Šta je novo?

Deca po igraonicama?

Znate kako se kaze... Ko zna zasto je to dobro... :D

Moramo imati u vidu nekoliko stvari. Dete je u neprestanom razvoju od 10 do 18 godine. Ako on bude po 7-8 sati dnevno visio u igraoni ili za svojim racunarom zamislite u kakvog ce kvazimoda on izrasti. (jel sam ja to rek'o da Bil Gejts pravi klonove :D) ... Ne, ne zezam se... Jedan od najmudrijih poteza koju roditelj moze povuci je da svoje dete upise da trenira neki sport. Druga stvar, roditelji MORAJU sto vise vremena odvajati i kvalitetno ga provoditi sa svojom decom, bilo da je to voznja biciklom, igranje basketa pa cak i gledanje tv-a uz kokice ali ne pinko-dzhihad ******chine vec fudbal npr. Ne verujem da ce i jedan klinac to odbiti. Imam 20 godina i nije me zaobisla tehnoloska revolucija. Pobogu, i mi smo imali ZX, Commodore, Amiga i sl... I mi smo danonocno ubijali vreme sa tim, i mene je zahvatila sva ta nemastina u poslednjih 10 godina, pa evo opet sam ostao normalan. U vreme kada roditelji zaista nisu imali vremena za mene, tada sam npr. (sto se kompa tice) pratio kvalitetne konferencije na internetu koje su bile svojevremno po raznim bbs-ovima i bez blama mogu da kazem da zahvaljujuci tim virtualnim ljudima sam uznapredovao sigurno jos dva-tri stepenika u svom vaspitanju, nacinu obracanja prema ljudima i nekoj osnovnoj kulturi (da ne pominjem koliko sam i naucio pritom). Medjutim, i pored toga sto su mi sve to roditelji omogucili postojala je jedna bitna razlika u proslom i sadasnjem vremenu...

Dakle, ja sam bio jedan od retkih koji su imali komp, pa me nimalo nije bilo tesko ubediti da zaigram basket, fudbal, prosetam, izblejim i sl... Zato sto ostatak mog drustva to jednostavno nije interesovalo, nisu imali to famozno cudo tehnike (bar vecina)... Sada je problem u tome sto vecina klinaca ima komp (ko nema, eto mu igraona) i jednostavno tesko se nadje i okupi drustvo koje ce to vreme kvalitetno provesti. Jos veci problem je sto su roditelji uglavnom nezainteresovani i ne umeju (ili ih mrzi) da svoje dete usmere nekako. Glup primer, kupite im fudbalsku ili kosarkasku loptu. Mislite da ce je odloziti u ormar i reci "boli me uvo, odo ja da pikam CS"... Ma nema sanse, odmah ce pozvati svoje drustvo i otici ce na fudbal umesto da bleje za monitorom. Dakle, glavni problem je NEZAINTERESOVANOST roditelja. Najlakse je dati klincu 50-100 kinti i otkaciti ga za taj dan, zar ne ? Zato mislim da je jedna od najvecih gresaka koju roditelj moze napraviti je "pustiti ga sa lanca" tj. ostaviti ga da radi sta hoce...

Da ne filozofiram mnogo. Licno mislim da sve zavisi od toga kako ce roditelj usmeriti svoje dete i da za sve postoji lek. Ako ne zelite da gleda Pink i slicne budalastine uzmite mu film iz video kluba (ili tv-out, divx :d ) i neka gleda nesto bolje... Ako ne zelite da puno vremena provodi uz komp, kupite mu loptu, bicikl (za to nema izgovora da je skupo i sl... toliko kosta 1/2 racunara)... Ako CAK nema drustvo za "loptanje" i sl., izadjite sa njim i naterajte ga da pozove nekog ortaka. Pokazujte mu neke trikove, pricajte mu neke zanimljivosti tj. probudite nekako zainteresovanost u njemu za odredjene stvari. Pa cak mozete i zajedno da perete kola ili ga zvati da vam pomogne prilikom opravke kola... Cisto sumnjam da ce se dete buniti... Posle toga, neka cepa CS 1-2 sata, naravno da nece da mu skodi. A i sami mozete, kao sto je gore navedeno, da mu pokazete jos neke namene racunara. Evo ja npr. sam totalno zanemario igranje igrica i raznorazne gluposti kada sam skontao da se moze "praviti muzika" na kompu (tad sam imao 14 godina). Bavim se time evo i dan danas (naucio sam usput da sviram gitaru i klavijature jako dobro), a preko net-a samo nadogradjujem svoje znanje o tome. A licno, zaista i ne vidim sta je danas vredno igranja. Mislim da je Kuzma u nekom SK-u zaista opisao realno stanje stvari i na tom polju, sto vise krvi, sto realnija grafika a atmosfera i prica je jedna velika 0. Ja sam kao klinac mnogo voleo click & point avanture gde ipak treba malo da se napregnu vijuge, ali ovo danas je stvarno dno dna, cast retkim izuzecima koji umeju da iznenade s vremena na vreme. Sveukupno, sada mozda nekih par dana u dva meseca odigram nesto, ali ne zato sto sam navodno prerastao sve to vec... Ajde da makar moze nesto tim igranjem da se nauci, ali nazalost vise ne. Poenta su dobri refleksi i to je sve.

Iskreno se nadam da je ovo samo euforija koja ce proci vremenom. Mozda klinci i shvate prave vrednosti na kraju. Jos kad im "sperma" udari u glavu, eto im razlog vise da se bave sportom i da se dokazuju outside... :)

a c a je napisao(la):
...najmanji klinac nije mogao ni da se popne na stolicu ("mali od palube") .....

Kako pesnik kaze: "Premali za vojnike, al veliki za junake" :) :)

Ajd, da i ja kazem par reci na ovu temu :

1. Jeste se promenilo mnogo toga u svetu i kod nas od vremena kad smo mi bili deca, ali nije se promenilo APSOLUTNO NISTA u ljudskoj prirodi i svrsi decije igre. UVEK SE ima vremena za savladavanje POTREBNIH tehnickih vestina, ali ta deca vise NIKADA nece imati vreme za odrastanje i razvijanje SVOGA TELA i nekih drugih preko potrebnih vestina i sposobnosti.

Psihofizicki razvoj coveka je veoma terminisan i determinisan.
To se za sada ne moze menjati NIKAKO (to se vrlo tesko o/c-uje:) ).

2. Nista ne opravdava roditelje za ometanje u razvoju svoje dece! To sto svi imaju PC ili konzolu, kao i to sto na svakom mestu nicu igraonice itd... nije nikakav razlog da vam deca postanu I N V A L I D I.

Sta je starije, kokoska ili jaje?
Ko koga treba da vaspitava i da odgaja?

3. Ne zaboravite na kakvom mestu zivimo i da su ovde coveku preko potrebne i neke druge vestine i sposobnosti.

Nazalost, ovde se jos uvek ne zna kad ces i koliko dugo morati da zivis i od: motike, lopate, lopte, cvrstine svojih pesnica i ledja... Ili, kad ce ti zlata vredeti "sigurna ruka i precizno oko " (bez dvocifrene dioptrije)". Te "specijalisticke" vestine je nemoguce nauciti za tastaturom pred ekranom. Po meni to je realnost pred kojom nema zatvaranja ociju. Daj Boze da gresim, ali... pokazace vreme.

4. Decija igra je i te kako vazna delatnost i nije u pitanju nista nevazno i beznacajno. Setite se, ako mozete. Ako ne mozete konsultujte strucnjake.

5. Inteligencija se meri sposobnoscu sistema, objekta, zivog bica... da reaguje ispravno na promene dejstva okoline, sredine, drugog sistema.

Ne pravite debile i invalide od svoje dece !
Nema se vremena KADA DA SE ISPRAVE greske. Ako svi grese, tim gore po njih. Ne znam ko je rekao "dete otac coveka". Ne bih ista da dodam ovome.

Poslednja izmena:
Neo_Matrix je napisao(la):
Uopste nisi u pravu, ali uopste, bolje je da igraju jurke, zmurke, fudbal, kosarku, pa i da se potuku, nego da samo bleje u monitore... A da ce nesto nauciti o tome nema ni govora... Pa garant da 90% tih klinaca nezna da u vordu centrira text na sredinu stranice, a kamoli nesto drugo...

Blejanje po ulicama i sport su dve vrlo razlicite stvari. Ja sam pricao o drogi i nasilju.
90% tih klinaca zna da radi u wordu, veruj mi. Ne znaju oni koji su prvi put seli za komp sa 25+

Evo jednog konstruktivnog predloga... koga vise zanima sta i kako sa decom, neka procita "Slobodna deca Samerhila (Summerhill)". Way to go, Klokose!

Sto se tice droge i naslilja, to je vec mnogo kompleksniji problem, ali svako deti i u igraonici moze da proba prvi dzoint, moze i u skoli, na rodjendanu... I po meni je jedino resenje da se dete distancira od toga, je da ga roditelji lepo upute, da ga nacine sto vise razumnim i sto pre zrelim za neke stvari.
A ovo da znaju da rade sa wordom cisto sumnjam, ali posto ne provodim cesto vreme po igraonici, neka bude da ti bolje znas....

Poz.

Evo i ja da dodam nesto. Kao roditelj naravno. :) Smatram da je najveca odgovornost roditalja. Pink, ulica, lose drustvo, igraonice, losi profesori u skolama su realnost. Na RODITELJU je da to kompenzuje, objasni, uputi na "civilizacijske" (mislim na moral, etiku, odgovornost) vrednosti. U svemu da nadju meru, i da izvuku ono pozitivno. Ukratko (ako je to moguce) da se "postave" prema zivotu. A mi roditelji da budemo siguran "bekap", neko ko nece da izda i da zanemari.
Sto se sporta tice mislim da je to mali "odmor" za roditelja (u vaspitanju i disciplini),ali ne za "ambiciozne" roditelje.
Pozdrav :wave:

Poslednja izmena:
Neo_Matrix je napisao(la):
Sto se tice droge i naslilja, to je vec mnogo kompleksniji problem, ali svako deti i u igraonici moze da proba prvi dzoint, moze i u skoli, na rodjendanu... I po meni je jedino resenje da se dete distancira od toga, je da ga roditelji lepo upute, da ga nacine sto vise razumnim i sto pre zrelim za neke stvari.
A ovo da znaju da rade sa wordom cisto sumnjam, ali posto ne provodim cesto vreme po igraonici, neka bude da ti bolje znas....

Poz.

Bila je dobra emisija o drogi. Strana naravno. Nasi samo seru i nagvazdaju u stvari samo reklamiraju.
Poceli su tako sto su se zapitali kako da objasne deci kako je droga losa kad je mnogi koriste i "bude im lepo". Da to je tacno, samo ima jedno veliko ALI. Posto su objasnili hemizam delovanja, i da za to "lepo" vremenom treba sve vise hemije, a da organizam nije sve veci, nastaje zavisnost, iscrpljenost, sida...ostalo znamo.
Ne treba praviti "zabranjeno voce", jer to je vise guranje ka dzointu pa..., ali mislim da hemiju treba objasniti (da, da, obaveza roditelja je da zna i hemiju i fiziku i biologiju i da je upucen u hevi metal... (BTW ima li ko novi album Slipknota :D )), nacin delovanja, tok bolesti, posledice,
pa uz ostalo vaspitanje (moral, odnos prema drugim ljudima, - narkomani nisu bas ljudi od poverenja, kotirani visoko u drustvu) pustiti "malog coveka" da sam odluci.

Poslednja izmena:
Nekad i Sad...

Imam 33,3god i takodje odlicno znam kako je lepo umela da vaspitava "ulica" na ovim prostorima! Nista bez toga ali naravno ni danasnja ulica nije kao nekad kada si ucio zivotnu skolu sa ostalom decurlijom, kada je postojao neki kakav-takav kodeks pa su i tuce bile fer...Fudbal se igrao kao ulicni basket u USA a nedeljom se fanaticno pratio prenos utakmica prve lige SFRJ na tranzistoru dok se pikala lopta...
Onda je dosao ZX Spectrum i zaludjivanje sa igrama od platforme Manic Miner do Hobbita i slicnih avantura...naravno znam koliko sam vremena proveo i uz Match Day i Football Manager!I ne kajem se sto me u tih 13-14god ZX malo odvojio od ulice nije bilo strasno a i vec je pocelo vreme izlazaka uvece ;)
Opet znam kako je tekao moj put kroz racunarske vode, ali sad igram FIFU i PES ;) bar se tu nije nista promenilo :D
Medjutim kad su mi igre na Specu dosadile latio sam se BASICa pa cak i "Masinca" za Z-80A procesor.Racunar je od "samo" igracke postao korisna alatka, koja mi je i dan-danas upravo to i zabava/hobi a i korisno pomocno sredstvo.
Znam mnoge zaludjene igrace koji su postali vrhunski programeri...

I to sto moj klinac na PSone delje FIFA i PES (poceo da me pobedjuje kad se opustim:)) i sa svojih 5god nigde na "duze" ne ide bez PSone shvatam pozitivnom stvari,vidim da voli da ceprka po mom PCu i zanimaju ga druge stvari sem igara...

Posto nam je ulica takva kakva je danas,mislim da je bolje da zive u svetu mreznog igranja nego da se upecaju u mrezu narkomanije koja je kod nas uvek bila prisutna ali je definitivno u poslednje vreme u velikoj ekspanziji...
Ono sto ja kao lekar svakodnevno vidim to je za Vanju Bulica i/ili Expirium... :sceptic:

Vrh Dno