Šta je novo?

Data Corruption i kod NVidia 790i SLI Ultra

monteboy

Slavan
Učlanjen(a)
26.07.2004
Poena
410
Upravo kad smo se svi ponadali da ce NVidia konacno izbaciti Chipset koji ce po performansama i oc-mogucnostima nastaviti tamo gdje je legendarni NForce 4 stao doslo je hladno i jasno razocarenje.

Mnogi korisnici na XS se zale na unistenje Boot particije odnosno sistemskih datoteka pri pokusaju overclocka odredjenih ploca na bazi ovog chipseta.

http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=183119

- Asus Striker II Extreme
- EVGA 790i Ultra i XFX 790i Ultra

U roku jedne veceri gdje sam se igrao malkice sa Biosem na Asus S2E uspeo sam 4 puta da zeznem Boot particiju :) Probanje nekoliko aktuelnih Biosa nije donelo nikakvo pobolsanje.

Performanse ove 300€ skupe ploce koja je prvenstveno namenjena upravo za entuziaste i overclokere su odlicne , memory bandwith i FSB overclocking obecavaju
i zato je jos zalosnije sto se ovako ozbiljan problem veze za ovakav hardware.

http://www.anandtech.com/mb/showdoc.aspx?i=3283

Po NVidinom zvanicnom saopstenju rade na tome da rese problem....
http://nvidia.custhelp.com/cgi-bin/nvidia.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=2166

Daleko ruke od ovih ploca bar u aktuelnim revizijama !

Poslednja izmena:
Hmm, a zasto je ovo nVidiin problem? Preopterecen CPU, lose instrukcije bla bla, i onda BIOS RAID umesto read uradi write na boot sector? Ili ja nesto ne capisco?

Hmm, a zasto je ovo nVidiin problem? Preopterecen CPU, lose instrukcije bla bla, i onda BIOS RAID umesto read uradi write na boot sector? Ili ja nesto ne capisco?

Sa stabilnosti CPU'a i memorije to nema nikakve veze , problem je u DMA-transferu podataka. Moguce da im pravi problem SATA - Controller (Mediashield) ili generalno Southbridge

Primer : Mene se desavalo da GoldMemory test prodje bez problema a zatim boot u Win
rezultira zamrzavanjem i unistenjem particije iako cpu radi na maloj frikvenciji i naponu

Takodje ljudi na XS voze Orthos nekoliko sati bez problema a kopiranje velike datoteke recimo 5GB sa jednog diska na drugi rezultira sa BSOD

Problem je taj sto NVidia garantuje sa ovim chipsetom podrsku za DDR3-2000 a gore navedeni problemi tek su ocigledni kad upravo koristis bolje DDR3 module koji su u stanju da rade na 1800+

Poslednja izmena:
audio po obicaju iz celog sadrzaja izvuce ono najznacajnije :) :D
Steta sto nije neki Intel'ov Datasheet sto to malo bolje obrazlozava :) :D

Slične probleme imaju i 680i i 780i. Intelovi čipseti nisu bolovali od toga.

Ja koliko sam shvatio 50% njih kaze da ima korupciju, a 50% kaze da nema. Znaci to je potpuno nepouzdana prica.

Treba uzeti u obzir da do korupcije moze doci iz drugih razloga. Na primer, preforsiran RAM koji cak mozda i prolazi memtest/GM. Ili nesto jos jednostavnije kao nekvalitetan SATA kabl. Ili preoptereceno napajanje i fluktuacije napona na 12V grani. Ili NVIDIA IDE/SATA drajver koji je poznat po brljanju jos is vremena NF4. Zato me meni "donkey in front" varijanta zapala za oko.

Ja koliko sam shvatio 50% njih kaze da ima korupciju, a 50% kaze da nema. Znaci to je potpuno nepouzdana prica.

Treba uzeti u obzir da do korupcije moze doci iz drugih razloga. Na primer, preforsiran RAM koji cak mozda i prolazi memtest/GM. Ili nesto jos jednostavnije kao nekvalitetan SATA kabl. Ili preoptereceno napajanje i fluktuacije napona na 12V grani. Ili NVIDIA IDE/SATA drajver koji je poznat po brljanju jos is vremena NF4. Zato me meni "donkey in front" varijanta zapala za oko.

Korupcija nastaje kad pokusavas da vozis specifikaciju boljih memorija sa ostrim chipset
latencijama. Imas dve opcije u Biosu P1,P2 kad su one na enabled onda su chipset latencije podesene na ostre vrednosti sto pri visokom DDR3-Taktu rezultira velikim bandwidthom memorije.

recimo kad kloknes memaru na 1900@CL7

Primer :

CPU na veoma stabilnim vrednostima recimo 475*6 = 2850 MHz , napon default :) :D
Takt memorije syncron 1900@CL7 napon memorije 1,9V :)

GoldMemory prolazi ....... , Prime prolazi :D :)
Boot u Win i kopiranje velikog file'a sa jedne na drugu particiju izaziva pad sistema. :D

Razlog zasto ljudi 50% misle da imaju stabilan sistem je taj sto probaju Prime ili neki test memorije a ne testiraju DMA transfer :D)

Poslednja izmena:
A sta je bilo sa ranijim chipsetima sa istim problemom? Da li je nVidia resila isti, da li je ista rekla etc.?

A sta je bilo sa ranijim chipsetima sa istim problemom? Da li je nVidia resila isti, da li je ista rekla etc.?

Cenim da je to reseno novijom Bios verzijom sa verovatno drasticnim kastriranjem bandwidtha :wall:

Ja koliko znam NVIDIA chipseti za Intel su uvek imali mnogo agresivnije memorijske tajminge po defaultu. Pri tom ne mislim na 4 popularna tajminga nego na neke "skrivene" tajminge. Licno sam video na NF4 za Intela da je latencija pristupa memoriji sa istim procesorom i memorijom daleko manja ali je i sistem znao da bude nestabilan sa default podesavanjima pri nekom jacem opterecenju.

Po mom misljenju performanse i stabilnost su dva kraja iste skale. NVIDIJA preteruje u pokusaju da se pokaze boljim od Intela i tu stabilnost mora da strada. Intel je s druge strane konzervativan, a optimum je negde izmedju ta dva ekstrema.

Ja koliko znam NVIDIA chipseti za Intel su uvek imali mnogo agresivnije memorijske tajminge po defaultu. Pri tom ne mislim na 4 popularna tajminga nego na neke "skrivene" tajminge. Licno sam video na NF4 za Intela da je latencija pristupa memoriji sa istim procesorom i memorijom daleko manja ali je i sistem znao da bude nestabilan sa default podesavanjima pri nekom jacem opterecenju.

Po mom misljenju performanse i stabilnost su dva kraja iste skale. NVIDIJA preteruje u pokusaju da se pokaze boljim od Intela i tu stabilnost mora da strada. Intel je s druge strane konzervativan, a optimum je negde izmedju ta dva ekstrema.

Kao sto znamo northbridge sa integrisanim memoriskim controllerom obezbedjuje transfer podataka izmedju cpu'a i memorije e sad da tu kod nvidie postoji problem verovatno ni GoldMemori nebi prosao sto se i desava ukoliko kloknes previse memoriju odnosno preopteretis chipset.

Ali ovde bas suprotno problem postoji ocigledno iskljucivo kod dma transfera znaci kod southbridge'a ili prateceg SATA controllera , ako se secas ondasnji Silicon Image
Controller kod NF4 je imao slican problem.

Poslednja izmena:
Znaci los driver?:)

Skulltrail :D

Monty ti izgleda mislis da DMA zaobilazi memorijski kontroler?

Monty ti izgleda mislis da DMA zaobilazi memorijski kontroler?

ne mislim :) kazem samo da pri DMA transferu dolazi do nestabilnosti .....

Bios 603 zadnji za Asus S2E izgleda resava problem sa visokim RAM taktovima :)
Sinoc sam malkice se igrao i prvi testovi su prosli bez problema .....

I pored ekstremnih latencija i taktova nisam uspeo da ponovo ostetim particiju ....

:p idemo dalje ....

To ti je to, da bi se izvukao onaj jedan megabajt vise kako bi ASUS (ili Gigabyte) ploca bile prve u nekom uporednom testu proizvodjaci ploca preteruju sa zatezanjem tajminga.

pa za sad se ne trebe igrati dok ne izadje noviji bios :)

Kod ove ploce definitivno Southbridge pravi problem !
Stabilnost sistema na vecim ram taktovima se postize iskljucivo podizanjem napona na Southbridge'u.

Primetno je da se isti veoma lepo zagreje pri naponima od 1,6V koliko je potrebno da vozite ram taktove od 1920MHz@CL8 8 8 24
Sinoc sam ponovo uspeo unistiti particiju :) ali srecom tu je Acronis True Image :D

Poslednja izmena:
Vrh Dno