Šta je novo?

Darek Mihocka

kovacm

Čuven
Učlanjen(a)
28.01.2005
Poena
870
NO EXECUTE!

http://www.emulators.com/docs/nx01_intro.htm

Hi,
ko me je citao ovde na benchu zna da nonstop nesto popujem kako M$ nevalja, kako je on najveca kocnica racunarske industraije (povracam kad cujem da je zasluzan za to sto danas svako ima racunar u kuci), pa krenem da objasnjavam kako je sve moglo biti bolje, kako smo krenuli najgorim mogucim putem (Wintel-ovim putem) u racunarskom svetu...
problem je danas josh veci kad se uzme u obzir u kojoj meri celo nase drustvo lezi i _zavisi_ od IT tehnologija.

Thread koji je otvorio M_M: Napredak (PC) racunarskog hardver-a me je podstakao da napisem ovaj post.
@M_M u gornjem liknu ces naci dobar deo odgovor na tvoje pitanje.

mnogi koji imaju racunar krace od 10-15 godina, normalno, ne gledaju na stvari isto kao neko ko je uz racunare vise od 20 godina. Novih korisnika je svakim danom je sve vise i vise... Upravo ti "novi" korisnici racunara ovu danasnju situaciju u racunarskom svetu dozivljavaju zdravo za gotovo: kako je - tako je; drugacije, ne da ne moze, nego ni ne mogu da zamisle drugaciji racunarski svet!

neko mora da im kaze, da im pokaze, da je moglo i da moze mnogo, mnogo bolje!*

Darek Mihocka je upravo to uradio sa svojim textom. Jako lepo je objasnio danasnju situaciju u IT svetu; dao svoje komentare. I to sve iz ugla nekog ko se racunarima bavi vise od 3 decenije, neko ko je radio i za Microsoft, neko ko pise emulatore josh od davnina (sredine 80tih), neko ko je "pio" vodu sa izvora, neko ko juri bite i bajtove u asembleru, neko ko je napisao najbolji text o Pentiumu 4 (linkovi na dnu strane: (Dec 27 2000) ROUND 1 - The first Pentium 4 systems)...

Inache Derek je sa nasih prostora, zna sprski ili srpsko-hrvatski ;)

Preporucujem svim korisnicima benchmarka da procitaju njegov text NO EXECUTE! Necete pogresiti nikako! moze samo da vam pomogne da drugim ocim gledate na danasnju situaciju u IT svetu.

Ja samo mogu da kazem da se u velikoj meri slazem sa stvarima napisan u tom tekstu, cak bih rekao da mi je uzeo rec iz usta u par navrata :) sve o cemu ja pisem ovde na benchu je receno u NO EXECUTE! one stvari zbog kojih mi gx-x kaze: idi vrati se na Atari, dalje od njega ne vidish ili ono zbog cega umem nekad sa Silverom da se prepisujem na deset strana... :) (ko hoce neka uradi search na moje postove i teme koje sam otvorio...)

pozz :wave:

Meni tekst deluje kao zal za good old times. 2007 godina je, skoro svako moze da koristi rachunar i internet pa samim tim proizvodjachima hw i sw prosechan korisnik mora da se prilagodi, a ne obratno kako je tad bila era ,,privilegovanih".

Stoga Derek go back to your atari :)

kad si pre stigao da ga procitash ? cistog teksta ima 250KB dakle oko 100 strana ;)

najverovatnije si procitao uvod; baci pogled i na ostatak texta - mozes ga citati i na preskokce, samo ono sto te interesuje...

evo .doc 304kB
mogli biste da ubacite podrsku za .docx format on je vise nego duplo manji :)

Prilozi

• NO EXECUTE.doc
    304.5 KB · Pregleda: 1,098
Ali nema svako Office 2007...

Tekst je lep!

kad si pre stigao da ga procitash ? cistog teksta ima 250KB dakle oko 100 strana ;)

najverovatnije si procitao uvod; baci pogled i na ostatak texta - mozes ga citati i na preskokce, samo ono sto te interesuje...

Pa recimo kul mu je text, sve shto kaze to mu stoji, ali ono ja sam zadovoljan danashnjom stanjem kao prosechan korisnik rachunara koji se bavi dizajnom na istom, a on je ogorcheni developer koji ne shvata onu staru ,,para vrti gde burgija nece".

:) ispljuva on moj P4 na sajtu samo tako :D salim se naravno...
bas cu da pocnem da citam ovaj drugi text...

@kovacm: To za atari je zezanje znas i sam, to ti vise kazem u kontekstu da imas izbor, ako ti se ne svidja - nemoj koristiti i kraj. Meni da 93ce nije crkla amiga 1200 (sa komplet HDD-om od 80MB, blizzard 4mb ram + FPU kartom i svime, izgorela je bukvalo) verovatno ne bi kupio PC do 96-te...Ne racunajuci commodore 64 raacunar imam (amigu 500) od 90-tih, ne secam se tacno, ali nekih 17-tak godina...Bacicu oko na tekst, ali da se razumemo - ne branim ja niti volim m$, naprotiv, ne svidja mi se ni izbor koji imam, ali drugi nemam, mogu da budem buntovnik i da kukam, ili da se prilagodim u smislu da namestim sebi kako mi najvise odgovara i da cutim...Ja sam licno negde izmedju...Meni ovo kako je danas zavrsava posao od koga i zivim, to bi radio i da je sve okrenuto za 180 stepeni, isto bi para uzeo, a nemam nekih problema sa softwerom itd. Upgrade radim zbog igara i komfornijeg rada, ali to je i dalje moj izbor, ne m$-ov. ;)

El moze ukratko sta je pesnik hteo time da kaze (ako je neko sve procita). Skotao sam da je protiv M$-a, dalje?

evo .doc 304kB
mogli biste da ubacite podrsku za .docx format on je vise nego duplo manji :)

Iskreno se nadam da necete poceti da kacite docx format u attachmentima i da to nece biti skoro omoguceno... Preneki dan sam citao neki thread u kome je lik pisao cirilicom i posle dva reda sam digao ruke i prekoscio post, jer je cirilica totalno necitka na kompjuterskom ekranu...

Isto tako, docx je necitak za 90% sistema koje danas koristimo i zaboravite na to i ne komplikujte sebi i drugima zivot - imamo svi brzi internet i nista nam ne znaci 100k vise ili manje za download.

Prosta resenja su najefikasnija resenja :)

@kovacm: To za atari je zezanje znas i sam, to ti vise kazem u kontekstu )

xexe... gx-x :) znam da je zezanje ;) i da meni Falcon nije crko '99 ne bi ni tad kupio PrC (dobro, mozda bih zbog AvP-a :D) :p

btw nije protiv M$-a ... procitajte ;) moguce da ce te nauciti i dosta tehnickih stvari iz tog texta (lepo su sazvakane) i moci ce te bolje da razumete pisanja AudioFreaka, DeanaXP, Texela (koji vise ne pise na benchu ;() i ostalih...

Poslednja izmena:
Isto tako, docx je necitak za 90% sistema koje danas koristimo i zaboravite na to i ne komplikujte sebi i drugima zivot - imamo svi brzi internet i nista nam ne znaci 100k vise ili manje za download.

Prosta resenja su najefikasnija resenja :)

neki imaju 0ffice 07, al' nemaju brz internet... :(

Darek, keep writing, this is gravy!
Covek je u pravu. Nekad su stvarno racunari bili za privilegovane, za one koji znaju za sta ce da ih koriste i sta ce da rade sa njima ili na njima. A danas, ko sve nema racunara!
Ajmo to na srpskom primeru, kad je vec spominjao video rekordere, ja cu nesto domace :)
Dakle, slusate li vi Grand? Ne? Ali zato cela Srbija slusa! Jel Grand kvalitetan, uopste ima li ta muzika veze sa umetnoscu? Lepo covek rece, danas ko napise 10 redova koda on je developer, radi za Google, danas koja svaka digne sve cetiri u vis' ona je ebote UMETNICA!
Sad bi ja kao trebao da mozgam za nekog kako da mu se racunar pali za 5 sekundi kao pre 20 godina, kad mogu milijardu da prodam ljudima kojima ce se paliti za 60 sekundi i koji ce govoriti da imaju PentiJum 5, ma za dlaku 6 i koji ce uvek biti zadovoljni!
Daj da se ne lazemo, kakvo je takvo je stanje, bolje ce biti jedino ako se svi na planeti opamete, ovako ne.
Btw, da nema prosecnih korisnika, ne verujem da bi ovo bilo ovako.

jer je cirilica totalno necitka na kompjuterskom ekranu...

imamo svi brzi internet
dal su ove dve izjave stvarno tačne? kako je to ćirilica nečitka??? meni su oba pisma srpskog jezika podjednako čitljiva.

a to da svi imaju brz internet, neću ni da komentarišem gledajući stanje u ubogom srbistanu!

2 illidan: pa, prijatelju, raruj doc, pa će biti bolje, zar ne? Svega 74kB :) A to je bolje i za benchmark - manja će mu biti "zatrpana" baza...

Ali nema svako Office 2007...

Microsoft Office Compatibility Pack for Word, Excel, and PowerPoint 2007 File Formats

Open, edit, save, and create files in the robust file formats new to the 2007 Microsoft Office system in Microsoft Office 2000, Office XP, and Office 2003.

http://www.microsoft.com/nz/office/preview/beta/converter.mspx

Poslednja izmena:
zato sto je cirilicni font sav coskast i kockast, nema oblina, tesko se cita (teze se cita nego latinicni fontovi, pricam o default fontu u browseru, tj arial cirilica ili sta li je)

dal su ove dve izjave stvarno tačne? kako je to ćirilica nečitka??? meni su oba pisma srpskog jezika podjednako čitljiva.

a to da svi imaju brz internet, neću ni da komentarišem gledajući stanje u ubogom srbistanu!

2 illidan: pa, prijatelju, raruj doc, pa će biti bolje, zar ne? Svega 74kB :) A to je bolje i za benchmark - manja će mu biti "zatrpana" baza...

Microsoft Office Compatibility Pack for Word, Excel, and PowerPoint 2007 File Formats

Open, edit, save, and create files in the robust file formats new to the 2007 Microsoft Office system in Microsoft Office 2000, Office XP, and Office 2003.

http://www.microsoft.com/nz/office/preview/beta/converter.mspx

Jedno je racunarski ekran, a drugo je papir. Npr. na racunarskom ekranu se nikada ne koristi serif font posto je necitak, ali je zato savrsen za pisani materijal. Naravno, uvek imas sajt koji je uradjen serifnim fontom, ali tako raspoznas obiljne od neozbiljnih. Isto je i sa cirilicom, slova su previse kockasta na racnarskom ekranu i nisu ugodna za dugotrajno citanje. Dok je obrnuta stvar sa papirom i cirilicom.

Znaci radi se o cisto tehnickoj stvari, a ne vele-izdaji srpskih nacionalnih interesa...

Poslednja izmena:
Covek je u pravu. Nekad su stvarno racunari bili za privilegovane, za one koji znaju za sta ce da ih koriste i sta ce da rade sa njima ili na njima. A danas, ko sve nema racunara!

Aj vi privilegovani da se spustite na zemlju. Jeste, danas svaka budala moze da ima komp i u tome nema nista lose.

Aj vi privilegovani da se spustite na zemlju. Jeste, danas svaka budala moze da ima komp i u tome nema nista lose.

Nije ovaj Mihocka uopste to hteo da kaze u svom tekstu, niti gleda na druge korisnike racunara sa visine, ne znam odakle tako shvatise ljudi tekst ...

Dakle, slusate li vi Grand? Ne? Ali zato cela Srbija slusa! Jel Grand kvalitetan, uopste ima li ta muzika veze sa umetnoscu? Lepo covek rece, danas ko napise 10 redova koda on je developer, radi za Google, danas koja svaka digne sve cetiri u vis' ona je ebote UMETNICA!

Jes vala, umetnici ne zele da zarade... Po toj logici, ne bi smo trebali da gledamo vecinu Holivudskih filmova jer su daleko od umetnosti...

Ajmo to na srpskom primeru, kad je vec spominjao video rekordere, ja cu nesto domace :)
Sad bi ja kao trebao da mozgam za nekog kako da mu se racunar pali za 5 sekundi kao pre 20 godina, kad mogu milijardu da prodam ljudima kojima ce se paliti za 60 sekundi i koji ce govoriti da imaju PentiJum 5, ma za dlaku 6 i koji ce uvek biti zadovoljni!
Daj da se ne lazemo, kakvo je takvo je stanje, bolje ce biti jedino ako se svi na planeti opamete, ovako ne.
Btw, da nema prosecnih korisnika, ne verujem da bi ovo bilo ovako.
Situacija je ipak mnogo složenija od ovoga što si napisao.

Napredak IT-a učinio je da nekadašnji "alat" postane zastupljen kućni uređaj. Često i igračka. I u tome nema ničega lošeg.

Na računaru koji staje 700€ (i manje) može se napisati vrhunski software. Ali se ne može odigrati nijedna nova igra na maximum podešavanjima. Zato i kažem da je situacija složena. Profesionalni računari su često, ako ne i uvek, jeftiniji od ultimativnih igračkih konfiguracija... A upravo gaming tržište daje jako mnogo novca za nove, jače, brže komponente i IT fino zarađuje upravo zahvaljujući igračima.

P.S. Neko moje zapažanje je da novi korisnici računara, mladi koji ih tek kupuju i upoznaju rad i stariji koji nisu imali dodira sa "tehnikom", uglavnom nerviraju i smetaju ljudima koji su puni sebe. Koji "užasno" poznaju materiju i posmatraju sa visine newbie-je. Treba pomoći (koliko vreme i snaga [volja] dozvoljavaju) a ne ismevati...

Jes vala, umetnici ne zele da zarade... Po toj logici, ne bi smo trebali da gledamo vecinu Holivudskih filmova jer su daleko od umetnosti...

?! wtf? :D

ja sam pomislio na J. Jameson kad je durlancity rekao "...koja svaka digne sve cetiri u vis' ona je ebote UMETNICA!" :d :d

btw D. Mihocka nigde ne gleda sa visine na newbie, covek samo kritikuje one koji su odgovorni za pravac kojim se krece IT industrija (pogotovo sto ona danas direktno utice na sve nase zivote u velikoj meri);
on pokazuje koje su to lose stvari i kako se mogu prevazici. covek ima puni kredibilitet da pise o ovome buduci da ima izuzetne reference i puno iskustva (i ponavljam opet, nigde ne proziva newbie!).

Napredak IT-a učinio je da nekadašnji "alat" postane zastupljen kućni uređaj. Često i igračka. I u tome nema ničega lošeg.

nije lose to sto ima gomila "developera" danas, lose je ono sto rade kljucni igraci IT industrije ...

Poslednja izmena:
btw D. Mihocka nigde ne gleda sa visine na newbie, covek samo kritikuje one koji su odgovorni za pravac kojim se krece IT industrija (pogotovo sto ona danas direktno utice na sve nase zivote u velikoj meri);
on pokazuje koje su to lose stvari i kako se mogu prevazici. covek ima puni kredibilitet da pise o ovome buduci da ima izuzetne reference i puno iskustva (i ponavljam opet, nigde ne proziva newbie!).

Pa to sam i ja hteo reci, a taman posla da sam prozivao newbie. Uzgred, vise sam se ugledao na situaciju na nasem terenu koja je mnogo razlicita od zapadne. Opet, proizvodjaci igraju onako kako prosecni korisnici sviraju. Evo primer Viste, pola foruma je napljvalo, a kupili su je 60 miliona ljudi. I posle SP1 ce je kupiti jos veci broj. I opet cemo mi da je pljujemo, a opet ce je milioni kupovati. Ne krivim pocetnike i prosecne korisnike, vec IT industriju, koja se orijentise ka vecem profitu, a znaju gde da ga dobave, ne od mene niti od vas, nego ka nasim komsijama kojima je eto bitno da imaju kompjuter i novi OS, zanemarujuci time stvarne potrebe ljudi i profesionalaca iz svojih IT i bilo kojih drugih oblasti koji stvarno mogu svojih stavovima, sugestijama, idejama i potrebama omoguciti bolji razvoj i napredak od onog kojeg je opisao Darek, a time bi podstakli i pocetnike na bolji pogled u buducnost razvoja IT-a.

Isto je i sa cirilicom, slova su previse kockasta na racnarskom ekranu i nisu ugodna za dugotrajno citanje. Dok je obrnuta stvar sa papirom i cirilicom.

Znaci radi se o cisto tehnickoj stvari, a ne vele-izdaji srpskih nacionalnih interesa...
paaaa, moguće... ja ne primećujem nikakav problem sa ćiriličnim sajtovima (sva tri koja postoje :D ), naročito ako se koristi neki pregledan font (npr. Verdana)

a, da... i ja sam razmatrao to sa tehničke strane, pošto su i ćirilica i latinica naša pisma (tako da nema tu veleizdaje ;) )

interesantno:

Richard 'Rick' Rashid (link na M$ sajtu) danas, odnosno poslednjih 18 godina radi u Microsoftu a pre toga, na Carnegie Mellon univerzitetu je radio na Mach* kernelu, odnosno bio je vodja projekta :)

*Mach kernel je prvo Steve Jobs iskoristio za NEXTSTEP (dok je vodio NeXT) a kasnije i za Mac OS X.

interesantno koliko Microsoft ima vrhunskih strucnjaka ali nikako ne uspeva da napravi nista dobro - sve sto imaju im je u najmanju ruku prosecnog kvaliteta (da ne kazem: sve sto dotaknu upropaste (hint: konzole i Xbox360))!

btw sve ovo je vezano za cinjenicu da je Microsoft pre 10 godina, pri prelasku sa NT-a 3.51 na NT 4, prebacio video driver u kernel adresni prostor (i tada bio kritikovan da ce to narusiti stabilnost celog OS-a) da bi sad sa Vistom ponovo izbacivao video drajvere iz kernel prostora (koliko je to moguce)...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno