Šta je novo?

ddr4 dilema (Dell Optiplex 5050)

Universe

Čuven
Učlanjen(a)
05.12.2004
Poena
695
Hteo bih da proširim memoriju na jednoj Dell Optiplex 5050 ssf mašini, koja trenutno ima Kingston 8Gb ddr4 2400 (15-15-15) u jednom slotu, tako da budu 2x8Gb u dual channel modu.
Nisam siguran da ću ubosti baš pravu kombinaciju, pa se mislim da izvadim ovu memoriju i zamenim za provereno uparene 2x8Gb.
S tim u vezi treba mi savet, da li mogu da uzmem neku bržu memoriju, koje se lakše nalaze i kao nove sa garancijom ili mora da bude baš ovakva ?
Čitao sam neke specifikacije ovog računara i deluje da ne prima brže od ddr4 2400, ali stvarno nisam poznavalac ove problematike, pa ako neko može da mi razjasni kakve su mi opcije.

i5 6500
Sad sam gledao nek YT klipove, izgleda da ploča ne prima brže od ddr4 2400.

Zavisi od ploče. Pogledaj u BIOSu koja je maximalna brzina memorije koju ti dozvoljava da namestiš, ako uopšte dozvoljava da je menjaš...na ovakvoj mašini može da se desi da ne možeš, ko zna.
Može da se desi i da budeš zaključan na 2133 MHz, što je ionako neprimetna razlika u odnosu na 2400...

Da, ima smisla, pogledaću prvo sve detaljnije, pre nego što krenem u zamenu.

Zavisi od ploče. Pogledaj u BIOSu koja je maximalna brzina memorije koju ti dozvoljava da namestiš, ako uopšte dozvoljava da je menjaš...na ovakvoj mašini može da se desi da ne možeš, ko zna.
Može da se desi i da budeš zaključan na 2133 MHz, što je ionako neprimetna razlika u odnosu na 2400...

Evo sad sam proverio u BIOS-u, piše za ovaj modul od 8Gb da radi na 2133 Mhz, kao što si i rekao, mada ga u windowsu dijagnostički alati vide kao 2400.
Da li to znači da i dalje treba da tražim modul na 2400, samo što će raditi na toj nešto manjoj brzini ?
Inače, ako recimo nabavim dodatnu uparenu 2x8Gb memoriju i postavim ih kao dual channel, da li bi škodilo performansama da zadržim uz njih i ovaj stari 8Gb modul u single channel ili je bolje da ga ne stavljam uopšte ?
Na ploči je ukupno četiri slota za memoriju, može da podrži do 64Gb.

Ok, možeš da uzmeš i module od 2400 ako je cena približna, samo juri što nižu latenciju (CL).
Koristi ili 2 ili 4 modula istih specifikacija, zbog dual channela. U tvom slučaju, batali taj treći modul, koristi samo 2x8 GB. Ili dokupi još jedan da imaš 4 ali gledaj da svi imaju iste specifikacije ako je moguće...u suprotnom će svi raditi kao onaj najsporiji.

Nazad
Vrh Dno