Šta je novo?

Deljenje ADSL i kablovskog Interneta u stanu preko wireless-a

@tuxserbia moram te ispraviti TC7200 je gateway (https://en.wikipedia.org/wiki/Residential_gateway) modem ne radi nat, nema dhcp server ... i bilo bi idealno da moze da radi u bridge modu i njegov izlaz ukljuci u wan port asus-a. Ja sam se malo igrao mikrotikom i VPN-om tako da rucnom promenom IP adrese na racunaru biram da li mi saobracaj ide normalno ili preko VPN-a (ja sam probao free resenja ali uglavnom rade ocajno) mada bih to zeleo da uradim automatski preko layer 7 ali nikao da nadjem vremena da procackam :)
 
Zaista nigde u podešavanjima modema/gateway-a nema DHCP, sad sam proveravao. Mada, kako god bilo, njega dobijaš od provajdera i njega u svojpoj ponudi nazivaju modem. Kako god ih mi zvali, ne menja puno u problematici koju imam i pokušavam da rešim :) Da, free VPN-ovi rade užas, a ovaj sa TorGuarda koji sam uzeo radi zaista odlično evo već nedelju dana. Još kad bi mi radilo ovo preštekavanje ili da imam pristup ruteru bez da moram sve raskačiti, onda mojoj sreći ne bi bilo kraja, jer bih povremeno voleo da menjam servere u OpenVPN bez da sve to prespajam :)
 
@MT
Veruj mi da je prvo modem, a da su mu, sa napretkom integracije, ubacili ostale funkcije. Još malo, pa će i kafu da kuvaju. Recimo, ako bi ti dozvolili da ga prebaciš u "bridge mode" šta bi ostalo? Nije ni bitno mnogo, sad je razlika samo u semantici. Nekad je bila mnogo veća, kad si kupovao posebne uređaje za svaku ulogu.

@tibby
Ja bih ti preporučio da resetuješ sve, vratiš na podrazumevane vrednosti. Mnogo mi je sumnjivo to izbacivanje. Mada, kad pogledam malo bolje specifikacije tog Asusa, Mediatek i samo 100Mbit mreža. Zašto su ga osakatili tako, nije mi jasno?

Da probaš sa prvom solucijom? Da isključiš DHCP i da ga povežeš LAN-LAN?

PS

Za DHCP, po uputstvu

Basic, pa Local Area Network

Ispod imaš i DHCP Client Devices
Spisak svih nakačenih uređaja

Možda je operater menjao software?
 
Poslednja izmena:
Ne zamerite, malo sam ćorav, tj zalutao... naravno da ima DHCP.
Zju, nisam ni primetio da sam sakat na 100Mbit-a, to objašnjava zašto me hebe strimovanje HD sadržaja... Daklem, disejblujem DHCP, batalim WAN i povežem LAN na LAN?
Tu je i lista nakačenih uređaja, ne znam šta mi je ovaj sa statičnom, Phenomenon je moj desktop, a 21 je Asus ruter i lepota od 100Mbps-a :mad:

screenshot-192.168.0.1 2016-09-04 23-00-29.png

screenshot-192.168.0.1 2016-09-04 23-01-10.png
 
Poslednja izmena:
Malko me zbunjuje, sto modem zauzima onda 2 IP-a? Na zalost to mi je i poenta da se kacim na Asusa za brze stvari, odnosno preko VPN-a, jer imam ovde Smart box na kojem mi je podesen Kodi i tako neka ostala cuda za strimovanje, a Nemci ganjaju zbog autorskih prava, pa ne mogu to slobodno kao kod kuce. U principu mi ne pravi veliki problem, samo ponekad na HD strimu.
Kako mislis jesam probao VPN? Stalno mi je aktivan na Asusu, zato je Asus i ubacen, da ne bih morao zasebno na svakom uredjaju podesavati softverski, i brinuti se da li je negde pukao ili nije podesen pa da mi skidanje ide preko prave IP. A i VPN servis koji sam zakupio dozvoljava svega dve konekcije istovremeno, sem ako ides preko rutera, onda nema limita jelte.

Sent from my HUAWEI Mate 8
 
Ovde pominnje različite adrese

https://blog.vucica.net/2014/01/few-notes-on-upc-irelands-technicolor-tc7200.html

"It’s also interesting that the setting seems to have survived a factory reset through the web interface. Factory reset through web interface has, however, restored WiFi functionality, and it seems that WiFi and LAN are getting separate IP addresses. Factory reset by holding the reset button for 30 seconds is the actual hard reset and cleans up the setting for “modem mode”. "

Tu gore ima i oko stavljanja u "bridge mode". Svi kažu radi, hbm li ga. ;-)

Za VPN sam i pitao, da li je sve ok i sa ovakvom konfiguracijom, da nema gubitaka paketa, da se ne zaglupljuje i to.
 
Nisam ovo jos video da lan i wifi imaju dve adrese, zanimljivo. Ali svakako mozda bih mogao jedan hard reset...valjda mi se nece nista pokarabasiti na relaciji provajder-moj modem.
VPN radi super, koristim ga nekih nedelju dana i drzim ga na nekom holandskok serveru, sve kul. Evo upravo gledam u HD neku Netflix seriju na Kodiju. Jedino eto sto bih voleo naci neki nacin da mogu ruteru pristupiti i menjati server povremeno, bez da otkacim, zakacim, prekacim... :)

Sent from my HUAWEI Mate 8
 
@tibby moj savet zaboravi bilo kakvo ceprkanje i ostavi tako kako jeste. Tvoj asus jeste interesantan zbog opcije da imas VPN server sto retko koji router ima ali on sa oficijelnim FW ne nudi napredne opcije (makar ja nisam ih video u manual-u /sa tim asusom se nisam sreo a koliko vidim ni openwrt ni ddwrt nisu podrzani samo neki padavan za koji sam sada prvi put cuo) tako da ako bi i uspeo da 7200 stavis u bridge mod sav saobracaj bi isao preko vpn-a sto je sigurno sporije nego kada ides direktno. A da bi pri sadasnjem podesavanju pristupio asus-u sa desktopa koji je ukljucen u t7200 imas opciju u asusu Enable Web Access from WAN: Select Yes to allow devices outside the network to access the wireless router GUI settings.
 
@MT tipski sam ga i kupio zbog VPN Server i VPN Client funkcija koje ima, a kako videh istražujući ponudu VPN servisa (prejahao sam baš puno ponuđača), svi imaju ponudu ili setap fajlove za rutere sa DD-WRT, Tomato i Asusovim Merlin firmveri, odnosno njih preferiraju i podržavaju. E bravo za ovu opciju za pristup preko WAN-a, moram to da iskopam. To bi bilo spas i rešenje! Hvala za ovo!
 
***UPDATE*** Nađoh, promenih da mogu preko WAN-a i dodeljenog IP-a pristupiti! Manje-više cilj ispunjen, tako da ne moram više da se bakćem sa štekanjem! :D
Btw. s obzirom da imam USB i na modemu i na ruteru, da li u ovom setapu mogu da koristim oba USB-a, npr. jedan za mrežni printer a drugi za neki hard disk?
 
ako ukljucis npr disk u t7200 videces ga samo sa desktop-a koji je ukljucen u njega. nista sto je prikljuceno na asus nece ti biti vidljivo i obrnuto :(
 
Ne znam jesam li dobro razumeo sada, ako na USB modema priključim štampač ili hdd, to će mi biti isključivo vidljivo na desktopu u ovom slučaju, a bežično ne? A ukoliko štampač ili hdd priključim na Asus ruter, onda će mi biti dostupno bežično ali ga nikako neću videti sa desktopa... jesam sad ja to dobro povatao? :)
 
nazalost da :) mada bi dodavanjem static routes (mislim da to podrzava i jedan i drugi router ali bih morao proveriti) i to mozda moglo da se resi. Ako ti je jako bitno mogu malo procackati
 
Pozdrav ljudi, da ne otvaram novu temu, imam tp link td-w9801n da li bih mogao nekako ogranici odredjene mac adrese na 10mb/s od 20mb/s protoka kada je opterecena, a dozvoliti 20mb/s kada nije opterecena? Ako sam razumno definisao ovo sta zelim :D
 
Nazad
Vrh Dno