Šta je novo?

Hardver Da li uzeti Tesla 27' 2K monitor

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Miksat

Poštovan
Učlanjen(a)
03.03.2016
Poena
80
Pozdrav, mogu da nabavim tesla monitor Tesla 27MC925BQ 27' IPS/2560x1440/75hz/5ms za oko 20000 din. Da li mislite da je to okej monitor za te pare, ako nije ponudite mi nesto bolje.
Do sada sam koristio AOC 24' IPS/1920x1080/75hz/5ms. Uglavnom komp koristim za posao i surfing, ponekad odigram neku igricu.

ako ti cena odgovara - da.

Pa jer si pazario taj monitor?

Vidim neka akcija za 22 crvene zato sam i pitao, uzeo sam danas, bruka slika , ima hdr to je i pisalo u specifikaciji, ali 10 bita to me iznenadilo.

Da ima opcija za 8 i za 10.

Prilozi

• Capture.JPG
    Capture.JPG
    31.5 KB · Pregleda: 143
i kakva je tesla sa probijanjem pozadinskog osvetljenja?
Izvol'te. :)

Prva fotka je realno stanje kako otprilike i sam vidim u skroz mraku sa skroz crnom pozadinom, dok je druga karikirana da se vidi izraženije. Treća je informacija o panelu, koliko može madvr da prepozna. Panel je kina, ali za ove novce od 22k dinara nema monitora sa ovim opcijama (2k, 75hz, freesync).
Mislim da je ovde situacija - lutrija sistem. Kako se kome zalomi.

IMG_20221121_204521.jpgIMG_20221121_203812.jpg2022-11-21_205019.png

edit:
Jel moguće da je 8bit + FRC panel?

Vrlo verovatno, sumnjam da ćeš za te pare naći true 10-bit...

Sasvim moguće. Ne gledajte 73Hz, to sam pravio custom rezoluciju jer ne želim da mi karta gasira na 1800MHz za memoriju (bag u drajveru, rešiću kad stignem). Radi inače na 75Hz bez problema.

2022-11-21_205806.png

Inače, ispravili su problem koji su napravili sa prvim 27" 1080p monitorom - adapter je kao kod laptopova, podugačak da ne može da zafali kabla. :)

Poslednja izmena:
Changhong znaci, imaju model Chiq 27p630qs, gde je panel sa tom rezolucijom, stoji da je ads panel (t.j. Boe), a boe ima i prave 10bit panele, ma da vrvatno je u pitanju 8bit+frc. Ads inace nesto jace vuce struju za razliku od klasicnih ips, a videvsi jedan komentar gde se covek zalio da se tesla jace greje - to je to izgleda, mislim znamo makar da je boe ads panel u pitanju (koje koristi i samsung za svoje tv). Steta sto nema profi recenzije.

Jesam prodao sam monior.
Aha izvini, izleteo mi polovan asus vg249q u garanciji. Vratio se na full hd jer mi je prosla graficka gtx 1060 bila preslaba za 2K. Sada kad sam uzeo 6600 XT opet se razmisljam za 2K :D
Ne znam da li ima smisla uopste da ti uporedjujem monitore (2k 75 hz vs FHD 144hz) ali asus je mnogo kvalitetnije odradjen i ima pivot.

^
To i mene kopkalo da uzmem da uporedim ovaj moj Tesla 27" 2k, 75Hz, hdr.10bit, i sinov Lenovo 24" 1080p,144Hz, 8 bit.
Bolji Tesla.

Da se nadovežem, ovo gore oko probijanja svetlosti što sam ostavio je problem do loše završne obrade. Kada pritisnem rukom/palcem samu plastiku monitora na tom mestu, probijanje se smanji ili skoro skroz nestane.

... da ne otvaram topic, da li naruciti ovaj monitor za 15.500 ako je to validna cena.. ? hvala

Pozz drugari,

Gledam vec neko vreme Tesla 27MC925BQ , ali posto nije bilo nikakvih recenzija nisam se odlucio da ga kupim, srecom nadjoh ovaj topic :).

dzonihsv kakvi su ti do sada utisci o monitoru ? da li je input lag (5ms) izrazen ? tokom citanja teksta da li si imao nekih problema ? da li si probao freesync sa nvidia karticom ?

Ja trenutno imam stari IPS monitor (60hz), razmisljao sam prvo da ga zamenim sa Tesla 27GM620BF, ali iskreno taj monitor ima manji spektar boja nego moj osam godina star IPS a refresh rate mi ne znaci mnogo (ne igram mnogo fps-ove).
Tako da 27MC925BQ bi mi bio upgrade, specijano posto bih imao vecu povrsinu za rad a i po koji crpg ce lepse izgledati nadam se :)

@faithman

Napisao sam na GTron-ovom sajtu "utisak", ali objavili naravno da nisu. :)

Pozitivni utisci
  • 1440p za ove novce teško da ima igde u Srbiji (22k u novembru 2022.)
  • 75hz
  • Freesync
  • HDMI i DP
  • lepe IPS boje (panel je inače Changhong/BOE ADS 8bit+frc)
  • propisan adapter napajanja sa dovoljno dugim kablom (ispravljena mana koju su sa prvim Tesla monitorima imali i sada liči na laptop adapter)
  • VESA kačenje
  • kontrola podešavanja sa džojstikom
  • HDR (ali ovo ide i u minus jer je HDR400, ako i toliko, pa nema toliko smisla)
  • nema iritirajućeg svetla statusa rada monitora koje obasjava celu sobu

Negativni utisci
  • izrada, veoma je jeftino sve pod rukom, bez obzira što okolo panela ima neki metalni finiš
  • probijanje svetla sa strana; IPS bleed (ali ne toliko zbog lošeg panela, nego zbog loše završne obrade jer bukvalno malo pritisnem spoljni deo ekrana sa strane i probijanje se smanji i razmišljao sam da ga vratim za neki drugi primerak, ali cenim da bih dobio još gori)
  • ima HDR, ali samo HDR400, što nije dovoljno za propisan HDR užitak, ali soft-minus jer "koliko para toliko muzike"
  • donji deo (ispod panela) se poprilično greje, ali ovo je generalna mana ADS tipa panela
  • našao sam par mrtvih piksela, ali pošto je rezolucija jača na ovoj dijagonali, teško ih je uočiti i ne smetaju (update za ovaj post: nema ih više, nestali izgleda)

Realno, za ove novce ovako nešto kod nas nema bolje i mora se krenuti sa time na umu u kupovinu. Može da postoji mana, ali ne mora da znači.
Minus i za prodavnicu gde sam kupio, jer mi nisu propisno popunili garanciju za treću godinu (još sam se vratio da popune ponovo, pa opet nije popunjeno propisno - fali serijski broj, ali ima pečat makar). Štiklirao sam da preporučujem monitor, i to je istina, ali samo po nekoj akcijskoj ceni. Po punoj ceni ne bih mogao da preporučim isti i to ne jer je loš, nego što je kontrola kvaliteta neadekvatna.
da li je input lag (5ms) izrazen ? tokom citanja teksta da li si imao nekih problema ? da li si probao freesync sa nvidia karticom ?
Nisam primetio ikakvih problema sa input lagom.
Tekst je odličan, sve je kako treba.
FS tj. Adaptive Sync nisam još probao sa nVidija kartom. Ne stižem da se sa time bavim zbog obaveza.
Za mene je sada posle skoro mesec dana korišćenja ovo dobra kupovina, najviše zbog rezolucije. Takođe igre isto zaista lepo i kontrastno izgledaju (igrao sam Spidermen-a i Stray na njemu i obe su izgledale fenomenalno kako sa bojama, tako sa oštrinom).
Nije sad ovo nekakav epohalan monitor (kao onaj AOC 31.5" što je bio) i ko ima više novca za nešto bolje, neka cepa na bolje, ali ovo je neki vid 2k za sirotinju, pa koliko para, toliko muzike. :)

Vidim da u vecini prodavnica vise nema ovog monitora na stanju.

Ali sad sam tek primetio jednu stvar, oni kazu da monitor podrzava HDR ali HDR nije podrzan za DP 1.2 i HDMI 1.4 koji monitor ima (po spec-u na Tesla website-u), HDR je podrzan za HDMI 2.0 i DP 1.4 .

Screenshot 2022-12-26 at 00-50-53 HDMI vs DisplayPort Which is the best.png

Kupio sam monitor u cetvrtak :) .

Da bi se koristio g-sync compatble (preko freesync) i 10bit u SDR-u mora da se poveze preko DP kabla. Inace freesync range je navodno od 48-75hz, ali kada sam testirao g-sync radio je za 60fps sve ostalo nije.

@dzonihsv Da li tvoj monitor ima problem sa IPS glow ?

Kada sam kupio monitor bio je ips glow (na crnoj pozadini) na donjem levom uglu, nista strasno kod ikonice za windows menu. Medjutim vec drugi dan je poceo da se siri malo na donjem levom uglu, pojavio se i na desnom donjem uglu , i sada malo i na desnom gornjem uglu (nista strasno). Razmisljam da li da idem da reklamiram ili da vidim jos malo da li cu se navici na to ili ne, generalno monitor je super ali ovo me bas nervira.

Prilozi

• monitor.jpg
    monitor.jpg
    139.3 KB · Pregleda: 42
Ne vredi ne mogu da ga vratim, pitao sam pre nego sto sam ga kupio u Gigatronu (samo online kupovina ima pravo vracanja novca bez pitanja za monitore), moze samo da se reklamira i onda cekas mesec dana servis da da svoje misljenje.

Igram se malo da podesavanjima da vidim ako mogu da sakrijem malo taj glow, samo da se ne prosiri jos, videcu do ponedeljka situaciju.

@dzonihsv Da li tvoj monitor ima problem sa IPS glow ?
Pisao sam gore, ima glow itekako. Ali nekako nije glow jer je panel toliki krš, nego završna obrada i kako pritiskam okolo panela, tako pomeram glow. :)

Poruka gde sam pisao o glow-u...

Ono što mi se svidelo jeste HDR, bolje "pegla boje i prelaze boja". Nisu neki nitsi, ali u igrama koje imaju propisan dobar hdr, ima razlike sa hdr off i on. Možda je i zbog 10bit panela, možda oboje ali eto makar nešto što radi kako treba (pu, pu, da ne ureknem).

Nazad
Vrh Dno