Šta je novo?

DataGridView za vise tabela

sara7

Slavan
Učlanjen(a)
16.11.2007
Poena
301
Imam dve tabele, recimo Table1 i Table2. Klikom na prvu opciju u meniju hocu da mi se u PrikazDataGridView prikazu podaci iz Table1...To sam uradila. Medjutim, ne znam kako da uradim da se klikom na opciju dva u meniju ucitaju podaci iz Table2. One nisu povezane.
Pokusala sam ovako, ali prikaye samo imena kolona ya Table2, a podatke ne:

Me.PrikazDataGridView.AutoGenerateColumns=True
Me.PrikazBindingSource.DataMember="Table2"
Me.PrikazBindingSource.DataSource=Me.BazaPodatakaDataSet
PrikazDataGridView.Show()

|Please, pomagajte...mucim se vec nedelju dana!

Jer smem da predpostavim da je u pitanju delphi?

Jer smem da predpostavim da je u pitanju delphi?
Tesko ovo je VB 2005, prosto spucaj taj kod u event handler za click i to je to... i budi siguran da je data set napunje negde ili to odradi pre ovoga

Poslednja izmena:
Khm, sara7 je zensko, ako nisi primetio.
Jesam naravno, standardna greska koju jos uvek ispravljam od kada sam pre nekoliko godina presao na slepo kucanje, transpozicija, povremeno udarim taster pre levom nego desnom ili obratno...

Khm, malo sam zaboravio VB, ali mislim da je ovo problem:Verovatno si pokusala da iskoristis isti DataSet za obe tabele, pretpostavljam da onda treba kao DataSource da navedes BazaPodatakaDataSet.TabelaKojuHocesDaUcitas.
Objekat koji ovde igra bitnu ulogu je table adapter, ne radim puno sa ovim ali ako se secam svaki od njih ima metod fill.

Problem je sto se ljudim predstavlja data set kao nesto sa cim treba da pocnu da rade, a realno postoje mnogo bolji nacini za rad sa bazom.

To mi reci :)

Koji nacin ti koristis za rad sa tabelama i bazama?
Ajd navedi neki opsti primer u par redova ako ti nije cimanje.

Naravno, bazi pristupam preko Stored Procedura, punim kolekcije svojih objekata (manje vise za svaku tabelu imam po jedanu klasu koju napravim), to je na serveru (serveru pristupa samo web servis, klijent pristupa web servisu a ne serveru), na klijentu postoje takodje objekti (tj. kolekcije objekata) ali malo drugaciji, imaju logiku za pracenje statusa (da li je doslo do izmene objekta).
Kolekcije objekata na formama bindujem preko DataBindingSourca-a.

To je to u principu klasican ORM i nekoliko patterna primenjenih na pravi nacin (DTO pattern, Command pattern, Model-View-Controller pattern).

Ovo jeste nacin koji trazi malo vise vremena i truda ali vredi definitivno.

Za obicne GUI aplikacije dovoljno ti je cuvanje podataka u gridu (i svakako nemoras da cuvas sve kolone iz jedne tabele).Praksa cuvanja podataka u objektima koji se pune iz baze je vise nego promasaj, zato sto ti podaci nicemu ne sluze. Sve ozbiljnije transformacije nad podacima obavezno treba raditi u stored procedurama,i sva komplikovanija zahvatanja podataka iz baze isto tako treba raditi pomocu stored procedura. To naravno podrazumeva da koristis bazu koja podrzava sotred procedure.
(U ovom trenutku jedina logicna open source baza je www.postgresql.org)

Iskreno cisto sumnjam da si razumeo koncept koji sam gore opisao...

Malo opširniji opis nije na odmet! Po ovome što si napisao mislim da razumem o čemu se radi,i mislim da je u pitanju nepotrebno komplikovanje.
Nista nije nepotrebno, dataset je koncept za pocetnike ali za enterprise aplikacije niko blesav nece da koristi datasetove... em su kabasti em imaju jos 2o drugih mana... (performanse)... objekti su zakon... kad stignem napisacu jos malo vise o svemu...

Poslednja izmena:
Vrh Dno