Šta je novo?

DAB antena za auto

Učlanjen(a)
10.03.2005
Poena
630
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5 9600X + DeepCool AG500 black ARGB
Matična ploča
ASRock B650 Pro RS
RAM
2x16GB Kingston Fury DDR5-6000 CL30
Storage
1TB Kingston KC3000
Zvuk
Edifier G2000 za desktop, Harman Kardon Citation 700 bar + Sub S vufer
PSU
Endorfy Supremo FM5 850W Gold
Kućište
Fractal Design R4
Monitor
Lenovo Legion R27qe
Miš & tastatura
Razer Pro Click + Logitech Illuminated K740 & Razer Blackwidow v3 + Razer Cobra
Laptop
Lenovo Thinkbook 14 G6
Mobilni telefon
Honor 400 Pro
Pametni uređaji
Dyson PH04 i Dyson V15 detect absolute
Pristup internetu
  1. Optički internet
S obzirom da sam ugradio u auto after market HU koji ima DAB risiver, ali nije došao sa DAB antenom.
Da li je neko kupovao naknadno ugrađivao DAB antenu za auto, ili neko može da preporuči neku?

Ја сам користио неку што се лепи на шоферку, фино је хватала сигнал тамо где га има. Добио сам је уз Пионир радио.

Da li imaš oznaku modela, da znam šta da tražim?

Оваква, немам ознаку модела јер сам је добио уз радио.

S obzirom da sam ugradio u auto after market HU koji ima DAB risiver, ali nije došao sa DAB antenom.
Da li je neko kupovao naknadno ugrađivao DAB antenu za auto, ili neko može da preporuči neku?

Slučaj kod mene. Imam DAB antenu i igrom slučaja promenio sam auto. Obična antena mi radi bolje. Majstor kaže da naše stanice nemaju podršku za DAB. Nisam istraživao nešto da li je to tačno.

Slučaj kod mene. Imam DAB antenu i igrom slučaja promenio sam auto. Obična antena mi radi bolje. Majstor kaže da naše stanice nemaju podršku za DAB. Nisam istraživao nešto da li je to tačno.
Mislim da nemaju. Prosle godine sam kupio neki internet radio,koji pokriva i DAB format,ali nista ne moze da uhvati.Mislim da u Srbiji jos uvek nema DAB stanica.E sad cu napisati,ali ne mora da znaci da sam u pravu,jer nemam iskustva,ali nekako mi je logicno da za DAB ide ista antena kao i za FM

konektor je isti, samo mi fabrička antena bolje hvata

Фабричке антене често имају филтере за опсег фреквенција које покрива ДАБ. Плус различите конекторе.

O DAB+ код нас: [1] [2]
Нажалост, покривеност DAB+ сигналом је недовољна, а нема наговештаја даљој дигитализацији радијског емитовања. Штавише, у односу на првобитно емитовање, квалитет тако емитованог звука је у међувремену девалвиран. Треба нужно боље.
Опрему и добру вољу имамо (ја Nissan Connect 3 са D605). Ал' ван нашег микрокосмоса је штошта започето и остављено, па и радијска дигитализација. Штета.
У ХР нпр. се посебна пажња посвећује DAB промоцији, распрострањености, итд. Можда су (и) за то пресудни, нама недоступни, фондови ЕУ.

Ал' ван нашег микрокосмоса је штошта започето и остављено, па и радијска дигитализација. Штета.
У ХР нпр. се посебна пажња посвећује DAB промоцији, распрострањености, итд. Можда су (и) за то пресудни, нама недоступни, фондови ЕУ.
Kad vec spominjes digitalizaciju bio sam u mogucnosti da sad za vreme Svetskog uporedim sliku prenosa koji daje MTS na svojim kanalima (RTS i Arena) i HRT 2.Pa to je katastrofa!!! Tacno da se covek postidi... a kad je tako na glavnom mediju,sta tek ocekivati na polju radio talasa

U NS, većem delu Vojvodine (čudna mi čuda, ravna tepsija) i tamo do BG se hvata DAB signal. Južnije nisam probao. Ali i ponuda je njanjava a i kvalitet zvuka je bolji na FM, kada je signal dobar.

Država trenutno nema interes da gura DAB. Benefiti su daleko manji nego što je bilo sa DVB.

BTW, kada se FM ukine, svi stariji radio prijemnici idu bukvalno u kantu (na reciklažu el. otpada)

Kakav je to dab kada je fm kvalitet zvuka bolji?

Kod nas koliko sam video DAB+ stanice emituju u 64kbit aac. Uporedio sam kvalitet, istu stanicu na DAB+ i FM, i FM bolje zvuci. Probao u autu i na malom AEG radio prijemniku.

U NS, većem delu Vojvodine (čudna mi čuda, ravna tepsija) i tamo do BG se hvata DAB signal...
У мом окружењу непрегледне севернобанатске тепсије, нажалост, сигнал DAB+ пријема је углавном неухватљив, упркос непосредној близини DVB-T2 предајника снаге 5KW (!?), у рангу предајника Авала, Црни Врх, Јастребац. Покривеност DAB+ је скромна, и како је називају, магистрална. Па још и aac-64. Штета...

Kakav je to dab kada je fm kvalitet zvuka bolji?

...paaa, predpostavljam da FM puštaju sa Studer gramofona i lampaških mikseta i pojačavača, a za DAB sve to provuku kroz lame MP3 dekoder na 32kbs...
...(pa tek onda na samom predajniku dignu na 64k aac). 😛 😀 🙂

Mislim vrlo je prosto, DAB je prekompresovan. Pluš što sigurno ide i kroz neke DSP-ove koji prave "bolji, voluminazniji, dinamičniji, jači, glasniji, optimizovaniji, ekvilizovaniji... bla.bla.bla.truć", zvuk.

Posto je tema dab antena za auto, znaci ne vuces hifi sistem u autu sa sobom da bi primecivao takvu razliku.
Hvatam preko 50 dab+ stanica u autu i nigde nisam primetio los zvuk tj kvalitet.
Cak sta vise dab mi je mnogo bolji jer nema sustanja, ometanja... On ili radi ili ne.

E.... ti si u Nemačkoj, mi u Srbiji... 😛

Da, DAB ima brojne prednosti. A kvalitet zvuka je ono što operater želi da nam da.

+ ima ukupno cetiri stanica.

Posto je tema dab antena za auto, znaci ne vuces hifi sistem u autu sa sobom da bi primecivao takvu razliku.
Hvatam preko 50 dab+ stanica u autu i nigde nisam primetio los zvuk tj kvalitet.
Cak sta vise dab mi je mnogo bolji jer nema sustanja, ometanja... On ili radi ili ne.
Prije par dana vozio se u Srbiji, Rep.Srpskoj i naravno DAB+ samo uhvatio u Srbiji i to samo 2 ili 3 stanice te prebacim na klasični FM.
Dok u Njemačkoj (Berlin) samo DAB+ i slušam što se tiče lokala dok TuneIn Pro koristim za naše radio stanice.

Nisi nikako mogao da uhvatis 2 ili 3 stanice na DAB+, od skoro ide 12 stanica (8 do pre mesec dana).

Prilozi

• Screenshot 2023-04-19 132452.png
    Screenshot 2023-04-19 132452.png
    45.4 KB · Pregleda: 54
Ja bi da se vratim na početak ove teme,kako doći(nabaviti,kupiti) do dab+ antene(ili adaptera)za automobil?Kod nas nisam nigde našao,jedino na Aliexpresu.Takođe sam ugradio nov radio,sa posebnim tjunerom za dab+ signal,ali bez antene ništa ne prima.Ima neki mali priključak za dab+ antenu sa navojem,slično kao za satelitske antene samo mnogo manji.

Nazad
Vrh Dno