Šta je novo?

DDR Memorija i Oveklokovanje

GoldenDragon

Čuven
Učlanjen(a)
29.03.2004
Poena
604
Cao,

Nedavno sam kupio MSI KT600 Delta FISR plocu i Kingston HyperX PC370 512MB memoriju. I imam otkljucan AMD Athlon XP 2500+ Burton procesor.

E sad, sve radi super na FSB 185MHz (procesor na 2320 MHz). Ali cim podignem FSB na vise od 185MHz, kompjuter nece da radi, tj. krene da se butuje i onda se restartuje. Brzina procesora nema uticaja, jer sam probao i sa default mnozacem (11). Dakle problem je memorija. Na Benchmark sajtu u clanku gde se uporedjuju memorije, pise da sve Kingston memorije mogu da rade cak i do 230MHz FSB, zanima me kako?

Znam da treba promeniti ona timeings podesavanja u BIOS-u, ali neznam koje vrednosti da postavim. Sta je najbolje da koristim? Sa default vrednostima ne mogu da predjem deklarisanih 370MHz za memoriju. Nisam uspeo ni sa onim MSI High Performance podesavanjima u BIOSU. Da li neko moze da da detaljnije objasnjenje ovih podesavanja, ili gde to moze da se procita? Ako neko ima neko iskustvo sa ovim, bio bih vrlo zahvalan da cujem sta da radim.

Milan

E bas si nasao plocu za klokovanje. Pa na toj ploci i ne moze mnogo veci FSB. Mozda bi izvukao jos malo sa dizanjem voltaze chipseta.

kao sto je covek rekao.

Slazem se vec kad si odlicio da se bavis o/c bolje ti je da si dodao jos malo para pa da kupis epox ili abit-a !!!

Tri stručnjaka, ne zna se koji je veći :p
Lepo piše KT600, kada ste već upućeni da MSI ne valja za klokovanje onda bi ste trebali da budete upućeni i da KT600 zvanično podržava 200MHz FSB.

lepo si rekao "zvanicno". pa cak i ja znam da za te pare je bolje da je uzeo nf7 ... vojkane ti bas volis da kontriras (bar tako izgleda)...

Ploca je deklarisana na 200 MHz-a FSB i mora da radi na toliko. Stvar je samo u podesavanjima i kvalitetu memorije. Golden D., nov si ovde i ocigledno ti je nepoznata opcija "search" na forumu, mnogo je puta bilo reci o podesavanjima. Za pocetak podesi mnozilac na 10 i FSB na 200 MHz-a. Dodaj napon memoriji i podesi tajminge na labavo Cas2 3-6-3 2T pa probaj, ako ni tada ne bude htelo, smanji Cas na 2,5.

zendraqla je napisao(la):
lepo si rekao "zvanicno". pa cak i ja znam da za te pare je bolje da je uzeo nf7 ... vojkane ti bas volis da kontriras (bar tako izgleda)...
Ne volim ja da kontriram nego da pričam kako jeste.
Nije ti to naša država pa da je zvanično jedna situacija a u praksi druga. Ako je deklarisana na 200 mora na toliko da radi, u suprotnom je neispravna. Pusti ti to šta je mogao da uzme za te pare.

Golden, probaj malo i množilac da smanjiš, čisto da procesor bude do 1.8GHz dok testiraš FSB.

Vojkan je napisao(la):
Ne volim ja da kontriram nego da pričam kako jeste.
Nije ti to naša država pa da je zvanično jedna situacija a u praksi druga. Ako je deklarisana na 200 mora na toliko da radi, u suprotnom je neispravna. Pusti ti to šta je mogao da uzme za te pare.
ok...

Msi

Ma ploca sigurno radi i do 220FSB. To pokazuju svi testovi koje sam video. Moj brat ima tu plocu i Kingston HX PC400 memoriju i radi na 200MHz. Sto se overklokovanja tice ona je ocenjena prilicno dobro (Benchamrk test, na primer).

Probacu Acin savet i javicu rezultate.

Milan

Vojkan je napisao(la):
Tri stručnjaka, ne zna se koji je veći :p
Lepo piše KT600, kada ste već upućeni da MSI ne valja za klokovanje onda bi ste trebali da budete upućeni i da KT600 zvanično podržava 200MHz FSB.

O, pa to je cuveni ljubitelj MSI-ja. :d Sve, sve, ali ne dirajte MSI ploce. Jel ti ono imas MSI sa KT400 (ne mogu se setiti oznake) ? :smash:

Probao sam i radi. Sada je FSB na 200MHz, a CPU na 2405MHz. Sve radi sem jednog programa: VirtualDub. Ni jedna verzija ne radi. Pocne da kompresuje i posle dva tri minuta je pukao. Sta moze da bude problem? Ostali programi rade normalno. Kada vratim FSB na 185MHz, VirtualDub radi.

Milan

KT4V
Ne, nemam je. Pobrkao si me sa nekim, ja imam Epox 8RDA+. Ima je komšija ako se to računa :d
I nisam nikakav ljubitelj MSI-a ali ste ga ovaj put neosnovano napali.

GoldenDragon je napisao(la):
Probao sam i radi. Sada je FSB na 200MHz, a CPU na 2405MHz. Sve radi sem jednog programa: VirtualDub. Ni jedna verzija ne radi. Pocne da kompresuje i posle dva tri minuta je pukao. Sta moze da bude problem? Ostali programi rade normalno. Kada vratim FSB na 185MHz, VirtualDub radi.
Jesi li testirao specijalizovanim programima ili random nabadao pa "valjda sve radi"?
Ako je ovo drugo onda to nije dovoljno, vrti prvo memtest a zatim i prime da vidiš da li je sve stabilno. A nije, jer puca VDub :)

oko cega se vi prozivate...

Milan

Moze da bude do procesora ili do memorije. Preforsirao si procesor, odnosno nizak je napon za tu frekvenciju ili su ti preostra setovanja memorije i nizak njen napon. Uostalom samo ti znas sta si setovao u BIOS-u, mi samo mozemo da nagadjamo. :d

Da ne bi nagadjali, evo kako stoje stvari.

Podesio sam FSB na 200MHz, mnozac na 11.5 (CPU@2305MHz). Napon procesora na 1.7V. Napon memorije na 2.7V. Memorija radi na 400MHz, CAS je 2.5, ostalo je 3 6 3 2T. Sve radi super. Svi moguci testovi visestruko ponovljeni i sve radi super. Imam Spire Skivestream (master) II cooler i jos dva Spire ventilatora na kucistu. Temperatura procesora ne prelazi 50-55, a ploca oko 40. Cak i VirtualDub radi bez problema. Sandra testovi svrstavaju konfiguraciju negde u sredinu prema memorijskom testu, oko 3000 poena. Procesor FPU je vise od 9000. U 3DMark nisam merio jer imam MSI GeForce2 Ti 64MB DDR ViVo karticu.

Ako jos malo menjam podesavanja memorije, mogu da dobijem i CAS 2 sa visim naponom, ali se desilo da par puta blokira. Mozda jos neko eksperimentisanje moze da poboljsa stvari. Ali sam ja i ovako super zadovoljan. Sve radi dosta stabilno. Uglavnom cu imati dosta da radim sa video konverzijom ovih dana pa cu da vidim realne rezultate rada i stabilnosti.

Hvala svima na pomoci.

Milan

bitno je da si ti zadovoljan ... reci mi koliko si dao za tu plocu???

Cao,

Pa najbitinije je da sve radi stabilno. Brzina nije presudna po svaku cenu. Meni kompjuter zavrsava mnogo stvari odjednom, ali je ipak najbitnije da sve radi uvek, a ne povremeno da se resetuje i zeza. Ili jos gore da se to desi dok radim nesto vazno.

Trenutno podesen kompjuter radi odlicno. Memorija na 400 MHz, CPU na 2300 MHz, ne greje se napon nije znacajno povecan. Zaista super i zaista stabilno. Nocas sam cele noci pustao Sandrin BurnIn test i nikakvih gresaka niti problema nije bilo.

Sto se ploce tice ovo je verzija sa SATA kontrolerom i FireWire i GigaLAN, kao i SATA RAID. Platio sam je negde oko 75 Evra (dilerska cena). Maloprodajna je negde oko 95-100 Evra. Stvarno sam vrlo zadovoljan. Vrlo dobar odnos cena-kvalitet-dodatna oprema. Posebno mi je bitan SATA.

Na Top 10 listi sam video neke zaista neverovatne rezultate, kao sto je Burton 2500+ (kao moj) koji radi na 2800 MHz. Samo me zanima koliko je to stabilo i sigurno i koliko se taj CPU greje. Znam da su ABit i Epox dobre i skupe ploce, ali da li su toliko mnogo bolje od MSI? Ekstremne performanse imaju svoju cenu, ali kome to zaista toliko mnogo treba. Pouzdanost je najbitnija. Ekstremne performanse cesto su vrlo nepouzdane.

Toliko od mene za sada.

Pozdrav,
Milan

Na Top 10 listi sam video neke zaista neverovatne rezultate, kao sto je Burton 2500+ (kao moj) koji radi na 2800 MHz. Samo me zanima koliko je to stabilo i sigurno i koliko se taj CPU greje. Znam da su ABit i Epox dobre i skupe ploce, ali da li su toliko mnogo bolje od MSI? Ekstremne performanse imaju svoju cenu, ali kome to zaista toliko mnogo treba. Pouzdanost je najbitnija. Ekstremne performanse cesto su vrlo nepouzdane.

Nemo' da pokusavas bez ozbiljnog (citaj: bar vodenog) hladjenja.

A sto se tice stabilnosti, ako ga lepo sklepas moze to sasvim stabilno da radi vrlo dug period (bar 1 dan duze nego sto ti traje garancija :d ).

Ne bi da ulazim u raspravu, ali moram da dodam na Acin post :) GoldenD je pomenuo da ima kingston hyperX 370, koliko ja znam (a probo) taj ram nece ni da cuje za cas 3 :) isto ko i simens/infeneon , znaci 2.5cas je max , mozda i udje u win sa cas 3, ali 3dmark nece dugo da radi :)

A ko je pa spominjao CAS3. :zgran: Memorija je CAS2 i ne vidim ni zasto bi radila na CAS3, za to postoje razne V-Date, A-Date, Samsunzi itd.

gx-x je napisao(la):
Ne bi da ulazim u raspravu, ali moram da dodam na Acin post :) GoldenD je pomenuo da ima kingston hyperX 370, koliko ja znam (a probo) taj ram nece ni da cuje za cas 3 :) isto ko i simens/infeneon , znaci 2.5cas je max , mozda i udje u win sa cas 3, ali 3dmark nece dugo da radi :)
To sto nece da radi na CAS3 moze da mu bude samo plus, nikako minus ;)

Jos da dodam nesto. Memorija je CAS2 (deklarisano od strane proizvodjaca). A ja sam jos malo eksperimentisao i nasao kako je najbolje podesiti je:

Dakle to je u osnovi PC370 memorija. Tako ja vratim FSB na 185, mnozac na 12.5 a memoriju podesim: 2 2 6 2 1T (minimalne veredosti svih timing parametara). I sve radi oko 15% brze nego dok je FSB 200MHz a CAS=2.5.

Milan

To je sasvim OK. Mozda sa tim podesavanjima, mozes da izvuces jos koji MHz pod uslovom da max, podignes napon memorije. :)

Aca je napisao(la):
A ko je pa spominjao CAS3. :zgran: Memorija je CAS2 i ne vidim ni zasto bi radila na CAS3, za to postoje razne V-Date, A-Date, Samsunzi itd.

Ne diraj mi V-Data. U biosu i nemam CAS 3 sa ovim modulima, samo CAS 2 ili CAS 2.5. Trenutno su mi 2X256 Mb na 185 Mhz 2-2-2-5. Nisam probao vise, jer izgleda da ovaj budjavi KX7-333 ne moze vise. Videcemo sa 8RDA3I, pa cu javnem (jednog dana, kada je uzmem). Mislim da moze 230-235 CL 2.5 (jedan modul).
Uostalom i PQI DDR400 sa testa ide na 243 Mhz CL 2.5

P.S. Vecina ljudi ne zeli da daje 3X vise para za memoriju zbog malo jacih setovanja. Ja sam u januaru dao 2X30 Evra za memoriju koja super shljaka. Koliko sam video, poslednjih dana je memorija malo djipila. :D

Dakle to je u osnovi PC370 memorija. Tako ja vratim FSB na 185, mnozac na 12.5 a memoriju podesim: 2 2 6 2 1T (minimalne veredosti svih timing parametara). I sve radi oko 15% brze nego dok je FSB 200MHz a CAS=2.5.
Da mi je znati samo kako si dosao bas do ove cifre... :D

To sto nemas CAS3 u BIOS-u nema veze sa memorijom, jednostavno ploca nije ni predvidjena da radi na toj latenciji. Na toj magistrali i sa tim tajminzima radice svaka DDR400 memorija. Ne moras da das 3X vise para, dovoljno je recimo 1.5X vise i imas odlicnu memoriju.

notax je napisao(la):
Koliko sam video, poslednjih dana je memorija malo djipila. :D
Jel'?
Ja kol'ko videh, cini mi se da je pocela da opada cena... i to podosta. I to Cors-u, koji je sa 100 € po modulu otisao i na 75 :)

Nazad
Vrh Dno