Šta je novo?

Dakle USB slotovi...

baltazar

Zapažen
Učlanjen(a)
01.01.1970
Poena
20
Posto sam vec popunio oba USB slota sa zadnje strane ploce (Abit KT7E), a imam jos 2 stvari da nakacim, kako to da uradim? Imam na ploci jos 2 izlaza. Uzeo sam jedan produzni par kablova sa 2 USB izlaza sa zadnje strane i prikacio na ta dva izlaza web kamericu i printer, ali uopste ne reaguju?! Da li je potrebno izvrsiti neku dodatnu instalaciju drajvera, ili sta? Napominjem da sam samo prikacio ta dva kabla i zasrafio izlaz sa zadnje strane, bez ikakvih drajvera. I nista. Treba mi savet hitno, moram da nakacim printer i skener...

Saveti?

Mozda je u pitanju drugi raspored kablova u tom "nastavku" u odnosu na raspored pin-ova na ploci... Ja sam imao takav problem dok sam nesto experimentisao sa LPT kablom, pa sam na kraju morao sve da prelemljujem.

u uputstvu od maticne ploce je data shema povezivanja konektora.
:wave;

Vidi u BIOS-u opciju za ukljucivanje USB portova; ne secam se bas kako to izgleda bas kod te ploce ali u principu postoji kao opcija kod mnogih drugih ploca.

e ovo sto peca rece je vrlo bitno, dzaba ti shema i sve..
znaci enable sve usb portove + pravilno konektuj

Ili kupi USB hub, sto cu ja uskoro morati da uradim s obzirom da imam 6 USB uredjaja, a samo 4 porta 🙁

Hm...

Vidi u BIOS-u opciju za ukljucivanje USB portova; ne secam se bas kako to izgleda bas kod te ploce ali u principu postoji kao opcija kod mnogih drugih ploca.
Vec uradjeno!

Mozda je u pitanju drugi raspored kablova u tom "nastavku" u odnosu na raspored pin-ova na ploci... Ja sam imao takav problem dok sam nesto experimentisao sa LPT kablom, pa sam na kraju morao sve da prelemljujem.
Sta da mu radim i ako su drukcije povezani? Da kidam zicice i prelemljuje? Pa nemam bas pribor za tako nesto pri sebi!

Ili kupi USB hub, sto cu ja uskoro morati da uradim s obzirom da imam 6 USB uredjaja, a samo 4 porta
Zao mi da ulazem pare u karticu kad mi na ploci sede dva neiskoriscena prikljucka?
Nego, znaci nije potrbno nista od naknadnih drajvera i sl?

Kod nas je USB hub koji zavrsava posao manje od 900 dinara tako da verujem da ti mozes da ga uzmes tu za tipa 20-30 dolara (lokalnih 🙂). Ili nadji Kineze ;-)

E da...

Kod nas je USB hub koji zavrsava posao manje od 900 dinara tako da verujem da ti mozes da ga uzmes tu za tipa 20-30 dolara (lokalnih ). Ili nadji Kineze ;-)

E da super si se setio😛 MA, zao mi da bacam pare (cudno je to kako ovde vise cenis svoje pare) kada imam na ploci dva USB koji samo chuche (steta da se baci). Inace kako je moguce da se na ploci raspored konektora razlikuje od onog na izlazu kablova? Pa zar USB nije UNIVERZALAN standard? Inace pretpostavljam da nema veze razlika u standardima 1.1 (ploca) i 2.0 (uredjaji)?

P.S. Ovde kineza ima kol'ko ti dusha 'oce...

Ja sam imao takav slucaj kada sam dodatak za MSI plocu probao da spojim na moju EPoX plocu-rasporedi su bili drugaciji - ja sam onda nasao uputstvo za MSI i video koji je koji kabl i onda sam ih izvukao iz uticnice i rasporedio po semi za moju plocu...nikakvo lemljenje mi nije bilo potrebno.Sve sada radi odlicno...
Pozdrav Sale

Koji Windows koristis ?

Win98 -> Idi u Control Panel/Device Manager ili
Win2k, Win XP -> Control Panel/System/Hardware/Device manage

i na dnu, pod USB vidi koliok ti "USB Root hub"-ova prijavljuje.

Po jedan se koristi za svaka dva USB porta.
Jedan imas sigurno, a proveri da li imas i drugi.

Ako imas, onda su ti svi USB portovi, ukljuceni u BIOS-u, a Windows ih je prepoznao i podrzao.

Tj. ako imas oba, onda nije problem do "software" tj. Wina ili BIOS- i resenje treba traziti u povezivanju tog "bracket-a" sa 2 USB porta na maticnu plocu.

Ako nije orginal za tvoju plocu (koliko se secam, to se nije dobijalo uz KT7E, samo A) seti se odakle ti, tj. sa koje maticne ploce.
Pronadji semu pinova koja se koristi kod tog proizvodjaca.
Upredi je sa onom koju koristi Abit.
Prepravi, ako je potrebno, a izgleda da jeste pomocu neceg ostrog i dugackog (cioda, igra, makazice) tako sto vadis i premestas kontakte u onom konektoru (2 reda po 5 pina) koji ide na maticnu plocu.

Pozdrav!

Nazad
Vrh Dno