Šta je novo?

Da li uzeti UPS?

cek cek ovde sad vec imam muka sa pracenjem, apc 500v nema peglanje napona? a prenaponsku zastitu itd??

Naravno da to ima! ;)

Mustek.. firma poznata po scanner-ima i kamerama .... neshto nisam od onih koji veruju likovima koji hocce da prave sve, od igle do lokomotive .... neshto tu mora da zafali
s druge strane APC, dokazan na polju strujne zashtite, daje ponudu, praktichno opkladu, za svoje Surge Arrest uredjaje - ako vam neshto crkne, i dokazzete da niste kachili aparat za EL zavarivanje;), oni vam daju od 20.000 do 50.000 evra ( u zavisnosti od snage proizvoda)!

APC ima oznake za UPS uredjaje, u zavisnosti od tipa i snage:
Back-UPS xxxVA --> 'samo' pruzza prenaponsku zashtitu, daje struju pri prekidu, i sl.
Smart-UPS xxxVA --> ima i filter napona, + josh neke dodatne stvari

pogledaj i Morbiusov post, imaccesh potpunu sliku o ovome... naravno, ovi Smart imaju i 'smart' cene;)

e sad, koliko je Mustek isplativ?... neko reche:"neccu da kachim 60evra napajanje na UPS od 30evra" , shto bi znachilo - izrachunaj koliko ti vredi mashina, pogledaj koliko koshta UPS, i rachunaj na 2 stvari:
1. losh uredjaj ( sa jeftinim delovima) mozze da crkne - koliko si evra u minusu?
2. mozze i da povuche komp ( sa svojom kolichinom novca) za sobom - koliko si sada u minusu?:p

to ne znachi da su APC-ovi uredjaji 'nenadjebivi', samo hoccu da kazzem da neko ima reputaciju koju je zasluzzio nekim svojim radom, koji zzeli i da naplati, a ako nema kvalitetne alternative ( koje nekad ima, a nekad i nema) onda ne vredi shtedeti na ovakvim stvarima ( mislim na strujno-naponske jedinice)

lepo je napisao drfedja u svom potpisu: "nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari"

do sada je samo Delija dao neki info poduprt nekom vrstom testa o pominjanim uredjajima, choveku treba vishe da bi se odluchio..
zzao mi je shto ja ne mogu da budem vishe od pomocci u tom smislu, ali ohrabrujem vlasnike UPS-ova da istestiraju malo svoje uredjaje , pomocci cce choveku, a i bicce i sigurniji koliko je dobro to shto imaju

pozdrav

Poslednja izmena:
Tako nekako!

BTW, ni skeneri, a pogotovo kamere, im nisu bas neki kvalitet ;)

Ajd onda da ovako postavim pitanje:
Koji bi onda model preporucili za nekih 80tak evrica(o musteku vise ne razmisljam!)

Ovoga Musteka 600+ bas nagrdiste tako da sam odustao od njega sve do jutros. Ustao se rano idem na ispit gledam TV na compu kad ono nesta struje na trenutak-naravno masina se resetuje-poludim i ponesem pare da ga kupim ali nazalost(ili na srecu) nisam ga nasao. Inace drug je nabavio nekog polovnog Musteka 400 (ne +) i kaze da mu odradjuje posao-nastavlja da ga snadbeva strujom-na njega nije prikljucio Monitor(21"). Ipak necu da dam vise od ovih 40 za UPS a dali cu uzeti Mustek600+...razmislicu.
Delijo zar je ovaj Mustek stvarno toliko los?

Poslednja izmena:
Znas kako, ja (i jos par kolega) sam imao negativno iskustvo, ali to nije dovoljno da se generalizuje. Mada, gledajuci samo cenu, zar ti nije malo sumnjiivo sta dobijas za 40€? Podseticu da su UPS-ovi ranije bili visestruko skuplji nego danas (npr. APC500 je pre par godina kostao >400DEM), znaci da je moralo nesto da se izgubi. Neko ce reci modernizacija procesa, itd..., ali UPS-ovi se nisu puno (mozda, uopste) menjali, tako da...

nema shta tu da se modernizuje, to je, uopshteno uzevshi, samo jedan transformator sa baterijom...

Cut-back troshkova je pravi izbor rechi, a pogodite shta se deshava kad shtedite na vitalnim delovima, kojih, btw, i nema previshe u sklopu UPS-ova

@ soni: najprostiji test tog UPS-a je da ga podignesh i odmah posle toga, ako imash moguccnosti, i APC-ov i procenish razliku u tezzini .... neshto kao za napajanje... u principu, shtedi se na istim stvarima ( kvalitet i tezzina bakra, recimo)

shto kazze Delija, ne mozzesh bud-zashto dobiti neshto shto je ranije koshtalo dobrih para, a da se tu na nechemu ne 'prishtedi' ......... da je tako, sad bi nam vecc placcali da preuzmemo kompjuterske sisteme, do juche najnovije na trzzishtu:p

pozdrav i sa sreccom

Evo i mojih iskustava... Mustek 600+ vec jedno 2 godine drzi T'[email protected] sa 17" CRT-om, struje je nestajalo, nevremena i grmljavine bilo je s vremena na vreme... masina se nije restartovala (koja radi 24/7).
Mustek 800Pro drzi [email protected] sa 19" CRT-om i T'[email protected]... ukupno 85% opterecenja na UPS-u, vec jedno godinu dana. Ista prica kao za manji model. Masine rade 24/7 i do sada nije bilo problema.
Znaci jednostavno, prikljucis komp na UPS i vise ne razmisljas... A one price o tome kako je crkao UPS i povukao masinu u vecna lovista bih pre kategorisao kao 'urbana legenda' nego nesto sto treba uzeti u ozbiljno razmatranje ;) .

Verovatno stoji da su sada uredjaji manje kvalitetni nego pre 5 godina, ali je zato cena sa 400DEM pala na 40-50EUR :d .

Pozdrav :wave:

Ja znam da je svojevremeno drugarska cena za pravljeni ups za mene bila 300dm (covek prakticno nista nije zaradjivao na toj ceni... samo delovi), pa mi je zato sad prica o upsu za 30eu jako sumnjiva...
i dalje mi niko nije rekao da li se placa porez na ups?

Placa se porez.

E ajd sad vi svi sto ste se isopali o Mustek upsevima obratite malo paznju:

Mustek 600VA tj. 360W, realno rekao bih pre oko 300W, lepo "drzi" masine do oko 2500+ do 3200+, neka srednje zahtevna grafika ( 9600pro, 5600, Ti4200) HDD, 2x CD-RW ili slicno, jedna do dve PCI kartice i 17" monitor ( moze bilo koji TFT), greje se....... 38 eura

Mustek 800VA tj. 480W, realno rekao bih do 400W max. Nesto malo pojacana varijanta 600VA, ali vise kozmeticki, idalje plasticno kuciste, moze i 19", ali i dalje slabija grafike, ili 17" i jaca grafika i OC masina... greje se u PM.... 56 eura

Mustek 1000VA tj 600W, realno jeste blizu 600W, metalno kuciste, jaca baterija ( tacnije ima ih 2), ventilator, hladan ko spricer :) Ovo "gura" sve zajedno, jaku grafiku, OC masinu, 19" ili 21" .Sve u svemu pohvala za 86 eura!!!

Svi Mustek UPS-ovi su sto se tice samih komponenti slicno odradjeni, dakle kvalitetno! Otvarao moj buraz koji hleba jede od automatike ( ima dosta posla i sa energetikom, ispravljacima, invertorima i slicno), unutra su sve kvalitetni delovi ( Francuska, Nemacka), ne secam se bas naziva, ali mogu da ga pitam. Sve u svemu on je bio prijatno iznenadjen.

Ja sam ih sve lepo isprobao u praksi, tako da stojim iza svega ovoga!
neko je ovde rekao da ne valja ni 600VA ni 800VA, kao ne izdrzi uvek, resetuje se kd prebacivanja. to je tacno, ali nije kriv UPS vec lose napajanje ( neki kung-fu Kinez) koje ne uspeva da izdrzi sa " nagazenom" masinom vise od 20-30ms. Ovo je takozvano mrtvo vreme, tj. period u kome napajanje ostaje bez napona, to mora da ima svaki UPS, pa cak i APC

2 Melkor
Verujem da su u pitanju kvalitetnija napajanja ili neki malo bolji Kinezi, ima i onih koji mogu da izdrze mrtvo vreme pod punim opterecenjem.

Poslednja izmena:
I ja sam rekao da je za to resetovanje krivac napajanje i da moj enermax nema tih problema, tj da drzi i kad se neonka ugasi... doduse ni bratov chief nije puno gori po tom pitanju...
u onom sugavom pc chipu za prosli mesec je bio test napajanja gde su to lepo objasnili, a bio je i u bugu nedavno (ozbiljniji malo), ali se nisu bas pretrgli od objasnjavanja sta i zasto |)

kazem ja da je do losih napajanja, Enermax i Chieftek su OK

Pa ja i imam Chieftec 360W (i to dva komada, od kojih je jedno single-fan, a drugo dual-fan)

I ja teram Chiefteca dual fan 360w ali i sa starim DTK je radilo OK.

][V][ATRIX™ je napisao(la):
I ja teram Chiefteca dual fan 360w ali i sa starim DTK je radilo OK.

Kada si ti to uzeo ?

:smackbum:

Baroncino !

:-devil-:

Evo dok citam poruke malo sam testirao Mustek 600VA - masina je Athlon XP 1700+ @2GHz (1.75V), Radeon 9800pro, Maxtor 80GB, 3 dodatna ventilatora, 17" Samsung CRT monitor, CD-RW, DVD-RW, DVD-ROM, dve PCI karte + modem, dual fan napajanje.....

Nakon iskljucivanja iz struje masina se nije restartovala, a nakon nekih 4 minuta UPS je poceo cesce da "zvoni" i softver je "pretio" da ce ga iskljuciti za 167 sekundi. Tu sam ponovo ukljucio struju. U momentu kada se to desilo kapacitet baterija je bio na 35%, a nakon iskljucivanja se vrlo brzo nakon svega jednog minuta popeo na 88% i tu stoji vec celih 10-tak minuta, sto mi ukazuje da softver bas i nije neki. Videcu veceras da deinstaliram ovaj program i onda testiram UPS dok se ne iskljuci. Pretpostavljam da ce raditi min. 6-7 minuta.
Ovaj UPS imam vec godinu dana, vise puta je struja nestajala (dva puta u toku rezanja CD-a) i nikada mi se tom prilikom masina nije restartovala; za sada sam zadovoljan, mislim vredi pare koje kosta.

Poslednja izmena:
Trazio sam ali nisam nasao 600+ nego sam kupio PowerMust Office 650- 650VA, 390W-da li je ovo tacno to je pitanje. Stavio sam ga da se puni pise ~24 sata prvi put a kada ga budem prikljucio javicu utiske. Izgleda kvalitetno iznenadjujuce a kakav je iznutra...videcemo. Ovaj za razliku od 600+ ima 4 uticnice od kojih jedna ide direktno na mrezu ne preko baterije, ima za telefon 2 izlaza i 1 ulaz i zastitni osigurac, kaci se na USB.

soni je napisao(la):
Trazio sam ali nisam nasao 600+ nego sam kupio PowerMust Office 650- 650VA, 390W-da li je ovo tacno to je pitanje. Stavio sam ga da se puni pise ~24 sata prvi put a kada ga budem prikljucio javicu utiske. Izgleda kvalitetno iznenadjujuce a kakav je iznutra...videcemo. Ovaj za razliku od 600+ ima 4 uticnice od kojih jedna ide direktno na mrezu ne preko baterije, ima za telefon 2 izlaza i 1 ulaz i zastitni osigurac, kaci se na USB.
Taj cetvrti sto ti ide direktno je predvidjen za laserski stampac. Kod lasera je potrosnja cesto i 1000W.

choka je napisao(la):
Taj cetvrti sto ti ide direktno je predvidjen za laserski stampac. Kod lasera je potrosnja cesto i 1000W.

Znam. Nego jesi li ti citao PM. Posalji odgovor ako nisi prodao. Poz

Vrh Dno