Šta je novo?

Ddr333 Vs. Ddr400

• Začetnik teme Začetnik teme Kabuto
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Kabuto

Čuven
Učlanjen(a)
18.12.2003
Poena
620
Ploča ASUS P4PE-X,procesor Celeron 2,2 radi na 2,97, memorija 256 rama NCP333 radi na 355 sa tajminzima 2-2-3-5.Minimalni tajminzi u biosu su 2-2-2-5 (da li se ovi tajminzi u biosu menjaju sa promenom memorije,ako memorija podržava, ili je ograničeno na ploči?).
Da li mi se isplati da uzmem memoriju na 400MHz?

Uglavnom DDR400 memorija podrzava slabije (vece tajminge) tako da moras da uzmes skuplju memoriju DDR400 da bi imao npr. setovanja kao sada sa svojom.

POZ cheers

Slaba vajda i od DDR400, to je ipak Celeron 😉

Pozdrav!

Slaba vajda i od DDR400, to je ipak Celeron
RE: :brow: meni je OK
Uglavnom DDR400 memorija podrzava slabije (vece tajminge) tako da moras da uzmes skuplju memoriju DDR400 da bi imao npr. setovanja kao sada sa svojom.
Ovo nisam baš razumeo.Pa ja već imam setovanja kao svoja 😀
Možda nisam lepo postavio pitanja:
1-Da li ploča prepoznaje tip memorije i zavisnosti od toga daje u biosu moguće tajminge,ili su oni nepromenljivi i ukoliko stavim bržu memoriju imaću isti raspon tajminga kao sad?
2-Neću ni da pitam,uzeću neku na 400MHz,jer mi sad NCP333 radi na 360 mala je razlika u ceni.Samo mi recite koja je tu negde u rangu NCP-a.Samsung,PQI...?Koju da uzmem?

Kabuto je napisao(la):
1-Da li ploča prepoznaje tip memorije i zavisnosti od toga daje u biosu moguće tajminge,ili su oni nepromenljivi i ukoliko stavim bržu memoriju imaću isti raspon tajminga kao sad?

Da, svaka ploca prepoznaje kakva je memorija, zahvaljujuci SPD (serial presence detect) informacijama koje se nalaze u epromu memorije. Neke firme naprave memorije, za koje se nakon testiranja (od strane korisnika) utvrdi da su im tajminzi na osnovu SPD suvise konzervativni (citaj spori), dok kod nekih SPD sadrzi ostrija setovanja. U principu jeftinije memorije imaju u spd-u sporija setovanja (npr. cas3, dok su brze npr. cas2)
So, kada na ploci covek u setovanjima za memoriju stavi AUTO, onda to znaci da ce ploca pri boot-ovanju procitati SPD memorije, i postaviti setovanja onako kako je proizvodjac konfigurisao.
Ipak, treba imati u vidu da stvari zavise i od ostalog dela sistema, i da se desavalo da odlicna ploca i odlicna memorija nece da se sloze. U svakom slucaju, pri kupovini memorije najbolje je pogledati spisak modula koji se preporucuje za vasu plocu (sorry, nisam probavao novije intelove ploce).

Nazad
Vrh Dno