Šta je novo?

Deljenje internet konekcije preko routera?

Srbin do jaja

Čuven
Učlanjen(a)
21.02.2003
Poena
619
znaci imam 2 kompa, koja su prikacena na netgear WGR614 v6 router. deljenje fajlova radi normalno, cak se igraju i igrice u mrezi. ali nece da deli internet konekciju iako sam podesio po upustvu koje sam naso na ovom forumu. u pitanju je adsl usb modem sagem i on je prikljucen na komp sa WinXP-om dok drugi komp ima Win2000 pro. sta sam uradio pogesno?

Ubodes ADSL modem u WAN port na ruteru. ;) Ako nemas mrezni kabl kupi, nije mnogo dati 100-200din :D.
Mozes i da serujes konekciju sa jednog racunara ali ovako je bolje.

Srbine, kao sto covek rece, moras da povezes modem sa ruterom, ali modem mora da ima ethernet izlaz (mislim da tvoj Sagem to nema, ispravi me ako gresim). Treba ti drugi modem, kao sto je npr. D-Link DSL-300T

Nisam video da covek ima usb modem :) .
Dakle treba da dva umrezena racunara imaju odgovarajuce adrese unutar LAN-a. Ovaj sa modemom treba da ima 192.168.0.1 , subnet stavi 255.255.255.0 a na drugom namestis npr. 192.169.0.2 isti subnet 255.255.255.0 i stavis da je gateway na tom drugom kompu 192.168.0.1. To bi trebalo da je to. Valjda?

Chek malo, ne kapiram. Ti imash i modem i ruter? Shta ce ti i jedno i drugo. Kad bi isho samo preko modema, koji inache nema nikakav mrezni konektor, morao bi da sherujesh konekciju iz win-a na jednom kompu, shto je potpuno debilno, jer bi stalno morao jedan komp da ti bude ukljuchen da bi drugi preko njega ishao na net (pod uslovom da su ta dva kompa umrezena).
Ako imash ruter onda je stvar prosta. Nabavi dva mrezna kabla, spoj oba kompa sa ruterom, ukljuchi tel liniju sa spliterom u ruter i uzivaj. Ne vidim razlog da koristish i modem i ruter u isto vreme. BTW mogao bih da stavish XP i na drugi komp.
Ima smisla jedino ako ti ruterom nazivash mrezni switch. U tom sluchaju ide ova varijanta sa sherovanjem konekcije, ali bi ti najlakshe bilo da uzmesh neki dobar adsl ruter (adsl modem+switch).

Poslednja izmena:
gore pomenuti netgear nije adsl router vec ima rj-45 ethernet port za broadband modem, gde treba da dovede liniju od isp-a u odgovarajucem obliku (npr. nakon prolaska kroz dsl-300t ili neki jeftiniji).

Poslednja izmena:
srbine, jesi probao da to uradis sa tim dsl 300-t ili nekim slicnim modemom sa rj 45 izlazom. imam istu situaciju sa wgr 614 i speedtouch 330 usb adsl modemom. sve radi osim deljenja konekcije. javi molim te kako to radi ako si uzeo neki od adekvatnih modema, pa da seldim tvoj postupak. pozdrav i unapred hvala.:smash:

ile je napisao(la):
srbine, jesi probao da to uradis sa tim dsl 300-t ili nekim slicnim modemom sa rj 45 izlazom. imam istu situaciju sa wgr 614 i speedtouch 330 usb adsl modemom. sve radi osim deljenja konekcije. javi molim te kako to radi ako si uzeo neki od adekvatnih modema, pa da seldim tvoj postupak. pozdrav i unapred hvala.:smash:
nisam probao jer nema otvorenih portova na mojoj centrali za ADSL. tako da sada ko majmun cekam kuci da me ukljuce ne bi li isprobao deljenje konekcije. mada sam ja pokusao da delim dial up konekciju po uputstvu koje sam dobio na ovom forumu i nije radilo. razlog, NE ZNAM!

po svemu sudeci da necu ni moci da isprobam za ADSL deljenje dok ne dobijem isti, pa ja se nadam tamo najkasije do oktobra!!! :mad: :mad: :mad:
dole telekom!!! :crash: :wall:

i to ce proci...:S: cim nesto uradim, a nadam se uskoro, javljam utiske i kombinaciju za povezivanje.:type:

al nemoj da budes ko telekom. podnesi izvestaj u neko dogledno vreme! :) :D

verovao ili ne crko mi je netgar 614:S: . sada je na reklamaciji . ocekujem nov za koji dan , pa se javljam. pozdrav:smash: .

Nazad
Vrh Dno