Šta je novo?

Da li zatvarati laptop ?

Bartman

Slavan
Učlanjen(a)
30.06.2005
Poena
320
Dakle da li vi zatvarate laptop dok radi, tj. da li spustate ekran i ostavljate laptop upaljen ili ga zatvarte tek posto ga ugasite ?
Ovo pitam jel se moj laptop dota greje, i iako imam podnozije za hladjenje, gasim isto uvece kad legnem da spavam, ali laptop mi radi non-stop zbog ADSL-a. U pocetku sam se plasio da poklopim laptop dok je upaljen, ali u zadnje vreme ga poklopim dok radi, i ostavim ga tako do jutra. Ono sto sam primetio je da se on dosta ugrje u predelu gde mu je CPU (do 40 stepeni), ali ono cega se zapravo plasim je da li ta toplota moze da osteti TFT ekran, ili premaz na ekranu ?
Jel neko mao takva iskustava ?
Moje misljenje je da ne bi trebalo da bude problema, jer se ekran sam greje kada radi, pa mu ta toplota ne smeta, i iz tog razloga uglejanost od oko 30-tak stepeni na udaljenosti par milimetra od njega ne bi trebala da mu smeta, jer to je ekvivalent kao kada bi ga stavio ugasenog u hladovinu gde je temperatura 30tak do 40 stepeni, naravno da ekran nije direktno izlozen suncu !

E, konačno neka pametna tema :) Šalim se, ali iskreno se i sam pitam već duže vreme - i meni su notebook-ovi non stop uključeni. Ovaj kod kuće mi skida sa torrenta stalno nešto, i nekako mi je frka da ga zaklopim, jer mi se čini da će da se toplota grafičke (nv7600) nekako prenese na ekran.

onaj poslovni je takodje stalno uključen zbog VPN-a, ali je malo drugačija priča, jer je Tablet PC(tecra M4) pa ga zaklopim, ali mu okrenem ekran :) i čini mi se da je tako nekako sigurniji.

Inače, bio bih jako zahvalan onom ko ima tehnička iskustva sa LCD ili LED ekranima (imam isto pitanje za Portege R400 koji ima LED ekran) - tj da li im konstantna toplota može smetati u smislu oštećenja matrice ili nečeg drugog?

Hvala Bartmanu za pokretanje teme!!

Ja uvek zatvaram ekran dok nisam za laptop-om, prvo manje prasine po tastaturi, a drugo u ekranu imaju lampe (tj. iza ekrana), pa kao ajde da ne "gore" bez veze...

Mislim da nista ne moze da se desi ekranu kad je zatvoren laptop cak i da se greje, jer on se prakticno iskljuci kad se zatvori (mikroprekidac), a u mom laptop-u je hladjenje odradjeno super (samo na stranama) tako da do sada nisam primetio da mi se ekran greje kada laptop radi nesto a zatvoren je....

Moje misljenje, a i iskustvo je da grejanje moze dosta da osteti monitor.
U vec dva slucaja od desetak obradjenih problem je bio (mislim) u ovome.
Umesto normalne slike dobije se neki cudan dugin spektar, koji ne moze da se skine sa ekrana. Sve polako vuce na roze.

Iz usmene komunikacije sa vlasnicima tih laptopova ne bi moglo da se zakljuci da je problem u zagrevanju, jer su oni prosecni office korisnici koji upale lap top kad rade 8 sati, ugase ga i idu kuci. Mislim da je ovde bio problem sto su oni po gasenju, nakon 8 sati neprekidnog rada, odmah zatvorili lap-top, cime se sva toplota od rada bez problema prenosila na ekran.
Iz ovoga bih mogao da zakljucim da je uzrok defektima na monitorima bila upravo povisena temperatura u pojedinim zonama.

Moja preporuka je da se monitor ne zatvara, vec da se odradi gasenje istog (po principu turn off monitor affter 5 minutes).

Sto se tice prasine, ja i obicnu tastaturu prekrivam sa nekom tkaninom kad ne radim!

p.s. Mozda gresim po ovom pitanju, ali je ovo neko moje iskustvo.

pa ako je toplota koja par minuta posle zatvaranja ekrana greje ekran i time ošteti isti, onda je svakako nepreporučljivo zatvarati ekran i ostaviti lap da radi (isključiti opciju da ide na stand by ili hibernate) jer će tek onda da se greje i pregreje?

a sto ga uopste zatvarate ako radi?
prasina?
pa bolje je neka krpa preko (sa ventilacijom!) nego zatvoren?

Zato što na poslu vredne čistačice sa onim njihovim muzgavim krpama s**aše sve živo, umišljene da rade korisnu stvar. A kod kuće sam mislio zbog prašine, ali svakako ga ne zatvaram jer sam siguran da će nešto da se desi loše po ekran :)

Ali me interesuje.

Ja sam video laptop kojem se istopila delimicno tastatura i ostetio tft.:S:
Covek koji ga je doneo nije podizao poklopac zato sto je imao externi monitor.

Neko gore rece tablet, to je pravi primer da se moze zatvarati laptop dok radi. Tablet je sa druge strane ekrana i dok se radi po tebletu laptop je u stvari zatvoren i onda bi svakom stradao ekran da nesto steti.

Mislim da ne steti i da bi to odavno bilo vec poznato da je drugacije.

Duga na ekranu se dobija iz vise razloga. Tastatura se istopi zbog neceg sasvim drugog, ali sigurno ne zbog proizvedene temperature u samom racunaru (pravo pitanje je koja je tacka topljenja te plastike od koje je napravljena plastika).

Izgleda da sam pogodio temu :D

Ono sto me najvise buni je da u uputsvu nisam video upozorenje tipa ne zatvarajte laptop dok je upaljen ili nesto slicno !!!

Razlozi za spustanje ekrana laptopa su razni, a moji su sledeci :

Prvi razlog zasto spustam laptop kada legnem da spavam je jer mi se ekran iskljuci uglavnom za 3 min. (tako sam namestio), ali ako laptop zavrsi update antivirusa ili zavrsi skidanje torenta onda se upali ekran, i dogadjalo mi se da sam taman pred snom i da me svetlost ekrana razbudi :mad:
Drugi razlog je kada sednem da ucim podignut ekran me prosto mami i skrece mi koncentraciju i jedini nacin da ga eliminisem je da spustim ekran.

Takodje me intresuje da li neko od vas zna kolika je optimalna bezbedna udaljenost TFT LCD-a od jakog izvora toplote kao sto su npr sijalice i sl. Znam da neonka koja osvetljava TFT LCD ga greje sa zadnje strane, ali da li postoji neki kriterijum zagrevanja sa prednje strane ?
Inace moj laptop ima go7600 grafiku koja se dosta greje, pogotovo kada mu iskljucim Notepal podnozije.
Sto se tice price o brisanju ekrana sa sredstvom za ciscenje stakla i stiskanja istog, posledice tipa bad pixeli su neminovne. Zivi primer je RC ETF-a gde gotovo svi monitori imaju bad pixele posle 3 godine eksploatacije i takvog nacina ciscenja !!!

Koliko se secam fizike materijala, LCD to jest tecni kristali su polimeri u nekoj nematskoj fazi.. e sad kao i na svake druge i na te polimere utice temperatura tj. razgradjuju se na vecoj.. e sad pitanje kolika je ta temperatura .. recimo za DNK je reda 50-60 ako se opet secam... za lcd bi trebalo da je vise...

sad sam i ja poceo da se brinem...

Eh, super pitanje :)

I ja razmisljam o tome poodavno.

Elem, primetio sam (sto je i normalno valjda) da se laptop manje greje kad ne spustim ekran do kraja, s' napomenom da se kod mene ekran gasi kad se spusti na nekih 1 centimetar do tastature. Zato, ga i ne zatvaram do kraja kad ga ostavljam da radi (preko noci, npr.) jer tako ima bolji protok vazduha izmedju tastature i ekrana.

Kod mene postoji senzor na ovom laptopu,tako da se na vec nekih 4-5 cm od tastature ekran ugasi i slobodno moze tako da se ostavi pa eto saveta na sta da obratite paznju kad kupujete sledeci laptop,a do tada... snadjite se! ;)
Pozdrav ,)

Takođe ne zatvaram ekran potpuno zbog delimičnog pregrevanja.

Moj lap se ne greje toliko, pa mogu slobodno da ga zatvorim (što i radim jer se više bojim prašine, da mi ne s*ebe tastaturu, nego toplote)... Plus što ima taj prekidač/senzor koji gasi displej na nekoliko cm od potpuno zatvorenog položaja, pa mogu da ga ostavim i tako, poluotvorenog, da vazduh bolje cirkuliše...

Trebali bi glasanje da napravimo. Ja za sada nemam pravilo. Kako kada, ako sam u blizini i siguran sam da niko neće ništa oko laptop-a čačkati onda ga ostavim otvorenog u suprotnom ga zatvaram.

Glasanje :) ali mnogo je vise skeptika na zatvaranje laptop-ova :d

Salim se...
Mislim da je u sustini presudno kako je reseno hladjenje na samom laptop-u, jer kao sto rekoh kod mene je sve na strani tako da toplota nema gotovo uopste dodira sa ekranom...

Glasanje :) ali mnogo je vise skeptika na zatvaranje laptop-ova :d

Salim se...
Mislim da je u sustini presudno kako je reseno hladjenje na samom laptop-u, jer kao sto rekoh kod mene je sve na strani tako da toplota nema gotovo uopste dodira sa ekranom...

Slazem se da je vise skeptika koji ne zatvaraju, ali se takodje slazem da je najbitnija stavka kako je hladjenje reseno. Mada mislim da ni jedan laptop danas nema hladjenje reseno tako da je u dodiru sa displejom.

Ljudi, ja ne znam kakve furune vi to kupujete... :)

Ljudi, ja ne znam kakve furune vi to kupujete... :)

:D

salu na stranu, sve tozavisi od modela do modela, mada ne verujem da bi mogao da istopi plastiku, mozda posle nekog duzeg stajanja, kako onaj primer gore... mada ja se ne bih igrao sa tim ako mi se laptop greje malo vise :wave:

Ja imam Asus A6KT sa X1600 unutra i jos sam mu nabudzio 1gb King. rama + 120WD Hdd
To se greje ko ludo, jos sad kad su vece temp. napolju mislim da ce se istopiti. Kad stavim prst ispod ekrana ne smem vise od 10ak sec. da drzim jer bas pece... nemam pojma kako da ga rashladim jer unutra ima jedan default cooler koji hladi i proc i grafiku u isto vreme, a s' obzirom da djuskam Counter Source all the time uvek je vreo... mislim da mu spustanje ekrana ne bih donelo nikakvo dobro :)

Moj toshiba qosmio F20 je na kutijama od cd da bi barem malo imao bolje hladjenje, u attachmentu je slika temp. graficke u idle.
A o zatvaranju ni ne pomisljam dok radi, iako je napravljen od neke legure.

Prilozi

• temp6600go.JPG
    temp6600go.JPG
    148.1 KB · Pregleda: 178
Poslednja izmena:
Interesantna tema. Meni se laptop (HP nx7400) ponekad ugreje (kad je i napolju vrucina) toliko da je neprijatno kucati... huh moram da ga osiguram. :)

Ja ga zatvar'o do skora... Vise necu!

Ja moj Acer 9301 ASWMi zatvaram, ali kad se zatvori automatski ide u standby tako da se i ne greje mnogo. Moj kolega u kancelariji takodje cesto zatvara njegov IBM ThinkPad Z60m (a ima ga vecj vise do godinu ipo dana) i za sada nema nikakvih promena na ekranu, kao ni kod mene.

Postavite neke slike temperatura da bismo uporedili sta je ok a sta ne za odredjene modele.
Moze?

Mislis na radne temperature CPU-a?Ja bas to i ne pratim,ali posto koristim NHC (SJAJAN program za laptopove,preporuka svima) on mi je namesten da me upozori kad mi temperatura predje 70 stepeni a gasi na na 77 stepeni ako se ne varam (default vrednosti su vece,mislim da nudi za C2D upozorenje na 80 stepeni a gasenje na 100 i neki,ali mislim da bi tada vec pocelo nesto da se topi) :) ALI...
Sa tim postoji jedan problem,meni jednostavno nije jasno kako dobija radnu temperaturu,zasto je laptop mlak kad meni pokazuje tu temperaturu od recimo 60 stepeni i tek tada se pali ventilator a recimo u zagradi (na starijim verzijama,u najnovijoj mora da se klikne na link) pokazuje 3 temperature ciji prosek NE CINI tih recimo 60 stepeni!?Sumnjam da je to zbog verzije NHC-a,vec par sitnijih podverzija ima odgovarajuce podatke za C2D masine tako da mi nije jasno otkud mu ta temperatura,da li mozda unutar kucista postoji neki senzor koji meri temperaturu koja moze recimo biti zbir one tri (valjda od chipset-a,CPU-a i GPU-a) koje onda zajednickim delovanjem prebace temperaturu na vrednost vecu od bilo koje tri doticne!?
Pozdrav ,)

Meni su sve temperature, cpu core 1/2, gpu, ram, chipset, na oko 50 stepeni, hdd na oko 40.

Laptop je Dell Inspiron 9400. Odozdo zna da se ugreje da meni bude neprijatno da ga drzim u krilu ili na stomaku, ali ta za mene neprijatna temperatura je za njega radna, ne verujem da lap top moze da radi na 20 stepeni :)

Doduse ja nemam te egzibicije sa sharingom i lap topom, to mi izgleda totalno neprirodno, lakse je kupiti nekog metuzalema koji kosta kao pola monitora, kontrolisati ga preko remote desktopa i lisiti laptop "muka".

Poslednja izmena:
Vrh Dno