Šta je novo?

defragmentacija i formatiranje...

Troublemaker

Čuven
Učlanjen(a)
01.02.2002
Poena
645
Moja oprema  
Monitor
ASUS ProArt PA278CGV
Miš & tastatura
Microsoft Bluetooth Ergonomic Mouse & Logitech MX Keys Mini
Laptop
Lenovo ThinkBook 15 Gen 2
Tablet
Lenovo Yoga Pad Pro (Yoga Tab 13)
Mobilni telefon
Samsung Galaxy Z Fold 5
Pametni uređaji
Mi Air Purifier 3H
Steam
https://steamcommunity.com/id/acabre
Pristup internetu
  1. Optički internet
uvek kada ti pricaju kako da instalirash novi win prvo spominju formatiranje particije...ja sam pre instalacije win XPa samo defragmentisao particiju i sve radi odlicno vec mesec dana
u cemu je frka oko formatiranja kad moze i defragmentacija?

Troublemaker je napisao(la):
uvek kada ti pricaju kako da instalirash novi win prvo spominju formatiranje particije...ja sam pre instalacije win XPa samo defragmentisao particiju i sve radi odlicno vec mesec dana

Formatiranje - podrazumeva da na particiji nema podataka,

Defragmentacija - objekat glagola "defragmentisati" su upravo podaci, podatke ne mozesh da formatirash 🙂)

Re: Re: defragmentacija i formatiranje...

Fora je u tome da ide cistu instalaciju Windowsa.

Re: Re: defragmentacija i formatiranje...

septimus je napisao(la):
Formatiranje - podrazumeva da na particiji nema podataka,

podatke ne mozesh da formatirash 🙂)

😀😀😀 pa sad.

Ti uopste nisi uradio instalaciju vec si ako si imao stariji win 2k ili 98 uradio update za xp,a ako si imao instalisan xp onda si uradio repair instalaciju radis na formatiranoj particiji disku.

ajde da i ja kazem nesto...

kada instaliras OS, radis format iz jednog jedinog razloga: da ti sistemski fajlovi budu na pocetku diska.

zasto? najbolji pristup fajlovima je na pocetku diska. i kada su grupisani zajedno, seek time (trazenje fajlova) je manje, pa time poboljsavas brzinu podizanja sistema, i neretko, samog rada unutar njegovog okruzenja.

defragmentacijom bi samo nabacao gomilu fajlova na pocetak diska, i time ne bi dobio nista. zato se uglavnom na hard disku drzi vise od jedne particije, jedan za os i programe, drugi za podatke, kako bi format, u slucaju ponovnog instaliranja operativnog sistema, protekao bez gubitka korisnickih dokumenata, zezalica, muzike, filmova i tako dalje.

nadam se da je sada malo jasnije svima

... mislim moze to i ludje, evo moj slucaj!
ja prvo ubodem disketu sa KillDisk programcetom pa ubijem ceo disk nacisto, ne postoje particije ... ama bas nista ne ostane, disk jednostavno neformatizovan. KillDisk ga ubija nekom forom da se nista ne moze povretiti svim javo poznatim i dostupnim metodama spasavanja podataka, kao taj kljuc koristi americka vlada i sl. E onda ga formatiram pa posel pravim particije!!!
Sta da radim kad sam paranoik! 😀

Marti Misterija je napisao(la):
... mislim moze to i ludje, evo moj slucaj!
ja prvo ubodem disketu sa KillDisk programcetom pa ubijem ceo disk nacisto, ne postoje particije ... ama bas nista ne ostane, disk jednostavno neformatizovan. KillDisk ga ubija nekom forom da se nista ne moze povretiti svim javo poznatim i dostupnim metodama spasavanja podataka, kao taj kljuc koristi americka vlada i sl. E onda ga formatiram pa posel pravim particije!!!
Sta da radim kad sam paranoik! 😀

KillDisk!!, plashish li i se svoje senke 🙂

Ja disk prvo izvadim iz masine, drzim ga pola sata u 'ladnoj vodi (bez sirceta), prosusim fenom i vratim u masinu. Startujem Partition Magic - posto imam neku bagovitu verziju, on ionako pobrljavi i obrise sve particije tako da ne ume niko (ni iz americke vlade 😀) da ih povrati. Ako ne upropasti disk, onda ga opet izvadim iz masine, stavim u kuciste pojacala (taman pod bumper) i odvrnem "Smells like teen spirit" do daske. Nakon toga jos jedan low level format iz biosa i voila! Spreman za defragmentisanje, sto rece covek na pocetku. Treba samo voditi racuna da se obrisu ruke od ruske salate da disk ne sklizne na patos.

😀

silverglider je napisao(la):
Treba samo voditi racuna da se obrisu ruke od ruske salate da disk ne sklizne na patos.

😀
Ja mislim da je najbolje jesti rusku salatu posle završenog posla 😀

... ja prvo ubodem disketu sa KillDisk programcetom pa ubijem ceo disk nacisto, ne postoje particije ... Sta da radim kad sam paranoik! 😀

Imas PRO ili koristis obicnu ??

😀 😀 ...zayebavate a?🙂)
ma ne nisam paranoik... zezam se... KillDisk sam koristio "svega" dva puta kad mi PartitionMagic napravio nevidjena ******, kako verzija sedam, tako i osmica. Jedino resenje je bilo KillDisk!
Sto se tice americke vlade... imam samo deklasifikovane zapisnike FBI posle smrti Nikole Tesle,... kad su mu popisali stvari iz sve tri njegove laboratorije... e to je vrrrrlooo interesantno!!!

...
Sto se tice americke vlade... imam samo deklasifikovane zapisnike FBI posle smrti Nikole Tesle,... kad su mu popisali stvari iz sve tri njegove laboratorije... e to je vrrrrlooo interesantno!!!

Hoces da kazes da su u njegovoj laboratoriji nasli neki dobar defragmenter program !?!?

Ili ... sacuvaj Boze, ono NT u Windows NT znaci ... Nikola Tesla ...

Mislim, ne mislim ...

ctp;

E Silvere ... ja mislio ti neki ozbiljan decko kad ti ono zayebant ko' ovi lokalni mangupi ovde... dorcolci, cuburasi, karaburmci, zemunici ..... 🙂
Ovo stvarno imam verovao ili ne!! PDF format ako te bas interesuje !

Koji crni decko, ja sam matora konjina 😀

No, Nova godina, sta ces ... gde su mladi, tu je i shala.

Uostalom, kad mogu Dorcolci, Cuburasi i Karaburmci, sto bi mi sa NovogBG bili losiji ? 🙂

e bre vi Vozdovcani... malo vas ostalo!... cujem da vam se gazda vratio u kraj posle "letovanja" u Grckoj?

e bre vi Vozdovcani... malo vas ostalo!... cujem da vam se gazda vratio u kraj posle "letovanja" u Grckoj?

Nema on veze sa Vozdovcem 🙂

silverglider je napisao(la):
Ja disk prvo izvadim iz masine, drzim ga pola sata u 'ladnoj vodi (bez sirceta), prosusim fenom i vratim u masinu. Startujem Partition Magic - posto imam neku bagovitu verziju, on ionako pobrljavi i obrise sve particije tako da ne ume niko (ni iz americke vlade 😀) da ih povrati. Ako ne upropasti disk, onda ga opet izvadim iz masine, stavim u kuciste pojacala (taman pod bumper) i odvrnem "Smells like teen spirit" do daske. Nakon toga jos jedan low level format iz biosa i voila! Spreman za defragmentisanje, sto rece covek na pocetku. Treba samo voditi racuna da se obrisu ruke od ruske salate da disk ne sklizne na patos.

😀
Ahahahaha da samo znas kako sam se smejao....🙂 🙂 castim te cheers cim dodjes u bgd😉

Moj brat je pokusao da sjebe Maxtor 40 Gb na 7200, koji je nesto zezao, tako sto ga je stavio u zamrzivac na 2 dana. Ideja je bila da skroz crkne da bi ostvario garanciju, jer je disk uvek radio kad ode na reklamaciju, a kad ga stavi u masinu zeza dok se ne zagreje. Smeta ti sto si nezagrejan, dobro, onda ce ti zamrzivac smetati jos vise. U onako ledenom stanju ga je zakacio i odmah startovao, medjutim digo se ko munja, brze nego kad radi restart sistema. Disk i sada radi posle godinu dana, mada se ponekad seti da se malo misli prilikom boota, ali u principu vrlo retko.

Formatiranje uopste nije potrebno... Te fore da treba formatirati particiju pre install Windowsa ili nekog drugog osa, su ciste provale...
Dovoljno je obrisati rucno sve, pa cak ni to...

Formatirati treba jedino kada pocnu da nicu bad sektori....

nIce Cream je napisao(la):
Te fore da treba formatirati particiju pre install Windowsa ili nekog drugog osa, su ciste provale...

Chesto se deshava da pukne tabela tako da je, za posle, sigurniji format c

nIce Cream je napisao(la):
Formatiranje uopste nije potrebno... Te fore da treba formatirati particiju pre install Windowsa ili nekog drugog osa, su ciste provale...
Dovoljno je obrisati rucno sve, pa cak ni to...

Formatirati treba jedino kada pocnu da nicu bad sektori....
hiljadu puta mi je brze da uradim quick format nego da mi se brise ceo disk

Cvrsti diskovi imaju kapacitet od nekoliko stotina megabajta do nekoliko desetina gigabajta. Rade na principu promene orijentacije cestica gvozdja u magnetnom sloju na povrsini diska. Debljina sloja na savremenim diskovima iznosi oko milioniti deo santimetra.

Organizacijom podataka na disku upravlja operativni sistem, npr. MS DOS ili Windows. Da bi informacija mogla da se upise na disk, disk mora da bude FORMATIRAN. Formatiranje je proces stvaranja mape puteva koja obezbedjuje uredno skladistenje i brz pristup podacima. Mapa se sastoji od magnetnih kodova koji dele povrsinu diska na staze (koncetricne prstenove) i sektore (kruzne isecke tih prstenova). Skup dva ili vise sektora u jednoj stazi cine klaster - najmanju jednicu prostora koji operativni sistem moze dodeliti jednoj datoteci ili njenom delu. Kapacitet diska zavisi od broja sektora, staza i klastera koji moze da stane na njega, tj. od broja magnetnih ploca koje cine disk i sastava magnetne prevlake.

posto vidim da se neke stvari nerazumeju dodajem i prevod reci defragmentacija iz racunarskog recnika
DEFRAGMENTER-defragmentacija (DISK DEFRAGMENTER-postupak slaganja fragmentiranih datoteka u jedan niz, te čisti prazni prostor na disku. Koristi se da bi se ubrzao rad tvrdog diska)

ctp;

Kokos je napisao(la):
Cvrsti diskovi imaju kapacitet od nekoliko stotina megabajta do nekoliko desetina gigabajta. Rade na principu promene orijentacije cestica gvozdja u magnetnom sloju na povrsini diska. Debljina sloja na savremenim diskovima iznosi oko milioniti deo santimetra.

Organizacijom podataka na disku upravlja operativni sistem, npr. MS DOS ili Windows. Da bi informacija mogla da se upise na disk, disk mora da bude FORMATIRAN. Formatiranje je proces stvaranja mape puteva koja obezbedjuje uredno skladistenje i brz pristup podacima. Mapa se sastoji od magnetnih kodova koji dele povrsinu diska na staze (koncetricne prstenove) i sektore (kruzne isecke tih prstenova). Skup dva ili vise sektora u jednoj stazi cine klaster - najmanju jednicu prostora koji operativni sistem moze dodeliti jednoj datoteci ili njenom delu. Kapacitet diska zavisi od broja sektora, staza i klastera koji moze da stane na njega, tj. od broja magnetnih ploca koje cine disk i sastava magnetne prevlake.

posto vidim da se neke stvari nerazumeju dodajem i prevod reci defragmentacija iz racunarskog recnika
DEFRAGMENTER-defragmentacija (DISK DEFRAGMENTER-postupak slaganja fragmentiranih datoteka u jedan niz, te čisti prazni prostor na disku. Koristi se da bi se ubrzao rad tvrdog diska)

ctp;
brate sto se pravish mnogo pametan kad uopshte nisi shvatio o cemu sam pricao
ja imam na jednoj particiji instaliran win me i preko win mea sam izvrshio defragmentaciju druge particije

brate sto se pravish mnogo pametan kad uopshte nisi shvatio o cemu sam pricao
ja imam na jednoj particiji instaliran win me i preko win mea sam izvrshio defragmentaciju druge particije
Prvo ja se ne pravim pametan😀 drugo to nije recnik za forum😉 i kao trece ja tebe uopste nerazumem😀

Onaj... "...Hiljade sklekova, hiljade trbušnjaka..." ?😀

Pa zar je on iz tog kraja?

ivo.r je napisao(la):
Onaj... "...Hiljade sklekova, hiljade trbušnjaka..." ?😀

Pa zar je on iz tog kraja?

Neee.. On je sa Zvezdare, a išao je u moju OŠ na Krstu 😉

Pa sta ? Ni ja ne razumem u cemu je fora 😕 . Normalno da defragmentaciju svih ostalih particija radis iz sistemske particije, kako bi drugacije ???

Tvoje prvo pitanje je bilo zasto se pre instalacije OS-a radi formatiranje particije na kojoj ce OS biti instaliran, kad moze defragmentacija.

Odgovor je da te dve stvari nemaju nikakve veze. Jednostavno ne mozes da mesas babe i zabe...
Formatiranje se radi jednom pre instalacije da bi se particija ocistila od svega sto je bilo na njoj i dalje sve kao sto je receno u prethodnim post-ovima...
Defragmetacija se radi povremeno, sto cesce to bolje da bi se poboljsao pristup fajlovima, pozeljno je raditi i jednom nedeljno ako se na disku mnogo pise/brise ili instalira/deinstalira, a obavezno barem jednom mesecno.

Nazad
Vrh Dno