Šta je novo?

DeepSeek, kineska AI platforma

@nenadan

.. izvini, moram da te pitam... jel ti nije glupo da toliko pokazuješ da ne razumeš ? nemoj da se ljutiš što te pitam tako... predpostavljam da si mladji, pa ... se učiš životu
ali meni bi bilo bezveze da pročitam poruku - ne razumem ništa - i posle šaljem neke screenshotove koji potvrdjuju koliko nisam ništa razumeo... dobronameran savet....

U pravu si, potpuno. Nego, to sam samo uradio zbog ovog tvog uverljivog -

"mnogi zapravo 99% populacije ne zna zasto AI tipa ne moze da izbroji broj slova u reci ili broj reci u recenici. i stalno fejluju na tome."

"pitaj kineza koliko ima slova u reci jabuka. on cereci, pa .. ne znam, neam slova evo ima ovaj jedan simbol koji oznacava jabuku."

pa sam resio da proverim to sto si napisao, i gle cuda,...

U pravu si, potpuno. Nego, to sam samo uradio zbog ovog tvog uverljivog -

"mnogi zapravo 99% populacije ne zna zasto AI tipa ne moze da izbroji broj slova u reci ili broj reci u recenici. i stalno fejluju na tome."

"pitaj kineza koliko ima slova u reci jabuka. on cereci, pa .. ne znam, neam slova evo ima ovaj jedan simbol koji oznacava jabuku."

pa sam resio da proverim to sto si napisao, i gle cuda,...

Bila je cela frka oko toga, kada se AI pojavio - kako je glup, kako ne moze da izbroji slova u recenici ili broj reci u tekstu i slicno.

a ne moze, jer mu to nije prirodno. U medjuvremenu su im napravili sub rutine koji , kudikamo pomazu u tome.

Ono sto sam ja zapravo hteo da porucim Sajber Kurajberu, je da, ako mu treba brojanje reci u tekstu AI stvarno bas i nije najbolji alat za taj zadatak. REGEX ili nesto slicno bi mu bolje radilo posao. AI, prosto > nativno(prirodno, po svojoj svrsi suštini i arhitekturi) > nije baš najsjajniji alat za taj zadatak. prosto mu je suština suprotna od toga
Zar nije tako i kod ljudi? Slova su samo simboli koje tvoj mozak konvertuje u neki pojam. Kada te neko pita koliko slova ima rec "Jabuka" prvo pomislis na sam pojam jabuka, a onda na prstima brojis slovo po slovo. Svakako da AI koristi OCR da bi slova konvertovao u pojam koji alogritam "razume", pa je i po tome slican ljudima.
Koa što reče MarantZ

realno, slično je i kod ljudi u neku ruku. ali kod REGEX-a nije, pa se nekako ne bih oslanjao na AI za zadatke "klasičnog računarstva"

Uhm, jasnije sada... Medjutim, pre par postova si i ovo napisao - "jer su ih BUKVALNO ucili koliko koja rec ima slova." Znaci ucili su ih koliko svaka moguca rec na ovom svetu na xyz jezika... ima slova?

Ili je to kao sto kaze Gemini - "Ја сам велики језички модел и један од мојих задатака је да обрађујем и разумем текстове, што укључује и бројање слова у речима.

Ја немам очи у људском смислу да "видим" слова.

Ја функционишем тако што обрађујем текст (слова, речи, реченице) у дигиталном, кодираном облику. Када ми ви напишете реч "јабука", ја је примам као низ података и знам како је тај низ подељен на појединачне карактере (слова) ј, а, б, у, к, а. Могу да их избројим јер су ми представљени као дискретне јединице.

Дакле, ја "читам" податке, а не "видим" физички облик слова.

Uhm, jasnije sada... Medjutim, pre par postova si i ovo napisao - "jer su ih BUKVALNO ucili koliko koja rec ima slova." Znaci ucili su ih koliko svaka moguca rec na ovom svetu na xyz jezika... ima slova?

Ili je to kao sto kaze Gemini - "Ја сам велики језички модел и један од мојих задатака је да обрађујем и разумем текстове, што укључује и бројање слова у речима.

Ја немам очи у људском смислу да "видим" слова.

Ја функционишем тако што обрађујем текст (слова, речи, реченице) у дигиталном, кодираном облику. Када ми ви напишете реч "јабука", ја је примам као низ података и знам како је тај низ подељен на појединачне карактере (слова) ј, а, б, у, к, а. Могу да их избројим јер су ми представљени као дискретне јединице.

Дакле, ја "читам" податке, а не "видим" физички облик слова.

a sta je tvoj problem? uzmi procitaj malo o AI-u LLM-ovima, kako funckionisu itd. Ne razumem zasto se raspravljas ovde samnom? odnosno, kako se to moderno kaže -- Troluješ. /Flejmuješ -. Pa, nemoj

... vidim da ništa ne razumeš niti shvataš kako radi ai , a nemaš nešto nameru ni da naučiš (iako ti je napisano - tokeni, tokenizer itd, možeš da izguglaš ako te interesuje ili da pitaš ai da ti objasni), ali bi nešto da se ubedjuješ oko nečeg što ne razumeš niti želiš da razumeš (ili ne možeš?)

sve u svemu, ne shvatam šta hoćeš od mene :)

Poslednja izmena:
Mene je pre sat vremena ubeđivao da je danas datum 23.05.2025. Prihvatio da nije tek kada sam mu poslao screenshot sa google search.
Posle sam ga deinstalirao...

Tako je i meni prvi put. Pa kad sam mu rekao da razmisli, izvinio se i rekao da je 23.05.2025. :)

Nazad
Vrh Dno