Šta je novo?

Da li znate ko je Istok Pavlović?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

Gizmo

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
05.02.2008
Poena
585
Čitao sam diskusiju na forumu klanrur u ovoj temi i iskreno, iznervirao sam se kada sam saznao da postoje ovakve osobe kod nas. Radi se o personi koja sebe predstavlja kao "internet guru" i koja ima titulu "stručnjak za poslovnu primenu interneta" i "najuspešniji srpski bloger". Verovatno ste videli neki od njegovih radova kao što su "Zašto je najbolje da se folirate da nemate veze sa kompjuterima", koji je "pozajmio" i preveo sa Oatmeal-a.

On inače prevodi i adaptira razne popularne stvari koje ukrade sa interneta i na kraju lupi svoj potpis i na taj način dobija gomilu "lajkova" od ljudi koji nemaju pojma da to nije njegov originalni rad, dok drugi znaju i nije ih briga. On je takođe jedan od autora na sajtu Njuz.net (sajtu sa fake glupim vestima). Ja se inače ježim od takvih stvari - Vukajlije, srpskih demotivatora i razmenjivanju takvog tipa humora preko blogova, fejsbuka, twittera ili ostalih društvenih mreža. Da li je moguće da je tako nešto sada toliko popularno kod nas? Čemu to prevođenje stranih fora na srpski jezik?

To je takođe osoba koja se lepo snašla i sada zgrće pare tako što prodaje savete kako da vaša firma ili vi lično postanete uspešni preko interneta, kroz integraciju društvenih mreža i preko viralnog marketinga. Ono što mene najviše fascinira u toj celoj priči da tako nešto zapravo prolazi kod nas i da mu ljudi zapravo plaćaju ne tako malu svotu novca da ih progura na internetu. To je sedenje u fotelji i prodavanje magle, dok tu uopšte nema pravog posla. To je nešto što je mnogo gore od davanja 25k evra za neki naš sajt, gde barem ima nekog posla... Ono što me takođe nervira je što znam da ga čak i ovakvom temom reklamiram, iako je to negativna reklama, opet je reklama, ali moraju ljudi da znaju da postoje ovakvi plagijatori i prodavci magle kod nas.

Zanima me šta vi mislite o svemu ovome i da li je ono što radi Istok Pavlović normalna stvar ili nije.

Poslednja izmena:
Čitao sam diskusiju na forumu klanrur u ovoj temi i iskreno, iznervirao sam se kada sam saznao da postoje ovakve osobe kod nas. Radi se o personi koja sebe predstavlja kao "internet guru" i koja ima titulu "stručnjak za poslovnu primenu interneta" i "najuspešniji srpski bloger". Verovatno ste videli neki od njegovih radova kao što su "Zašto je najbolje da se folirate da nemate veze sa kompjuterima", koji je "pozajmio" i preveo sa Oatmeal-a.

On inače prevodi i adaptira razne popularne stvari koje ukrade sa interneta i na kraju lupi svoj potpis i na taj način dobija gomilu "lajkova" od ljudi koji nemaju pojma da to nije njegov originalni rad, dok drugi znaju i nije ih briga. On je takođe jedan od autora na sajtu Njuz.net (sajtu sa fake glupim vestima). Ja se inače ježim od takvih stvari - Vukajlije, srpskih demotivatora i razmenjivanju takvog tipa humora preko blogova, fejsbuka, twittera ili ostalih društvenih mreža. Da li je moguće da je tako nešto sada toliko popularno kod nas? Čemu to prevođenje stranih fora na srpski jezik?

To je takođe osoba koja se lepo snašla i sada zgrće pare tako što prodaje savete kako da vaša firma ili vi lično postanete uspešni preko interneta, kroz integraciju društvenih mreža i preko viralnog marketinga. Ono što mene najviše fascinira u toj celoj priči da tako nešto zapravo prolazi kod nas i da mu ljudi zapravo plaćaju ne tako malu svotu novca da ih progura na internetu. To je sedenje u fotelji i prodavanje magle, dok tu uopšte nema pravog posla. To je nešto što je mnogo gore od davanja 25k evra za neki naš sajt, gde barem ima nekog posla... Ono što me takođe nervira je što znam da ga čak i ovakvom temom reklamiram, iako je to negativna reklama, opet je reklama, ali moraju ljudi da znaju da postoje ovakvi plagijatori i prodavci magle kod nas.

Zanima me šta vi mislite o svemu ovome i da li je ono što radi Istok Pavlović normalna stvar ili nije.

OMG, pa zar od svih likova i pojava u Srbiji koji direktno uticu na nasu buducnost da se nerviras oko nekog blogera? :lupko:

Političari me nimalo ne zanimaju i ne bih da diskutujem oko toga, a ovo nije forum na kojem bi takva diskusija bila prikladna. Više me interesuje kuda ide IT u Srbiji i kakva mu je budućnost kada se ovakvi likovi probijaju kao bitnije osobe u njemu...

Uh bre, što kaže kamikaze, uopšte nemaš potrebu da se nerviraš zbog nekog blogera.
Pratim ga na twitteru i moram reći da uvek naglasi da je preveo meme, video i ne znam šta sve. Nisam video da je prihvatio tuđu zaslugu.
I meni ide na živce potpuno prevođenje i objašnjavanje "internet stvari", baš je pre neki dan objašnjavao pojavu meme-a, ali ja uopšte ne vidim zašto bi meni ili tebi smetalo što on to prevodi za ljude koji ne znaju engleski. Šta više, smatram da je to dobro za razvoj interneta u Srbiji. Jednostavno, takve sajtove izbegavam.
Inače, on je bio jedan od ljudi koji su gurali priču oko paypala političarima pre par meseci (Duliću, valjda)

http://business.benchmark.rs/biznis_vesti/nbs_nismo_smetnja_pejpalu_struka_promenite_taj_zakon

I internet stručnjak Istok Pavlović saglasan je da NBS, pored ostalih faktora, dodatno otežava dolazak "Pejpala", jer nedovoljno definisan zakon predstavlja rizik za poslovanje u Srbiji. "Internacionalni brend kao što je "Pejpal" ne sme da dozvoli sebi da se sutra pojavi vest kako su stotine njihovih korisnika pohapšeni zbog toga što je neki zastareli birokrata u Srbiji interpretirao Pejpal kao "devizni račun u inostranstvu"" kaže Pavlović.

Slusao sam coveka uzivo, drzao je predavanje o onom hibridnom-lajk sistemu koji ima trojka.rs, case study o tome. Delovao je covek prilicno ok.

Mada sam do sada bio na par tih IT konferencija i cuo sam pametne stvari, mada ne puno njih. Sve je to, sto se kaze, aplikativni nivo. Neki wordpress blogeri, neke opste teme, naklapanja. Tu i tamo nesto konkretno o SEO, i to je najtehnoloskija stvar koja se moze cuti. Postao sam alergican na sve to pod naletom "uticajnih" tviterasa i blogera (kad neko spomene uticaj i twiter u istoj recenici, jedan beli meda umre :D ) . Nisam video realan pomak i razvoj, vise su to price kako je neko uspeo, pa da pokusaju i oni.

Malo sam bio razocaran kada sam i od organizatora jedne takve konferencije cuo recenicu "ovde je IT krem Srbije" (gde su vec bili pomenuti Istok, Torbica, gospodja ministarka), jer te ljude zaista ne dozivljavam tako. Mada mozda dozivljam IT malo staromodno. Znam mnogo vise ljudi koji su pokretali svoje start-up firme kao studenti, pocinjali da rade u Microsoftu, Googlu, Facebooku, cak i prodavali neke svoje proizvode mnogo vecim kompanijama, odlazili na ozbiljna skolovanja u inostranstvo i svestan sam da su ti ljudi dali za racunarstvo mnogo vise nego ovi. Ali opet, oni su krem, tu je ministarka... Frustrirajuce.

Nikada nisam video naseg Petra Gredelja na takvim mestima, niti cuo da je ikada isao, a siguran sam da bi mogao da kaze stosta korisnije.

Političari me nimalo ne zanimaju i ne bih da diskutujem oko toga, a ovo nije forum na kojem bi takva diskusija bila prikladna. Više me interesuje kuda ide IT u Srbiji i kakva mu je budućnost kada se ovakvi likovi probijaju kao bitnije osobe u njemu...

Zacudio bi se ko je sve bitan ovih dana...

Radim u PR agenciji i svaki dan gledam, kako se neka decurlija uzimaju kao neki novi gurui, a sve sto znaju je da koriste Twitter i FB...

Po meni je sve to neki hype, iako sam i sam vec par godina unazad, veoma aktivan na web-u.

Inace i Istoka znam sa konferencija, doduse ne dobro...

Gizmo,ovo kao da si pitao "zasto na Pinku idu narodnjaci?"
Razumes koncept... a Peci bi bilo gubljenje vremena da provodi vreme sa "IT kremom" Srbije...verovatno...

Pa upravo to je razlog mog nerviranja. Ljudi koji su stvarno bitni za IT u Srbiji ne dobijaju dovoljnu zaslugu i nisu toliko primećeni, a ovakvi ljudi koji to potpuno ne zaslužuju postaju poznati i dobijaju više pažnje... To je glavni problem kod nas, ali ne samo kod nas, već i svuda u svetu.

Ko je rekao Baltazar? :eyebrows:

Nikad nisam čuo za dotičnog i kada sam pogledao linkove koje je Gizmo ostavio shvatio sam zašto nisam čuo za istog. :D

S druge strane ovo mi sve govori o kakvom čoveku je reč i ko ga sve smatra za stručnjaka:

On inače prevodi i adaptira razne popularne stvari koje ukrade sa interneta i na kraju lupi svoj potpis i na taj način dobija gomilu "lajkova" od ljudi koji nemaju pojma da to nije njegov originalni rad, dok drugi znaju i nije ih briga.

Pametne i obrazovane ljude ne dotačinje ovakav čovek, niti ih je briga šta taj čovek radi. Jednostavno njihove sfere interesovanja, razmišljanja i života se ne dotačinju.

Ovce su za šišanja a u Srbiji će ih na žalos biti sve više s obzirom na to kako mlade generacije gledaju na školu i obrazovanje. Opšta kultura i informisanos naše mlade generacije je na veoma niskom nivou. Otuda i ne čudi pojava ovakvih likova i gomile koja je spremna da ih sledi. Dokle god se u Srbiji ne promeni sistem vrednost i kvaliteta, i dok se ne vrati ono što su nekad bile vrline, kao što su vrednost, iskrenost, čojstvo i junaštvo, i tome sl., stvari se neće promeniti na bolje.

Poslednja izmena:
To je svuda tako...na žalost,ali zlatno pravilo u svakom poslu je da se probijaju najglasniji. ***a, obično takvi i nemaju neko preterano, stručno znanje i iskustvo. Meni je jedino čudno to što je lik završio ETF i to smer za biomedicinski inženjering, a to je dosta traženo polje u inostranstvu i pare koje se tu vrte su nezamislivo veće od ovoga što on radi. Ili je promašio zanimanje u potpunosti ili ne znam...da li je završio

Nikad cuo za tog lika niti me interesuje iskreno. Mislim da ovakva tema nije prikladna za bench jer je licne prirode a sustina je sociolosko/kulturno/drustvenog karaktera - Da je naslov Zasto ljudi koji se laktaju ili eksponiraju prolaze mozda bih i razumeo ovako mi je malo oporo da diskutujem pojedinca a ne poznajem ga.
Najcudnije od svega je sto si ti iznerviran ovim likom i njegovim delom, pod uslovom da je sve to istina. Ima daleko upecatljivijih primera iz svakodnevnice o karakteru i moralu ljudi da mi ovo deluje po malo detinjasto. Dobrodosao u sumornu stvarnost, ako cemo o tome, procitaj dnevne vesti i naici ces na daleko vise nemorala od ljudi ciji postupci direktno uticu na nas zivot, koji rade na javnim funkcijama i koji su nekada radili a jos uvek prodaju m.u.d.a. za bubrege uspesno kao nekada sto su radili. Sloboda govora to omogucava a ako je nekom narusio prava taj treba da ga tuzi a ne ti ili ja. Mi smo konzumenti, take it or leave it. Po meni je problem u kupcu a ne u prodavcu. Ljudi kupuju djubre jer nisu spremni da se udube, nemaju vremena, kulture, znanja ii ko zna zbog svega jos su stvari takve kakve su, a posle kukaju kao su kupili djubre. Ljudi su ovde dosta navikli da je kriv uvek neko drugi od sebe nikada ne polaze.
I na kraju prijateljski savet - Cuvaj zivce trebace ti.

Poslednja izmena:
posle Zarka Radosavljevica iz NL Pro Group koji na TVu objasnjava kako Word poludi nista me vise ne nervira i sve posle toga je napredak (naravno, bez politike)

Nikad cuo za tog lika niti me interesuje iskreno. Mislim da ovakva tema nije prikladna za bench jer je licne prirode a sustina je sociolosko/kulturno/drustvenog karaktera - Da je naslov Zasto ljudi koji se laktaju ili eksponiraju prolaze mozda bih i razumeo ovako mi je malo oporo da diskutujem pojedinca a ne poznajem ga.
Najcudnije od svega je sto si ti iznerviran ovim likom i njegovim delom, pod uslovom da je sve to istina. Ima daleko upecatljivijih primera iz svakodnevnice o karakteru i moralu ljudi da mi ovo deluje po malo detinjasto. Dobrodosao u sumornu stvarnost, ako cemo o tome, procitaj dnevne vesti i naici ces na daleko vise nemorala od ljudi ciji postupci direktno uticu na nas zivot, koji rade na javnim funkcijama i koji su nekada radili a jos uvek prodaju m.u.d.a. za bubrege uspesno kao nekada sto su radili. Sloboda govora to omogucava a ako je nekom narusio prava taj treba da ga tuzi a ne ti ili ja. Mi smo konzumenti, take it or leave it. Po meni je problem u kupcu a ne u prodavcu. Ljudi kupuju djubre jer nisu spremni da se udube, nemaju vremena, kulture, znanja ii ko zna zbog svega jos su stvari takve kakve su, a posle kukaju kao su kupili djubre. Ljudi su ovde dosta navikli da je kriv uvek neko drugi od sebe nikada ne polaze.
I na kraju prijateljski savet - Cuvaj zivce trebace ti.

Kada kažem da se nerviram, pre svega mislim na to da mi "smeta", što ovakvi pojedinci grabe nezasluženu slavu, teško da ću ja gubiti živce ili da gubiti san zbog ovakvog lika, imam pametnija posla o kojima brinem u životu. Nisam otvorio temu da bi pričali o budućnosti Srbije i njenim političarima, kao što je rekoh, ovo je IT forum i hteo da bi da diskutujemo o IT stvarima na njemu. U otvaranju teme ima i tog laktanja i eksponiranja i zašto takvi prolaze, i da, možda je pogrešno što je tema koncentrisana na jednog pojedinca, ali on je savršen primer, i trenutno je aktuelan (ne svima) u Srbiji.

Ne vidim zašto ne bi bila prikladna forumu, jer se tiče toga šta je danas potrebno uraditi na internetu da bi bio uspešan i da li je način na koji se to radi ispravan. Da li teškim radom steći neki ugled i poštovanje, ili uzeti lakši put i obmanjivati druge i pritom dobijati slavu. To je ono oko čega hoću da koncentrišem diskusiju, Istok Pavlović je prolazna stvar, ali problem je u tome što će doći neko drugi i reći "ja sam isto internet guru, sad ću malo da vas učim o nekim stvarima". Pogledati ovaj klip:

[YOUTUBE]ZKCdexz5RQ8[/YOUTUBE]

Ljudi koji su stvarno bitni za IT u Srbiji ne dobijaju dovoljnu zaslugu i nisu toliko primećeni, a ovakvi ljudi koji to potpuno ne zaslužuju postaju poznati i dobijaju više pažnje...

Jesu primeceni od strane da kazem prave publike koja se vecinom skuplja ovde,koja je procentualno zanemarljiva u odnosu na vecinu od ukupne nase populacije,zato su "ne primeceni".
Ne brini,zna se ko je ko na trzistu,dreka,vika i hajp su klasicna orudja za proboj ali im i efekat toliko traje...
Da ne bude zabune,ne smatram clanove foruma ili sebe nekim hi level ne znam sta,ali je cinjenica da jedva u svojoj blizoj okolini na jednu saku mogu da naborojim normalne i umno otvorene ljude za iole neke bar malo apstraktnije teme osim cica na fb,traceva i sl...
Forum mi dodje kao odmor za mozak...

Da dodam na prethodni Gizmov post,da,uce ljude net gurui,ali svako ko zeli malo vise da nauci brzo ce skontati stvari,tako da je bas to sto si rekao,prolazna stvar...

Poslednja izmena:
To je svuda tako...na žalost,ali zlatno pravilo u svakom poslu je da se probijaju najglasniji. ***a, obično takvi i nemaju neko preterano, stručno znanje i iskustvo. Meni je jedino čudno to što je lik završio ETF i to smer za biomedicinski inženjering, a to je dosta traženo polje u inostranstvu i pare koje se tu vrte su nezamislivo veće od ovoga što on radi. Ili je promašio zanimanje u potpunosti ili ne znam...da li je završio

kao FEkalac, tj, optoelektronicar - mogu samo da kazem da je to, posle energetike, poslednji smer koji skuplja restlove ostalih smerova... :)

Pogledati ovaj klip:

Takve stvari prolaze jer ljudi kupuju tako nesto...gomila ljudi smatra znanjem upotrebu worda i pri tome se ta upotreba svodi na rezultat koji bolje izgleda da je pisan rukom...znaju par opcija, da posalju mejl, ponesto lajkuju i voila :d Takvih je najvise ali nije zanemarljiva ni kolicina onih koji ni to ne znaju. Kako se odnose prema takvim stavrima, sopstvenom nivou profesionalizma, tako se odnose i prema svom zivotu, drugim ljudima i uopste okolini. Sto bi Basara rekao "revolucija sljama" - Fundamentalizam *****iteta. Najlosije u svemu tome je sto je i rukovodeci kadar slicnog nivoa pa sve to izgleda kao druzina koja se lepo zabavlja, ipak svesni svog nivoa, oni se cvrsto drze medjusobno onemogucavajuci sistemski da se bilo sta promeni. Drze vecinu i dobro su sinhronizovani na bazi ja tebi ti meni veza i usluga ali i strateskog pristupa onemogucavanja strucnijim ljudima da dodju do pozicija jer bi se onda sve srusilo u vodu. Ima cak i rukovodioca informatickih sektora cije je znanje na nivou PCPress-a i koji imaju po 60 godina i poslednji put su bili u operativni dok su busene trake bile u upotrebi...Ne zaboravite da kada bi u ovom trenutku neko uveo u Srbiju profesionalnu etiku na nivou npr. Americke, koja je btw jedna od najekstremnijih u profesionalnom smislu, ostalo bi bar 30% odmah bez posla u svim granama industrije, milioni sivih evra odmah bi presusilo a to bi povuklo gomilu kriminala i socialnih slucajeva za sobom. To vam je kao duboko smrznuti led koji ce da se otapa decenijama...ako budemo imali srece.

Zbog svega toga najpre treba otvoriti trziste strancima, pogotovu iz najrazvijenijih zemalja, kako bi doneli ne samo tehnologiju, vec ono vaznije, drugaciju radnu, profesionalnu pa ako hocete i moralnu etiku. Ni oni nisu imuni na sindrom primitivizma o kojem sam govorio i tamo ima istih takvih ljudi ali obzirom na otvoreno trziste i daleko jacu konkurenciju, znanje se ipak postuje pa ako iammo srece zapasce nam nesto bolji kadar, cisto statisticki gledano. To je jedina sansa da se led brze otopi ili neki oblik prosvecenog apsolutizma za kojeg ne vidim ko bi ga izneo..ali nikada se ne zna...

Poslednja izmena:
Istok Pavlovic prevodi na Istok teksove koje krade na Zapadu.

Nema razloga da ti smeta čovek koji je pronašao tržišni segment na našem njanjavom tržištu. Dapače, mnogo me je nasmejao poslednjih godina. Doduše, potpuno nova mi je informacija da se čovek kreće u kremu IT sveta - očigledno sam nekim čudom te prelive i kremove uspeo da zaobiđem u svom bogatom iskustvu.

Znate kako, postoje oni koji rade i oni drugi koji se prave da rade (čitaj: seru). Na žalost, ja sam uvek u onoj grupi gde se radi ko konj. Iskren da budem, pomalo zavidim ljudima koji umeju pitu od govana da naprave, a to očigledno Istok vrlo dobro radi. Od mene ful rispekt - zapravo. Ili da generalizujem, ko u ovoj zemlji uspe lepo da živi od bilo kakvog poštenog rada, makar to bilo palamuđenje, ja mu skidam kapu. E, sad, nemam informaciju kako čovek živi od svog rada, ja mu u svakom slučaju, kao i svima nama ovde, svakako želim sve najbolje.

http://www.facebook.com/pages/Istok-Pavlovic/127903360606407

Upravo sam smislio novu kampanju za Ricinus koja se bazira na facebook aplikaciji "Prdni sto jace ispod jorgana". Da li to znaci da sam Internet marketing menadzer?

To sto je on postigao u zivotu (a hvali se na sva usta da je postigao puno), za mene sustinski nije nikakav uspeh, bez obzira sto verovatno ima odlicne prihode za nase uslove. Decko je izgleda PR bivse nam pripadajuce ministarke, koja je obezbedila (uz pomoc Vese naravno) silne racunare za skole, a to sta deca rade na njima je manje bitno. Btino je da ima i da se o tome prica.

Poslednja izmena:
Upravo sam smislio novu kampanju za Ricinus koja se bazira na facebook aplikaciji "Prdni sto jace ispod jorgana". Da li to znaci da sam Internet marketing menadzer?

Hahaha :laugh:...ako nista imas talenta a da li ces ga iskoristiti...?

Što bi izvesna osoba koju poznajem rekla "***** mi se od takvih likova"...
Hejtovao bih mnogo više ali mislim da bi mi u tom slučaju moderator provereno obrisao post.

To sto je sebi dodelio titulu "motivacioni coach" :d mogao je da kaze i trener, ali coach je nekako vise cool i trendi :p

I dalje ne razumem koji je tacno njegov "greh".

Ako ti slika sa datog linka nije dovoljna, evo da dodam sta je meni zapalo za oko, u nepunih 10 minuta:

To sto 95% njegovih "saveta" znaju klinci cak i duplo mladji od njega koji poznaju rad na racunaru, i poceli su kao nesto da raduckaju po DWu.

To sto su mu komentari na uploadovane slike na nivou desetogodisnjaka, prosecnog fb *****a, Mire Markovic (izaberi jedno). Inace te iste slike je ukrao i preveo (ne mogu da mu zavidim ni na prevodu), ili su ultra-amaterske fotografije planeta i meseca, a postoje i one trece (muffini, perece, cheese cake-ovi i sve ostalo sto treba da predstavlja zdrav obrok jednog modernog coveka (lol)).

Sto ga kroz zivot i improvizaciju guraju kompleksi umesto uzivanje u tome sto radi.

Ego?

Znamo ko je Istok

Poznajem Istoka odlično! Šta vas interesuje? Rado ću odgovoriti na sva pitanja.
P.S. Ne, nije Istok lično :)

Pa evo, prvih pitanja: Zašto ga optužuju da je plagijator? Da li je upoznat sa terminom intelekualna svojinia?

Ako čovek zarađuje dobre pare na takvim glupostima, ja mu skidam kapu. Rado bih sarađivao sa njim, iako radim sasvim drugu vrstu posla.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno