Imaš gomilu mesta gde možeš da nabaviš/naručiš sve vrste daljinskih upravljača, što originalnih što zamenskih.
Jedna radnja se nalazi na početku ulice Majke Jevrosime nedaleko od ugla sa Takovskom.
Takođe ima jedna specijalizovana radnja negde u Mirijevu, ali tamo nisam bio, samo sam pričao sa njima telefonom. Tražio sam daljinski za jedan Sony TV, koji je bio baš poseban. Nikad nisam video takav daljinski. Ima dve strane, jedna je za osnovne svakodnevne funkcije, menjanje kanala, volume, teletekst i tako to, a druga strana je sa svim mogućim i nemogućim funkcijama TV-a. Da ne spominjem da je TV bez daljinskog praktično neupotrebljiv, jer na sebi ima samo glavni prekidač i vol/chan +/-.
Znači da bi tražio kanale i memorisao ih treba ti daljinski. TV je bio ekstra u svoje vreme i ima je gomilu funkcija. Originalni daljinski košta €60, i to ne taj dvostrani već drugi koji je kompatibilan. Preko njih je mogao da se naruči.
U ovoj radnji u Majke Jevrosime sam kupio zamenski Vava daljinski za taj TV za 500 dinara, a posle sam preko eBay našao taj od €60 za €15 u Francuskoj i kupio ga. Neki lik je kupio nov daljinski ali mu se ubrzo pokvario TV tako da mu se nije isplatilo da ga popravlja, pa je prodavao daljinski.
Poenta priče je da možeš kod nas da nabaviš sve vrste upravljača, a kapiram da za te novije televizore nije problem.
P.S. Taj Sony dvostrani daljinski je
RM-816, pa koga zanima može da pogleda. Stvarno je jedinstven. Serviseri ga interno zovi "noć i dan"
🙂
fanzo.org sadrži bazu podataka svih daljinskih upravljaća, i ima forum gde se možeš raspitati kod servisera za sve u vezi sa njima.