditi sada imamo novi problem (tj dilemu). Hteli bi smo da ubacimo jos jedan racunar u mrezu.Dakle ista stavr Pireli ruter sa dve antenice telekomov net. Racunar od rutera se nalazi na 40m vazdusnom linijom ali se izmedju stanova nalazi 4spratna zgrada (koja je u sendvicu, da se tako izrazim izmedju stanova i ne postoji opticka vidljivost) , kako premostiti ovo. Sta od opreme? Da li bi 2 yagi antene resile problem , jedna na ruteru druga na wireless kartici?

Signal kroz celu zgradu,.....nema sanse.Ako imate pare, kupite neke rutere na koje mogu da se instaliraju wrt-ovi(dd ili open), i dignite ih na krov, pa ostvarite vidljivost

Ako je samo 40 metara i ako nije vazdusna linija mozete kupiti jednostavno 40m LAN kabla i zicno ga spojiti. Lan moze da ide i do 100 metara. Kad kazem vazdusna linija mislim na to da kabal nece visiti svih 40m. Mada i za to postoji resenje u vidu samonoseceg kabla.

@bandzo

Kao so rekoh nema sanse da spojimo Lan kablom, ovo izmedju je cetvorospratna zgrada , nema teorije da je zaobidjemo, svaka budala bi se uhvatila za njega da vidi sta je, trece komsije bi se bunile (veruj poznajem svoj kraj i znam da to nije moguce).Mislim teorijski jeste ali ne i prakticno :) Hvala na savetu ;)

Ovako ljudi napravio sam semu kako to sve izgleda, da vam sada ne bi objasnjavao. Ono sto sam ja zamislio je da probam sa yagi antenom na ruteru (ona bese nije usmerena vec difuzno baca signal) i isto Yagi antenom ili mozda grid (usmerenom) na klijent racunaru. Eventualno da se uzme wifi kartica n standard za klijent. Da li bi to mozda uspelo.

Da pomenem da nije moguce staviti antene na krov zgrade jer se rade nadogradnje , kao ni na krov ove srednje zgrade jer krov ima dve velike kosine pa bi penjanje bila stvarni za****na rabota :)

Prilozi

• sema.JPG
    sema.JPG
    46.6 KB · Pregleda: 61
pa sta da ti kazemo?....probaj da izbacis malo antene sa coskova, pa izmeri koliki je singal, jedino ti onda to preostaje.....

pa sta da ti kazemo?....probaj da izbacis malo antene sa coskova, pa izmeri koliki je singal, jedino ti onda to preostaje.....

Da ali koje antene, znam ja da mi niko ne moze nista garantovati ali da li da pokusam sa dve yagi? ili yagi na ruteru a grid na kartici? ili mozda opet dve grid antene sa tim sto bi ih usmerio u bocnu ivicu zgrade u sredini...

Da ali koje antene, znam ja da mi niko ne moze nista garantovati ali da li da pokusam sa dve yagi? ili yagi na ruteru a grid na kartici? ili mozda opet dve grid antene sa tim sto bi ih usmerio u bocnu ivicu zgrade u sredini...

Pa pazi jagi je dobar samo ako postoji opticka vidljivost. Inace sve ce biti ok ako taj treci korisnik moze nekako da iznese antenu koja bi gledala direkt u stan gde je pireli. Inace sto se tice pirelija i eksternih antena to zaboravi. Pireli ima 2 antene i neces moci samo jednu od njih da skines i stavis eksternu.

Inace ako je zgrada siroka 10m, signal putuje pravolinijski tako da to nije 10m (posto ne sece pravo vec ukoso) vec 12-13m, treci korisnik je na trecem spratu a pireli u prizemlju, znaci seces zgradu praveci hipotenuzu pa je to jos vise, i jos jedna stvar ako su zidovi npr 30cm i njih kad seces ukoso oni su onda jedno 45-50cm sto opet pravi jos vece prepreke. I nikada nemozes znati jel te komsilje u toj zgradi imaju mikrotalasnu ili jos neke uredjaje koji ometaju wifi signal drasticno. Ja ipak mislim da je ova stvar ne izvodljiva sem ako ne postoji uslov direktne opticke vidljivosti. Msm mozes probati sa jednim gridom da gadjas pireli direkt ali cisto sumnjam da ces moci izvuci iole dobar i iskoristiv signal ako ga uhvatis uopste.

Poslednja izmena:
Pa pazi jagi je dobar samo ako postoji opticka vidljivost. Inace sve ce biti ok ako taj treci korisnik moze nekako da iznese antenu koja bi gledala direkt u stan gde je pireli. Inace sto se tice pirelija i eksternih antena to zaboravi. Pireli ima 2 antene i neces moci samo jednu od njih da skines i stavis eksternu.

Inace ako je zgrada siroka 10m, signal putuje pravolinijski tako da to nije 10m (posto ne sece pravo vec ukoso) vec 12-13m, treci korisnik je na trecem spratu a pireli u prizemlju, znaci seces zgradu praveci hipotenuzu pa je to jos vise, i jos jedna stvar ako su zidovi npr 30cm i njih kad seces ukoso oni su onda jedno 45-50cm sto opet pravi jos vece prepreke. I nikada nemozes znati jel te komsilje u toj zgradi imaju mikrotalasnu ili jos neke uredjaje koji ometaju wifi signal drasticno. Ja ipak mislim da je ova stvar ne izvodljiva sem ako ne postoji uslov direktne opticke vidljivosti. Msm mozes probati sa jednim gridom da gadjas pireli direkt ali cisto sumnjam da ces moci izvuci iole dobar i iskoristiv signal ako ga uhvatis uopste.

Ne bi mi bio problem da stavim dve antene na pireli ruter samo ako bi to zavrsilo posao , inace nema sance da gadjam sa njegovog prozora na ovaj drugi :wall::wall:

Izvinjavam se na ovim skicama ali lakse mi je da nacrtam nego da objasnjavam, shvatio sam i ja da niko ne zna tacno da li ce ovo raditi ali ako je neko pokusavao slicno neka iznese iskustvo.. Evo druge seme koja je preciznija od prve.Ne znam da li je pametno staviti 2 identicne grid antene 20dbi (crvena strelica) na ruter (posto bandzo rece da ce biti smetnje ako otkacim jednu grid a ostane jedna njegova *default* od 5dbi). Treca antena ce isto biti Grid 20dbi koja ce primati signal od rutera(ljubicasta strelica). kao sto se sa seme vidi pravci Grid antena se seku pod uglom od oko 35 stepeni. Koliko je ovi i da li uopste moguce, ili ne vredi ni pokusavati :eyebrows:

Ako neko ima drugacije misljenje tj. neka druga vrsta antena ili uredjaj neka pomogne ;)

SEMA 2

Prilozi

• sema1.JPG
    sema1.JPG
    58.5 KB · Pregleda: 58
Poslednja izmena:
Mislim da ovim nacinom neces nikako uspeti, i da ides u pogresnom pravcu....sacekajte da se nadogradi zgrada pa napravite opticku vidljivost...i treba ce vam nesto bolje od pirelija

Nemoze to tako druze. Elektromagnetni talasi putuju pravolinijski nemozes ih ukrstati :D.

Dve antene na pirelija ti mogu napraviti samo ******. Nije fora u tome, fora je sto ruter koristi obe antene da bi sprecio povratne signale nastale refleksijom da se saberu i naprave haos, zato one i stoje na razmaku od oko ~15cm jer je otprilike tolika talasna duzina signala na 2.4ghz. Time se obezbedjuje da ako se na jednoj anteni dogodi smetnja na drugoj ce biti znatno manja pa se ta druga antena onda koristi za uspostavu veze.

Jedino da proveris da li u pireliju ima opcija da se koristi samo jedna antena u tom slucaju ces moci koristiti antenu na jednom prikljucku. DDWRT ima opciju da podesis koju antenu ces koristiti.

Moja preporuka je da batalite to, probaj da stavis grid kod druga i nek direktno gadja pirelija pa vidi koliki je signal. Druga opcija je da se kupe dva AP-a i iznesu na krovove zgrada i upere jedan u drugi. Treceg nema ako vam je LAN problem.

Poslednja izmena:
Znaci Pireli na prozor pa kako bude :smoke:

Paaa tako nesto mada iako uhvatis signal tesko da ce biti iskoristiv. Probaj sa speedtest.net pa vidi koliko ces izgurati.

Paaa tako nesto mada iako uhvatis signal tesko da ce biti iskoristiv. Probaj sa speedtest.net pa vidi koliko ces izgurati.

Da li da stavimo wifi karticu n standarda , ima li smisla, s obzirom da ruter nije n standard ? Da li bi eventualno neki jaci ruter ili sta vec (slabo se razumem) pomogao :trust:

Vrh Dno