Šta je novo?

ddr4 i skylake

Nelson

Cenjen
Učlanjen(a)
31.08.2013
Poena
170
zamolio bih ukoliko koristite novu platformu napisete vasa iskustva.
koju plocu koristite i sa kojim ste je ramom uparili.
da li ste imali problema? sta se pokazalo kao najoptimalnije..

evo ja npr imam asus z170 a a memorija je ddr4
gskill ripjaws4 2400mhz koja nece sa default bios-om da radi dok sa novijom verzijom radi odlicno.

da li zaista ima potrebe za entizijuast serijama od prekoo 3000mhz ili je to samo dobar marketing?
sudeci po sintetickim testovim porast r/w protoka je i vise nego opravdan , medjutim kada se gleda kroz primenu u reallife aplikacijama razlike gotovo i da nema..
da li je to zato sto procesori prepoznaju samo 2133mhz ddr4 memorije?
xmp or not?

Sent from my LG-D855 using Tapatalk

Ne postoji default bios. Default je svaki sa kojim dolazi ploca, sto zavisi od datuma proizvodnje. Zato se i predlaze update BIOS-a na redovnom nivou, kao i drivera.

Potrebe nema, ali da ima boljitka, ima. Procesori prepoznaju i vise od 2133mhz, samo sto se sve preko toga smatra overclockom i Intel ti ne garantuje da ce raditi.

Asrock Z170 Extreme7+
i7 6700K na 4.6GHz
2x8GB Kingston Savage na 2800Mhz (nije DC kit)

Postoje dva XMP profila (2666 i 2800). Sa prvim se sistem podize bez problema dok sa drugim nece. Kada rucno podesim tajminge, sve radi kako treba. Kontaktirao sam support i trazili su mi detalje ali koliko vidim nista nije uradjeno po tom pitanju. Sto se tice rezultata, imas ovde:

http://forum.benchmark.rs/showthread.php?336180-Intel-Skylake&p=4479844&viewfull=1#post4479844

Hero 8 + 4x4GB @ 3000 Kingston Predator. Tri XMP 2133,2666 i 3000.U pocetku je bilo problema sa memorijom na 3000,na 21k i 26k je radila bez problema.Sve je to ispeglano novim verzijama bios-a.Sto se tice rezultata izmedju 2666 i 3000 je bas mala.Mene interesuju samo rezultati u igrama , a tamo se 2666 pokazala kao bolja brzina.Ovo pricam za igre koje mene interesuju ,ikoje ja igram i koje sam sam testirao.Ni tu nije neka velika razlika ali ipak ima razlike u korist 2666 za min i avg FPS.

Sent from my iPad using Tapatalk

Napravicu se pametan po 58-i put oko iste stvari. 2800 i 3000 mhz su za 125 strap, ne za 100 koji koristite.

Mozes da se pravis pametan i 159 puta,ali nisi upravu.Problem je samo u VCCIO koji manji od 1v na default postavkama i System Agent Voltage.Postavis to na 1.2v i 1.25v i mozes da uzivas.

Podrazumeva se podesavanje VCCSA,a ponekad i VCCIO ako zelis ozbiljan memory clock.

To je DRAM ratio, ne strap.

Imas li malo vise detalja?

EDIT: Pitam posto je Intel sa Skylake batalio strapove.

Poslednja izmena:
Nije bataljen nego ne utice vise na PCI-E i DMI. Sto je super jer onda nema brljavljenja sa podacima.

In a nutshell:
7JIydUh.png

Poslednja izmena:
Da ali ne vidim kakve to ima veze sa strapovima (pogotovu taj od 125MHz)? BCLK mozes da menjas kako ti je volja i u malim inkrementima. PCI-e ima svoj generator. DDR moze da ima 100/133 MHz delioce:

http://www.tweaktown.com/image.php?...ate-intel-skylake-overclocking-guide_full.png

Ja i dalje ne mogu da nadjem nista vezano za te strapove koje pominjes. Citam Intelovu dokumentaciju. Ako sam te dobro shvatio, ja bih trebalo da imam bolje performanse na 2666MHz nego na 2800MHz?

Ne, naravno da ce 2800 biti brzi. Nego je mnogo lakse podesiti stabilnost 2800/3000 rama na 125 strapu. Nije poenta u brzini, vec kompatibilnosti :)
Neces ni naci u Intel dokumentaciji jer Intel podrzava brzinu od 2133/2400, sve ostalo je OC. Mogu da ti dam temu na OCN od soma i nesto strana ako te zanima :D

Ukratko:
http://i.imgur.com/7JIydUh.png

Al opet, ja nisam u pravu, Peki zna bolje :D

Prilozi

• 7JIydUh.png
    7JIydUh.png
    11.9 KB · Pregleda: 36
Poslednja izmena:
Slobodno.

P.S. Memorija radi stabilno na 2800MHz.

Buni me to sto se pominju strapovi (pogotovu taj od 125MHz). Imam utisak da je ta prica vezana za Haswell-E.

Najvise jeste, jer je na HW-E skoro nemoguce postici 2800/3000 na stotki. Vece opterecenje zbog quad channel IMC-a i 8 slotova.
Ali je primenjivo i na Skylake, s tim da na Sky-u moze i da prodje.

Poslednja izmena:
Erik sve je to tacno kako gosn Raja kaze,ali to je bilo po tom postu 2014god.Ej prijatelju 2017ta.

Ja ostao u proslosti.

Necu se trudim vise, jednostavno nema poente. To sto sam cackao na gomili Skylake ploca razne DDR4 komplete, nema veze, tripujem.

Ovo je primenjivo samo na HW-E i 2014. godinu.

Ja ne sporim tvoje iskustvo samo me interesuje veza izmedju Skylake, DDR4 i strapova.

Strap je isto sto i BCLK ili FSB od nekad :)

BCLK utice na ram i cpu na svim platformama, jedino drugacije na Skylake-u jeste sto zapravo ne utice na PCI-E i storage bus-eve, te nece praviti problem na doticnim. Sto je super.

Samo raspravljamo nista vise, valjda forum sluzi za to izmedju ostalog.Kazam ti da se vremenom to poravilo izaslo je za godinu dana 20 biosa.VCCIO je pravio glupost.Imao taj problem default 0.98v XMP na 3000 svaki treci put udje u windows.Stavio obe stavke na 1.1v ni jedan jedini problem vise nisam imao sa memorijom na 3000 na 15,16,39.Ja u medju vremenu spustim na 14,15,37 i sve radi sve prolazim.Dok vi mi niste rekli testiraj sa linx-om 0.6.9 i bas ti kazes nije 100% stabilno.Podignem 1.2v i 1.25v i prodjem i linx.To je problem bio kod mene sa memorijom na 3000.

Upravo tako, 3000mhz sa 100 bclk-om zahteva vece podizanje VCCSA I VCCIO da bi se nadomestilo :)
Tako se isto resava i slabiji IMC procesora.

Poenta je da bi u dosta slucajeva prelaskom na 3200 sa istim VCCSA i VCCIO, ili cak nizim prosao bez problema.

@erik011
da li imas infornacije sta se desilo sa onom akcijom sa pocetka godine da ce intel sa nekim mikrokodom pokusati da onemoguci oc preko bclk-a za non k cpu-ove..da li se to odnosilo na proizvodjace maticnih ploca i verzije biosa ili ima veze sa implementacijom u update preko windowsa...zna li iko epilog te price..sta se zaista tu desilo?

Imam z170 gaming asus, 6700k ma 4.4ghz(radi i na 4.6, ali to kada kupimnovi kuler, mozda i 4.8), 2x8GB hyperx predator na 3ghz xmp i sve super radi.
Cim sam uzeo, stavio sam poslednji bios letos, tako da ne znam kako je stock radilo.

Sent from my SM-G935F

@erik011
da li imas infornacije sta se desilo sa onom akcijom sa pocetka godine da ce intel sa nekim mikrokodom pokusati da onemoguci oc preko bclk-a za non k cpu-ove..da li se to odnosilo na proizvodjace maticnih ploca i verzije biosa ili ima veze sa implementacijom u update preko windowsa...zna li iko epilog te price..sta se zaista tu desilo?

Mogu iskljucivo i samo preko BIOS-a to da ukinu. Kolko znam odavno vise sa novijim bios revizijama ne moze da se OC zakljucana verzija proca.

Mislim da moze i dalje bclk da se menja, a da je i dalje zakljucan samo multiplier.

Sent from my SM-G935F

ja jos nisam probao jer koristim integrisanu grafiku..ali video sam u biosu opciju microkod pod advanced cpu..pretpostavljam da postoje verzije biosa sa kojima moze da se radi oc dizanjem bclk.. tako da nije mi ok intelova zabrana kroz bios vise mi se svidja amd politika gde su svim rajzenima otkljucali mnozilac..jer ako ti kupis hardver npr maticnu koja ima tu mogucnost ti sa njom i svojim cpu om mozes da radis sta god zelis. uopste nije fer od intela da se mesa jer sama arhiktetura je dovela do razdvajanja magistrala i dizanje bclk je vezano za ram i to je to kao ranije sa fsb om... gube se neke instrukcije na procesoru sto takodje nije ok..amd sad ima sansu..samo da ne zeznu sa cenama.bice onda i ddr4 i rayzen..
ja bi iskreno zeleo da amd uspe..meni je zadnji bio barton posle toga sam presao na intel..

ja jos nisam probao jer koristim integrisanu grafiku..ali video sam u biosu opciju microkod pod advanced cpu..pretpostavljam da postoje verzije biosa sa kojima moze da se radi oc dizanjem bclk.. tako da nije mi ok intelova zabrana kroz bios vise mi se svidja amd politika gde su svim rajzenima otkljucali mnozilac..jer ako ti kupis hardver npr maticnu koja ima tu mogucnost ti sa njom i svojim cpu om mozes da radis sta god zelis. uopste nije fer od intela da se mesa jer sama arhiktetura je dovela do razdvajanja magistrala i dizanje bclk je vezano za ram i to je to kao ranije sa fsb om... gube se neke instrukcije na procesoru sto takodje nije ok..amd sad ima sansu..samo da ne zeznu sa cenama.bice onda i ddr4 i rayzen..
ja bi iskreno zeleo da amd uspe..meni je zadnji bio barton posle toga sam presao na intel..

Нису ту да би били фер већ да би правили паре :D Може им се, имају практично монополску позицију. Да је више процесора откључано зарадили би мање јер не би тек тако продали исте процесоре са мало већим тактом за вишу цену.

Nazad
Vrh Dno