Šta je novo?

Delay pri pristupanju hard diskovima

dicma

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
05.07.2008
Poena
169
Imam sledeći problem, vrlo često kada hoću da pristupim nekom od hard diskova u kompu, dešava se da se nakon klika ništa ne desi već se samo kursor promeni tako da označava loading, to traje 3-5 sekundi, nakon toga se čuje zvuk iz kućišta i onda kreće normalno učitavanje.

Ne znam da li sam možda trebao da podesim nešto u BIOS-u, ili možda ima veze koji HARD je povezan sa kojim SATA konektorom na ploči. Pretpostavljam da nije problem sa HDD-om pošto se isto dešava bez obzira kom hardu pristupam.

Moguće je da ti Windows ugasi hard diskove kada ih ne koristiš neko vreme, pa je taj delay zbog toga što moraju ponovo da se zavrte.
Imaš u power opcijama da namestiš da to ne radi, ako ti već mnogo smeta.

Potpuno sam zaboravio na to, bilo je namešteno na 20 minuta, sad sam promenio pa ću videti da li je do toga mada verovatno jeste.

Tako rade matične ploče sa naprednijim mogućnostima upravljanja el. energijom.
Primer je i moja Asus P5q Pro ploča. U power sejving modu upravo radi i te stvari sa hard diskovima kao što je to slučaj kod tebe ( i kod mene ).

OK, a kolika je inače potrošnja HDD-a? Da vidim da li se isplati uopšte koristiti tu opciju s obzirom da me baš iritira to čekanje.

Vrh Dno