Šta je novo?

dali mi pored 1.5G RAM-a treba virtual memory?

DTK

Slavan
Učlanjen(a)
24.04.2005
Poena
320
Dakle treba li da setujem virtual memory i dali pod performance options,advanced,treba stiklirati programs ili background services odnosno system cache?

Odgovor na prvo pitanje je da zavisi od toga za šta koristiš kompjuter, tj. od software-a koji koristiš - neki programi baš gutaju memoriju. Vidi koliko ti Windows koristi memorije, pa sam proceni. Što se tiče drugog pitanja, prva opcija više odgovara radnim stanicama, a druga serverima...

potpunim gasenjem Pagefajla neces bas mnogo postici, a drugo sam Win funkcionise tako da ima Pagefajl (stavi ga na 512~1024MB)
Opet, sto je vec receno gore, masa programa, MORA da ima pagefajl

"Windows-u das prst a on zgrabi celu ruku" :d
Ostavi page fajl na 1024MB,sa fixnom velicinom(znaci custom/init i max size stavi na 1024 MB).Imas opciju u registry ConservativeSwapFileUsage(ukucaj ovo u google).Ovom opcijom "teras" Win da se slobodnije "sluzi" ramom(ako ga imas,a imas ga,na pretek :) )

Ja imam 1GB memorije, i interesuje kako da namestim page file da bude najbolje za igranje igara

Napisah vec u prethodnom postu.Sve isto osim onog ConservativeSwap....To zaboravi.

Ovo sam nasao na jedno sajtu , mozda pomogne ;)

Ovu preinaku mogu izvesti svi korisnici Windows XP operativnog sustava, ali zbog izuzetne potrebe za memorijom njen ucinak nece biti vidljiv kao ubrzanje raspolažete li s manje od 256 MB radne memorije.

DisablePagingExecutive - ukljucivanjem ove opcije sprijecavate spremanje odredenih aplikacija na tvrdi disk vašeg racunala. S tim cete znatno ubrzati sve procese jer poznato je da radna memorija i tisucu puta brža od virtualne na tvrdom disku. Vrijednost ove opcije je 0, da bi je ukljucili postavite je na 1.

Ovu postavku nalazite na sljedecem mjestu u registry editoru: HKEY_LOCAL_MACHINE - System -CurrentControlSet - Control - SessionManager - Memory Management.

Sljedeca opcija koju nalazite odmah do prije spomenute je: LargeSystemCache. Kada ukljucite ovu opciju, "prisiljavate" ucitavanje operativnog sustava i njegovih procesa u memoriju.

S ovom promjenom Windowsi XP ucitavaju jezgru operativnog sustava i drže je u memoriji, cineci cjelokupni sustav mnogo bržim i življim za rad.

Još malo ubrzanja
Ako imate malo više "RAM-a", a to se odnosi na korisnike koji imaju 256 MB i više, možete podesiti Windowse da je koriste maksimalno ucinkovito. Otvorite "SYSTEM.INI" datoteku iz "Windows" "direktorija", i u "[386Enh]" djelu dodajte liniju "ConservativeSwapfileUsage=1". Na ovaj nacin ste ustvari naznacili Windowsima da znacajno smanje korištenje virtualne memorije.

Ja kad sam imao 2GB stavio sam 2MB maximum i 2MB minimum i cepao sam razne igre(Chaos Theory, Q4, PoP, Most Wanted, Pandora Sjutra...) i nikad se nije pozalio...

Mislim da ti ne treba neki velik paging file reda velicine od 750 mb do 1.5 gb. Ali ti pravopis zbog onog dali definitivno treba ;-)

Ako je makina podredjena samo jednom programu (igri) definitivno se trba igrati sa ovim parametrima. No, medjutim svi znamo da nase masine sluze za sve i svasta, pa samim tim treba prepustiti Mr. Windowsu da sam regulise - manje boli glava. Uvek se nadje nesto sto jednostavno zakaze sa nekim novim parametrima.

Chitao sam u nekom tweek guide-u da bash ne treba win-u ostaviti da ti sam podesi, jer chesto namesti manje nego shto je potrebno...
Kaze sve zavisi od kolichine rama, i da neki ljudi kontaju pogreshno pa kolichinu virtualnu podese po nekoj proporciji u odnosu na ram, tipa ako imash npr 512mb onda 3x512... Shto naravno nema smisla jer bi po tome shto ti je manji ram imao i manje virualne mem, shto je pogreshno i totalno suprotno od onoga kako bi trebalo biti. \
Tj. shto manje rama imash to ti VISHE virtualne treba....
Znachi neki optimum, po tom liku, bio bi RAM + vituelna = min 2Mb.
Inache taj swap file takodje windows fizichki smesti na odredjeni deo sistemske particije, ali trebao bi stajati shto blize samom fizichkom pochetku te particije kako bi lakshe i brze chitao iz njega kad zatreba.... Tako da se preporuchuje defragmentacija swap fajla, kojom on zauzme bolju poziciju na disku... A defragmentaciju swap fajla nece da odradi win defragment, pa se preporuchuje program DISKEEPER.
Ako sam negde pogreshio slobodno ispravite... :)

kope je napisao(la):
Ako je makina podredjena samo jednom programu (igri) definitivno se trba igrati sa ovim parametrima. No, medjutim svi znamo da nase masine sluze za sve i svasta, pa samim tim treba prepustiti Mr. Windowsu da sam regulise - manje boli glava. Uvek se nadje nesto sto jednostavno zakaze sa nekim novim parametrima.

Najveca glupost bi bila upravo prepustiti mr windowsu :whip:
glavni razlog je sto win paging file drzi na izmedju 500-1500 (kod mene), menjajuci mu felicinu kad zatreba. To na prvi pogled deluje ok - zauzima minimalno prostora na disku, a sljaka kako treba - ali tu se javlja problem FRAGMENTACIJE paging filea.
Posto ga stalno povecava i smanjuje stalno se povecava i broj fragmenta.

Dakle obavezno stavi fiksni broj MB (isto i za max i min.)

poslusaj djoleta - lepo ti je napisao

+-----------------------+
| Windows | swap | etc. |
+---6GB---+-2GB--+-xxGB-+

ja sam josh kao bonus dodao particiju od 2GB samo za swap file i to odmah iza prve (zbog brzine) a da bih sprecio fragmentiranje swap fajla. toj "swap" particiji uvek dodelim poslednje slovo da se ne bi mesala sa ostalima... ;)

Zar ne bi trebalo da swap file bude na sistemskoj particiji zbog najvece brzine, znachi tamo gde ti je win instaliran? Shto se tiche fragmentacije swap fajla nece doci ako se pridrzavamo pravila o imanju min 20% praznog prostora u svakom momentu na particiji... To vazi i za ostale particije...
I obavezna redovna defragmentacija celog diska... Kada se redovno radi ne traje dugo...

@kovacm

ta particija za swap/page fajl, nesto me interesuje, jel ti velicina page fajla IDENTICNA velicini particije ili se malo razlikuje? (Z:\ ?)
se primecuje neka razlika kod obrade vecih fajlova i sl?

DjoleNS je napisao(la):
Zar ne bi trebalo da swap file bude na sistemskoj particiji zbog najvece brzine, znachi tamo gde ti je win instaliran? Shto se tiche fragmentacije swap fajla nece doci ako se pridrzavamo pravila o imanju min 20% praznog prostora u svakom momentu na particiji... To vazi i za ostale particije...
I obavezna redovna defragmentacija celog diska... Kada se redovno radi ne traje dugo...

Swap file ne mora da bude na sistemskoj particiji, cak naprotiv, ukoliko se premesti na zasebnu particiju to ce rezultovati smanjenjem fragmentacije i povecanju brzine prenosa jer swap file na zasebnoj particiji nikada nije fragmentovan i ne moze da utice na fragmentaciju fajlova sistemske particije.

Takodje kod particije namenjene swap fajlu ne vazi pravilo o ostavljanju min. 20% praznog prostora jer nema fragmentacije pa samim tim ni potrebe za defragmentacijom.

Haha, pa naravno da ne vazi pravilo za min 20% kada vazi pravilo za min 100%! :D
Samo nije mi jasno, zashto lepo win po defaultu ne namesti sve to kako treba sam, i recimo ajde da je to tachno da je bolje da bude na zasebnoj particiji, shto mu sam i ne dodeli odma njegovu particiju... Nego mi moramo da razbijamo glavu time...

@okmijun: ne znam kakav je uticaj na brzinu rada jer vec duzi niz godina praktikujem ovaj sistem...

inache bas me interesuje na kakav nacin radi NTFS tj. koliko vremena se gubi ako je swap fajl na drugoj particiji: da li glava mora da ode i procita podatke o drugoj particiji, zatim gde se nalazi swap fajl... i da li je brzi pristup swap fajlu ako je na istoj particiji kao i windows. da li se neko upustao u ovo?

Bilo bi lepo da nam neko od moderatora odgovori na to pitanje.... I mene to isto zanima, nisam probao tu metodu sa drugom particijom ali mi se chini da sam prochitao da je ipak bolje da stoji na sistemskoj particiji, mozda se varam....

DjoleNS je napisao(la):
Samo nije mi jasno, zashto lepo win po defaultu ne namesti sve to kako treba sam...
zato sto je Windows odnosno Microsoft skup svih mogucih najgorih stvari. Kroz istoriju Microsoft je unistavao sve cega se dotakao i donosio kugu i u najzabacenije kutkove planete... salu na stranu :) fuck 2 M$ .... nisam to hteo da kazem vec :S: :mad: :smash: :crash:

:)

DjoleNS je napisao(la):
gresis, ponovo ;)

swap file treba da stoji na najbrzoj particiji. to je uglavnom sistemska, ali ne mora da znaci.
Idealna konfiguracija bi bila swap file na pocetku diska u zasebnoj particiji, pa posle win i programi, i nakraju fajlovi.
Ovime je swap na najbrzem delu diska (najbrzi je pocetak (centar ploce diska) jer se tu ploca najbrze vrti...), app odmah posle, a fajlovi kojima su najmanje i bitne performanse su na kraju.

Josh bolje bi bilo ako se ima 2 hdd-a
Prvi - samo win i app
drugi - na pocetku jedno 10gb za swap, i temp fajlove raznih programa (recimo swap od ps-a)
posle podatci.

U sustini najbolje je da swap bude na zasebnom hdd-u u odnosu na app jer tako glava diska ne mora non stop da se cima app/swap. ako 2 harda nisu u makini najbolje je da stoji sto blize pocetku.

jedno pitanje..

Pa ako bi najbrza varijanta bila da se pagefile nalazi na zasebnom disku (jel glava nemora da sheta), jel ima logike kupiti neki stari HDD (prim. 20gb na 7200 ili nesto manje)???
Dal bi se isplatila takva investicija??? Mislim 10-20e za koliko ubrzanje? Ako neko ima ovakvu kombinaciju najbolje bi bilo da opishe

Vidim da dosta ljudi nije zadovoljno nacinom na koji windows vrsi swap-ovanje. Kod Linuxa je to bolje reseno jer se swap koristi tek kad se ram popuni, a eventualna prazna memorija uvek baferuje sto cini sistem brzim. Da imam 1.5gb memorije iskljucio bih pagefile, i ako bi sistem bio tako stabilan ne bih nista menjao.

Lucas je napisao(la):
gresis, ponovo ;)
...........................
Ovime je swap na najbrzem delu diska (najbrzi je pocetak (centar ploce diska) jer se tu ploca najbrze vrti...), app odmah posle, a fajlovi kojima su najmanje i bitne performanse su na kraju.
.........................................
koliko ja znam, ako jedna tachka predje vecci put u jedinici vremena od druge, ona se krecce brzze
shodno, kraj diska se okrecce brzze od centralnih delova..
ali, poenta brzzeg pristupa centralnim sektorima na plochi hard diska nije u brzini okretanja plocha, vecc u manjem putu koji glava treba da predje da bi ischitala podatke..
dakle, u pravu si, al' ti je logika pogreshna.. :D

izvinjavam se na offtopic-u

pozdrav

H.U.D. je napisao(la):
koliko ja znam, ako jedna tachka predje vecci put u jedinici vremena od druge, ona se krecce brzze
shodno, kraj diska se okrecce brzze od centralnih delova..
ali, poenta brzzeg pristupa centralnim sektorima na plochi hard diska nije u brzini okretanja plocha, vecc u manjem putu koji glava treba da predje da bi ischitala podatke..
dakle, u pravu si, al' ti je logika pogreshna.. :D

izvinjavam se na offtopic-u

pozdrav
u *** vidi stvarno ;)

@Tom - hm... to je diskutabilno. Pitanje koliko bi dobio, s'obzirom da bi imao nesto sporiji disk od ovog gde ti je win

ja licno mislim da ne bi dobio nista time, jer pored toga sto si swap odvojio, stavio si ga na sporiji disk... tako da bi verovatno performanse koje dobijas jer glava ne mora da seta bile kompenzovane brzinom diska...

mada to tacno moze da ti kaze samo onaj koj je probao...

Vrh Dno