Šta je novo?

Data Execution Prevention!? Sta je to?

pinocio

Slavan
Učlanjen(a)
19.01.2009
Poena
485
Prilikom svakog gasenja racunara pojavi mi se ova poruka pre cuvenog Turn Off-a:

Kad odem Start meni u Turn off computer,moram sacekati desetak sekundi,pa se pojavi doticna slika,a onda moram iz pocetka na Start/Turn Off,da bih tek onda mogao ugasiti komp.Kako resiti ovaj mali,ali iritirajuci problem???

Poslednja izmena:
Data Execution Prevention (DEP) is a security feature included in modern Microsoft Windows operating systems that is intended to prevent an application or service from executing code from a non-executable memory region. This helps prevent certain exploits that store code via a buffer overflow, for example. DEP runs in two modes: hardware-enforced DEP for CPUs that can mark memory pages as nonexecutable, and software-enforced DEP with a limited prevention for CPUs that do not have hardware support. Software-enforced DEP does not protect from execution of code in data pages, but instead from another type of attack (SEH overwrite).

DEP was introduced in Windows XP Service Pack 2 and is included in Windows XP Tablet PC Edition 2005, Windows Server 2003 Service Pack 1 and later,[1] Windows Vista, and Windows Server 2008, and all newer versions of Windows.

...mozda neki program koji radi u pozadini pravi probleme. Ugasi sve sto ti nije neophodnu u start up-u pa vidi da li problem i dalje ostaje. Ako to ne pomogne onda pogasi sve ne-Microsoft servise u msconfig -> Services tabu pa javi kako je proslo ;)

Leleeeee,sta mi napricaste.... Bolje da ja tu nista ne cackam,jel da!? :)
Mislio sam da je prosttije resenje ;)

Ajd po srpski, ali cu vise da te zbunim :D

DEP ili Data Execution Prevention ti sluzi za blokiranje koda (delova koda) koji mogu imati maliciozne tendencije (suicidal tendencies :D (sto je dobar ovaj srpsko-engleski za objasnjavanje)). Elem, DEP sluzi, uglavnom da stiti Windozu od buffer overflow i overrun napada na sistem (ne prevodim borab-in post, vec vucem iz nekog malog mozga :D). Najbitnije, NE ISKLjUCIVATI DEP sem ako se ne kolje sa drajverima ili nekim neophodnim programom (AV,FW i slicni).

Pa ako vidis da prsti krvca crvena po podu ispod kucista, onda znaj da se kolje, kolje....

idi u Control Panel, nadji System..
kad otvorish to, nadji Advanced tab ( karticu, ako je lakshe) i idi na Settings pod Performance
onda idi na poslednji tab, Data Execution Prevention
koja opcija je izabrana, prva ili druga?
mislim da prva pravi manje problema, ako vecc neccesh da gasish ovaj M$-ov "genijalni" izum..

@Monk: ako ima dobar AV software, podeshen kako treba i update-ovan, mozze i da ugasi potpuno ovu opciju, al za to mora malo da cheprka po boot.ini poshto u ovom gorenavedenom prozoru nema ta opcija

ovo bi bilo i pitanje za "drvenog dechaka", kako je zashticcen rachunar ( koji AV, ima li firewall ukljuchen..)

pozdrav

Poslednja izmena:
@ H.U.D

Pazi slazem se s tobom, ali ako ne smeta nek stoji (meni je podesen samo za turn on za win programe). U sustini, sve dok nije ko Comodo Defense + necu da ga pljujem (inace Comodo je fenomenalan, nije bilo zlih namera prilikom pisanja, samo da napomenem da je dosadan do zla Boga)

@ H.U.D

Pazi slazem se s tobom, ali ako ne smeta nek stoji (meni je podesen samo za turn on za win programe). U sustini, sve dok nije ko Comodo Defense + necu da ga pljujem (inace Comodo je fenomenalan, nije bilo zlih namera prilikom pisanja, samo da napomenem da je dosadan do zla Boga)

ja ga iskljuchujem gde god mogu ( /noexecute=alwaysoff u boot.ini ,)), naravno nikad bez dodatnog security software-a ( AV+FW)

inache, slazzem se sa tobom za Comodo, za to da je fino parche software-a :smoke:
nego, kakve ti Defense+ pravi probleme?
ja sam ga implementirao u firmi na svim laptop-ovima ( jer firma nije htela da plati dodatnu lovu za NOD SS uz NOD AV licenci :p) i nikakav feedback nemam od korisnika o "dosadnim porukama".. a verujte mi, smorili bi da ih ima..
jedino shto smara malo resurse kad je zajedno sa NOD AV, verovatno jedan drugog "proveravaju" :-devil-:

izvinjavam se na off-u, ubijamo vreme dok se ne pojavi thread starter :D

pozdrav

^
Ako te ne smaraju onda nisi ni instalirao defence+(iskljucen prilikom instalacije) posto moze da se javi i kada hoces da pokrenes misa(sala naravno,ali ako podignes defence+ level na high skoro da ce da bude tako:)..)

Free for non-commercial use,a?:)

Poz

Poslednja izmena:
idi u Control Panel, nadji System..
kad otvorish to, nadji Advanced tab ( karticu, ako je lakshe) i idi na Settings pod Performance
onda idi na poslednji tab, Data Execution Prevention
koja opcija je izabrana, prva ili druga?
mislim da prva pravi manje problema, ako vecc neccesh da gasish ovaj M$-ov "genijalni" izum..

@Monk: ako ima dobar AV software, podeshen kako treba i update-ovan, mozze i da ugasi potpuno ovu opciju, al za to mora malo da cheprka po boot.ini poshto u ovom gorenavedenom prozoru nema ta opcija

ovo bi bilo i pitanje za "drvenog dechaka", kako je zashticcen rachunar ( koji AV, ima li firewall ukljuchen..)

Ukljucena mi je prva opcija DEPa,a koristim AVG i ukljucen mi je firewall.Medjutim nekoliko zadnjih puta mi je ad-aware pravio problem oko updatea i sad sam ga deinstalirao,i posle toga bar za sad DEP ne pravi probleme.Kod zadnja 4 gasenja kompa se nije pojavio.E sad,da li je problem resen,ne znam.Ali planiram skinuti noviju verziju ad-awarea,pa cu videti sta ce se desavati.

Hvala svima na smernicama i nesebicnoj pomoci

Vrh Dno