Šta je novo?

Defragment

jorgovan

Čuven
Učlanjen(a)
13.03.2002
Poena
825
Treba mi neki program za defragment pa me zanima sta mi preporucujete??? Bilo bi lepo kada bi nasao neki koji sredjuje swap, sistemske i defragmentuje prazan prostor (uf uf ala sam komklikovan;-)

ako imas 98-icu ili stariji os reci da ti posaljem na mail norton defragment, manje og 1mb

milos1985 je napisao(la):
Treba mi neki program za defragment pa me zanima sta mi preporucujete??? Bilo bi lepo kada bi nasao neki koji sredjuje swap, sistemske i defragmentuje prazan prostor (uf uf ala sam komklikovan;-)
Ja ne preporucujem ni jedan iziuzev ugradjenog. Probao sam ih nekoliko, ne mogu sad bas da im se setim imena, i SVI su mi na naknadnim merenjima znacajno usporavali disk, pad performansi diska (mereno HDTach-om i Sandrom obicno oko 10-20%). Zasto ? Verovatno zato sto se vecina tih programa pravi pametna pa stalno u pozadini nesto indexira, da bi kao mogla bolje da rasporedjuje fajlove prilikom defragmentacije (samo moja pretpostavka, mozda neko ima pametnije objasnjenje...)

Swap sredjujes tako sto ga iskljucis, defragmetiras disk pa ponovo ukljucis swap - i eto ga u jednom komadu ! ...naravno pod predpostavkom da imas dovoljno memorije odnosno da ti se ne dize milion rezidentnih programa zajedno sa OS-om...

Ako pogledas malo definiciju fragmentacije, shvatices da je "defragmentacija praznog prostora" malo nonsens...

Ok ali odakle i kako da isklucim pa ukljucim swap???

maaaaaa

kao shto ti drapin reche,samo pogasi sve programe koji rade u pozadini,i ukljuchi preko noci

vecina tih programchica neshto upisuje po disku,pa defragmenter,kad se to desi,pochne ispochetka

Nikad nisam radio niti cu ikada .......
I nikad nisam oseto da mi comp radi sporije ni posle par meseci od instalicije OS-a
Prema tome mislim da je to nepotrebno 🙂

Uzmi brate Norton Speed Disk i rijesi problem kao covjek. Ubjedljivo bolji (i brzi) od windowsovog defragmentera. Defragmentuje sve (pa i pagefile) a moze raditi i u pozadini (samo sto onda ti ne mozes raditi mnogo toga jer je masina spora do bola) 🙂

A ako probas O&O DEFRAG V4 PROFESSIONAL EDITION videces da ima boljeg cak i od Speed Diska. Nemci su stvarno odradili posao profesionalno, topla preporuka.

Da li taj nemacki program radi pod XP-om?

Radi! Fino su napisali svaka cast...

Al ima jedna stvar koju samo Speed Disk moze: defragmentuje sistemske fajlove nazivo tj. u pozadini. Svi ostali to rade po podizanju sistema (sto me nervira).

Mathias, da li je OO Defrag brzi od Speed-a?

De ostavi link do crack-a OO Defraga pa da ga probam. Necu ni da probavam ako ga ne mogu krekovati.

Da O&O je potpuno kompatibilan sa XP-om. Integrise se u Microsoft Managment Console (znaci Administrative Tools-->Computer Management-->Storage, gde je inace i Disk Defragmenter). Sporiji je malo kod mene od Speed Diska ali zato temeljno odradjuje posao.

Posto trenutno ne znam link za crack, evo saljem ga u prilogu. Inace ovo je crack za O&O Defrag Professional Edition v4.0.472 za XP i Win2k.

Jel' bi mogao da mi narezes program i crack na jedan RW pa da se posle cujemo.

Ali meni treba program koji ce raditi u Win Me a ovaj koji vi hvalite ne podrzava Win Me

Ja sam gledao tamo ali nigde ne nadjoh verziju za Win ME. Ako neko zna gde ga mogu naci neka posalje link.

milos1985 je napisao(la):
Ja sam gledao tamo ali nigde ne nadjoh verziju za Win ME. Ako neko zna gde ga mogu naci neka posalje link.
Please note: O&O Defrag V4 Professional/Server will not install on Windows 95/98/Me computers.
Osim toga OO moze da defragmentuje samo cluster-e do 4k. Prema tome ako nemate NTFS odnosno ako imate FAT32 na XP/2000 i veliku particije (pa samim tim i cluster veci od 4k) - ZABORAVITE !
Why is O&O Defrag limited to defragment partitions with a maximum cluster size of 4,096 bytes only?
This limit is imposed by Windows NT. There is no way to defragment a partition with a cluster size larger than 4 KB.

drapin je napisao(la):
Osim toga OO moze da defragmentuje samo cluster-e do 4k. Prema tome ako nemate NTFS odnosno ako imate FAT32 na XP/2000 i veliku particije (pa samim tim i cluster veci od 4k) - ZABORAVITE !

A ko to stavlja FAT32 na XP/2000??

Evo kod mene je jos uvek FAT32 🙂

Matthias je napisao(la):
A ko to stavlja FAT32 na XP/2000??
Pa ja mislim vecina, mada naravno ne mogu da tvrdim. Bas bi bilo interesantno da neko od moderatora postavi poll...

Razloga ima mnogo, da ih sad ne navodim, skoro jedina JASNA prednost NTFS-a je sigurnost podataka, sve ostale "prednosti" su diskutabilne i(ili) zavise od uslova i nacina upotrebe sistema...

drapin je napisao(la):
Razloga ima mnogo, da ih sad ne navodim, skoro jedina JASNA prednost NTFS-a je sigurnost podataka, sve ostale "prednosti" su diskutabilne i(ili) zavise od uslova i nacina upotrebe sistema...
I proizvoljno definisanje veličine klastera

Koja je velicina clustera najpogodnija (najbrza) za recimo Maxtor D740X i particije od 5-15GB. Masina se koristi za DTP!

voyager je napisao(la):
Koja je velicina clustera najpogodnija (najbrza) za recimo Maxtor D740X i particije od 5-15GB. Masina se koristi za DTP!
Mislim da velicina cluster-a nema veze sa brzinom, vec samo sa efikasnim iskoristavanjem prostora, veci cluster vise zalud zauzetog prostora na disku, i obrnuto...

drapin je napisao(la):
Pa ja mislim vecina, mada naravno ne mogu da tvrdim. Bas bi bilo interesantno da neko od moderatora postavi poll...

Da bas bi bilo interesantno postaviti ovakav neki poll.

Ali mene bas zanima gde su prednosti FAT32? Jeste da zavisi i od uslova upotrebe ali meni je integritet podataka i stabilnost znacajniji od bilo cega. A posto vecina nas ima velike diskove i tu dolazi do izrazaja bolje performanse NTFS5-a kod velikih particija. I po BAPCo SYSmark-u 2000 se vidi da su po performansama skoro isti, sto je bila i glavna prednost FAT32 u odnosu na NTFS.

Da ne duzim dalje evo sta kaze Microsoft na sve ovo:

"Description of FAT32 File System"
http://support.microsoft.com/support/kb/articles/q154/9/97.asp

"New Capabilities and Features of the NTFS 5.0 File System"
http://support.microsoft.com/support/kb/articles/q183/0/90.asp

"Overview of FAT, HPFS, and NTFS File Systems"
http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;en-us;Q100108

voyager je napisao(la):

Za 2049MB ili vece 4kb ako mislis pod NTFS-om, a pod FAT32 mislim 8kb.

drapin je napisao(la):

Izvini što idem preko tvoje poruke, ali da ne otvaram novi thread kad je već ovde pomenuta defragmentacija.

LM koristim XP i u mašini imam 2 harda. Glavni je sa NTFS particijama, a drugi imam odnedavno, držim ga u racku i on je FAT32. Još otkad sam prešao na W2k (i kasnije na XP), za defragmentaciju koristim Dsikeeper (v.6.0). Danas sam iz radoznalosti pokušao da defragmentiram FAT32 disk i Diskeeper me je jedno pola sata držao na 10% progresa nakon čega sam prekinuo proces. Da stvar bude interesantnija, Analyse je prilavljivao da je disk blago fragmentisan iako grafički indikator pokazuje je oko 60 % diska "fragmented files". Vrhunac je poruka koju sam malopre dobio: "Failed to launch Diskeeper engine due to Pover Management issue for this volume ..."

Ima li neko sličnih iskustava?

Nazad
Vrh Dno