Šta je novo?

Ddr (1)

__zevs__

Slavan
Učlanjen(a)
30.09.2006
Poena
410
Koliko moze da se dize napon na njoj (u kojim granicama) i da li visi napon omogucava veci klok?

Zavisi od rama do rama tj chipova na isitim
da veci napon omogucava veci oc, recimo ja sam za svaki dan moje PQI DDR1 module od po 1gb sa brainpower chipovima drzao sa def 2.6V na 2.8V i radili su stabilno na 240 MHz

Ne znam koji su cipovi, u pitanju je Geil 1GB (ova iz potpisa) 3-4-4-8
Inace se ne klokuje nesto ekstra (na defaultu), pa mi palo na pamet da probam, ali ne znam koliko smem da dizem napon a da ne rizikujem previse.

Poslednja izmena:
Cemu sluzi onaj ddr-ref voltage?
Probao na 2.8 i dogurao do 220, na 225 se jedva upalio da promenim 🙂

Koliko V tvoja ploča može da isporuči RAM-u?
Sa aktivnim hlađenjema (ventilatorom koji duva u njih) ne rizikuješ ni sa 3V.
Ali sve je u čipovima. Neki bolje rade sa 2.75V nego sa 2.9-3V. Mada, tvoji mi ne deluju kao jedni od tih (Samsunga)...

Moze mislim sigurno do 3V (99% sam siguran, mozda cak i vise). Ima tamo dosta napona, a po 0.05 su...
Memorija ima metalne hladnjake na sebi, pretpostavljam da to znaci.
Idem sad na spavanje, sutra cu da eksperimentisem sa raznim naponima, frekvencijama i latencijama.
Onaj DDR ref ima -60mV, -30mV, default, +30mV, pa cu i njime da se zezam.
Latencije su najveci problem, memorija hoce da radi na CL2.5 tj hoce na 2.5-4-4-5, ali ove dve 4 nece na 3. Imam tamo jos 10-tak brojeva, probacu i njih da menjam (smanjim).
Takodje pri dnu te strane (opcija latencija za memoriju) imam Drive strength sa opcijama Normal i Weak. Ima li neko ideju sta to radi?
Primetio sam da kad smanjim rd-wr delay sa 4 na 2 i wr-wr delay sa 2 na 1 da se dosta dobije na brzini (pisem iz glave, ali tako nekako se zovu) 🙂

Hvala na pomoci, ali mislim da ova moja memorija nece moci mnogo, sutra cu postovati rezultate.

PS.
Jos jedno pitanje:
U nekom programu sam uspeo da memoriju setujem i na nestandardne vrednosti (DDR 366 mislim, tj imaju neki delioci 1.0, 1.1, 1.2..., mislim central brain identifier), kako bih mogao tim opcijama da pristupim iz biosa, tj tamo imam samo one standardne od 200-500 (200, 266, 333, 400, 433, 466, 500). Mene najvise interesuje ova 366 jer bih sa klokovanim procesorom ona dosla negde oko 220 koliko moze sudeci po predjasnjem testu. Ranije sam je drzao na 333 pa kloknem do 400 (tj 200), ali procesor bi tesko izdrzao da je jos skaliram do 220... (tj ne bi, provereno staje nesto ispod 210).

Poslednja izmena:
Na kraju sam ostavio na 256*11 (procesor), a memoriju na 200 (cl 2.5-4-4-5), HT 4x...
Promenio sam i onaj rd-wr i wr-rd (upolovio) i smanjio jos neki parametar, ali se ne secam koji.. 😉
Naponi procesor 1.39 (def 1.35), ostalo default..

Nazad
Vrh Dno