Šta je novo?

DDR400 mema radi kao DDR200 u slucaju 4 keksa

SRV

Slavan
Učlanjen(a)
13.08.2007
Poena
319
Jucer sam u drugi komp pored postojecih 2x512MB Supertalent DDR400 CL2 meme ubacio jos 2x512MB obicne DDR400 CL3 meme. Sva 4 keksa su dvostrana.

Problem je sto sad 4 keksa rade na bijednih 100MHz (DDR200), bez obzira sta podesim u biosu, a birao sam DDR266, DDR333... Probao sam i clear cmos, nikakve promjene.

Obzirom da je tako nizak takt, forsirao sam 2-2-2-5 latencije i CR 1T, te podigao FSB maksimalno moguce, tj. FSB od 240MHz, sto je inace radilo stabilno ranije, a sto za memoriju znaci da radi kao DDR240.

Koliko mi je poznato, sa 4 keksa se nije ni moglo imati DDR400, pogotovo ne i 1T, to ok, ali meni ploca ne dozvoljava da podesim neku drugu vrijednost osim 200MHz, odnosno "promjenim" je, ali uvijek je to 100MHz pri sljedecem bootanju, cak i ako stoji u biosu podesen takt od 166MHz. Latencije nisu problem koliko sam vidio, jer sam ih rucno fiksirao na 3-3-3-8, na koliko moraju raditi i ovi losiji moduli.

Novih 2x512MB sam prije ugradnje testirao i uredno su radili na DDR400, CL3 i 1T postavkama. Vrtio sam memtest, a sad vrtim Orthos Blend za testiranje sva 4 keksa na DDR240, 2-2-2-5 i 1T postavkama.

Imam zadnju verziju biosa, CPU je A64 3000+ E6 (dakle zadnja revizija Venice-a, bas ona gdje bi trebali biti otklonjeni problemi sa 4 keksa), ploca je Asus A8V-VM (VIA K8M890).

Eto ako neko ima kakvu ideju... :)

Jel ti poslednja verzija BIOS-a na ploci? Mozda ocitavanja nisu dobra. Mozda je memorija neispravna (ali to opet ne objasnjava tako niske taktove)?

Mislim da su to ogranicenja tih via cipsetova...

Mislim da su to ogranicenja tih via cipsetova...

Cipset ogranicenja su vazila u vreme KT400 cipseta (AthlonXP), kada je na tri slota memorija mogla da radi na DDR266, na dva DDR333 a sa jednim modulom je mogla DDR400. Ovaj cipset je znatno mladji od toga. Cak i da je to problem, memorija bi trebala da radi na bar 133MHz.

Kako se ponasaju te nove memorije sto si stavio bez starih?

Cipset ogranicenja su vazila u vreme KT400 cipseta (AthlonXP), kada je na tri slota memorija mogla da radi na DDR266, na dva DDR333 a sa jednim modulom je mogla DDR400. Ovaj cipset je znatno mladji od toga. Cak i da je to problem, memorija bi trebala da radi na bar 133MHz.

Jos sam se ja cudio zasto memara nece na 400 kada sam imao dva modula...
Sad mi je jasno :)

A udri i memtest86+, proveri jel su ispravni ti moduli.

@domcale
Covek se uci dok je ziv :)

Poslednja izmena:
Jel ti poslednja verzija BIOS-a na ploci? Mozda ocitavanja nisu dobra. Mozda je memorija neispravna (ali to opet ne objasnjava tako niske taktove)?
Zadnja je verzija biosa, iako za ovu zadnju pise samo da donosi widescreen podrsku za integriranu graficku. Nova memorija je testirana sa memtestom vise od 5h, bez greski. Radila je na deklariranim postavkama, CL3, 1T i DDR400, bez ikakvih problema, dok sam staru drzao na CL2, 1T i DDR400. Jasno, 1T nije moguc sa 4 sticka, pa sad tjeram 2T, ali dzaba.
Da, koliko sam vidio po netu, u slucaju Athlon 64 procesora sa 4 keksa memorije se takt automatski obara na 166MHz (DDR333), medjutim to vrijedi za pre-E6 Venice procesore, sa E6 Veniceom je moguce imati sva 4 keksa na deklariranih 200MHz (DDR400), jedino sto se mora imati 2T. Tome sam se i nadao, ali dzaba, ne moze ni DDR333.
Jos nesto, mislim da nije do ploce toliko, jer je memorijski kontroler integriran u procesor. Danas-sutra cu umjesto E6 3000+ ugradit X2 4200+ Toledo, jer sam tako i predvidio nadogradnju racunara, dvojezgras i jos giga rama.
Kako se ponasaju te nove memorije sto si stavio bez starih?
Bas onako kako treba - ispravno rade na deklariranim postavkama.

Isto je i zamjenom procesora (sad je unutra X2 4200+), ostaje jedino nada da ce se nesto promijeniti kad ubacim diskretnu graficku i ugasim integriranu.

A zna li neko što meni radi na 333 umesto na 400 a samo jedan modul (1 gb) je u pitanju.
Ne znam tačno model, mrzi me da vadim sad, počinje sa KTH... ali ja mislim da je PC3200, tako kaže everest, jel to sigurno?

Zato sto nit tvoja ploca, nit tvoj procesor ne podrzavaju ddr 400 memoriju.

Ta ploca PODRZAVA ddr400 memoriju, ali to ne znaci da moze da je iskoristi. KT400(A) cipset je preimenovani KT333 (razlika je u AGP 8x podrsci). Tvoj procesor radi na 166MHz FSB po defaultu i setovanje na 200MHz FSB (sto je potrebno da bi memorija radila po ddr400 specifikaciji) je zesci overklok, i cisto sumnjam da to sempronce moze da podnese tako nesto. Cak i da moze, ne verujem da moze da se setuje FSB na 200Mhz u BIOS-u (Tu inf. ne mogu da ti potvrdim, jer sam se bas davno resio KT400 ploce a pamcenje me izdalo :)).

Uostalom, ako meni ne verujes, lepo ti pise na sajtu koliki FSB ta ploca podrzava.

Ma znam ja sve to, teoriju... a i do detalja kako radi kod mene u praksi ;) samo nisam hteo da se raspišem bezveze celu situaciju kad nema veze pošto je prošla radila na 400, a i tako je nebitno, isti đavo, nego mi je glupo jer sam se još iscimao da menjam memoriju umesto da samo dodam još jedan modul :D. Skoro išao do BG po HDD i reko aj kad sam već tamo da uzmem još 512. Nisam ni znao za to ograničenje kad imaš više modula, nego gledo oglase i čeprkao na benchu i naleteo na ovu temu, pa reko bezveze mi da dodam još 512 pa da mi rade na 333, nego da bi bilo sinhrono 400 kao do tad, iscimam se, prodam mojih 512 i uzmem 1 GB, a sad mi je isto :D. Nema veze, al eto kopka me baš, edukacije radi, u čemu je problem, kad sam ispoštovao po uputstvu, jedan modul, max 1 GB... Još bi ta KTH trebala biti bolja od Value koju sam imao pre...

Inače ploča zvanično podržava max FSB 166, tako je i u knjižici i na kutiji, 200 se nigde ne spominje, ali na samoj ploči ima džamper pozicija i napisano 200 MHz, i tako mi i radi oduvek, sve stabilno. I ne samo to, nego sam još i procesor izgrebao i otključao množioc grafitnom olovkom, te ga podigao sa default 9 na 10 i od tada se prijavljuje kao mobile athlon :).
U biosu za memoriju može ručno i auto, kad je na auto, stara KVR 512 je radila na 200, a ova od 1 GB na 166. Ako stavim ručno na 200, zabode komp povremeno.
Heh, nešto se ne slažu. Izgleda staro pravilo da su manji moduli klokabilniji, tolerantniji...

Pa jedino ako KT400A podrzava asinhroni rad (KT400 to sigurno ne moze, znam imao sam je), mada to mi je blago neverovatno. Da setujes FSB na 200MHz na tom sempronu tesko da moze. Cak i da moze, dobitak ne bi bio vredan pomena (posto sempron moze da iskoristi maksimalno 2.1-2.2GB/s bandwitha, sto se skoro idealno poklapa sa ddr333 memorijskim protokom). Bilo kako bilo, cak i da imas ddr400 plocu i memoriju opet bi ti trebao procesor koji moze da radi na FSB200 (barthon 3200+, na primer).

Poslednja izmena:
Iskreno, ne verujem da moze na toliko. Moj matori AthlonXP nije mogao da setuje FSB sa 133 na 166 uz obaranje mnozioca, ne vidim razlog sto ta analogija ne bi vazila u tvom slucaju... Mozda ima neke veze sa otkljucanim multijem, mada cisto sumnjam da je to. Nemoguce je da FSB radi na 200 a memorija na 166 (ddr333). Ako ti kazes da ti procesor radi na 200x10, onda i memorija radi na ddr400 i CPU-z bi to trebao da prijavi. Proveri pa javi :)

Poslednja izmena:
Ma FSB je definitivno 200, ali isto tako i memorija sigurno ne radi na 200 već 166. A stara od 512 je radila na 200.
Nema veze sa otključanim multijem jer je procesor i pre tog otključavanja radio na 200 FSB, samo se nije prijavljivao kao mobile athlon već normalno kao sempron 2200+.
2enrj45.png

1o7pl5.png

bvrd5.png

E da, i još me je oduvek zanimalo zašto everest kaže za čipset da je kt600?! Mislim da sam i u još nekom programu tako video.

Poslednja izmena:
Mislim da ti imas netacno ocitavanje. Za asinhron rad ti bi trebao da imas multi za memoriju, a pouzdano znam da to na K7 platformi ne postoji i da je takt memorije direktno spregnut sa FSB (pored KT400 imao sam i NF2Ultra, pa je i na njoj memorija mogla da radi samo u sinhronom modu).

Za cipset: kt400A i kt 600 su potpuno isti cipovi, razlika je samo u aktiviranoj podrsci za FSB200.

Poslednja izmena:
Sad nadjoh, u pitanju su potpuno isti cipsetovi :) SN za KT400A je VT8377A, a za KT600 je VT8377. Razlike su minorne i prvenstveno se odnose na podrsku za 200 Mhz FSB.

Ma nije netačno očitavanje, memorija radi na 166, pa imam u biosu, mogu i ručno da biram, nezavisno od FSB, 200, 166 i 133 i kada bih sa starom memorijom promenio, uredno se slagalo sa onim što prijavljuje everest.
A i najbolji pokazatelj je što kad stavim na 200, bar jednom dnevno smrzne računar, a često i pri restartu neće da postuje već pišti 3 duga, kao da nema memorije u slotu, i onda iz drugog paljenja prođe ok. Sad od kad je na 166, danima nema svega toga. A što je najgluplje, memorija je definitivno PC3200, zato se i raspisasmo ovde, nema nigde greške, sve je kako bi trebalo al memorija ne radi na 400 MHz :D.

pokusaj da menjas mnozioc za procesor , bice da je zbog njega. ( za pocetak ga vrati na default a mem digni u biosu kako treba za ddr400),
ako imas strpljenja uz pomoc cpu z i everesta proveri odnose izmedju mem delioca i cpu mnozioca, tako da recimo krenes od cpu mnozioca 9 fsb 200 a mem menjas 133,166,200.
zatim dignes na 9.5 ( ako moze) pa isto tako, a zatim sa 10...( obavezno zapisuj vrednosti )
mnogo restarta i vremena, ja sam jednom zapisivao te odnose i uspeo sam da odgovarajucom kombinacijom cpu mnozioca mem delioca i magistrale nateram dva razlicita modula da rade na 400mhz

pokusaj da menjas mnozioc za procesor , bice da je zbog njega. ( za pocetak ga vrati na default a mem digni u biosu kako treba za ddr400)

Ali ja kad ručno stavim u biosu memoriju na 400 ona naravno tako i radi, bez obzira na množioc i FSB ali kao što rekoh ima problema, nešto definitifno nije u redu. Dok kada je na auto, bios je postavlja na 166 (333) iz nekog razloga (tog koji i uzrokuje probleme na 400) dok je stara memorija od 512 isto bila na auto, i radila je na 400 pri istih 10x200. Ali probao sam malo da se zezam i ustanovio da ide preko 166 samo kad na ploči stavim džampere u poziciju za fsb 166 a onda u biosu manuelno povećavam. Tada radi sinhrono, prati fsb, probao sam do 185 ili 190 nisam siguran više. Ali znam da na 200 nije moglo, za to moram da stavim i džampere tako...

Nazad
Vrh Dno