Šta je novo?

Da li verujete u Microsoft propuste?

borab

Čuven
Učlanjen(a)
29.06.2000
Poena
860
Ne mogu da verujem da Microsoft moze toliko da pravi propuste u svojim OS.Malo, malo, pa patch za ovaj os, za onaj i tako redom.Da li imate utisak da to rade namerno i zasto? :eyebrows:

Sigurno ne rade namerno. Izrada OS-a je ipak ogroman posao i mora biti nekih grešaka i propusta koji promaknu beta testiranje.

Pa dobro, ali pored tolikih verzija isti problemi...

Inace, odgovor na pitanje: da, ja verujem u Microsoftove propuste! :d :guitar:
Microsoftovi propusti su uvek tu i nikad nas ne iznevere! :smoke: :p :D

Jedan takav OS je vrlo velik projekat, na kojem radi vrlo velik broj ljudi. Samo sinhronizacija rada tolikog broja ljudi (na planu sastavljanja delova koda u jednu celinu) ostavlja mesta za propuste u proceduri, cak i da je sve korektno uradjeno. A sami propusti u kodiranju uopste ne moraju da izgledaju kao propusti u trenutku kada je taj kod pisan - kod radi svoj posao, ako ima vremena, uradice se neka dodatna optimizacija i to je to (ukoliko prodje njihovo inicijalno testiranje). Tek nakon nekog vremena se moze primetiti osetljivost, zbog takvih stvari sto je bafer neodovarajuce velicine ili zbog nacina 'povezivanja' te sw komponente sa komponentom nekog drugog programera u timu, itd. Neka greska moze da lezi tako godinu dana neprimecena, jer se ispoljava samo u odredjenim uslovima. Mislim, bilo ko ko je radio na projektu malcice vecih razmera, sa vise saradnika (>10) se susrece sa bubicama te vrste, bez obzira sto ne mora da se radi o OS-u. Svako parce radi posao korektno, ali kad krenes da sastavljas sve to...

Poslednja izmena:
silverglider je napisao(la):
Mislim, bilo ko ko je radio na projektu malcice vecih razmera, sa vise saradnika (>10) se susrece sa bubicama te vrste, bez obzira sto ne mora da se radi o OS-u. Svako parce radi posao korektno, ali kad krenes da sastavljas sve to...

Potpuno se slažem. Na bilo kakvom projektu iz bilo koje oblasti (ne samo u informatici) teško je sinhronizovati rad velikog broja ljudi.

Poslednja izmena:
Moja profesorka programiranja u 4. razredu srednje je govorila i cvrsto verovala da su sve te greske namerno napravljene i da oni mogu da naprave sistem bez ijednog buga...uzas, i onda je ona profesor... U programu od 20 redova, pisan u Pascalu, se prave previdi i greske, a kako nece u jednom projektu mnogo vecih razmera????

srbi i teorije zavere....zvuci poznato.....

Iskreno, za neke propuste verujem da su slucajni, ali za neke ne. Pa zar bi neko napravio tako nesto a da ljudima ostavi totalnu privatnost?!
Klasican primer je bio propust koji je iskoristio MSBlast...Cuo sam komentare"Ma daj, Microsoft nas spijunira?! Sta oni imaju od toga?!"...To jeste tacno, ali mislim da opet iste te operativne sisteme koje koristimo mi kuci koriste i velike korporacije, tako da...Pall Mall (mislite o tome)....

propust u vezi Blast worma je u samim korisnicima koji ne obracaju paznju na sistemske patch-eve ( a taj patch je izasao sest meseci pre worma)

pa iste patcheve imate za sve operativne sisteme i programe, ali ovde ova prica ima izvesnu tezinu, ipak prvo okrivite slabe gume pa tek onda vasu nepaznju kad proklizate na kishi u vasem automobilu, zar ne? :)

Miroslav je napisao(la):
propust u vezi Blast worma je u samim korisnicima koji ne obracaju paznju na sistemske patch-eve ( a taj patch je izasao sest meseci pre worma)

ma znas kako mi seva paja (bez uvrede) za te njihove peceve, ionako na svakom pise "critical update", a malo nize u istom tekstu kako taj pec ispravlja [x,y] piksel na ikoni internet eksplorera...

Uff, najvise volim zakljucke tipa "mislite o tome". Prvo, ako je MS ili neko drugi i ugradjivao kod koji narusava privatnost, tesko da bi takva stvar mogla da se okarakterise kao "propust" - u tom slucaju je rec o namernoj raboti. Drugo, bilo ko od nas (i drugih strucnjaka i "strucnjaka" u svetu) ima firewallove koji blokiraju nezeljene portove; oni standardni portovi koji ostaju otvoreni mogu vise nego lako da se snifuju i vidi kompletan sadrzaj paketa. Firewall programe kao i sniffere ne pravi MS. Hakera i krekera ima na tone u svetu. Mrezni paketi se analiziraju na xxxx mesta, sto ovako softverski, sto hardverski (mnoga heavy cvorista rade filtriranje) i da nije niko nikada primetio nista i objavio parche dokaza? Niko ko je u istoriji firme otpusten nije iz protesta 'pustio pricu' gde, sta i kako se radi to narusavanje privatnosti, makar kao hint? To sve mogu da budu najobicnija naklapanja, posto pored miliona korisnika truncice dokaza nema, ma kako mi mislili o tome. Dajte ne pravite Mystic River od svakog filma...

Opet ja mislim da MS NAMERNO ne sredjuje neke propuste kako bi naterali korisnike na novu verziju. Svaku put kada sem menjao Office to je bilo zbog nekih gluposti koje su ocigledne i mogle su u prvom SP da se sreda ali su ostavljenje. W98 me je iznervirao na kraju jer cim se nesto startuje start meni se iskljuci pa opet moram da trazi program. To ne nervira samo mene vec 1000 000 ljudi i sigurno je da su hteli tu sitnicu su mogli da isprave.
Primer 2. na iPAQ Excelu i pored "SP3" za WindowsCE 2002 i dalje sa CAPS uljucenim u excelu ne pojavljuje se space kada se pritisne. Bez caps sve lepo radi i u svakom drugom programu lepo radi i sa caps i bez njega

i naravno takvih primera koji ljude nerviraju a relatovno lako UZ MALO VOLJE se mogu ispraviti u MS proizvodima ima na tono. Sa novom verzijom to sve lepo bude sredjeno dok ne pocu da vas glodju nove 'sitnice' koje ne rade lepo i tako u krug

Voodoo_NBGD je napisao(la):
ma znas kako mi seva paja (bez uvrede) za te njihove peceve, ionako na svakom pise "critical update", a malo nize u istom tekstu kako taj pec ispravlja [x,y] piksel na ikoni internet eksplorera...
pa nek tebi seva paja koliko hoce ali kad se ti zarazis, postojes prenosnik i za ostale, a to se meni i tim ostalima ni malo ne svidja :)

a sto se tice critical update-a, svaki ispravlja bitno parce koda, i opet ti lepo procitaj pa vidi koristis li deo sistema za koji je patch namenjen... npr, ne treba ti update za mysql engine ako slusas mp3 muziku na kompu :)

I_L_I_J_A je napisao(la):
Opet ja mislim da MS NAMERNO ne sredjuje neke propuste kako bi naterali korisnike na novu verziju. Svaku put kada sem menjao Office to je bilo zbog nekih gluposti koje su ocigledne i mogle su u prvom SP da se sreda ali su ostavljenje. W98 me je iznervirao na kraju jer cim se nesto startuje start meni se iskljuci pa opet moram da trazi program. To ne nervira samo mene vec 1000 000 ljudi i sigurno je da su hteli tu sitnicu su mogli da isprave.
Primer 2. na iPAQ Excelu i pored "SP3" za WindowsCE 2002 i dalje sa CAPS uljucenim u excelu ne pojavljuje se space kada se pritisne. Bez caps sve lepo radi i u svakom drugom programu lepo radi i sa caps i bez njega
Ovo me podseca na pricu onog Zarka sto je izmislio tastaturu :D- teorija zaver :d

Ne verujem da M$ namerno pravi propuste, ali verujem da neke kad se vec utvrdi da postoje namerno ne ispravlja na vreme (ako nisu bezbednosni) da bi ih ispravio/poboljsao u novoj verziji. Primera radi, Office2003 u odnosu na prethodne verzije za vecinu korisnika ne donosi nista specijalno osim brzine i ispravljenih propusta :eyebrows:

Crni je napisao(la):
Ovo me podseca na pricu onog Zarka sto je izmislio tastaturu :D- teorija zaver :d

Ne verujem da M$ namerno pravi propuste, ali verujem da neke kad se vec utvrdi da postoje namerno ne ispravlja na vreme (ako nisu bezbednosni) da bi ih ispravio/poboljsao u novoj verziji. Primera radi, Office2003 u odnosu na prethodne verzije za vecinu korisnika ne donosi nista specijalno osim brzine i ispravljenih propusta :eyebrows:

E tu grešiš, kako ne donosi? Donosi gomilu šarenica i tonu stvari koje ti ne trebaju. Ne vreujem sa Micro$oft namerno pravi propuste. Primetan je napor koji ulažu u poboljašnje stanja u vezi stim, e sad druga je stvar što se tu ubrajaju i ne tako čiste metode. :D

lupetate. MS office 2003 ima pregrst novih stvari, vi koji samo kucate boldovana i italic slova u vasim dokumentima koristite besplatni Word Pad za to... Office kao program namenjen velikom trzistu i ogromnom broju ljudi mora imati i veliki broj opcija, kako bi se za svakog od milion ljudi naslo po nesto...

Miroslave, Srdjane...
Kao sto rekoh: za vecinu korisnika :d
Ima gomila sminke i novih, korisnih stvari, ali ih najveci broj njih ne koristi. Da se ne lazemo, najvise se koriste Word i Excel i to njihove najosnovnije funkcije...

Verujem u propuste, nije ni malo lako uskladiti rad tolikog broja programera, projektanata, etc. Greske se potkradu lako, a debugging je dosta slozen proces.

Ali ima i onoga.. da mogu malko vise da se potrude pa ne bi bilo tolikih propusta.. I guess.

silverglider je napisao(la):
Uff, najvise volim zakljucke tipa "mislite o tome". Prvo, ako je MS ili neko drugi i ugradjivao kod koji narusava privatnost, tesko da bi takva stvar mogla da se okarakterise kao "propust" - u tom slucaju je rec o namernoj raboti. Drugo, bilo ko od nas (i drugih strucnjaka i "strucnjaka" u svetu) ima firewallove koji blokiraju nezeljene portove; oni standardni portovi koji ostaju otvoreni mogu vise nego lako da se snifuju i vidi kompletan sadrzaj paketa. Firewall programe kao i sniffere ne pravi MS. Hakera i krekera ima na tone u svetu. Mrezni paketi se analiziraju na xxxx mesta, sto ovako softverski, sto hardverski (mnoga heavy cvorista rade filtriranje) i da nije niko nikada primetio nista i objavio parche dokaza? Niko ko je u istoriji firme otpusten nije iz protesta 'pustio pricu' gde, sta i kako se radi to narusavanje privatnosti, makar kao hint? To sve mogu da budu najobicnija naklapanja, posto pored miliona korisnika truncice dokaza nema, ma kako mi mislili o tome. Dajte ne pravite Mystic River od svakog filma...

apsolutno se slazem.... :)

Crni je napisao(la):
Miroslave, Srdjane...
Kao sto rekoh: za vecinu korisnika :d
Ima gomila sminke i novih, korisnih stvari, ali ih najveci broj njih ne koristi. Da se ne lazemo, najvise se koriste Word i Excel i to njihove najosnovnije funkcije...

Potpuno se slažem. :) U prošlom postu nisam stavio odgovarajuće smajlije, pa sam možda bio nejasan. :-devil-:

Nazalost ni 20 godina im nije dovoljno da srede te propuste. Svaku verziji za**** nekako. I ovo je problem svuda, ne samo kod njih. Evo android za primer, odlican OS sto se tice funkcija ali su ga ove aplikacije i personalizacija ubili. Nema vise, koji god telefon da kupis pocece da te nervira posle nekoliko meseci.
Vi ovde svi govorite o tome da su to sve slucajne greske, naravno, ali zasto bi se uopste trudili i trositi dodatan novac i vreme na njih ako ste na dobitku zbog toga (ljudi bace stari telefon i kupe novi koji ce opet da ih zaj***** posle nekoliko meseci)?
Po meni je ovo najveci problem danasnjice sto se operativnih sistema tice. Postoje ljudi kojima posao zavisi od toga, i mnogo je bitno da nema propusta, mnogo bih vise cenio OS sa manje funkcija, ali da ne baguje. Sad ce neko da kaze, evo imas digitron i DOS ili Nokiu 3310, glupost. Uopste nije potrebno imati nesto toliko prosto da bi radilo bez greske, potreban je trud, novac i vreme, kao i kod vrhunskih automobila koji su uglavnom rucno radjeni.

Pokušajte da korisite OS bez i jednog drugog programa, i ne prikačen na internet, radiće savršeno godinama (imamo u firmi PC-je koji rade deceniju bez gašenja i bez ijednog jedinog bug-a, i bez update-ja. Ali vrti se samo jedan sotfver, i nisu u mreži)

Računar nije samo OS (koji je jedan od nasloženijih softverskih produkata sa kojima mi široka populacija dolazimo u kontakt), već je komplikovana papazjanija raznih hardvera, (koji se usavršavaju i menjau na dnevnom nivou) i raznih paketa softvera koji pišu desetine hiljada ljudi. OS mora biti podloga za sve to, za softvere koji će tek možda izaći, i za sve hardvere koji još nisu napravljeni. OS mora da trpi hiljade zlonamernih i dobronamernih ali ne baš sposobnih programera.

Zar zaista mislite da sve to može da radi iz prve kako treba?!?

Neko moje mišljenje:

Verujem u namerne Microsoft propuste.

Windows mogu da srede da radi kao OS X ali namerno ne žele, zato što OS X ide uz hardver i tako se zarađuje dok je kod Windows-a obrnuta situacija i moraju da nešto zabrljaju da bi to korisnika nerviralo i čekao novu verziju koja će taj problem da reši/ispravi ali onda ide opet neki novi problem na novoj verziji i tako u krug.

Najveći problem kod Microsoft-a (baziraću se samo na Windows) je taj što ne rade u dogovoru sa kompanijama hardvera dovoljno da bi proizvod bio da kažemo savršen.

Prvo i osnovno kada Asus, Hp, Lenovo, Toshiba, Acer ili bilo koji drugi proizvođač laptopova (dodajte proizvođače komponenti PC-a) je da se sedne za isti sto i da se kaže:

Ili će Microsoft da izbaci drajvere za grafiku/zvuk/blutut... ili će to da učini proizvođač hardvera a Microsoft se neće mešati i Windows Update neće ponuditi bilo koju verziju drajvera zato što je to na proizvođaču hardvera. Mislim da oni to namerno rade (i jedni i drugi) kako ne bi korisnik nikada bio zadovoljan/prezadovoljan proizvodom tako da je uvek u toku praćenja novih proizvoda i prodaje svog i kupovine novog i tako se priča vrti u krug a korisnik daje novac iz džepa. Da je sitacija idealna korisnici ne bi menjali po deset godina računar.

Evo imam skoro tri godine HP ProBook i mogu da kažem da sam morao jedan po jedan da skidam drajver i da sačuvam na posebno mesto zato što HP programi koji bi trebalo da skinu drajvere NE RADE svoj posao kako treba, ne prikazuju drajvere u listi kada se instalira OS. HP nudi dva programa takve namene, jedan je HP SoftPaq, drugi je HP Support Assistant. Komplikuju umesto da program dovuče sve drajvere za laptop i jednim klikom ih instalira a ne da čovek mora da izdvaja vreme i da testira jedan po jedan drajver sa HP sajta, da čita čemu svaki drajver i program koji dolazi uz HP služi da li da ga instalira ili ne, moje mišljenje je da oni namerno to ne sređuju a može im se zato što sa druge strane Apple ne želi da spusti cene svojih uređaja i da potopi PC (neko će da spomene gejming ali i to može da se reši).

Kao da je u pitanju kartel između kompanija i dogovor da niko ne čini ništa po pitanju rešavanja problema sa programima tj. da se čini do određene crte a nakon toga da se ostavi nezavršen proizvod kako bi kao što sam već rekao kupac uvukao u mašineriju i svaki mesec odvajao određeni novac za računar/deo računara/softver.

Možemo do jutra da pišemo i o antivirus rešenjima.

Edit: molio bih da se ne spominje da OS X radi na malom broju uređaja, da ne treba uložiti toliki trud u kompatibilnost kao kod PC-a pošto to nema nikakve logike, bilo bi korektno da Windows košta par evra ako ne može da isprati kompatibilnost. Ili da navedemo da Audi, MB, BMW i ostali proizvođači pri kupovini automobila slobodno mogu da stanu i pokvare se nakon par kilometara zato što se proizvode u ogromnom broju a da ručno rađeni automobili imaju tu prednost i da oni ne smeju da stanu :p

Poslednja izmena od urednika:
Zašto umišljate svi da je Mac OS X i Linux savršenstvo stabilnosti i sigurnosti.
Mac OS X ima prednost dosta standardnog hardvera, ali glavni razlog hvaljenja je upravo zato što ga toliko malo ljudi ima, pa samim tim se jedva čuje neki problem.
Dok Windows ima 90% (koji neće da updejtuju sistem), dok Apple korisnici su skloniji tome.
Linux kernel ima gomilu nedostaka sigurnosnih, zato i postoji SELinux.
Koje neće namerno da poprave i koji nisu prioritet, zbog filozofije glavnog čoveka.

Slažem se da nisu savršenstvo ali nisu ni polu proizvod kao Windows u kombinaciji sa PC hardverom. Nisam pobornik ni jedne strane, sve ima svoje prednosti i mane ali Microsoft kao da se trudi da svaki put nešto z.

Nazad
Vrh Dno