jedini razlog zasto su sada neki noviji AI modeli BOLJI u tom prepoznavanju -> je jer su ih BUKVALNO ucili koliko koja rec ima slova.
AI - > NATIVNO - > NE VIDI SLOVA.
U pravu si, potpuno. Nego, to sam samo uradio zbog ovog tvog uverljivog -
"mnogi zapravo 99% populacije ne zna zasto AI tipa ne moze da izbroji broj slova u reci ili broj reci u recenici. i stalno fejluju na tome."
"pitaj kineza koliko ima slova u reci jabuka. on cereci, pa .. ne znam, neam slova evo ima ovaj jedan simbol koji oznacava jabuku."
pa sam resio da proverim to sto si napisao, i gle cuda,...
Koa što reče MarantZZar nije tako i kod ljudi? Slova su samo simboli koje tvoj mozak konvertuje u neki pojam. Kada te neko pita koliko slova ima rec "Jabuka" prvo pomislis na sam pojam jabuka, a onda na prstima brojis slovo po slovo. Svakako da AI koristi OCR da bi slova konvertovao u pojam koji alogritam "razume", pa je i po tome slican ljudima.
Uhm, jasnije sada... Medjutim, pre par postova si i ovo napisao - "jer su ih BUKVALNO ucili koliko koja rec ima slova." Znaci ucili su ih koliko svaka moguca rec na ovom svetu na xyz jezika... ima slova?
Ili je to kao sto kaze Gemini - "Ја сам велики језички модел и један од мојих задатака је да обрађујем и разумем текстове, што укључује и бројање слова у речима.
Ја немам очи у људском смислу да "видим" слова.
Ја функционишем тако што обрађујем текст (слова, речи, реченице) у дигиталном, кодираном облику. Када ми ви напишете реч "јабука", ја је примам као низ података и знам како је тај низ подељен на појединачне карактере (слова) ј, а, б, у, к, а. Могу да их избројим јер су ми представљени као дискретне јединице.
Дакле, ја "читам" податке, а не "видим" физички облик слова.
... vidim da ništa ne razumeš niti shvataš kako radi ai , a nemaš nešto nameru ni da naučiš (iako ti je napisano - tokeni, tokenizer itd, možeš da izguglaš ako te interesuje ili da pitaš ai da ti objasni), ali bi nešto da se ubedjuješ oko nečeg što ne razumeš niti želiš da razumeš (ili ne možeš?)
sve u svemu, ne shvatam šta hoćeš od mene![]()
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari