Šta je novo?

Deca po igraonicama?

kUdtiHaEX

Super ridža
Administrator
Učlanjen(a)
18.07.2001
Poena
1,365
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel® Core™ i5-9500F, NZXT Kraken Z63
GPU
Asus GTX 2070 Super
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 1 TB
Kućište
NZXT H210i
Monitor
LG C2 42"
Miš & tastatura
Logitech G502, Keychron K8, Nuphy Air75, Ducky TKL One 2
Ostale periferije
Glupi HP štampač
Laptop
Apple Macbook Pro 14" M1
Tablet
Apple iPad Pro 11"
Mobilni telefon
Apple iPhone 13 Pro Max
Pametni uređaji
Apple Watch Ultra
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
U blizini zgrade u kojoj zivim, otvorila se josh jedna igraonica... nista specijalno, mali lokal, lose masine i - deca. U zadnje vreme kada god prodjem, cujem klince kako se dernjaju (igrajuci CS) i gube zdravlje gledajuci u monitore po ceo dan.

Da li zaista tako treba da bude? Da li postoji nacin da se deci do, recimo 16 godina, zabrani ulazak u igraonice i ako postoji da li je to kod nas izvodljivo?

To je "bolest" modernog zivota i vrlo tesko moze da se izleci.
Lek mogu da budu samo nepopularne metode i pitanje je da li je neko spreman da ih trpi. Evo par primera kako to moze da se regulise:
Igraonici da se zavede odgovarajuci porez (dakle kao i svugde u svetu gde saloni zabave/igre na srecu i slicno imaju ogroman porez). To bi smanjilo broj igraonica poprilicno, kao i povecalo cene u njima sto bi sprecilo da bas svi, bas po ceo dan vise tamo.
Doneti zakon o salonima zabave/igre na srecu i slicno koji propisuju minimalne godine starosti korisnika usluga takve firme.
U oba slucaja bilo bi dosta ne-popularnog pljuvanja i izliva besa ali izgleda je narod upao u situaciju da kada pokusas da sankcionises nesto sto nije dobro, svi pocinju da te mrze :trust:

Ne posecujem igraonice, samo jednom sam slucajno bio u jednoj kod nekog ortaka i bas sam se iznenadio:
od 30 kompova, 1 je bio slobodan, a prosek godina je bio 9-10, s tim sto najmanji klinac nije mogao ni da se popne na stolicu ("mali od palube") i ako je imao 4-5 godina ubi me. Bio sam u vremenu 12:30-13:00 tj. izmedju smena i sve sto mogu da kazem je da je strasno koliko klinci GUBE vreme na ovakvim mestima.

Da, a mi ostali sedimo u udobnosti svog doma i igramo farcry, sto je nadasve korisna aktivnost... mislim stvarno... bolje igraonica nego pink isl...
Slazem se za poreze i definitivno ozbiljnija legalizacija...

ja sam vec napisao... Nista pametno klinci nece nauciti od igranja "I'm-gonna-kill-you-all" igrica...

Jebote kad cujem klinca u igraonici u kraju (gde mi radi ortak), kako kaze drugom klincu, verovatno u nekom budz\aku na mapi "sta je, mislis da cemo te pustiti zivog odatle?"

Prevrnuo mi se stomak....

Sta vam je bre, pustite decu da se igraju...
A sta ste vi radili kada ste imali godina kao oni?

Bolje to nego da bleje po ulicama... bar ce nauciti nesto o kompovima.

bolje da nauce nesto i o ulici usput jer ce na njoj provesti izvestan deo svog zivota. A sto se mene tice ja sam pikao fudbal i basket kad sam bio klinac... Da se kladimo da 99% te decurlije ne zna da igra klikere....

Slayer je napisao(la):
bolje da nauce nesto i o ulici usput jer ce na njoj provesti izvestan deo svog zivota. A sto se mene tice ja sam pikao fudbal i basket kad sam bio klinac... Da se kladimo da 99% te decurlije ne zna da igra klikere....

Vaistinu.....ne vidim nista lose u odrastanju na ulici,uz basket,fudbal,decije svadje,tuce,druzenje.........to moze dosta pozitivno da utice kasnije u zivotu,jer covek nauci da se snadje u mnogim ozbiljnim situacijama.......

Hmmm...ajd' da kazem koju rec.
Slazem se da klincima treba zabraniti pristup do nekih godina, ali kojih ???
Kad sam ja bio klinac, video igricama i fliperima (tada se nije igrao CS i sl., tj. nije bilo umrezenih kompova ) nisam mogao ni da pridjem jer su stariji igraci bili drski i nisu dozvoljavali nama klincima da igramo.
Hocu da kazem da je to bilo dobro jer smo zbog toga ja i drugari bili "prinudjeni" da pikamo loptu i sl.
E, sad je stvar obrnuta. Klinci su se toliko izbezobrazili da starijima ne dozvoljavaju isto. Postaju kriminalci od malih nogu i nikad ne znas kad ce te koji napasti, povrediti...
Deca su postala teski krimosi, bezobraznici, banda bre!
E to treba da se vrati na staro.
Danas kad pogledam klince na ulici....Oni se sve samo ne deca!
Pozdrav!

p.s.
Klikeri su nam nekad bila glavna zabava tako da smo pravili takmicenje u kraju. Danasnji klinci bi mi se, siguran sam, smejali kad bi to culi.

Poslednja izmena:
Pa, kad bi neko bio pametan pa napravio sekciju igracke mreze i za decu, pa tu instalirao decije programe za ucenje, enciklopedije, pa i neke malo vise soft igrice u mrezi, zasto da ne? Ako se dobro marketinski postavi, imao bi prometa, jer mnogi roditelji ne mogu da priuste racunar ili ne zele da ga kupe detetu u odredjenoj dobi, a ako bi takav prostor (ili deo prostora) bi takve edukativno-zabavne prirode, zasto da se ne zezaju na racunarima? Uz naravno, normalnu kontrolu ljudi koji tamo rade.

eh, reci to nasem narodu....

To je bolest savremenog doba, nista drugo...

Ja sam od jutra do sutra bio na ulici, svakoga dana i nikada ne bi menjao svoje detinjstvo za detinjstvo danasnjih klinaca. Medjutim, ima tu puno elemenata i mogla bi o tome da se napise prava naucna analiza. Otac sam, imam klinca od skoro 9 godina i sam se vrlo cesto nalazim u strasnim dilemama sta pustiti a sta ne.
Moj klinac ima SONY PS, imaju ga i skoro svi njegovi drugovi. Od pre godinu dana ima i kompjuter, imaju ga skoro svi njegovi drugovi. Ono sto me boli jeste da ga ne zanima ni basket ni fudbal, klikere ne zna da igra. Ali, ne mogu da ga teram motkom da zavoli sve to zato sto ja to volim, jednostavno odrasta u okruzenju svojih drugara koji drugacije razmisljaju nego mi nekada.

Ne zaboravite jedno, nasi roditelji su isli na posao od 6-14 recimo, kada dodju kuci svo vreme sveta je bilo njihovo. Nisu isli da prodaju cigare ili benzin ili da rade neke druge "kombinacije" kao sto smo mi bili primorani prethodnih godina, mogli su da se posvete nekim lepsim stvarima od kojih je vaspitanje sopstvene dece svakako najlepse. Koliko puta mi se desi da legnem u krevet i razmisljam koliko sam tog dana, nedelje, meseca malo proveo sa svojom decom. Zivot se promenio, mi smo se promenili, na zalost i deca...

Geek_master je napisao(la):
Sta vam je bre, pustite decu da se igraju...
A sta ste vi radili kada ste imali godina kao oni?

Nece tako nista nauciti...sta bi ti rekao da ti pridje klinac i kaze da zna o kompovima, a na pitanje sta zna najbolje odgovor koji sledi je "da pikam CS"????

Kada sam ja imao 10-11 godina, nisam visio po mestima sa fliperima i video igricama (ne kazem da nisam isao, ali to je bilo retko) vec sam igrao fudbal, lutao po Kosutnjaku, igrao basket...
A pogledaj sada - svi klinci u igraonici. Ja jesam posecivao igraonice 1999. i 2000. godine dok je postojala kakva-takva UT liga i igrao. Sada mi na pamet ne pada da udjem u igraonicu, sem ako se ne skupi moje drustvo...

Ovaj deo je najbolji:

"vec sam igrao fudbal, lutao po Kosutnjaku, igrao basket..."

:d

Dobro bre SG :) lutao - setao sa drugovima, pikao fudbal u Kosutnjaku...

pustite decu da se igraju, vremenom sve dosadi..
igraonica kao sama pojava nije losa stvar, bolje da gube tu deo dana, nego da su po ceo dan na ulici
nemam ja nista protiv sportova, ali da se ne lazemo ne bi oni igrali napolju fudbal 10h
mada ono sta se ja protivim je sto deca igraju cs i ostale fps-ove, koji samo zaglupljuju mozak dok od npr igranja rts-a mogu nesto i da nauce
primer, dok smo mi visili u Panzeru i igrali wc3 na netu, bilo je 2-3 klinaca koji su ono dolazili i gledali nas, i posle 2-3 nedelje jedan mene upita da igramo 1on1. Ja sam pristao, nije bilo nikog za igru,i zanimljivo je koliko je mali pokupio fora samo za te 2 nedelje, normalno nije dobio, ali je dosta stvari naucio.
Isto tako primer kokosovog starijeg klinca i Kokosa, sa kojima igram wc3 na battle.net-u. Igraju isto vremenski , a mali dere Kokosa i igra bolje od njega = )

Poslednja izmena:
PC igre su velika droga danasnjih klinaca, tesko se skinuti kad se navuces.
Od svih njih jedva 10-15 % ce nastaviti da interesuje komp malo vise od igara.
Zato svi na sport i imas zdravu naciju i u telu i u duhu.
Bolje da budemo prvaci u basketu nego u CS-u!

Pade mi napamet rečenica koju izgovara ona baba u seriji "Grlom u jagode": - ...Pustite decu neka sviraju ... treba da sviraju!" :d :d :d

Šalim se, imam ćerku od 8,5 godina i sina od 3,5 godine, od gomile dečijih igrica tipa Petar Pan, Toy story ...itd. najviše se lože na Iron Storm, Max Payne, Mafia, FarCry :wall: i ja tu ne mogu ništa da promenim. uspeo sam samo u tome da ih više zainteresujem za crtanje, kuckanje bilo kakvog texta ili puštanje muzike preko winamp-a, tako da im kompjuter nije samo sinonim za igrice. Primetio sam na ćerinom kompjuteru promenjen wallpaper koji je sama crtala u Paintu, izmenjen kursor, strelica od miša, više je zanima da "čačka" oko kompjutera nego da se igra. Valjda je to neki normalan razvojni put ... :)

Za svaki slučaj upisao sam je da trenira plivanje ;)

Poslednja izmena:
Da, kao što neko reče, vremenom sve dosadi. Inače, imam jednu priču da vam sročim na tu temu.

U avgustu 2002 u jednoj igraonici je organizovan turnir u SWOS-u (oni stariji se sigurno sećaju ovog 2d fudbala). Da ne detaljišem oko samog turnira (koga to interesuje, ima na www.swos.co.yu), nakon dvodevnog turnira, ostalo nam je još dva sata slobodnog vremena (igraonica bila zakupljena na dva dana). Pustili smo klince da uđu i pikaju CS za džabe sa nekoliko nas SWOS-ovaca :type: :eyebrows: koji smo tu ostali u nedostatku ideje šta raditi nakon turnira. Iako sam anti-talenat za CS (koji, usput rečeno, sam samo tada upražnjavao u nedostatku bolje igre za mrežnu zabavu), nisam očekivao da će sedmogodišnja klinka da nam je*e sve po spisku te večeri. Posle nekih pola sata igranja, tj. više gledanja u ekran, nego čistog igranja, nakon što me je neko iskasapio nožem, digao sam ruke sa tastature izgovorivši niz psovki koji se retko gde može čuti. A onda, lik mi je rekao da se okrenem i pogledam ko me je odrao. Naravno, okrenuo sam se i video derište, koje sedeći na stolici jedva da može videti ekran i dohvatiti tastaturu. Od tada, CS ne pipam.

Možete vi da pričate šta hoćete, verovatno je za igranje tog CS-a potrebna ljubav prema tome, refleksi i neka vrsta znanja, ali ovaj primer definitivno nije normalan. Uostalom, čitao sam o nekim likovima (Japan, Kina, Koreja - više se i ne sećam) koji su umrli (moždani, srčani udar - je*em li ga) igrajući CS neprekidno dvadesetak sati, a naravno bili su klinci od 14-15-16 godina.
Ja sam na spectrumu ostao bez vida, pa iako sam onaj njegov BASIC do yaya naučio, nije vredno toga. Ipak igre (igrice) u velikoj meri utiču na zdravlje.

P.S. moj stav-ništa više od toga

kolko vidim ja sam negde u sredini ... ja sam trenirao kosharku ... igrao fudbal ... obozhavao sam automate i flippere ... visio po ulici ... nisam ulazio u kucu ... i znam zasigurno da sve dosadi kad tad ...

a vi roditelji ... mozda je glupo da ja dajem savete vama ... shvatite kako ocete ... ali morate da procenite sa kim se vasha deca druzhe .... znate i sami da se vecina stvari radi radi drushtva ... pa josh kad su to klinci u pubertetu i ispod ... to onda nije igranje igrice to je takmichenje bez milosti ... a ne znam zashto neko ne napravi istrazhivanje ... ali ja znam po sebi da ta igrica nosi odredjenu dozu stresa ... sad kako to utiche na decu neznam ... ali znam da stres ni na koga ne utiche pozitivno ...

Evo i ja kao najkompetentniji :) da kazem par reci...
Salim se, nisam najkompetentniji, ali imam 17 godina, i za mnoge od vas sam klinac...
Dok sam ja bio dete (5-13 godine), svaki dan sam provodio van kuce, osim sto sam isao kuci na dorucak, rucak, veceru, spavanje, i pisanje domaceg koje nije oduzimalo u tom periodu nikad vise od 15 minuta :) i isao sam u skolu...
Sad, kako sam provodio to vreme napolju ?
Igrali smo prvo tak-tak, svako vece zmurke, kantabas, preko dana fudbal, kosarka(to vec kasnije tamo posle 10-e godine, mada sam u osmoj godini poceo da treniram, i zavrsio u 15-oj...), 1-2-3(kolcima), ne ljuti se covece, pa onda karte, monopol, kasnije riziko i kluedo, kad su se pojavili...

U kasnijem periodu od 14 godine, pa do sad, a i nadalje, s'vremena na vreme sam isao u kompijuter klub (na James Bonda, ali to mozda dva meseca aktivno (svaki drugi, treci dan),a posle toga ne aktivno, nego jednom u dve nedelje, i to kad se dogovorim sa drustvom da igramo Fishing, ili fudbal...)

Sada, odem u igraonicu u proseku jednom nedeljno, ali to samo sa mojim drustvom, i to odemo nas 10, igramo CS 5 na 5. Od tih 10, ja se po igranju nalazim u zlatnoj sredini, ali nemam neke zelje da budem bolji od drugih, jednostavno odem da bi se zezali, i ni zbog ceg vise...
Dobro, desava se i da odem nekad vanredno petak ili subota posle neke zurke, u 3 sata na partiju sa zagrejanim drustvom, ali retko...

Sad moj predlog sta uraditi...
Kako Peca kaze kupio sam mu Sony, imaju drugari, kupio sam mu PC, imaju drugari....
Znaci sve su to posledice drustva, zato bi zabranio da u igraonice ulaze mladji od recimo 15-16 godina, pa i 18 ako treba! I uveo bih stroge kazne za onoga ko pusti mladjeg od dozvoljenog da igra...

Slayer je napisao(la):
sta je, mislis da cemo te pustiti zivog odatle?
Pa i ja sam to pricao, samo igrajuci tak-tak, nije problem u tome, nego je problem sto se deca zaglupljuju igrajuci igrice, i ostaju "glupa" za neke stvari...

Greek_Master je napisao(la):
Uopste nisi u pravu, ali uopste, bolje je da igraju jurke, zmurke, fudbal, kosarku, pa i da se potuku, nego da samo bleje u monitore... A da ce nesto nauciti o tome nema ni govora... Pa garant da 90% tih klinaca nezna da u vordu centrira text na sredinu stranice, a kamoli nesto drugo...

npetar je napisao(la):
Deca su postala teski krimosi, bezobraznici, banda bre!
Za ovo se moze pripisati zasluga samo roditeljima, i nikome vise. Mislim i ja sad imam drustvo koje pije svake veceri, pusi nonstop, duvka i sl., ali nikada u zivotu mi nije palo na pamet da konzumiram ni cigare, a kamoli travu ili neku drugu drogu! Sto se tice pica, to po nekad, mozda jednom u mesec dana popijem jedan pelinkovac, ili djus votku, ali cisto da nesto nazdravim... naravno ima provokacija, "a nesmes" i sl, ali te provokacije nisu dovoljne, to moje drustvo vidi, i postuje to sto ja niti pijem, niti pusim...
Postovanje prema starijima sam uvek imao, a i prema drustvu i prema mladjima, nikad se starijem coveku nisam obratio sa ti, osim ako ga dobro ne poznajem...

Peca je napisao(la):
Ne zaboravite jedno, nasi roditelji su isli na posao od 6-14 recimo, kada dodju kuci svo vreme sveta je bilo njihovo. Nisu isli da prodaju cigare ili benzin ili da rade neke druge "kombinacije" kao sto smo mi bili primorani prethodnih godina, mogli su da se posvete nekim lepsim stvarima od kojih je vaspitanje sopstvene dece svakako najlepse.
Pa vidis u tu grupu spadju i moji roditelji... Otac je danonocno radio, majka radila u smenama, retko smo se vidjali, ali ipak ja nisam zbog toga snosio nikakve posledice... Naravno vreme se nicim nemoze nadoknaditi, ali zapamtite jednu misao Dositeja, koji kaze da je dete kao istopljen vosak, u kakav ga kalup stavis takav ce covek od njega postati !!!

Highl1 je napisao(la):
bolje da gube tu deo dana, nego da su po ceo dan na ulici
Ovo sam vec rekao da uopste nije tacno !
A to sto Kokosov sin igra wc3 sa Kokosom, Kokose, NHF, ali dajes los primer svom detetu, mada mala doza strategija moze dobro da dodje, ali netreba se drogirati igricama !!!

Jos par saveta za roditelje, mada kako kaze SumAnut glupo je da ja delim vama savete, ali ajd'
Navedite decu da rade nesto korisno na kompijuteru, ja se npr. bavim programiranjem u Delphiju, PHP-u, WebDesignom, dosta dobro poznajem HW, u skoli sam bez preterivanja najbolji iz informatike, jer kada ja znam delphi, i PHP, sta je onda paskal prema tome, ili acces...
Terajte decu da urade nesto kreativno, neka urade svoj sajt, neka napisu samo tekstove i spreme slike, a vi dajte nekome od nas koji se bavimo webdesignom da to sprovedemo u html, i onda im to postavite na internet, recite im da to moze da vidi ceo svet, neka onda smisle da postave jos nesto, neka nadju sebe u svetu kompijutera negde, i neka vreme koje provedu na kompijuteru ne bude izgubljeno...
Dalje, nesto najbolje sto roditelj moze da uradi za svoje dete je da ga upise na treniranje nekog sporta, bilo kosarka, fudbal, odbojka, plivanje, streljastvo, a ne Box, KickBox,... Ok, box je ipak plemenita vestina, ali za normalne ljude to nije bas ok...

Toliko od mene, bas sam se obradovao da je neko otvorio ovakvu temu, i netreba samo otvoriti temu, treba nesto krupnije preduzeti !!!

Poz. i Izvinte sto sam se ovoliko raspisao... :)

Sad uzeh casopis (Digital :D ) u ruke i videh da ima reklama za extreme knjizaru gde se prodaju igrice, a posto (kao i vecina) nisam nikad video originalnu igricu, ni ne znam da na svakoj kutiji pise od koliko godina je dozvoljeno da se igra:
recimo za CS pise od 16+, kao i za Far Cry, Unreal i Call of Duty, za Warcraft pise od 12+, za Colina pise od 3+ (Boze kako sam pametan kad vozim!).
E samo treba doneti zakon da se cita sta je napisano, znaci ne dopustiti da klinac od 5 godina igra CS i u igraonici ni kuci (edukovati roditelje).

Poslednja izmena:
Ja ne smem ni da zamislim cime ce se moja deca "zanimati"!
Meni je 21. i sto rece Peca "ne bi menjao svoje detinjstvo za detinjstvo danasnjih klinaca"!
Kad samo prodjem mojim bivsim krajem(stajgom) uhvati me jeza,toliko je pusto i prazno jedino sto se na ulici moze videti su kurve i tranvestiti...da ne gresim dusu bilo ih je i onda ali su svako vece dobijali batine i eto to nam je bil jedna od glavnih zanimacija.Danas niti ima koga da bije tu sljam niti ima igraonica niti dece....ufff strasno!

neo_matrix, ma ti si dete koje bi svi pozeleli :)
sad ce da se javi neko da te usvoji odmah...mnogo si pametan za svoje godine stvarno

Highl1 je napisao(la):
neo_matrix, ma ti si dete koje bi svi pozeleli :)
sad ce da se javi neko da te usvoji odmah...mnogo si pametan za svoje godine stvarno

Ja bogu hvala imam roditelje :D

Ne, ozbiljno nije mi bio cilj da hvalisam sebe, samo sam pokusao da objasnim nesto iz decackih ociju...

Poz.

Ovo je bas teska tema , neke postove koje sam procitao izazvali su u meni tuzne emocije, takodje neki su me zasmejali.
Ja sam otac dva sina jedan ima 10 godina drugi 9, reci cu samo da su to deca koju roditelji mogu da pozele. Zato smo verovatno zasluzni supruga i ja. Apsolutno nista im ne branimo, normalno ucimo ih i ukazujemo im na zivot i gledamo da im pruzimo sve sto mozemo, pa medju ostalom svaki od njih ima i svoj pc. Ovaj nas odnos prema deci od njihovog rodjenja rezultovalo je sledecim.
Stariji sin nije doneo cetvorku kuci trenutno pohadja cetvrti razred, nikada ga nismo podsetili za domaci ili da treba da uci ima slobodu da sam organizuje svoj dan jel jednom ce morati sam organizovati i svoj zivot. Aktivan je sportista (fudbaler) svaki dan stigne na trening i nije mu tesko da ustane ujutru u 6 nedeljom da ide na utakmicu, stigne da se igra i sa drugovima klikera a pored svega provede i par sati dnevno na racunaru . Igra taj w3 preko neta pa je dosta vec i engleski naucio ima cak i drugove napolju koje je upoznao preko neta. Mladji sin sledi brata i sve je isto sem sto se ne zovu isto i sto mladji mesto fudbala trenira vaterpolo.I ja sa ponosom kazem da sam drug sa mojim sinovima, i ponosan sam sto imaju racunare i sto ih interesuju, mislim da su krenuli pravim putem.
Pitanje koje se postavlja je pre za nas starije koliko mi vremena provodimo na racunaru i sa racunarima sto u igrama sto na poslu sto na surfofanju i da li smo mi ti koji treba da smanjimo vreme koje provodimo sa racunarom i da ga usmerimo ka zivotu., druzenju sa sopstvenom decom.
Meni se skoro desio jedan sok mladjeg sina mi je udario auto, srecom sve se zavrsilo bez ozbiljnih posledica ali je bilo jako jako strasno ......i kod mene je to ostavolo jedan jak efekat. Koji?
Taj da cu jos vise vremena provoditi sa decom pa bilo to u igraonici ili na utakmici a mozemo i klikera da igramo..jel mi smo drugovi

Pretpostavljam da nikada ne bi ocistili terene za basket da pre tri - cetiri godine nismo zaigrali CS smoreni sto su nas pobedili 5 godina mladji klinci i izbacili sa terena. Igru provalismo za par dana i eto klinaca u igraoni. Mi smo se vratili na basket posle tri cetiri meseca a njih nema ni dan danas. Sve je to prolazno. Skinuce se oni sa kompa kada skontaju da je neka komsinica postala zestoka riba ili kada se navuku na alkohol ili neku drogu. Kad tad pocece odlaziti na exit ili (i po)neki drugi festival ili koncert - pronaci ce sebe vec negde. Setite se sebe - pa morao sam se hiljadu puta opeci da bi naucio sta valja a sta ne - a bas sam bio uporan :)

Oliveru...sta da ti kazem...sta ces... :)

Sta da vam kazem ljudi.... Vreme nas nemilosrdno gazi, dolaze neki novi klinci, novi nacini ubijanja vremena... Svakom je vreme svoje mladosti bilo najlepse, i to moramo da postujemo. Ja sam odrastao uz Toma i Jerry-ja, petla Sofronija, ZX Sprectruma, klikera... Sta o tome znaju novi klinci, koji na tv-u (uz koji provode sve vise vremena, kao i uz komp) mogu da vide teletabise, silikonske kravetine, a do pre par godina i rat, besparicu, nisu videli dalje od mesta u kome su rodjeni, i ostala sr@nja? Jednostavno ne znaju za bolje.
Ostaje im samo porodica i prijatelji. Ako su u dobrom okruzenju, izvuci ce se, ako nisu, pukli su.

ma nista ova deca ne valjaju - i klikere su pokvarili.... sada neki mali, veliki, srednji klikeri... ko bre moze da se snadje u tome :D :)

problem okruzenja je ogroman: nezainteresovani roditelji, bagra od radnika u prosveti, ikone na pinku kao uzor u zivotu, najveci zlocini i zlocinci tema za TV popodne,... pa da budem iskren - dobro je sto klinci urlaju na monitore :(

Vrh Dno