Šta je novo?

Defragmentacija Hard Diska

startrek

Slavan
Učlanjen(a)
21.01.2007
Poena
309
Naime, zanima me koliko često radite defragmentaciju HDD.
Jedan kolega zbunio me tvrdnjom da on defragmentira hard disk dvadesetak puta DNEVNO tvrdeći da je tako najbolje.
Da li ovo ima više štete nego koristi i kakva je vaša preporuka oko učestalosti defragmentiranja hard diska.
Pozdrav i hvala.

Kolega radi na mestu "Hard disk defragmator"? Svaka mu cast. Pozeljno je raditi defrag., ali toliko sigurno ne. Jednom u 3-4 dana je Ok.

Poslednja izmena:
Ma odradi jednom mesecno i miran si.Imas i razne programe za defragmentaciju kod kojih mozes da namestis shedule defragment i da ne razmisljas o tome.
A ovo za 20 puta dnevno ne mogu da verujem...

sve zavisi koliko cesto pises/brises po disku ... ja koristim Diskeeper i postavljen mi je na ScreenSaver mode, aktivira se kada se aktivira i screen saver!

Naime, zanima me koliko često radite defragmentaciju HDD.
Jedan kolega zbunio me tvrdnjom da on defragmentira hard disk dvadesetak puta DNEVNO tvrdeći da je tako najbolje.
Da li ovo ima više štete nego koristi i kakva je vaša preporuka oko učestalosti defragmentiranja hard diska.
Pozdrav i hvala.

ne radim nikad !!!

samo mozes povecati verovatnocu da se nesto nepredvidjeno
dogodi u toku defragmentacije i da izgubis particiju....

Pa dobro... voli čovek da mu je sve uredno složeno. ,)
Inače ne postoji pravilo koliko dana treba da prođe između dve defragmentacije. Ako se particija koristi za često snimanje i brisanje fajlova, logično je da se češće radi. Ako je neka particija na koju se radi backup i sa koje se retko briše, onda defragmentacija praktično nije ni potrebna.

Defragmentacija bi trebalo da se radi kada fragmentacija dostigne neki određen nivo (recimo preko 20% fajlova da je fragmentisano).

samo mozes povecati verovatnocu da se nesto nepredvidjeno
dogodi u toku defragmentacije i da izgubis particiju....
ako govoris iz iskustva OK, ali meni se tako nesto nikad nije desilo, a koristim razne defragmenter-a vec sedam godina na mnogo racunara (posao, kuca, familija) ...

mada nikad ne reci nikad :)

ja samo kada se setim, a to je jako retko, inace mi komp radi stalno i stalno se bise i pise po hdd i radi kao zmaj :)

Svakih mesec dana otprilike prekontrolisem u kakvom je stanju sistemska particija a defragmentaciju zapravo odradim jednom u 2-3 meseca. Ostale particije defragmentisem otprilike 1-2 puta godisnje.

Poslednja izmena:
HDD znatno brze radi kada nije fragmentovan. Ja je (ne) radim otprilike jednom u 6 meseci. Obicno reinstaliram sys svaka 3~4 meseca, a za drugu particiju, bas me briga.
Evo sad cu da uradim defrag.

Uradi kad "osetis" da se racunar usporio, inace nemas nikakvu potrebu (sem mozda psihicku kao tvoj kolega :d ).

Pa jednom mesecno sasvim ok odnosno mozes da preko Diskeeper-a da proveravas stanje u kakvom je particija pa ti on kaze da li treba ili ne treba da se radi defragmantacija.

Jel neko zna da li je vista pokupila onaj fazon iz linuxa da se fajlsistem ne fragmentira (pa nema potrebe ni za defragmentacijom)?

Svakih mesec dana otprilike prekontrolisem u kakvom je stanju sistemska particija
a vish'...dobro me podseti...zaboravila sam to da uradim ovog meseca... :/

defragmentiraj hard disk kad u radu primetis znatne
gubitke performansi pri citanju/pisanju po disku.
inace nema potrebe da se s tim preterano cimas.

ja volim da mi je sve uredno spakovano: lepse izgleda, lepse radi :D
s tim sto od 5 particija koliko imam, neke ne defragmentiram
po dva-tri meseca jer nema potrebe za tim.

idi u windows defragmenteru klikni dugme "analyze" i
pogledaj u kom je stanju hard disk sto se tice fragmentacije.
ako su ti veliki fajlovi fragmentirani u par komada to nije strasno :)
a ako si u frci sa prostorom (preporucljivo ti je 10% free) pakuj ga cesce.

Moj savet ti je da instaliras Diskeeper podesis ga onako kako ti mislis da treba tj. u zavisnosti od toga koliko pises/brises po HDD-u i pustis ga da on razmislja umesto tebe!!

Ja sam upravo juce stavio Diskeeper 11, i mogu reci da vidim da ima poboljsanja prilikom pristupanju tj. otvaranju fajlova i slicno.....
Uvek aktivan, i uzimam mi oko 15mb ram-a, sto je za svaku pohvalu...

Inace bez njega se ne secam da sam imao vremena da se bakcem defragmentacijom...

Particiju c: na kojoj mi je win defragmentiram na 3-4 nedelje dok ostale 2 prema potrebi npr, kada dosta stvari "poubacujem" na njih...
Sve u svemu nije losa stvar ubrza malo komp,ali nema potrebe preterivati u tome...
Kao sto je vec napisalo par ljudi Diskeeper je super program za ovo...

Eh sad.... fazon ;-) Nije fazon, nego obratni algoritam ;-) Uvedeno je u Server 2003 jos (ali iz ne znam kog razloga izgleda da nije u XP64 iako je isti kernel).
Jel neko zna da li je vista pokupila onaj fazon iz linuxa da se fajlsistem ne fragmentira (pa nema potrebe ni za defragmentacijom)?

Sistemsku particiju jedanput nedeljno, a ostale po potrebi, sto se svodi na jednom mesecno ili redje.

Ma ljudi Diskeeper instalirate i milina. Meni se ukljucuje izmedju 2 i 4 svakog jutra i radi svoj posao.

meni O&O defrag radi savrseno, svasta sam probao ali mi je taj nekako najbolji. Nije da sad radi nesto drugacije od ostalih ali u paketu mi je najbolji...

ako je disk u velikoj meri fragmentovan a pri radu se koristi veliki broj fajlova defragmentacija moze da posluzi ali da se defrag radi vise puta dnevno nema smisla....to je bolestan covek.

jednom mesecno je sasvim dovoljno.

Ja defragmentujem kad "osetim" usporenje sistema (na zalost nekad mi duze treba ili ne zelim da se bakcem time, pa to bude 3-4 meseca lol). Poslednji put mi je fragmentacija bila 50% na sistemskoj particiji :d

Inace sam koristio Diskeeper, ali sam presao na UltimateDefrag. Sem sto obavi defragmentaciju najcesce koriscene fajlove i foldere "pomeri" blize kraju HDD-a tako da se brze citaju. Malo sam cackao po podesavanjima i stavio da mi 20% najvise koriscenih stavi blize kraju. Sem toga moze se podesiti "RUCHNO" koje stvari kojim redom da poredja. Meni je Windows prvi, pa onda Startup programi, program files itd... Mogu samo da kazem da je ubrzanje 50% (bez preterivanja). Ja sam se iznenadio i rekao poslednje zbogom ( :wave: ) Diskeeperu ;)

Mogu da primetim da Vistin Disk Defragmenter, iako manje zanimljiv od predhodnih verzija, bolji od istih, i to dosta. U visti se nakon defraga stvarno oseti ubrzanje (znam da sve zavisi do fragmentacije HDD pre defraga, ali moj i nije bio fragmentisan mnogo).

Nazad
Vrh Dno