Šta je novo?

DD2 ili DD3 pomoć

sprinterface

Cenjen
Učlanjen(a)
12.08.2009
Poena
151
Šta kupiti, ddr2 ili ddr3 ?
Možda je glupo pitanje jer je ddr3 novija tehnologija ali skuplja.
šta je bolje ddr2 4 GB ili ddr3 2 gb ?

e sad isto pitanje se pojavljuje i kod grafičke ddr2 1024 mb ili ddr3 512 mb ?

ako kupim ploču koja nije ddr3 onda nema nikakve svrhe kupovati neku komponentu koja je ddr3 , jel ?

s obzirom da kupujem računara za nekih 500-600 e ( bez monitora ) da li se bazirati da mi sve bude ddr2 ili ddr3, baš sam u dilemi jer je ddr3 novije ali opet ispada da ddr2 ima veće performanse, jel tako ili sam u krivu :) ?

Ako može malo objašnjenje oko ovog DDR-a jer me je već glava zabolela !!! :wall:

Hvala :type:

Poslednja izmena:
Da bi dobio sta? Nista neces dobiti sa prelaskom na 1600. Kao sto sam rekao, ova pirca ima donekle smisla kada je u pitanju amd, ali ako zeli intela, nema nikakve dileme.
To sto si ti licno proverio ne znaci nista, moguce da si dobio takav primerak ili slicno, ne prodaje se sa takvim fabrickim latencijama. Isto tako skoro svaka ddr2 800cl4 ide na 1066cl5 ali i to je nebitno jer izmedju njih nema apsolutno nikakve primetne razlike. Druga stvar, za mene nijedna od tih memorija nije ddr3 ako radi iznad, ajmo reci, 1.7v.
Ista stvar je bila i sa ddr2 na pocetku, dobri moduli, ali rade na 2.4V :D Tek kada ove memorije 2000 cl7 budu dostupne za nekih 100e, ddr3 je spreman za preuzimanje primata.

tema je bila da decko zeli da kupi comp do 600e i pita da li da uzme konfiguraciju sa ddr2 memorijom ili sa ddr3...nije bila rasprava izmedju intel-a ddr3 ili ddr2...a kako ti mozes da znas da li ce biti krajem godine npr memorije pravljene u 32nm i koje ce raditi na 1600 sa cl6...mislis da ta nece biti brza od npr 1066 ddr2 na cl5?

Evo odmah da ti kazem - nece.
Decko je postavio pitanje 4gb ddr2 vs 2gb ddr3 ;) A takvu zrtvu kategoricki odbijam. Ali ako ima para, svejedno mu je, razliku u performansama nece vidjeti, moze jedino da se tjesi kako ce moci nesto kasnije ugraditi ili da ima 'DDR3' :d

a ja ti odmah kazem da hoce...licno sam testirao isti cpu sa am2+ i ocz platinum na 10xxmhz cl5 i am3 sa ocz platinum 1600 sa cl7...koliko mislis da kosta dobra ddr2 memorija na 1066 sa cl5 bar 50-60e,a za te pare moze da kupi 2x1gb bas dobre ddr3 memorije sa cl7...nije mu ni potrebno 4gb rama jer to onda povlaci i 64bitni os...da rezimiram cena dobrih ploca am2+ i am3 su iste...cena memorije je slicna ako npr uzes 2x2gb ddr3 na 1333 ima je za nekih 55e i logicno je uvek uzeti novu tehnologiju umesto one koja je za zalasku karijere...siguran sam da vam neko ponudi novog golf-a 5 ili golf-a 6 za iste ili slicne pare da bi uzeli noviji model...

Sta hoce? I koliko je bilo brze to sto si testirao? :wall: Za igre je totalno nebitno, a 2gb moze da bude malo za neke igre (da ne ganjam oc, uzeo bih 800cl5 ali 4gb jer opet nema razlike u performansama). Malo si kontradiktoran, zar ne mislis? Predlazes prelazak na 'novije' a isto tako predlazes da ostane na starom operativnom jer 'to povlaci za sobom 64bit' :D
Ne bih golfa uzeo sve da mi ga dzaba daju :d

nije bilo mnogo brze naravno ali je bilo ipak nesto brze(testirano u everestu)...sve to se ne primeti i nije stvar u tome vec je stvar da ako vec kupuje novi comp da je glupo kupovati nesto sto polako odlazi u zasluzenu penziju...koliko ja znam ima vista sa 32 bita ,a ona nije stari os sistem...cak sam imao 2 intel ploce koje imaju i ddr2 i ddr3 slotove i tu sam to isto mogao da proverim i to sve iz prve ruke...nisam primetio da mi je pod phenom2 940 pd 2gb ddr3 na 1333 i ovoh 6gb na 1333 uticalo na preformanse u igrama i mislim da je dovoljno 2gb rama...to sa golfom je bio primer da bi i pored skoro istih osobina ljudi uzeli pre noviji model...
ps ni ja ne bi uzeo golfa :)

Poslednja izmena:
Ja koliko znam, everest se ne igra.
Memorija DIMM DDR2 4GB (2x2 kit) 1066MHz Kingston HyperX LTD.EDITION CL5 5099

Memorija DIMM DDR3 2x2GB 1600MHz Patriot Extreme CL9, PDC34G1600ELK 6849
Eto brzinski iz bench cenovnika. 1800 vise za sporiju memoriju.

Pa zasto to nebi bila poenta? Valjda je poenta kupovanja skupljeg da dobijes brze, a ne samo to sto je novije. Ja mislim da 2gb nije dovoljno ako zelis da ne razmisljas o memoriji, i igras se na 64bit sistemu (koji bih preporucio pre nego prelazak na ddr3). Ako uzme graficku novije generacije, sama ona ce mu mapirati 1gb.
Uz neke dodatne programe u pozadini, sa quadom i 4gb mu se nece gusiti skoro nijedna graficka, a to je najbitnije.
Pogotovo ako idemo tom tvojom parolom da je 2gb dovoljno, onda ddr3 nema apsolutno nikakvog smisla jer se ne dobija na brzini, a nece biti ni potrebe za nadogradnjom jer je 2gb dovoljno :D
Isto tako sto se tice brzine, nadogradnja nece biti potrebna, i proci ce jos dugo vremena dok igre budu zavisile od ogromnom protoka memorije.

memorija 2x2gb ddr3 1333 5488din koja radi na 6 6 6 18 transcend ili kingston radi na 7 6 6 18

koliko ja vidim nisam napisao da se vidi razlika u igrama vec samo po testovima u everestu(procitaj ponovo)...i ja svo vreme pricam o tome da za iste pare je bolje uzeti ddr3 platformu od ddr2 u ovom slucaju(amd platformu o kojoj i govorim)...mogu opet da ponovim da za iste pare imas dobru ddr2 maticnu isto kao i za ddr3 tako da ne placas vise za novu tehnologuju(u amd-ovom slucaju)...kod intela je to drugacije ali o njemu nisam nista ni govorio

Poslednja izmena:
Procitao sam ja, namerno sam to ponovio ;)
Jesu li to fabricke latencije? Imaju li hs?
Ako isto kosta, onda je svejedno. Ako ce skuplje da ga izadje, ne isplati se ;)

Ja koliko znam, everest se ne igra.
Memorija DIMM DDR2 4GB (2x2 kit) 1066MHz Kingston HyperX LTD.EDITION CL5 5099

Memorija DIMM DDR3 2x2GB 1600MHz Patriot Extreme CL9, PDC34G1600ELK 6849
Eto brzinski iz bench cenovnika. 1800 vise za sporiju memoriju.

Ko je tebe ubedio u ovo? Neki matematički proračun? Već sam obrazložio koliko je bolje staviti ddr3 u odnosu na DDR2, pogledaj moju ploču, postoji ista takva sa DDR3 memorijom - M4A78T-E, iste komponente na te dve ploče ali sa različitim memorijama i dobih razliku od oko 1300 poena u 3d marku (jači score je bio nešto više od 15000). Kako to sa istim procesorom, sa istom VGA, sa istim napajanjem, hardom na 'sporijoj' memoriji? Sporija je samo u prvom taktu, kao karting i F1, sve posle prvog takta nema potrebe razmišljati o DDR2. Takvih priča je bilo i kada se posle DDR-a pojavio DDR2 i sam sam skeptik kad se nešto novo pojavi ali DDR3 više nije nov, suviše dobro radi.

Naravno, pre bi uzeo 4GB DDR2 1066 nego 2GB DDR3 1333.

Poslednja izmena:
nisu fabricke latencije ali me sad nemoj drzati za rec o kojem naponu se radilo ali mislim da je mozda tek malo podignut napon mozda na 1,65-1,7v...ako cemo ruku na srce i mnogim ddr2 memorijama treba blaga korekcija napona sa 1,9v na 2v ili cak na 2,1v na 5 5 5 15 na 1066

Tvrdis da si dobio 1500 na memoriji? :d
Tebe je nesto drugo kocilo, 100% ;) Koje su tacno komponente u pitanju, sumnjam da si 7750 vozio na ddr3 :d
A sve i da je tako, 3dmark se takodje ne igra. Ti si u zestokoj zabludi ako mislis da se radi o tolikoj prednosti. A kako sam zakljucio? Pa recimo da sam vozio memorije na 1200cl4 i apsolutno nikakve razlike u igrama nema (tada testirano u crysisu) naspram 800cl4.

Ma samo vi kupujte, apsolutno me ne zanima. Izneo sam svoje misljenje, ljudi ce sami proceniti ko je u pravu.
:wave:

Poslednja izmena:
Ovo je smešno i mišljenja sam da neko nadležan treba ozbiljno da odreaguje ovde.
1500 poena (nemoj samo da kažeš da si ti mislio na procesorski skor ??? ) pa ljudi to je laž! Kako drugačije da se nazove?
Vukašine je ti radiš u nekoj maloprodaji?
Koji ti je interes da kažeš "DDR3 više nije nov, suviše dobro radi"?
Možda negde na Tajvanu / Singapuru / Kini gde ima da se nabave normalne DDR3 memorije, ovaj spori krš koji se nudi ovde po bezobraznim cenama, kako može neko to da brani i odobrava?
Mora da stoji interes iza toga, šta drugo?

Ovaj što je "istestrirao" memoriju u "Everestu kod brata na mašini" i to 1 primerak, daj nam bar kod tog Trandže, neki ozbiljan šot gde si je pržio 24h... Šta pričaš to čoveče? I to si uporan ko slon da nas ubediš "da ameri nisu bili na mesecu"...

U krajnjem slučaju, pošto ja nemam ništa od dobronamernih saveta osim što mogu nekome da kvarim "biznis" pričajući istinu, sprinterface i ostali koji ste u dilemi, pare su vaše, radite sa njima šta hoćete pa i da ih bacate.

Svako se najbolje (m)uči na svojim greškama!

P.S. ja odo iz ove teme, pozdrav svim expertima. ;)

Poslednja izmena:
nisam ja ovaj...ja sam samo rekao da su rezultati i protok i brzina ddr3 memorije(u everestu) bili bolji od ddr2...ako si malo citao video si da sam rekao da se to ne primeti ni u igrama ni u radu...samo mi nemoj reci da sad kupujes comp i da imas 600e kesa da bi pre kupio am2+ i ddr2 konfiguraciju umesto za iste ili veoma slicne pare am3 i ddr3...ne moram ja nista da przim 24h jer je dovoljno da prodje linx sat vremena i dovoljno je da burazer igra bez problema igre bez ijednog reseta ili bsod-a...sto se mene tice ti slobodno predji na soket 939 i na neki x2 iz tog vremena i na ddr1 memoriju(jer ona ima super latenciju) i uzivaj...

Poslednja izmena:
Možda negde na Tajvanu / Singapuru / Kini gde ima da se nabave normalne DDR3 memorije, ovaj spori krš koji se nudi ovde po bezobraznim cenama[/U]

Taj "normalni" skoro da nije nimalo brzi od "krsa". ;)
http://www.anandtech.com/memory/showdoc.aspx?i=3589

Gary Key je napisao(la):
I wish I could show i5 numbers, but that ability is officially locked down now. I can say that our results today will not be that much different when i5 launches, low latency 1333 or possibly 1600 will satisfy just about everyone.

Gary Key je napisao(la):
We will have dual channel results in the 3GB, 4GB, 6GB, 12GB article in a couple of weeks. Right now, you are not giving up that much if any at all in most of these apps with a dual channel 4GB/8GB setup.

Inace, slazem se sa mcrazy-em, bolje da razliku "pretoci" u bolje napajanje, kuciste, graficku etc.

reci mi samo da kupujes sada comp i da imas 600e sta bi uzeo am2+ ili am3 socket? i ja tamo zivim i znam posto sam uzeo transcend 6gb na 1333mhz i platio 2600din za 2gb tj to bi bilo za 4gb 5200din i znamo da je malo bolja memorija ddr2 te ili veoma slicne pare...tako da tu nema skoro nikakve ustede 100-200dinara ne znaci mnogo

Pa to nije malo bolja nego malo losija ddr3 memara :D
Ma bez veze je rasprava. Ako moze povoljno da nabavi nesto da iole valja, neka ide na ddr3. Poenta je bila da se ne daje dodatni kes, tj ne ulaze u ddr3. Da je ta fabricki deklarisana na 1333 cl6 pa hajde... ali vrlo je moguce da je do primjerka tako da nije za preporuke. Postoje i neke superjeftine ddr2 koje ce ocane raditi 1066cl5...

garantujem da sve te transcend rade na 7 7 7 20 sa default naponom(1,5v) na 1333(4 compa sam sastavio sa njima),a sebi uzeo module od 2gb i isto jako lepo rade i lepo se clock-uju...evo da ne ispadne da lazem ili muljam nekog

Poslednja izmena:
Sve je to lepo ali ti fale testovi stabilnosti... Kao sto rekoh, postoje i ddr2 best buy, koje su ljudi 'nasli' da se fino klokuju, nije fer porediti sa nekim hyperx modulima... On kupuje 1333 cl9, i ako ne bude radilo na cl6, ne moze vratiti. Svaka cast na transcendu na jeftinoj a solidnoj memoriji.

garantujem da radi stabilno na sve 4 masine jer bi me u suprotnom nazvali ti ljudi kojima sam sastavio tj prodao compove...naravno da sam sve testirao pre nego sto sam prodao...na tim value transcend su elpida cipovi i 4 para koje sam uzeo svi su jako lepo radili isto kao nekadasnji transcend ddr2 na 800 koji su isli i na 1150mhz sa 2,1v,a bile su jeftine

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno