Šta je novo?

DDR2 (klok vs letencije)

BigJoe

Slavan
Učlanjen(a)
17.12.2005
Poena
380
Evo da okacim jednu uporednu tabelicu :)
Cisto zbog pitanja u ovoj temi gde sam dao ovaj odgovor :)
Sada sledi malo kulturnija verzija :)
Znaci ista su setovanja u pitanju:
CPU: C2D 6420 @ 3.2GHz
MoBo: ABIT QuadGT (1066strap, FSB400)
RAM:Crucial 2x1GB @ 800 (1:1), 1000 (4:5)
memprotokgrafikon2sl1.jpg

Da se zna sta je bitnije :) Aj u zdravlje, nadam se da sam nekom pomogao :wave:

Poslednja izmena od urednika:
Odlična tema druže, ovo je jos odavno trebalo uraditi :wave: Mislim da ce ovo konačno otvoriti oči nekim ljudima ;)

Pozdravljam, korisno zaista. :wave:

Samo si po mom misljenju trebao da probas i 5tice na 'iljadu tj 5tice iljadu vs, 4ke na 800

Kacim link sa istom temom uskoro pa godinu dana :d svaka ti cast i pozdravljam trud :)
:wave:

Odlicno tako ce biti kompletno :wave:

Evo sve je ucinjeno :)
Posebno zelim da se zahvalim Kutiji koje je izasao u susret i editovao prvi post :wave:
Tako da su svi rezovi i dalje na pocetku.

@BigJoe: extra ti je tabela i rezultati u njoj :)
ovo me interesuje, a moze se reci da ima veze i sa ovom temom: koji su gubitci kod razlicitih setovanja ratio ddr:fsb (znaci svi osim 1:1)...optprilike, ne mora u mb precizno
hvala

@BigJoe: extra ti je tabela i rezultati u njoj :)
ovo me interesuje, a moze se reci da ima veze i sa ovom temom: koji su gubitci kod razlicitih setovanja ratio ddr:fsb (znaci svi osim 1:1)...optprilike, ne mora u mb precizno
hvala

Recimo ovako. Ako hoces da vozis 1000-arku imas sledece mogucnosti:
FSB=400MHz Ratio4:5 DDR1000 ili FSB=500MHz Ratio 1:1 DDR1000. Odnos 2:3 mi nije zanimljiv :d

Logicno je da ces imati bolje rezova sa 1:1. Nisam testirao koliko, mogao bih da se potrudim i to da odradim. Zasto? Rezultati se razlikuju zbog veceg kloka MCH-a u kome se nalazi memorijski kontroler. Jednostavno je chipset zategnutiji na 500MHz, pa bi trebalo da letencije memorije budu manje.

To nisam testirao iz razloga sto ne mogu da ostvarim isti klok procesora :) Ali je logicno zakljuciti ovo sto sam rekao...

Jos da si odradio test i na različitim strapovima, imali bi jednu all around 965 mem sliku ;)

Tesko :) ABIT QuadGT nema strap 1333 kao sve ostale 965 ploce. Zato i jeste malo brza ploca :wave:

Malo vise brza ploca to je ostala najbrza 965 ploca, DFI je testiran i ipak nije toliko brz kao Abit ;) nije mnogo sporiji ali se razlika oseca. BTW odlicno odradjen posao Joe :wave:

Extra znaci bitna je brzina

Hvala mnogo Joe pozz

Da li vrednosti date u BigJoeovoj tabeli vaze i za AM2 platformu? Koje su razlike u odnosu na AM2?

Da li vrednosti date u BigJoeovoj tabeli vaze i za AM2 platformu? Koje su razlike u odnosu na AM2?

Ne. AMD ima integrisan mem kontroler, tako da se ponasa drugacije. Treba istestirati. Samo je na AMD-u jako bitan klok CPU-a posto utice na performanse mem kontrolera u njemu. I na AMD-u se letencije malo bolje osecaju nego li na intel platformi. Mada generalno gledano DDR 2-ci vise prija veca brzina :wave:

OT
@BigJoe
Koju si verziju everesta koristio? Ja sam prosle godine ostvario u Everest Ultimate Edition 2006 v3.00.630 rezultate u ispod navedenim linkovima:
memory read
memory latency
Ali taj RAM je otputovao dalje, cisto da znam ako sam imao blago u masini da idem odmah da se utepam :d
:wave:

Poslednja izmena:
EVEREST UltimateEdition 2006 V3.50.761

Mozda je do X975, a mozda si koristio i 1T, a mozda EVEREST laze :)

Zato ja kad uporedjujem uporedjujem na istom softwareu i setup-u.

@yoti
i ja imao sa tim everestom 12 ili 13 hiljada sa ovim novim 4 ultimate 7-8 hiljada smrc
koji je pravi tj koji je bolji ja mislim da realno ova 4 meri pravilno

@yoti
i ja imao sa tim everestom 12 ili 13 hiljada sa ovim novim 4 ultimate 7-8 hiljada smrc
koji je pravi tj koji je bolji ja mislim da realno ova 4 meri pravilno

Apsolutno. I ja sam na novijim izvlačio oko 9200 max sa 800 i 4-4-4-12

Evo probao sam V4.00.976 i daje mi iste rezultate kao i 3.50.761. Tako da su novije verzije verovatno u pravu.

Pohvale za trud i rezultate, samo mi smeta jedna sitnica, nisu letencije nego latencije :wave:

Poslednja izmena:
možda bi ovo trebao da bude sticky pošto ima dosta pitanja oko memorije za c2d

sjajno, hvala!

ovo mi je razjasnilo neke stvari

Vrh Dno