Šta je novo?

Daikin, Gree ili Hisense za grejanje

Dark Angel

Čuven
Učlanjen(a)
19.01.2002
Poena
735
Moja oprema  
CPU & Cooler
XEON E5440 mod 775
Matična ploča
ASUS P5B
RAM
6 Gb
GPU
GIGABYTE 1050 TI
Storage
SSD Biostar 240Gb + HDD...
Zvuk
XONAR D 2
PSU
CORSAIR
Monitor
SAMSUNG 32" TV
Miš & tastatura
LOGITECH MX MASTER x2
Ostale periferije
LOGITECH Z-5500
Laptop
ASUS VIVOBOOK OLED 1513, MACBOOK PRO 5.2 + 7.1 + ...
Tablet
ASUS TRANSFORMER
Pristup internetu
  1. Optički internet
podeljena misljenja oko klime za grejanje

po recima kuma Daikin je tata za sve ostale
monter klime hvali Gree
a komsija Hisense kupljen prosle godine

sta je uklasi 12-tice najbolje od gore pomenutih

Daikin je za ta dva brenda OG, jedino sto su Daikin klime vise klase preskupe u direktnom poredjenju sa drugim brendovima,

GREE

Gree klima inverter GWH12MA Cozy
Model: GWH12MA K3DNE2L/I

ILI DAIKIN

DAIKIN Klima uređaj FTXB35C/RXB35C Inverter 12000 BTU, R410A,

Razlike u modelima Daikin Sensire.I još o modelu FTXF.

FtxF je viša klasa od FtxC, a FtxC je r32 model iz Malezije koji je zamenio r410a model FtxB iz Češke. FtxB35C je odličan model po odličnoj ceni ali ih više nema mislim. Svi ti r410a Daikin ulazni modeli su zamenjeni novim r32, skupljim.

Ja sam za sebe tražio stari model prošle godine i jedva našao, prošli su test vremena pa su po meni i pouzdaniji.

FtxF je viša klasa od FtxC, a FtxC je r32 model iz Malezije koji je zamenio r410a model FtxB iz Češke. FtxB35C je odličan model po odličnoj ceni ali ih više nema mislim. Svi ti r410a Daikin ulazni modeli su zamenjeni novim r32, skupljim.

Ja sam za sebe tražio stari model prošle godine i jedva našao, prošli su test vremena pa su po meni i pouzdaniji.
Ja imam FTXF i zadovoljan sam za sada,nemam zamerke.Kakva je modulacija na grejanju na tvom modelu?

Ne znam jer je prikačena direkt na struju pa ne mogu da očitam potrošnju, ali je jako jako blaga na izduvu, ftxb25c, na većem modelu ide do 180w na grejanju tako da mislim da je tu negde.
Ftxf može samo bolja da bude.

Pozdrav svima,

Molila bih vas za pomoć.
Plan nam je da predjemo na grejanje na klime na duže staze, medjutim od čitanja foruma i uporedjivanaj modela nikako ne možemo da se odlučimo i dogovorimo'.

U prilogu je skica stana koji treba da se greje, ima okvirno 75m2.
  • To je gornji sprat kuće, kuća je gradjena 1965, zidovi su debeli 30 i 40 cm (u delu ispod prozora 30cm, ostalo 40 cm).
  • Nema fasadnu izolaciju, ujedno i pitanje da li treba da radimo izolaciju na ovu debljinu zidova?
  • Novi PVC prozori.
  • Podovi - parket, osim kupatila.
  • Kara-tavan sa izolacijom folija, mineralna vuna 10cm, folija. Da li treba da dodamo još jedan sloj mineralne vune?

Da li su dobre pozicije postojećih klima?
NAJVAŽNIJE: kojim modelom ih zameniti, pošto ovim koje imamo a to su 2 iste (kupljenje za hladjenje) Midea Inverter klima Forest MSAFBU-12HRDNX-QRDOGW ne možemo da zagrejemo ceo stan. Za hladjenje su odlične.

CILJ je da zimi temperatura bude 23C.
Da budu minimum A++.

Hvala unapred!

Prilozi

• SKICA STANA.jpg
    SKICA STANA.jpg
    65.7 KB · Pregleda: 50
Trebalo bi da razmislite o izolaciji objekta.Da li te klime Midea 12 mogu da zagreju te dve prostorije od 16m2?

Trebalo bi da razmislite o izolaciji objekta.Da li te klime Midea 12 mogu da zagreju te dve prostorije od 16m2?
Plan je da se sledece godine radi izolacija.
Tek smo se preselili i eksperimentisemo sa grejanjem, poslednjih nekoliko dana kako je pala temperatura svaka greje samo sobu u kojoj je. Kada smo držali otvorena vrata hodnika često se aktivirao defrost na 26C.

Sada držimo na 23C i na proj brzni, čini se da na najmanjoj brzini izbacuje najtopliji vazduh.

SVaki savet je dobrodošao.
Spremni smo i da uložimo veću cifru za klimu, ali da svuda bude toplo i da ne bude preskupo,
Ako je to moguće.

Te dve klime neka ostanu čistite filtere redovno na desetak dana.U spavaću sobu Daikin 09 i eventualno u hodnik Daikin 09.Kada uradite izolaciju klime će raditi pod manjim opterećenjem i neće toliko često raditi defrost.

Te dve klime neka ostanu čistite filtere redovno na desetak dana.U spavaću sobu Daikin 09 i eventualno u hodnik Daikin 09.Kada uradite izolaciju klime će raditi pod manjim opterećenjem i neće toliko često raditi defrost.
Hvala puno na odgovoru!

Da li će grejanje sa 4 klime biti i ekonomično?
Jasno mi je da je ovo baš baš hipotetičko pitanje, brine me koliki račun za struju možemo očekivati sa 4 klime.

Čitala sam da ljudi ovu kvadratutu greju sa jednom ili dve jače/kvalitetnije klime sa malom potrošnjom struje. I sad me ovaj savet za grejanje sa 4 klime baš iznenadio.

Klime su ekonomične ali kada ima izolacije.Ja mislim da je teško kvalitetno grejati peostor sa manjim brojem klima.Ali dobićete još neki savet sigurno.Greju sa jednom klimom takvu kvadraturu ali je povoljniji raspored.

Pozdrav svima,

Molila bih vas za pomoć.
Plan nam je da predjemo na grejanje na klime na duže staze, medjutim od čitanja foruma i uporedjivanaj modela nikako ne možemo da se odlučimo i dogovorimo'.

• To je gornji sprat kuće, kuća je gradjena 1965, zidovi su debeli 30 i 40 cm (u delu ispod prozora 30cm, ostalo 40 cm).
  • Nema fasadnu izolaciju, ujedno i pitanje da li treba da radimo izolaciju na ovu debljinu zidova?
  • Novi PVC prozori.
  • Kara-tavan sa izolacijom folija, mineralna vuna 10cm, folija. Da li treba da dodamo još jedan sloj mineralne vune?

NAJVAŽNIJE: kojim modelom ih zameniti, pošto ovim koje imamo a to su 2 iste (kupljenje za hladjenje) Midea Inverter klima Forest MSAFBU-12HRDNX-QRDOGW ne možemo da zagrejemo ceo stan. Za hladjenje su odlične.

Da budu minimum A++.

Hvala unapred!
Na žalost raspored prostorija nije najsrećniji i svakako će neki deo stana gubiti u grejanju. Osnovno gledajte da uložite u spoljnu izolaciju...tu će biti najveća ušteda. Ali svakako ukoliko se ne greje zimi ili ne hladi leti nema realno boljitka.

Što se tiče klima ne znam šta da kažem...ja duplex stan grejem/hladim sa dve klime. Dole je 54kvm a gore 46kvm...ali je raspored drugačiji i mogu tako. Možda je pametno da se inverter klime ostave a da se u treću sobu ubaci kovektorska grejalica koja će po potrebi raditi. Ja sam tako rešio spavaću sobu ali jaaako retko koristim grejalicu pošto klima odradi posao. Ili jedna 9-ka inverter da pokrije i taj deo stana sa grejanjem i hlađenjem. To mu dođe najjeftinije...

Mislim da bi najviše dobili sa spoljnom izolacijom i eventualno pojačanje izolacije tavana sa još 10cm vune...

Ovde bi najidealnije rešenje usled prostora bilo ili komplet preuređivanje prostora tj. od spavaće, ostave, kuhinje i hodnika napraviti jedan ''open space'' dnevni prostor a dnevna da ide u spavaću. Ili ostaviti ovakav raspored a ugraditi sistem vazduh-vazduh ili voda-vazduh ako imate bunar, pa preko koilova kroz svaku sobu i tako rešavate i grejanje i hlađenje. Ali to su velike investicije...

Na žalost raspored prostorija nije najsrećniji i svakako će neki deo stana gubiti u grejanju. Osnovno gledajte da uložite u spoljnu izolaciju...tu će biti najveća ušteda. Ali svakako ukoliko se ne greje zimi ili ne hladi leti nema realno boljitka.

Što se tiče klima ne znam šta da kažem...ja duplex stan grejem/hladim sa dve klime. Dole je 54kvm a gore 46kvm...ali je raspored drugačiji i mogu tako. Možda je pametno da se inverter klime ostave a da se u treću sobu ubaci kovektorska grejalica koja će po potrebi raditi. Ja sam tako rešio spavaću sobu ali jaaako retko koristim grejalicu pošto klima odradi posao. Ili jedna 9-ka inverter da pokrije i taj deo stana sa grejanjem i hlađenjem. To mu dođe najjeftinije...

Mislim da bi najviše dobili sa spoljnom izolacijom i eventualno pojačanje izolacije tavana sa još 10cm vune...

Ovde bi najidealnije rešenje usled prostora bilo ili komplet preuređivanje prostora tj. od spavaće, ostave, kuhinje i hodnika napraviti jedan ''open space'' dnevni prostor a dnevna da ide u spavaću. Ili ostaviti ovakav raspored a ugraditi sistem vazduh-vazduh ili voda-vazduh ako imate bunar, pa preko koilova kroz svaku sobu i tako rešavate i grejanje i hlađenje. Ali to su velike investicije...
Hvala puno na odgovoru!

Po svemu sudeći dodaćemo bar još jednu klimu za sada i sledeće godine izolacija.

Informisali smo se i o toplotnim pumpama, to bi bilo idealno rešenje, ali za sada je preskupo.

Hvala puno na odgovoru!

Po svemu sudeći dodaćemo bar još jednu klimu za sada i sledeće godine izolacija.

Informisali smo se i o toplotnim pumpama, to bi bilo idealno rešenje, ali za sada je preskupo.
Realno TP će uvek biti skupa investicija i spada u domen komfora više nego uštede. Adekvatna izolacija i klima i to je to...za početak :)

Pozdrav svima,

Molila bih vas za pomoć.

• Novi PVC prozori.

Da budu minimum A++.

Hvala unapred!
Nije lose ako je moguce da klimu iz sobe postavite na strani kao u dnevnom boravku,tada bi mogli efikasnije da grejete i spavacu sobu.

I ja glasam prvo za izolaciju pa tek onda da se vidi da se doda još neko grejno telo. I to izolacija već ove godine da se bude spremno za sledeću sezonu grejanja.

Kad uradite izolaciju na fasadi bice mnogo lakse zagrejati i odrzavati temperaturu.
Ja grejem 90m2 sa 5 klima, 4 Fujitsu (dve 12 su u po 27m2, dve devetke u po 13m2) i jedna Vox IVA 5 12tica u 12m2. Kuca, izolacija 5cm fasada i tavan sa tim da je gore ploca i sad je debelo ukupno 40cm. Prosla sezona je bila 320e za grejanje. Januar napravimo do 1500kW ali tu ulazi i veca potrosnja na toplu vodu zimi jer je voda drasticno hladnija nego leti plus susenje svog vesa kao i peskira od supruge iz frizerskog salona. Racun van sezone je u proseku 4000din, decembar sad bio 11000din.

Kad uradite izolaciju na fasadi bice mnogo lakse zagrejati i odrzavati temperaturu.
Ja grejem 90m2 sa 5 klima, 4 Fujitsu (dve 12 su u po 27m2, dve devetke u po 13m2) i jedna Vox IVA 5 12tica u 12m2. Kuca, izolacija 5cm fasada i tavan sa tim da je gore ploca i sad je debelo ukupno 40cm. Prosla sezona je bila 320e za grejanje. Januar napravimo do 1500kW ali tu ulazi i veca potrosnja na toplu vodu zimi jer je voda drasticno hladnija nego leti plus susenje svog vesa kao i peskira od supruge iz frizerskog salona. Racun van sezone je u proseku 4000din, decembar sad bio 11000din.
Hvala puno na informacijama!

Nazad
Vrh Dno