Šta je novo?

defragmentovanje i skeniranje harda problem

kaja

Čuven
Učlanjen(a)
10.02.2002
Poena
604
niti mogu da defragmentujem hard disk niti da ga skeniram da vidim da li ima errors
krene sa o% i dodje do15 i vrati se na 0 i na kraju odustane
da li to znaci da mi je hard disk uopste losh inace je quantum 20
ako to nesto znaci...

Nije navedeno kojim programom pokusava da se uradi ta defragmentacija.

Generalno, takav slucaj "prekidanja defragmentacije i pocinjanja od pocetka" nije znak kvara ili da li je hard disk los. To se uglavnom desava kada imas jos neki program u pozadini aktivan koji radi zapisivanje na disk u trenutko defragmentacije, pa se onda defrag program "zbuni" dodavanjem novih stvari pa krene ponovo. To moze da se desi iz X razloga dakle - od verovatnoce da u tom trenutku skidas stvari sa interneta do "bedog" Microsoftovog FindFast programa koji reindexira pozicije dokumenata (dolazi uz MS office i moze da se iskljuci reindexiranje u Control Panelu). Dakle, kad skeniras/defragmentujes disk, pogasi sve ostale programe i pusti coveka da zavrsi posao :)

Sto se tice ocene diska, kapacitet od 20GB nije jedina odrednica; Quantum je pravio i dobre i lose serije.

Ctrl+Alt+Del pa pogasi sve sem Explorera, pa onda udri.

hvala

mislim da ipak nesto nije u redu sa hardom jer ja vec duze vreme niti mogu da skeniram niti da defragmentujem
videcu pokusacu...
hvala

ma oce i OS da se cesto zaglupi pa se stalno scan disk i deframanter vracaju na poziciju gde je problem u citanju/skeniranju/defragmentovanju diska.
pokreni chkdsk iz dosa vidi dal onda oce.. ako nece onda je nesto do harda.
Podrazumeva se da svi nepotrebni programi budu pogaseni tokom skeniranja/defragmentovanja dsika. Kao i ScreenSaver obavezno!

A scandisk bi uvek trebao da prethodi defragmentaciji narocito ako neko ima obicaj da stalno cancel-ira auto scan disk posle system crasha...

:wave;

Definitivno je do rezidentnih programa. Npr. Norton ukoliko je aktivan, pravi nevidjena sr**a. Meni je Ram Idle takodje istu frku pravio. Znaci sve pogasis pa probaj

Gladiac, norton utilities ispada sasvim ok alat kada izaberes custom instalaciju i deselektujes "norton protected recycle bin", "norton system doctor" i slicne alatke namenjene 'rezidentnom' radu.

Ako ne moze da se uradi skeniranje diska (i defrag) to meni vise zvuci na sw problem (ukljucujuci tu i OS), nego da je hdd los. Da je hd los, skeniranje bi se uradilo i prijavio bi se "kvar".

silverglider je napisao(la):
norton utilities ispada sasvim ok alat kada izaberes custom instalaciju i deselektujes "norton protected recycle bin", "norton system doctor" i slicne alatke namenjene 'rezidentnom' radu.

Konacno i to neko da kaze... :)

slazem se da je najverovatnije problem softwerske prirode.
sta kaze covek koji je pitao... jel mu se nesto poboljsalo...?

Proveri da slucajno ne koristis neki program kome si zabranio da pise po Boot sectoru, kao na pr Norton System Works ili Norton AV2001 i 2002?

He upravo sam i ja hteo da vas pitam o ovom problemu, dakle ploca Asus A7V133-M, Duron, Maxtor 20Gb 7200Rpm dve mashine kod obe isti slucaj svi rezidentni programi iskljuceni, a potpuno ista instalacija na drugoj mashini samo sa Tusl2-c i Celeron isti HDD sve odradi bez problema :)
Sad, sam skroz zbunjen, i ja sam pomislio neki programcic ali izgleda da nije.
Jedna od prve dve mashine je to uradila posle nekoliko sati ponavljanja, dok druga to nije uradila ni posle 12 sati, stigla do 3%!!!
I jos nesto na drugoj particiji (prva 17Gb, druga ostatak) sve to prodje bez problema.

skeniranje i dalje ne radi vec stoji

"sta kaze covek koji je pitao... jel mu se nesto poboljsalo...?"

COVEK koji je pokusao sve ovo je pokusaLA sve to i dalje ne
valja i probaLA je sve gore navedeno
hvala na savetima ali najradije bih sve izbrisala i krenula iz pocetka
boom

Re: skeniranje i dalje ne radi vec stoji

kaja je napisao(la):

boom

Ma da reinstaliraj sve iz pocetka. Pozdrav.

Laksi nacin za zaoblazenje problema sa rez. programima: SAFE MODE!
Pre nego sto ti se pojavi ona Windows slicica pritiskaj F8, pa kad ti se pojavi meni, izaberi SAFE MODE.

Re: skeniranje i dalje ne radi vec stoji

kaja je napisao(la):

boom

UPS! Sorry mam'! It won't happen again!
Drago mi je da se i devojke interesuju za IT ...
mozda bi moderatori trebali da otvore poll u recimo becnhmark sekciji da se sazna koliko su nam stari "benchovci" i naravno kako stoji odnos "boys/girls" ....
mislite o tome.......

:wave;

Najbolje ces utvrditi da li je kvar na disku ako scan-disk odnosno defragmentaciju odradis iz safe-moda.Ako i iz safe-moda nece da odradi posao onda ti je sasvim sigurno ukljucena opcija u bios-u
za zabranu pristupa particijama ili ti virus protected.Ako je to u pitanju disable-uj je pa pise sta se desava???Pozdrav..(D)

Nazad
Vrh Dno